Cocuk bakiminda annenin rolu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ay evet konu sahibine yazmıştım ben onu güya

2 çocugumu da kendim büyüttüm, ne gece uykusu kaldı ne sağlam psikoloji. Ama asla onlara belli etmiyorum. Ama tek başıma yetememiş olmalıyım ki disiplin ve kural pek tanımıyorlar. Özellikle oğlum. Daha çok anne değil de kardeş gibi büyüdüler benle.
Eğer oyun oynayarak bebeğini ihmal ediyorsa bence tedavi olmalı. Senin de bebeğin yanında olmadan tek başına zaman geçirmeye ihtiyacın var. Çocuklarım bebekken annem gelirdi bazen yarım saat baksa baka çok iyi gelirdi

İlk kızımda ben de böyleydim zalım kocam ne zaman dert yansam “sen annesin” der, yapmayı uygun gördüğü yardım(!)ı yapar, sonra koltuğa kıçını serer, kımıldamazdı. Üstelik ben onun iki katı yoğunluktaki bir işte çalışıyordum. Kızıma dönüşümlü bakıyorduk ama benim iş saatlerim genelde uyku saatlerine denk geliyordu, değilse de arabaya bindirip gezdirirken uyutuyor, kendi telefonuyla aşkını yaşıyordu. Yemek ve çamaşır işini görürdü ama yarım saatlik yemeğe ayırdığı vakitten bana iki saatlik temizlik işi çıkıyordu ablamlara mutfak çok batıyor, x yemek yaparken diye bahsettiğimde, onlar da “nankör bu x” diye onun yaptığı işlerin benim için lütuf olduğu düşüncesini pekiştiriyorlardı. Bir de ben gece uyanınca(pardon uyuyamazdım ki) tekrar uyuyamazdım, yorgunluktan uykuya dalmam da çok zor olurdu. Gece 2-3’e kadar temizlik yapar, bazı günler 5’te kalkar buz gibi havada işe giderdim. Beyimiz akşam 8 sabah 8 kesintisiz uyuyabiliyordu bu arada. Çok yoğun çalıştığım günlerde yalvarırdım bebeği biraz al dışarda gezdir de azcık kafa dinleyeyim diye(işte de birbirinden yaramaz 100 tane çocukla uğraşırdım)..bigün bu şekilde yaşamaktan aşırı tükendiğimde “kendimi çok kötü hissediyorum x, dayanacak gücüm kalmadı” diye bir teselli istediğimde “sen annesin yaaa” diye ağız büktü bana hayatımın en kötü sahnelerinden biriydi gerçekten
O günden sonra afedersin, evi bok götürdü. Asla bebekten arta kalan zamanda eve bakmadım, bebeği ona bırakıp ben de yemeğimi yedim. Bebeğimi sırtıma taktım dışarlarda gezdim. Tuvalete girdim, çıkmadım. Karnım ağrıyor, kabızım dedim. Telefonda takıldım. Kendime ayırabildiğim 1 dakikayı kar bildim. Bebekle ilgili bir ihmalkarlığı varsa konuyu telde görüntülü konuşurken(eşimin ihmali değil de normal bir konu gibi) ablamlara bahsettim(önceden onları tembihledim), onlar abartılı tepkiler verdi, aman öyle yapmayın, ilerde çok kötü sakıncaları olur vs gibi. Ben söyleyince anlamıyordu çünkü.
Güzel anne sana tavsiyem, yanına gidip dinlenebileceğin bir anne,kv varsa bi git onların yanına kendine gel. Yoksa da öncelikle bir sling edin. Bebeği ona tak, her işini onunla halledebilirsin. Ben bazen bebeğim kucağımdan ayrı uyumak istemediğinde ona takıyorum, sırtımı yastık yığınına dayayıp ben de onunla dinleniyorum. 3 aylık olmuş hemen hemen yakında döner, yuvarlanır. Daha rahat olursun. Eşine de Allah vicdan versin, ne etki ederse o şekilde yaklaşmaya bak. Senin işin, mesleğin yok mu?

