Çocuğa harçlık vermek

Hiç mi param yok muhabbeti olmadı daha evvel yanında.
Bilemedim,kızım 6.5 yaşında,bazen birşey ister pahalı değilse alabilir miyiz diye de ekler genelde.
Pahalı,şu an ona bu kadar bütçe ayıramam dediğimde de sorun çıkarmaz.
Şu an akıllı saat telefonlardan istiyor,bende almak istiyorum ama önümüz yaz ve zaten dibimde olacak diye erteledim,ona da bütçemize uymuyor şu an,babanın işi ile ilgili beklediğimiz birşey var,o olunca alacağım dedim. Tamam dedi.
Ben şimdi farkettim yazarken,biz hep bu muhabbetleri yapıyoruz. Öğrendi bu sayede zira aksi halde istekler bitmiyor.
Özellikle pahalı büyük birşey alınacaksa ,babanla konuşup değerlendirelim,uygun olup olmadığına bakalım vb sekilde anlatıyorum.
4 yaşlarındayken bir kez oyuncak için,param yok alamam şu an demiştim de,dönüp anne kredi kartın var ordan al demişti,o gün anlatmıştım kredi kartıyla alınan şeylere de bankaya para ödediğimizi.
Siz de bazen param yok,bütçemiz su an bunu almaya uygun değil vb cümleler kurmalısınız diye düşünüyorum.
Harçlık konusunda da ,özel okulda dediniz,haftalık 50 lira yeterli olacaktır.
Orada yiyip içebildiği için. İlk başta parasız kalacak muhtemelen ama zamanla öğrenir parasını doğru kullanmayı.

Bizim evde daha doğrusu çocukların yanında para mevzusu çok olmaz.
Ben bazen kendimce anlatırım her istediğimizi alamayız, bazen paramız olmayabilir veya
yetmeyebilir gibi.
Kredi kartı olayı bizdede çok yaşanır.
Paran yoksa kartla ödesene anne diye akıl verir ikiside
Bazen işler yetişmeyince kızlar ile ofise gitmem gerekiyor.
Sen burda napiyorsun diye sormuşlardı.
Biraz anlattım sonrada para kazanıyorum demiştim.
Küçüğü hani anne burda hiç para yok, bugün kazanmadın mı diye sormuştu
Bankayı anlatmıştım. Yanımda bankayada getirmiştim anlasınlar diye.
Şimdide birşey olunca bankada paran var ya diyorlar. Bankayı benim sandılar sanırım

Yorumlar bana çok ilginç geldi. Sanki konu sahibi cocugunun harclıklarını tatilde yemiş gibi konusuyosunuz da zaten cocuk için biriktirilmiş o paralar. Eger maddi durumları iyi olmasaydı o harclıklarla cocugun ihtiyacı görülürdü maddi durum demek ki yeterli ki ihtiyacları anne baba karsılıyor o paraya gerek duyulmuyor. İlerde kızınız büyüdügünde o parayı istedigi bişey için harcarsınız bence cok iyi düşünmüş,yapmıssınız.
Harclık için de aylık cok zor olur haftalık 30 tl iyi bence

Buna katılıyorum. Ayakkabısının markasını bile 5 yaşındaki çocuklarla dolu okul.

Bizde para çok diyen çocuklarda gördüm.

Bu yüzden paramız Yetmiyor değil şu an için hakkın bu kadar demek yeterli bence.

Ben takılmıyorum yazılanlara.
Kızların iki bayramdada harçlığına gerçek anlamda el koysam ailece 1 hafta tatile gidebiliriz sade o para ile.
Okadar parayı çocukların eline vermeyi düşünmüyorum yine.
Ama bu bayram bir kısmını istedikleri gibi değerlendirmeleri için teşvik edicem.

30 lira bencede yeterli aslında. Bakalım 30-50 arası bir rakam berlileyeceğim. Haftalık vermek en doğrusu olacak sanırım. Günlük unuttumdu,
5 yoktu 10 vadı ile uğraşmaktansa.
Teşekkür ederim yorumunuz için.

Biz haftalık veriyoruz canım, yurtdisinda yaşıyoruz 10 yaşındaki oğluma haftalık 5 Euro 8 yaşındakine 3 Euro veriyoruz ama asla ne aldıklarına karışmıyoruz çünkü o onun parası yoksa ne manası kalır harçlığın diye düşünüyorum. İkiside paralarına sahip çıkıyor birazını bazen biriktiriyor bazen manasız şeylere harcıyorlar. Ama bitince asla haftası gelmeden yenisini vermiyoruz. Böyle böyle iradeli kullanmayı öğreniyorlar

Benim oglumda 10 yasinda.bu sene yakindaki markete gidiyor.hatta az urun aldiginda posete 25 kurus vermemek icin almiyor cok guluyorum
Ama o da bi anda bilgisayar bozuldu gidelim bugun yenisini alalim yada tabletim eski gidelim alalim diyor.oglum sekermi aliyoruz.oyle hemen alinmaz o dedikleein diyorum
Sanirim ozel okulda olan cocuklarin bu para konusunda ciddi manada bilincsizligi oluyor.cevrelerinden etkilenme olayi yuksek ihtimal

10 yaşındaki çocuk niye bu kadar dünyadan habersiz anlamadım ve şaşırdım. Her şey bedava, bir saat 5000 lira, o kadar paranın büyüklüğünden haberi yok, vs vs. Sanki 4 yaş çocuğu gibi bazı dedikleri. Biz daha bile küçükken markete alışverişe gönderilirdik, parayı da sayarak alırdık falan. Tamam, siz tek başına markete göndermeyin de, ne bileyim bu çocuk fanusta mı büyüdü...

