Çocuk mu yapsak derken taşınsak mi acaba?

Şu anki evde hem alt hem üst gürültülü. Hatta bazen yan taraf da gürültülü. Bilmiyorum bundan daha kötüsü olur mu :/ Üst kattakiler kavga ediyor. Alt kattakilerin çocuğu var. Çocuk severken cildiriyorlar. Pazar günü sabah dokuzda başlıyorlar çığlık atmaya. İnanılmaz sesli bir aile. Yani anlatılmaz cidden her duyan şaşırıyor bu ne diye. Oyuncak korna gibi sesi var kadının. Hatırlayıp sinirlendim yine.

Evi degistirin. yani kirada olsa degistirin. cocuktan sonra degistirmek cok daha zor olur.
 
Captain sen de ne kararsızsın, her şeyi bize soruyosun demezseniz eğer, yine ben :)


Şöyle bir konu açıp çocuk konusunda fikir almıştım. Geneli 'yap gitsin şeklindeydi'. Fikre biraz daha alışmak ve bu süre içinde de kilo vermek için çocuk fikrini yıl sonuna erteledim. Hemen olur mu olmaz mı meçhul ancak en azından denemelere başlayacağız. Bu arada o konuya ek yapayım. Yakın bi zamanda çocuk konusu açıldı. Kayınvalidem ben bakarım tabi ki, bunu düşünmeyin siz dedi.

Şimdiki sorum ise evle alakalı. Önceki konumda evi sevmediğimi ama kiradan kiraya taşınmak mantıklı gelmediği için taşınmadıgımı söylemiştim. Birikim olmadığı için ev alamadığımı da. Aslında 4bin ödeme ile 300.000lik eski bir ev alınabiliyor ama eşim hem o kredi bizi eksiye sokar hem de eski ev mutlu etmez diyor. Çok düşündük az buçuk ısrar da ettim ama sonuç olumsuz :) eşimin kafasindaki fikir çocuk olduktan sonra üç sene filan birikim yapmak, sonrasında ev almak.

Şu anki maddi durumdan bahsedeyim.
Eşim 8.000 TL alıyor. Ben 3.500 TL. Benim senede iki maaş ikramiye, eşimin de bir kere yarım maaş ikramiyesi var. Ben ayda 500 TL civari mesai alıyorum genelde.

2.500 TL araba kredisi dahil 7.000 TL civarı sabit gider . Artı Mutfak masrafı, eğlence, kedi şu bu derken tüm para gidiyor. Ayda 1000-2000 TL kenara koyarsak kar sayıyoruz. :KK70: ekstra da bir 6000 TL boşta paramız var.

Şu anki kira 1100 TL. İstediğimiz evler 2000 TL. Ortası yok inanın. Şu an oturduğumuz evin bir oda fazlası evler 1500 civarı. Bizim baktığımız evler yeni, hatta sıfır. Taşınma masrafının da 10.000 TL tutacağını tahmin ediyoruz.

Evden memnun muyuz? Değiliz. Eski tip. Çocuk olunca sığar miyiz? Çoook zor. Zaten malum kedi dediğimiz canlıya da bir oda gerekiyor neredeyse. Gelirimiz artıyor, niye hayat kalitemiz artmasin diyoruz. Onu diyoruz bunu diyoruz ama işte insan düşünüyor hem kira artışı hem de taşınma masrafı sebebiyle.

Aslında önceden ev delisi insan değildim ama dediğim gibi hem kiradan kiraya geç hem masraf yap hem kiran artsın, pek mantıklı gelmiyor. Eşim de ev alamıyoruz diye senelerce beğenmediğimiz evde mi oturacağız diyor.

Öyle işte. Sanırım biraz gaz almak istiyorum. Ne dersiniz?

Ekleme : çocuk olunca birikim yapariz derken zaten birikim yapıyoruz şu an. Birikime devam ederiz. Çocuk 3 yaşına filan gelince yani yaklaşık 4-5 sene sonra ev konusunu tekrar gündeme getiririz gibi düşünebilirsiniz. O ara ne biriktirirsek artık.
Para birikmez geliriniz iyi borclaninca bı şekilde ödeniyor ama para biriktirip kenarı konulmuyor o yüzden ev al demeye geldim.
 
kendi penceremden yazacağım, yeni bebeğim oldu, kiradayım, araba kredisi ödüyoruz, ev almak istiyor ama krediyi göze alamadığım için birikim yapıyorum, benziyoruz yani :)
kabul ediyorum bebek biraz masraflı iş, ama bebek rızkıyla gelir takımayın. Ki geliriniz hiç de fena değil, bereketli olsun. hamilelikte dr kontrolü, alışverişi derken birikim yapamadık ki oda takımı falan almadım her şey ortalama ve ihtiyaç. bebek 4 ayı bitirince birikim yapabilmeye yeniden başladık. bebekken masrafı çok değil ama büyüdükçe artar tabi.
burada benim size önerim biraz harcamalarınızı kontrol edin. bunun için de 1-2 ay kalem kalem yazın ya da ekstreyi takip edin. bazı şeylerden kısamazsınız, bazı şeyler ise biraz daha azalabilir, bakın sizde ne olmazsa olmaz neyin uygun alternatifi var. zaten yazınca ufak tefek düşünmeden yaptıklarını bile kıssanız büyük miktar kaldığını görüyor insan. buna göre de bir birikim standart belirleyin. eğer mülk alacaksanız artanı biriktirmeyin, yaşam standardınızı sarsmayacak şekilde birikimden artanı harcayın.
 