Yenidogan döneminde baba neredeyse etkisiz eleman tezini desteklemiyorum. Bizde mesela tam tersiydi. Bende zaten fazla süt gelmemisti. 1.5 ay felan emzirebildim kizimi. Ki oda mama destegi ile. Sütü ben, mamasini esim veriridi. Ben biraz daha uyuyayim diye, o gece kalkardi ve kizin bezini degstirirdi, gerekirse mama verirdi.

Banyosunu hep beraber yaptik. Ne bilim, ben biraz kendime gelim bir kahve içeyim diye, esim kizi pusete koyup, gezdirirdi,.. Ve aynisni tabiki bende esim için yapardim.

Yani bende kizim 24/7 bana yapisik gezmedi. Yani yapisik gezdide, kime yapisirsa :) Sadece kucagi çok seviyordu iste. Ister baba olsun, ister anne. Sanirim bu konuda yasadiklarimiz farkli senin ile.

Ve benimde esim kizimi yikar :) Ben düser diye korkuyorum ve beraber çok keyif aliyorlar.

Ve söyle birseyde var, simdi ilgisiz bir baba, çoçuk büyüyüncede ilgisiz olur. Büyüyünce o çoçugun ilgisini çekmek zorundasin çünkü. Egitici oyunlar ile, onun pesinde dolasarak, onun ile oynayarak,.. Yenidogan dönem uyku bakiminda en zor dönem dogru fakat bebek bakimi olarak en kolay dönem.

Simdi bebegini kucagina almaya üsenen adam, ilerde hiç ama hiçbirsey yapmaz.

Esinizle ilgili olarak tamamen haklisiniz
Ama sizi cok aceleci gordum. 87 gunluk bir kolik annesi olarak baba ile esit paylasim yapamazsiniz maalesef. Su anda degil yani en azindan. Cocugunuz belli bir sure sadece annede sakinleyebilecek bir cocuk oldugundan. Baska bir sebebi yok. Bence esinizden cocukla ilgili is paylasimi istemektense ev islerinde paylasim isteyin. O sizi daha cok rahatlatir su donemde. Mesela yemek yapsin,temizlik yapsin. Zira kolik bir bebekle bunlari yapmak cok daha zor. Biraz sabredin,hep boyle kalmayacak,daha 3 ayliksiniz. Cocuk bakmak bir ömürdür. Onemli olan o zamanlarda paylasimi adil yapmaniz

Onun için esi ve çoçugun olmamasi, tatil ise ben zaten öyle bir adami bosayarak, ömür boyu tatile yollardim :)

Ve evet bende diyorum grev ile baslasin. Sonrada etki etmez ise, annesine gitsin.

Keske konu sahibi bu ergenden bebek yapmasaydi. Adam bebekten öncede böyleydi. Yani adamin karakteri sorumsuz. Bebek ile degisir diye, bebegide kurban ettiler

Benim de bir oğlum var ilk zamanlar bende yardım göremedim yani ancak kucağına alırdı evin içinde dolaştırırdı falan. Şu an oyundan anlamaz tepki vermez altı değişecek emecek ya da mama içecek uyutulacak gazı çıkacak bu gibi şeyler. Uyutma kısmını eşinize yaptırmayın şu an da çünkü erkekler anlamaz uyutmaktan beceremezler inatla sallarlar. Uyanık olduğu karnının yeni doyduğu anlarda eşinize bırakıp uyuyun altını da değiştirebilir ama bu dönemler babalar vakit geçiremiyorlar ama daha oyuncaklara tepki verdiği emeklemeye başladığı zamanlarda biraz daha fazla vakit geçirir aynı zamanlardan geçtim çok zor ama geçecek

Kesinlikle katılıyorum, çocukla ilgili hadi bebekken ilgilenme kısmını beceremedi ev işleriyle ilgilenir, yemeği yapar ve karısının yükünü bir şekilde hafifletmeye çalışır.

