• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

cocugum :(

Benim yeğenim de (kız) çok geç konuşmuştu.Neredeyse 3-4 yaşına kadar düzgün cümle kurmuyordu. O zaman götürdüğümüz bir doktor "Söylediğinizi anlıyor mu, yapıyor mu, o zaman endişe etmeyin" demişti. Biz de oluruna bıraktık. Şimdi 10 yaşında hiçbir sorun yok.

Her çocuğun kişisel gelişimi farklıdır. Tek önerim ona bol bol kitap okuyun, hikayeler anlatın, konuşun, şarkılar-tekerlemeler söyleyin. Oyunla çok şey öğrenir çocuklar.Zihinleri gelişir.

Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
Kimi erken yürür kimi geç.
Kimi o yaşta büyük insan gibi bıcır bıcır konuşur.
Kimi saydığınız kadarını bile söylemez.

Endişelenmeyin, çocuğu başka çocuklarla kıyaslayarak kendinizi üzmeyin.

Yapmanız gerekenler;
Kesinlikle çocuğunuzu televizyon karşısına uzun süre oturtmayın.

Günde en fazla yarım saat eğitici programlar açın pepe gibi.
Oynadığı oyuncaklar çok önemli.
Kavram tanıtan kitaplarınız olsun bol bol.
Çocuğunuzla her gün en az 2 saat aralıklı olarak bu kitapları açın, siz tanıtın.
Bu dolap, bu çiçek gibi, o cevap vermese de, ilgilenmiyor görünse de devam edin.

Televizyon nerede? Makas nerede diye sorun göstermesini bekleyin. Göstermiyorsa
en son parmağını siz götürün ve gösterin..

Şimdilik alıcı dili açık, bir gün o anlattıklarınızın hepsini papağan gibi anlattığını göreceksiniz.
Ve beni dinlemiş evet diyeceksiniz..

Ben olsam çocuğumla sürekli konuşur, ona sürekli birşeyler anlatır, bir de sürekli kitap okurdum. Duysun ki öğrensin.

Hafta içi arkadaşım geldi,2 buçuk yaşında oğlu,tek kullandığı kelime dıgı ,evet sadece dıgı diyor herşeye ama ,annesi anlıyor onu,parmağı ile göstererk söylüyor ,doktora götürmüşler doktor konuşur sorun etmeyin demiş.yani bende bir sorun göremedim.

20 aylik zaten cok erken degil mi konusma icin?
Benim kizim 18 aylikken cumle kurmaya basladi doktorumuz bile sasirmisti cok erken diye, her goren cok erken konusmus diyordu, benimki baya da ufak tefek o yuzden heralde garipsiyorlardi :KK53:

Normalde 2 yasinda basliyorlar zaten cumle kurmaya, bizim anne grubumuz var ordakilerin cogu 2 yasini doldurunca acildi, bence cok acele ediyorsunuz.

Benim yeğenim de (kız) çok geç konuşmuştu.Neredeyse 3-4 yaşına kadar düzgün cümle kurmuyordu. O zaman götürdüğümüz bir doktor "Söylediğinizi anlıyor mu, yapıyor mu, o zaman endişe etmeyin" demişti. Biz de oluruna bıraktık. Şimdi 10 yaşında hiçbir sorun yok.

Her çocuğun kişisel gelişimi farklıdır. Tek önerim ona bol bol kitap okuyun, hikayeler anlatın, konuşun, şarkılar-tekerlemeler söyleyin. Oyunla çok şey öğrenir çocuklar.Zihinleri gelişir.
Bende doktora goturdum 2ay once doktor guldu bana erken degilmi diye..ozamanda ortalama3-4kelime soyluyordu

Onunla konuşun ama hep siz konuşmayın.Arada soru sorun veya hangisini istiyorsun bu mu bu mu veya büyük mü küçük mü gibi sorular sorun.Bunlar çeşitlenebilir.Su mu istiyorsun baba versin mi babası ver,sen söyle babaya gibi...
Bir yakınım çocukla çok konuşuyordu ama hep kendi konuşuyordu.Acıktın mı kızım,acıktın di mi,mama mı istiyorsun sen,dur anne mama hazırlasın bıdı bıdı monolog şeklinde.Kendisi farkında değildi ama çocuğun konuşmasına fırsat vermiyordu.Öyle olunca çocuk sadece kafa sallıyor veya ıh ıh diyor.