Her hafta kaz ciğeri yemeden ya da en lüks kursa göndermeden de buyur çocuk. Bu kadınlar kulübünde çocuk : para yiyici bir parazit algısı çok ilginc geliyor bana.
aynen öyle, Sevgi ve ilgiden başka bir ihtiyaçları yok ki, kalanı bütçene göre ayarlarsın. A'nın bütçesi muayenesi 300 olan dr için uygundur B dev. hastanesinde kontrole götürür. H&Mde giyse semt pazarından da giyse hızla büyüyor çocuk. sağlıklı olsun da, bebeğin masrafı halledilir.
 
Siz benim yazdıklarımdan çocuğum kuru emekle büyür diyecek biri olduğumu mu cikariyorsunuz?

Ben kendi hayat standardımı yükseltme derdindeyim, çocuk için de aynısını düşünürüm. Ya da benim standardim neyse çocuk da ona uyar. Her hafta kaz ciğeri yemeden ya da en lüks kursa göndermeden de buyur çocuk. Bu kadınlar kulübünde çocuk : para yiyici bir parazit algısı çok ilginc geliyor bana.

Kaldı ki sorum o değildi.
böyle olduğunuzu düşünmediğim için yazdım mesajı
ancak daha okuduğunuzu anlamadığınıza göre çocuk için de erken zira çocuk büyük sabır ve anlayış demek masrafın yanında
 
4000 TL mi gidiyor çocuğa aylık?

Emmezse buyuk para gider. Emerse diger her seyin uygunu da var, 4000 gitmesin dersen gitmez. 10 bin gitsin dersen o da gider. Piyasa cok cesitli.

Ama mamada bu sans yok, yani pirinc unu yediren var 2 3 gunluk bebeklere, bilmem tercih eder misiniz 😐😐
 
Bence ev kredisine girismeyin çünkü şu an kiraniz 2binken ev kredisi çekince aylık 4bin ödemeniz gerekecek. Gençliğinizi bunu ödemeye harcamayın gezin tozun. Belki de pandemiden dolayı ev size batmaya başlamıştır. Burada hemen her gin ev kredisine girisenlerin zorluklarını okuyoruz.Hem bütün evler kiracının demişler :) çocuk yapmak istiyorsanız yapın 40ınıza doğru düşünün evi belki çocuk doğduktan sonra ayrılıp tazminat alırsınız onunla alırsınız evi.
 
Sevmediğiniz evde oturmayın bence de, ancak eğer ben sizi çok aşırı zorlamayacaksa ev satın alınması gerektiğini düşünüyorum. Tatil ya da gezme masraflarından biraz kısıp kendi evinize geçmek uzun vadede daha mantıklı geliyor. Ev konusunda beklentileri bir tık düşürüp ev sahibi olmak hem bebek için de güzel bir yatırım olur. Hem belli olmaz ileride nasip olur üstüne koyar kendi evinizi satar başka bir eve çıkarsınız.

Bebek masrafı konusunda da büyük konuşmak tabii ki istemem ama bana çocuk masrafı çok abartılıyor gibi geliyor. Her şeyin en kalitelisini en birincisini almak zorunda değil kimse, herkes zaten çocuğu için elinden gelenin en iyisini yapar. Ama çocuk= masraf gibi düşünmek bana garip geliyor. İlk 2 yıl çok masrafı olacağını düşünmüyorum. Eğer kayınvalideniz de bakmaya gönüllüyse ne güzel, inşallah istediğiniz gibi olur her şey. :super:
 
Geliriniz güzel birde şu ince detayı açıklayayım ileride ev almaya kalksanizda bugün 4000 aylik taksidi 5 yil sonra aylık
6000 olarak ödeyebilirsiniz ev fiyatlarida yerinde durmuyor yani bu yil 300 seneye 400 2 sene sonra 600
Yani ileri zamanlardada sizi zorlayacak bir krediniz olacak artı cocuğunuzun okul masrafları olacak
Şuan çocuk planınızı erteleyip ev alsanız maksimum 3 sene bu kredi size batar 3 sene sonra maaşlarda her sene zamlandığı için gözünüze batmayan cüzi bir miktar görünecek
Sizin suan yapmanız gereken zaten seneye 1300 olacak olan bir kira ödüyorken üzerine gezmeden eğlenmeden kısıp bir 3000 lira ekleyip kendi evinizde oturmak
Ama bu evin tapusu elektriği suyu doğalgazı derken elinizde bir 20000. 25000 olması şart
 