Başka odaya geçip bilgisayarda oyun oynayıp çağırdında gelmedim mi diye saçma bir savunma yapıp, çocuğu alınca da katıla katıla ağlamasına kayıtsız kalmaz. Sinirlenebilrim diye baştan aslında hiç gönüllü olmadığını belli etmez.

Bu senin kisisel tecrüben olabilir fakat lütfen bunu genelleme olarak yayma. Ne demek "erkekler uyutamiyorlar" yada "erkekler bakamiyorlar". Anlayamadim, erkeklerde zeka sorunumu var? Fiziksel sorunumu var?

Esim bende daha güzel bez baglardi. Kizimi hiç sallamadik, yatagina koyduk sadece uyku tulumu ile öyle uyurdu.

Hayir yani anneler daha tepki vermeyen bir bebege bakmaya çok hevesliler ya! Konu tabu oldugundan dolayi konusulmaz fakat anneler içinde bu çok zor. Uykusuzluk ile sürekle ayni islemleri yapmak (yemek vermek, bez degistirmek ve yatirmak) ve bunun karsiligini hiç almamak çok ama çok zor. Kadin ol erkek ol.

Hele ki çalisan bayanlar için. Calistigimizde iyi kötü sefin diyor iyi bir is ortaya çikardin diye. Yada müsteride iyi bir mail aliyorsun,.. yani dogru yolda oldugunu biliyorsun. Yenidogan bebek ile dogru yolda oldugunu bile bilmiyorsun. Doydumu? Üsüyormu? Bilmiyorsun. Sana "aferin" diyen birisi yok. Bebek sana sosyal olarak tepki vermiyor.

Bu yüzden zaten birçok anne lohusa depresyonuna giriyor. Kaldi ki bide erkegin yardim etmemesi. Lütfen bu erkeklere her seyde bir bahane bulmayin. Özelikle bu konuda, adam oyun odasindan çikmiyormus! Bebegini kucagina bile almiyor! Ve halen erkek söyle böyle! Degil ya deeegiil!

Bence bu konudaki erkek en fazla 21-22 yasinda. Ergen bir kisi. Sorumluluk bilinci sifir.

Yani beynimin rasyonel tarafi bunu diyor. Yinede diyorum dünyanin en sorumsuz ergeni ol, nasil aglayan bir bebege duyarsiz kalirsin? Kizimda bir ara gazi vardi (sonrada su markasini degistirdik) ve o aglamasi var ya, anlatamam. Aci çektigi o kadar belliydiki. Bende esimde perisandik. Yani o minicik canin aci çekmesine dayanamiyorduk.

Normal insan nasil dayaniyor? Esinin yorgunluktan pert olmasina nasil dayaniyor?

Diyorum ya, keske herkes anne baba olmazsa. Herkes doguruyor diye, sanki bir fürya, birçok kadin, ideal olmayan kosullardada doguruyor. Yazik ya o bebegi. Baba varken, babasiz büyüyor

Benim küçük 2 yaşında, bulaşık makinesini boşaltır, kirlileri çamaşıra atar falan.
Ben ne yaparsam ‘anne yapalım hadi’ der.
Yani erkek öyle falan değil, sorumluluk bilinci de yaşla alakalı değil.
Ne ekiliyorsa onu veriyorlar işte.
Ailesinde, çevresinde bir adam kalkıp sofrayı hazırlamamış, bulaşık yıkamamışsa öyle de gidiyor 60ına kadar.

Benim eşim de bu türde yetişmiş ama bana denk geldiçocuk bezi nasıl bağlanır, bana o öğretti mesela, ilk zamanlar dikişlerden hiçbir şey yapamadım.
Bunu gören kayınpederim ‘aaa ne kadar ayıp hiç yakışıyor mu’ demişti, benden gelen cevap ‘çocuk yapmasını biliyorsa bakmasını da bilecek’ oldu.

Yetiştirme tarzı, çevresel koşullar falan filan derken odun gelip odun gidiyorlar ama kadınları da delirtiyorlar.