Ben 10 yaşında çocuğa aylık vermezdim. Günlük veririm. Ya da en fazla haftalık.

Sizin kızlar cok tatlılar ya =) =) nasıl desem henüz hayatın nasıl birsey oldugunu bilmiyorlar ne yazık ki... Erkenden öğrenmeleri mi iyi sonradan mı bilemem ama saflıkları cok güzel...

Bence kiziniz para hesabini degil yok nedir onu bilmiyor ya da kabul etmiyor.sanirim siz de bizim gibi ucuz pahali her istedigini aldiginiz icin bes bin liralik saat icin ne var ki bunda diyebiliyor.benim kizlarimda on ve alti yasinda buyuk kizim sizinkinin aynisi anlattiginiz kadariyla.ilk oldugu icin ve de esimde ben de hayir diyemedigimiz icin her istedigi bir sekilde yapiliyor.hatali oldugumuzu kabul ediyorum bastan hayiri sabretmeyi ogretmemiz lazimdi.deli gibi aglayarak her istedigini yaptirmaya calisiyor.sakinlesince anlatiyoruz ediyoruz ama ayni tas ayni hamam.

Evet bende hatamızı kabul ediyorum.
Her istediği öyle yada böyle oluyor.
Demeniz gibi çok benzerlikler var.
Birtek benimkiler birşey için ağladığı olmuyor (henüz)
Tabii istedikleri birşey hemen o an olmuyorsa
suratlar düşüyor, trip moduna geçiliyor.
Bu birtek birşey almak ile sınırlı değil. Mesela babaaneme gidelim bugün dediklerinde ben, hayır bugün olmaz belki yarın dersemde aynı reaksiyon.
O an, hemen, istediklerinde olmalı herşey

Son düzenleme:
Sizin kızlar cok tatlılar ya =) =) nasıl desem henüz hayatın nasıl birsey oldugunu bilmiyorlar ne yazık ki... Erkenden öğrenmeleri mi iyi sonradan mı bilemem ama saflıkları cok güzel...

Teşekkür ederim
Hayatı elbet öğrenecekler. Hangimiz öğrenmedik ki.

Faunustda büyümediğine eminim ama evet çok korumacıyım.
Bundada duyduklarım beni etkiliyor yapacak birşeyim yok.
Tek başına uzak olan markete gönderemem.
Evimin dibi olsa tamam. Ama değil

Bende haftalık vermeye karar verdim. Günlük ile uğraşmak sıkıntı olur.

Biz özellikle anlatıyoruz birazda kızıma.
Para mevzusu konuşmak sırf bu sebepten.
Bir dönem bisiklet almıştık ona,sonra patende istedi,bende para biriktir kumbaranda alalım dedim,ikisini de hemen almam mümkün değil,bisiklet istedin onu aldım vs diye anlattım.
Şaka maka para üstlerini toplayarak babasından, benden o pateni kendi aldı. Öyle 5-10 lira da vermedik,demir paralar verildi.
O zaman paranın mantığını öğrendi sanırım.
Şu an kendi dondurmasını alması için minik bir cüzdanı ve bozuk parası var,kendi ödüyor kızım ne kadarsa,bu sayede para alışverişini öğrenmesini hedefliyorum.
Sizde almak istediği birşey olunca biriktirmeye yönlendirin derim,hazır harçlıkta vereceksiniz tam zamanı bence,üzerini tamamlarsınız gerekirse onun haberi olmadan.

yokluk görmemek asıl sıkıntı ona yoku gösterin söylemlerle olmaz o iş, birşey istediğinde şuan paramız yok deyin, pahalı bir hediye mi beğendi paran var mı onu alacak varsa verde alalım biz karşılayamayız deyin, eline harçlık verin kişisel ihtiyaçlarını onunla gidermesini söyleyin dönem dönem evede ufak şeyler aldırın o harçlıkla ekmek olur içecek olur böyle böyle paranın kolay kazanılan birşey olmadığını anlar..

Daha küçük yaşlardan aşılansaydı bu daha iyi olurdu ama hala yaşı çok büyük değil. Harçlık verip bunu şu zamana kadar kullanmak gerek diyerek hem sınırlarını gösterirsiniz hemde kafasında ürünler için bi fiyat biçmeye başlar. Sorun yapmayın sorumluluk vererek bunu aşarsınız:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…