• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cocugu evde yalnız bırakma derdi

Kendimden örnek vereyim beni 9 yaşında bırakmaya başladılar sobayı yakardım aperatif yemek hazırlardım hazır çorba kızartma gibi, evi toplardım yaramaz bir çocuk değildim ama kendi çocuğum olursa bırakamam mesela bu yüzden aileme kızgınım o yaşta ne kadar sorumluluk yüklemişler bana.
Hazır çorba, kızartma ve soba yakmak mı?
:KK57:

Şuan gözümde 9 yaşında bir kız çocuğu canlandırdım nasıl üzüldüm gözlerim doldu:cry:

Ben 11 yasında okuldan gelip bulaşık yıkayıp yemek hazırlamıştım. Kahvaltılık kızartma gbi. 12 13 yas uygun gbi. Şu zamanı degerlndirirsek

Kendimden örnek vereyim beni 9 yaşında bırakmaya başladılar sobayı yakardım aperatif yemek hazırlardım hazır çorba kızartma gibi, evi toplardım yaramaz bir çocuk değildim ama kendi çocuğum olursa bırakamam mesela bu yüzden aileme kızgınım o yaşta ne kadar sorumluluk yüklemişler bana.
ben de 9 yaşında 3 tane küçük kardeşle, sobalı evde yapardım bunları, zaten yapamayacak olsam mesela sağolsun komşu teyzeler "yazık bebeler ne yaptı bi yoklayalım" filan diyecek, yemek filan getirecek olsalar babaannem bizi tefe koyardı "evde kadın (ben oluyorum o ) var konu komşu yoklamaya geliyor diye". ama ben 9-10 yaşında pazara gidip faturaları da ödüyordum. o zamanlar otomatik ödeme yoktu. tek bildiğim örnek de ben değilim.

çocuk o zamana kadar hiç kısa süreler de olsa yalnız bırakıldı mı?
okula bakkala sağa sola kendisi gidip geldi mi?
(annem mesela 6-7 yaşından itibaren bizi yollardı ama arkamızdan da bir büyük olanı yollardı, çaktırmadan yolda haraketlerine bak, salak işler yaparsa müdahele et, gel bana anlat diye, bir de karşıdan karşıya geçilecek olan güzergah değilse yollardı. ben çocukken mesela ana cadde geçilmesi gereken bir yerde oturuyorduk o caddedeki bir büfeci amca vardı beni o karşıya geçirirdi, ben asla kendim geçmezdim. )
kapıyı kilitleme, ocağı söndürme vb. konularda bilinç verildi mi?

biz çok erken büyümüş çocuklardık diye düşünüyorum bazen ama ben yurtdışında yaşarken de 8-9 yaşında filan çocuklar tramvayla okula gidip geliyordu mesela, gayet kendi başına. demek ki olamayacak şey de değil. ama şu anda bizim kültürümüz tamamen bundan koptu, (iyidir kötüdür, orası ayrı) çocuk buna göre yetişmemişse, çok tehlikeli. yetişmişse olur. kuzenimin çocukları var büyük 10 küçükler 8 yaşındayken gayet kendi başlarına kalıyorlardı. (daha küçük bile olabilir)

İlkokul bire giderken annem çalışıyordu ve ikinci sınıfa giden abimle evde hep yalnızdık..Ama şimdi düşünüyorum kendi çocuğumu 12/13yaşına gelmeden bırakamam heralde..
mesela ne yapacaksınız ilk okuldan itibaren hep etüde mi yollayacaksınız yoksa eve bakıcı mı alacaksınız işten gelene kadar? çocuğu karşılasın yemeğini versin, gibi.

nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

mesela ne yapacaksınız ilk okuldan itibaren hep etüde mi yollayacaksınız yoksa eve bakıcı mı alacaksınız işten gelene kadar? çocuğu karşılasın yemeğini versin, gibi.

nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?
Daha doğurmadım bile😂Ama eşimle ikimiz de öğretmeniz, çocukla birlikte en azından birimiz okuldan çıkarız diye düşünüyoruz. Ya da en kötü ders saatlerimizi birimiz evde olucak şekilde dönüşümlü ayarlamaya çalışırız..Şimdilik planımız bu zaman ne gösterir bilemiyorum🤷

Daha doğurmadım bile😂Ama eşimle ikimiz de öğretmeniz, çocukla birlikte en azından birimiz okuldan çıkarız diye düşünüyoruz. Ya da en kötü ders saatlerimizi birimiz evde olucak şekilde dönüşümlü ayarlamaya çalışırız..Şimdilik planımız bu zaman ne gösterir bilemiyorum🤷
öğretmenler için sorun yok zaten...

ama kuzenim gibi bankada çalışan 7den önce çıkmayan, ailesinden yardım da alamayan kadınlar mesela, ne yapacak, 13 sene bakıcı parası nasıl verecek? nasıl çözüyorlar bunu 13-14 yaşına kadar bırakmam diyen, çalışan, öğretmen olmayan kadınlar merak ettim.

ama kuzenim gibi bankada çalışan 7den önce çıkmayan, ailesinden yardım da alamayan kadınlar mesela, ne yapacak, 13 sene bakıcı parası nasıl verecek? nasıl çözüyorlar bunu 13-14 yaşına kadar bırakmam diyen, çalışan, öğretmen olmayan kadınlar merak ettim.
Bilemiyorum, daha erken yalnız bırakılabilir belki,ben kendi açımdan 12/13dedim..Belki de ben annem hep çalıştığı için ilkokul birden beri yalnız çocukluk geçirdiğim için daha duygusal bakıyorum duruma..Çalışma saatleri uzun olan insanlar için çok zor bu durum ne diyim Allah yardımcıları olsun..