Televizyon izletmeyin diyen arkadaşlara bi şey sorucam merak ettim. Benim pek çocuk gelişiminden anladıgım söylenemez de kendimle ilgili bi örnek kafamı karıştırdı. Ben kücükken bayaa erken konuşmaya başlamışım. 3 yaşlarındayken arabayla bi yere giderken dısarıda gördügüm tüm magazaları tanırmışım iste "aa migros" "aa vestel" falan diye isaret edermisim. o yüzden annemler okumayı ögrendim sanmışlar hatta şok olmuşlar. Asıl mesele sonradan anlaşılmış tabii okumayı falan ögrendigim yokmus televizyonlardaki reklamları ögrenmisim ordan tanıyomuşum :KK33: yani böle bakınca pek zararlıymış gibi gelmedi bana ama tam zararı nedir bu tv nin

20 aylik zaten cok erken degil mi konusma icin?
Benim kizim 18 aylikken cumle kurmaya basladi doktorumuz bile sasirmisti cok erken diye, her goren cok erken konusmus diyordu, benimki baya da ufak tefek o yuzden heralde garipsiyorlardi :KK53:

Normalde 2 yasinda basliyorlar zaten cumle kurmaya, bizim anne grubumuz var ordakilerin cogu 2 yasini doldurunca acildi, bence cok acele ediyorsunuz.
Benim kafamı komsum karıstırıyor aslında onun bebegi menimkinde 2ay buyuk...ve surekli bi kıyaslamayla beni deli ediyor..hem onun bebegi siir soylemeye basladı..hergun vassaptan ses kaydı bilmem videolar gonderip .beni dellendiriyor ..busefer benimki niye konusmadı diye dert ediyorum

Onunla konuşun ama hep siz konuşmayın.Arada soru sorun veya hangisini istiyorsun bu mu bu mu veya büyük mü küçük mü gibi sorular sorun.Bunlar çeşitlenebilir.Su mu istiyorsun baba versin mi babası ver,sen söyle babaya gibi...
Bir yakınım çocukla çok konuşuyordu ama hep kendi konuşuyordu.Acıktın mı kızım,acıktın di mi,mama mı istiyorsun sen,dur anne mama hazırlasın bıdı bıdı monolog şeklinde.Kendisi farkında değildi ama çocuğun konuşmasına fırsat vermiyordu.Öyle olunca çocuk sadece kafa sallıyor veya ıh ıh diyor.
Ben butun gunu konusuyorum onunla hatta muabbete gectım yanımda durup tepki bile veriyo ama anlasılmıyorki ne dedigi..oylece bebeksi bi sekilde konusuyor.. el isaretleri fln ediyo

Televizyon izletmeyin diyen arkadaşlara bi şey sorucam merak ettim. Benim pek çocuk gelişiminden anladıgım söylenemez de kendimle ilgili bi örnek kafamı karıştırdı. Ben kücükken bayaa erken konuşmaya başlamışım. 3 yaşlarındayken arabayla bi yere giderken dısarıda gördügüm tüm magazaları tanırmışım iste "aa migros" "aa vestel" falan diye isaret edermisim. o yüzden annemler okumayı ögrendim sanmışlar hatta şok olmuşlar. Asıl mesele sonradan anlaşılmış tabii okumayı falan ögrendigim yokmus televizyonlardaki reklamları ögrenmisim ordan tanıyomuşum :KK33: yani böle bakınca pek zararlıymış gibi gelmedi bana ama tam zararı nedir bu tv nin
Benim yigenlerde tvden ogrendiler konusmayı hatta buyugu orda ne duysa tekrar ederdi gulerdik...annem de buyuzden tv seyretsin bizde konusturalım konusacak diyor..ama doktor tv izletme dedi

Tüm gün televizyon karşısında bırakılan bir çocuk kendi kendine oyun oynamayı, iletişim kurmayı beceremez.
Hareketsiz kalır haliyle kinetiksel becerileri geri kalır..
Sadece hipnoz edilmişcesine reklamlara, o parlak renklere, ilginç karakterlere dikkat kesilir.

Siz tv ye dikkat kesilmiş bir çocuğa bazen sesinizi duyuramazsınız bile.
Çünkü çocuk kendini dışarıya kapatır.

Tv nin etkisinde bu kadar kalmak doğru değildir.
Çünkü televizyonda verilen her mesaj olumlu değildir.

Eskiden bilinçsizdi ebeveynler biz de sabahtan akşama kadar açık tvler karşısında büyüdük.
Ama ne kadar olumlu oldu bizim için tartışılır..

Şimdi düşünün sabah haberleri ile başlayıp, esra erolla izdivaç ile devam ederek, aşkı memnu dizisi ile final bulan
bir günün ardından çocuk ne alır?

Bir de günün büyük bölümünü oyunla, şarkılarla, iletişimle, geziyle, kitapla geçiren çocuk ne alır?

Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
Kimi erken yürür kimi geç.
Kimi o yaşta büyük insan gibi bıcır bıcır konuşur.
Kimi saydığınız kadarını bile söylemez.

Endişelenmeyin, çocuğu başka çocuklarla kıyaslayarak kendinizi üzmeyin.