Yok gayet 30'lu yaşlarda olabilir, o kadar var ki yaşça ilerlediği halde bir türlü olgunlaşmayan erkek sayısı. Biz kadınlarda istemeden besliyoruz bu durumu.

Yorumlarda bile eşlerin yardım etmemesi, bebeğinin altını değiştirmemesi normal karşılanıyor.

Toplumsal bir algı bu aslında, kızımız doğduğu zamanlar eşim yardım edince teşekkür ediyordum sürekli, eşim en son ben sana teşekkür ediyor muyum çocuğumuzla ilgilendiğin için, sen niye teşekkür edip duruyorsun, tabi ki ilgileneceğim demişti. Babalar ilk bebeklik zamanında anne kadar ilgilenir demiyorum ama isterse eşine çok güzel yardımcı olur.

Hayır bi de sadece bebeğe bakmak da değil mesele, baba olmayı geçtim; adam karısına da eş değil ki adam akıllı.
Karısı fiziken ve zihnen daha yoğun ve zorlu bir süreç içerisinde bariz, bunu görmek için genius olmaya gerek yok.
Hadi baba olarak bebek karşısında ürkek davranıyor diyelim (Bunu da kabul etmiyorum şahsen, anne daha ön planda oluyor diye baba asla etkisiz eleman olamaz), eş olarak naapıyor? Tamamen keyfi bir meşguliyet edinmiş, kendi zevki sefasında, odasına kapanıp oyun oynuyormuş.
Evi bilmem neyi topla, onu bunu yıka, yemek neyim pişir, karını eğle, gezdir tozdur, mutlu tut bari.

Pardon da niye saldırdınız şimdi bana anlamadım!! Bahane bulmaya çalıştığım falan yok. Sizin çocuğunuz öyle koyduğunuzda uyuyor olabilir sizinki bir şans ama mesela benim çocuğum öyle uyumuyordu kaç kez denedik ağlaya ağlaya helak oldu ayağımda uyutup beşiğe yatırıyordum eşim koca ayaklarıyla malesef denese de yapamıyordu ben orada hiç yardım etmesin demedim ki.. Uyku işini genelde eğer inatçı bir bebekse yapamıyorlar dedim yani. Ağlatarak uyutmaya da karşıyım denemiş ama ağlatmaktan başka birşey yapmamış.

Onun dışında zaten iyi okusaydınız farkederdiniz. Çocuğunuzu emzirdiyseniz, uykusunu aldıysa hani uyutamıyormuş ya; ya da uyuyor durumdaysa bırakın eşinize altını da değiştirebilir dedim tüm yükü siz alın demedim ama genelde o kadar küçük çocuk da sorumluluk biraz anneye kalıyor sık sık emzirildiği için küçük olduğu bazı babalar zarar vermekten korktuğu için. Benim eşim elinden geldiğince yardımcı oluyordu ama uykusu gelince panik oluyordu ağlayıp uyumayınca bir türlü. Onun dışında 6 aylık olunca odasına alıştırdık akşamları kendi beşiği sallayıp uyutuyor gece mamasını veriyor, oynuyor gezdiriyor 14.5 aylık olduk baya zaman geçirirler yani ben eşime de baya görev veriyorum sizin dediğiniz gibi düşünmüyorum yani. Bebeği kucağına almıyor değil ki uyutamıyor ağlıyor burada daha fazla sorumluluk verecek olan konu sahibi bunu da yazdım zaten!! babalık iç güdüsü kadınlarda ki gibi değil maalesef keşke olsa. Bunu biz sağlamalıyız yavaş yavaş görevler vererek.

Evet benim kizimda bulasik makinesini bosaltmaya bayilir. Ve öyle hizli ki, hizina yetisemiyoruz. Oyuncaklarini tekrar kutusuna koyar,..