Geneli özel okula bu sebeple gönderiyor zaten. Çoğu velim bankacıydı. Akşam 7'ye kadar etüt olurdu başında da nöbetçi öğretmen.

Bir cocuk okul yurume mesafesindeyse kac yasında yalnız evde bırakılıp işe gidilir?
Kapıyı accak kitlicek okula kendi yurucek geri eve kendi yurucek kapıyı kitleyip tek basına oturcak hazır yemegi tabagına koyup yicek ben işten gelene kadar beni beklicek
Bu kac yasında mumkun olur?
Siz cocugunuz kac yasındayken yaptınız bunu?

Annem ben 7 yaşındayken işe giderdi dediğiniz şekilde büyüdüm ben. Kendi yemeğimi de kendim yapardım. Ama bu çocuğunuz ne kadar bilinçli ona da bağlı.
bu kadar küçükken sorumluluk yüklemek bilemiyorum. Ben isterdim ki eve geldiğimde annem evde olsun ev sıcak olsun yemek olsun. Aman ne bileyim, kendi görüşüm. Belki de iyidir sorumluluk almaları küçük yaşta.

Bunlar 9-10 yaş civarı gayet de olur, çocuk bu dediklerinizin hepsini yapabilir ve belki daha da erken bile yapabilir fakat çocuğu evde yalnız bırakmak sadece onun bazı işleri yapabilmesi, kendini besleyip bir sorun çıkarmadan kendini idare edebilmesi ile bitmiyor.

Maalesef o kadar çeşit, kötü insan var ki sokakta, evdeki tek küçük çocuğu gözleyip kapıya dayanacak, dadanacak vs. Mental olarak da bununla başa çıkabilecek, biraz daha gözü açık bir yaşta yalnız kalması taraftarıyım. Bu açıdan da düşününce evde tek kalma yaş aralığının minimum 15 ve üzeri olduğu fikrindeyim.

Geneli özel okula bu sebeple gönderiyor zaten. Çoğu velim bankacıydı. Akşam 7'ye kadar etüt olurdu başında da nöbetçi öğretmen.
evet biliyorum, özel okullar, okulda etüde kalmalar genelde bu yüzden var.

ama mesela kuzenim bankada düz memur, bimdeki kasiyerden fazla para almıyor
3 tane de çocuk var (ikiz olduğundan)
3 tane çocuğu özele göndermek diye bir dünyası yok. yoktu, çocuklar da evde kendileri kalıyordu. şimdi zaten oğlan 15, kızlar 13 yaşında hayli hayli kalıyorlar.
8 sene filan önce, çocuklar iyice küçükken de komşusu alıyordu okuldan. ben çıldırıyordum oturduğum yerden ama bakınca başka bir çaresi de yoktu..

özel okulların çok iyi olanlarına lafım yok... ama dersaneden bozma olanlarda ve diğerlerinde biliyoruz ki devlete atanamayan öğretmenler haftada 5.5-6 gün günde 11 saat, yine 3 kuruş maaşa çalııyor mesela. özelde öğretmen olanın da 3 çocuğu özele gönderecek parası yok ki :)

Oğlum 9 yaşından beri evde yanlız kalıyor , acikirsa tost yapar , kendi başına takılır ama çok uzun saatler değil tabi ki , Max 2 saat kalmışlığı var ama bu çocuğun karakteriyle alakalı bence , her çocuğun gelişimi farklı , çocuğunuzu en iyi siz tanirsiniz

12 Den önce mecbur kalmazsanız bir iki saatten fazla bırakmayın . Özellikle tüm gün kalmaması onun ruhsal gelişimi için çok önemli. Kızımı mecbur kaldığım İçin 7-8 yaşlarında yalnız bıraktım okula servisle gidiyordu ama geç saatlere kadar yalnız kalıyordu. Şimdi 16 yaşında bana içten içe öfkeli küçükken yalnız bırakıldığı için. Ayrıca ergenlikte bile evde yalnız uzun saatler gergin geçirmesi doğru değil. Yani özetle 17-18 Den önce bir kaç saatlik ve her zaman olmayacak şekilde kalması en doğru olanı.

Kızım 8 yaşından beri evde yalnız kalabiliyor, bitişik evde kayınvalidem oluyor, kızımla da telefonla sık sık haberleşiyorlar, sıkılınca da oraya geçebiliyor, kayınvalidem evde yoksa hiç tek bırakmadım. Komşunuzun birini tembihleyip biraz para verip kabaca göz kulak olmasını sağlayabilirsiniz sanki.

Ben 10 yasimdayken 2 yasindaki kuzenime bakmistim yaz tatili suresince bakici bulamamislardi.Kuzenimi alir karsiyakadan vapura biner konaga yengemin is yerine giderdim.Ama ben cok sorumluluk sahibi bir cocuktum.12 yasindaki kizimi evde bir kac saat birakirim ama daha fazlasina cesaretim yok.Yinede 12 yaş bunun icin uygun

Back
X