Yapmanız gerekenler;
Kesinlikle çocuğunuzu televizyon karşısına uzun süre oturtmayın.

Günde en fazla yarım saat eğitici programlar açın pepe gibi.
Oynadığı oyuncaklar çok önemli.
Kavram tanıtan kitaplarınız olsun bol bol.
Çocuğunuzla her gün en az 2 saat aralıklı olarak bu kitapları açın, siz tanıtın.
Bu dolap, bu çiçek gibi, o cevap vermese de, ilgilenmiyor görünse de devam edin.

Televizyon nerede? Makas nerede diye sorun göstermesini bekleyin. Göstermiyorsa
en son parmağını siz götürün ve gösterin..

Şimdilik alıcı dili açık, bir gün o anlattıklarınızın hepsini papağan gibi anlattığını göreceksiniz.
Ve beni dinlemiş evet diyeceksiniz..
Asla cizgi filim izlettirmeyi dusunmuyorum..benim yigenlerim cok fenalar bu konuda butun gun cizgi filim izliyorlar..biri 5dakka bi sey izlemeye kalksa hemen cıldırıyorlar okula gidiyorlar hala bırakmadılar

Benim yigenlerde tvden ogrendiler konusmayı hatta buyugu orda ne duysa tekrar ederdi gulerdik...annem de buyuzden tv seyretsin bizde konusturalım konusacak diyor..ama doktor tv izletme dedi
Doktor söylediyse vardır tabi ki onun cocuk gelişimiyle ilgili bi açıklaması. Benim annem çok konuşurmuş benimle ama çalışan bi kadın, işten gelince akşam yatana kadar bıdır bıdır konuşurmuşuz. Gündüzleri de bakıcıyla işte ama ben 3 yaşına geldikten sonra düzgün bi bakıcı bulabilmişler ancak, öncekiler bırakırlarmış beni tv karşısına sonra bütün gün kendi keyfileri. Ben de ondan sordum

Bence televizyonun her cocuk üzerinde etkisi farklı. Benim oglum 3 yasinda doğduğundan beri televizyon hep acık. Küçükken sadece reklamlara bakardı şimdi sevdiği bir iki çizgi film var onları izliyor hatta bitince televizyonu kapatıyor, bitti diye.
Komşum da oğluna surekli cocuk Gelişimini destekleyen videolar seyrettirdi oglu neredeyse 5 yasına kadar sözcükleri tam söyleyemedi.
Özetle tamamen kişisel farklılık.

20 ay cok erken hic canınızı sıkmayın benim Yeğenim de su anda 20 aylik ancak 10-15 kelime söyleyebiliyor. Ama her şeyi işaretle anlatıyor.

Tüm gün televizyon karşısında bırakılan bir çocuk kendi kendine oyun oynamayı, iletişim kurmayı beceremez.
Hareketsiz kalır haliyle kinetiksel becerileri geri kalır..
Sadece hipnoz edilmişcesine reklamlara, o parlak renklere, ilginç karakterlere dikkat kesilir.

Siz tv ye dikkat kesilmiş bir çocuğa bazen sesinizi duyuramazsınız bile.
Çünkü çocuk kendini dışarıya kapatır.

Tv nin etkisinde bu kadar kalmak doğru değildir.
Çünkü televizyonda verilen her mesaj olumlu değildir.

Eskiden bilinçsizdi ebeveynler biz de sabahtan akşama kadar açık tvler karşısında büyüdük.
Ama ne kadar olumlu oldu bizim için tartışılır..

Şimdi düşünün sabah haberleri ile başlayıp, esra erolla izdivaç ile devam ederek, aşkı memnu dizisi ile final bulan
bir günün ardından çocuk ne alır?

Bir de günün büyük bölümünü oyunla, şarkılarla, iletişimle, geziyle, kitapla geçiren çocuk ne alır?
Haklısınız tabii tek tek saydığınız da okuyanlar için ayrıca faydalı olmuş. Annem çok söylerdi mesela o ilk yaşlarımda hareket açısından pasifmişım bayaa. Pek kalkıp oynamazmışım, dışarı çıkmayı sevmez hemen huysuzlaşırmışım. Ne zaman işte son bakıcımı bulmuşlar, kadın beni dışarı çıkardıkça, parklar oyuncaklar boyama kitapları derken normale dönmüş durum

Televizyonun bilimsel olarak çocukların konuşmasını geciktirdiği yönünde araştırmalar var ondan yazmıştım.. Her çocuk aynı değil elbette ancak böyle bir genel durum var ki bilimselliği var :)

Aslında 22 yasındayım pek oyle cocuk konustura bilen ya cocuga kıza bilen bir tip degilim elimden geleni yapmaya calısıyorum..bakalım 2yasını bekliycez esim ozamana kadaz zaman tanıyalım dedi.. doktora gorururuz tekrar..

Back
X