Ayni sekilde ama ne ben, ne esim ev konusunda hiç sorumluluk alarak büyümedik. Ben annemin evinde hiçbirsey yapmiyordum. En fazla kendi odami toparlardim. Esimde keza öyle.

Yani dedigin gibi durum sadece egitim ile, kadin/erkek olmak ile alakali degil. Simdi esim yemekte yapar, çamasirde yikarda asarda, bende öyle. Mecburuz çünkü. Yetiskiniz ve sorumluluklarimiz var.

Yani burdaki kadinlarin bahanesi hep "o erkek" yada "ailesinden öyle gördü". Ve cidden bahane. Cünkü adam hödük. Erkeklik ile, aile ile zerre alakasi yok. Sig olmayan, karisini seven sayan bir adam karisini yardim eder. Her derdine kosar. Benim babam bile evde bulasiklari yapar, masayi toplar,.. Ki onun jenerasyonunda bu kadin/erkek rolleri daha sakatti.

Iste kadinlar böyle hödükleri es olarak seçiyorlar. Her konuda sorumsuzlar var ve bunu kapatmak için ideal gelin rollerine giriyorlar. Burda biri "hasta oldugunda haplarini kendi ellerim ile veriyorum" diyordu. Ve tabiki dogal olarak zerre deger görmüyorlar çünkü hödük. Ve bunu sadece çoçuktan sonra anliyorlar ne hikmetse.

Ve o kp'ere verdigin cevap vurdun gol niteleginde. Saygi ile önünde egiliyorum

Ben yenidogan doneminde ikisinde de ayni seyi yasadim. Her cocuk farkli iste :) oglum aglamaya baslayinca muhakkak memeyle sakinlesirdi ve memeye cok duskun bir cocuktu. Kizim da ayni sekilde. Ne zaman beslenme araliklari acildi, 6 ay sonrasinda ek gida ile biraz daha rahatladim ve bir kuple de olsa ozgurlugume kavustum :) esim de ozellikle bu donemde bana cok yardimci oldu.

Benim tecrubem bu yonde oldugu icin, yenidogan doneminde babadan bebek bakimina dair yardim cok verimli olmaz gibi geliyor. Ama bebek bakimina olmasa bile, anneye yardimci muhakkak olunmali. Bunun baska yolu yok.

Sizin durumunuzda meme soz konusu olmadigi icin bakim vereni iki kisi olarak benimsemis bebeginiz, cok da guzel olmus :) esiniz pek cok babadan daha cabuk adapte olmustur bebegine.

Konu sahibinin esi, babalik konusunda degisik bir vaka. Hani bebege bu sekilde tabiri caizse eziyet etmiyor olsa sorumluluk verip bebege alistirsin diyecegim ama onun yerinde olsam ben de yapmazdim sanirim.

Yapmayin, ustunuze dusen gorevleri(!) yapmayin. Cocugunuzla ilgilenin gerisiyle ilgilenmeyin. Bugun yemek yapmadim, camasir yikamadim, ortaligi supurmedim diyin. Ben sen aksamlari isten gelip rahat rahat oyun oyna diye karnini doyuran cocuguna bakan etrafi temizleyen bir robot degilim diyin. Bebeginiz uyudugunda oturun kahvenizi icin kitabinizi okuyun manikurunuzu yapin ojenizi surun. Kiyamet mi kopuyo, kopsun.
siz her seyi elinizden geldigince yapmaya devam ettikce o da gitgide dozunu artiracak.

Baba bebegi alsin saatlerce baksin demiyor ki kimse
Evin diger islerini yapsin annenin yukunu hafifletsin
Yigilip pc karsisina oyun oynamasin

Baba bebegi alsin saatlerce baksin demiyor ki kimse
Evin diger islerini yapsin annenin yukunu hafifletsin
Yigilip pc karsisina oyun oynamasin
Tabi canim kesinlikle katiliyorum size. Daha sonraki yorumlarimda bunu da yazdim zaten. Ondan once konusma bebek bakimi ustunde gittigi icin o konudaki yorumumu yazmistim sadece.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…