Lamba, halı,perdenin kişisel olduğunu düşünmüyorum. Yeni taşındığımız evde kendi lambalarımızı götürmemize rağmen 3 yere daha ihtiyaç çıktı. Halı belki inisiyatife bağlı halısız yaşamayı seven almayabilir ama mesela çocuk odası halım olmasına rağmen yeni evde çok küçük kaldı. Bunun dışında temizliğe 500 verdik sıfır ev ve inşaat temzliği olduğu için ki 2. Temizliği dip köşe biz yaptık. Avize almadan yaşamak mümkün mü? İyi lambasız otururuz diyem var mı acaba? Perde de takmayalım nolcak afişe oluruz en fazla millete diyen var mı acaba? Abonelik kapatırken geri iade oluyor da eee o para o an elinden çıkıyor değil mi? Hadi şimdi kapatmadan iademi istiyorum diyebilir misin? Bizim asıl masraf 30bini aştı zaten ekstralarıyla. Ben zorunlu masrafı yazdım 25bin diye.İzmirdeyim ben. Depremden sonra her şeyin fiyatı arttı. Eşyam da normal 3+1 evlik kadar. Yani buranın normali bu. 1200ye kamyon kiralayamazsın burda.

Sİz yazınca fark ettim 10 yıldır avizesiz yaşadığımı
 
Ben olsam 2+1 sıfır ev alırım
Ev almayı gözünüz kesmiyorsa oturmak istediğim eve kiraya çıkarım

İleriyi , yarını düşününce o yarın gelmeyebiliyor .. Anı yaşamak , yaşarken zevk alarak yaşamak gerekiyor .. O kadar maaşa mutsuz olunan evde yaşamak , en alt tercih değil , hiç olmamalı ..

Yeni evde , hamileliği de ertelememeli . Eğer eşinize güveniyorsanız ..
 
Sanırım biraz gaz almak istiyorum.
Yap caniko cocugu
Kimse cezasiz kalmamali dermisim agahsjahsjak
Yani isin geyigi bir yana,hayatinin herhangi bir doneminde evet ben cocuk istiyorum diyorsan,sartlarin da uygun. Cocugu yap once sonra tasinirsan tasin. Nasil olsa kiradan cikip kiraya gideceksin yanlis anlamadim dimj? Kira isi kolay,butun evler senin.
 
çocuk yapma (ki bu terimden nefret ederim) konusunda bu kadar kararsizsaniz, sürekli bir şeyleri bebek ile karşı karşıya getirip, oylama yapıyorsanız hazır değilsiniz demektir. yakında robot süpürge mi alsam vs vs vs yoksa bebek mi yapsam diye konu açarsanız şaşırmam.
 
çocuk yapma (ki bu terimden nefret ederim) konusunda bu kadar kararsizsaniz, sürekli bir şeyleri bebek ile karşı karşıya getirip, oylama yapıyorsanız hazır değilsiniz demektir. yakında robot süpürge mi alsam vs vs vs yoksa bebek mi yapsam diye konu açarsanız şaşırmam.
Söylediğiniz şeyi aklınız kesiyor mu ya? Yorum yapmak için boş boş yazıyorsunuz. Farkındaysanız konumda çocuk mu yapayım yoksa tasinayim mi demedim. Önceki konum çocukla alakali olduğu ve çocuk planım da olduğu için taşınmak mantıklı mı diye sordum. Okuduğunuz şeyi anlasaydiniz bu yorumu yazmazdiniz.
 
Söylediğiniz şeyi aklınız kesiyor mu ya? Yorum yapmak için boş boş yazıyorsunuz. Farkındaysanız konumda çocuk mu yapayım yoksa tasinayim mi demedim. Önceki konum çocukla alakali olduğu ve çocuk planım da olduğu için taşınmak mantıklı mı diye sordum. Okuduğunuz şeyi anlasaydiniz bu yorumu yazmazdiniz.
ben okuduğum şeyi gayet anlıyorum. siz önce kendi attiginiz başlığı yüksek sesle okuyun, anlayın. ve ondan sonra yorum yapanlara çatın
 
ben okuduğum şeyi gayet anlıyorum. siz önce kendi attiginiz başlığı yüksek sesle okuyun, anlayın. ve ondan sonra yorum yapanlara çatın
Yani siz sadece başlığı okuyorsunuz ona göre cevap veriyorsunuz. Hmmm peki. Türkçe öğretmeninize sevgiler.
Cevap yazmakla uğraşmayın. Görünmez yapıyorum sizi. İyi günler.
 
Yani siz sadece başlığı okuyorsunuz ona göre cevap veriyorsunuz. Hmmm peki. Türkçe öğretmeninize sevgiler.
Cevap yazmakla uğraşmayın. Görünmez yapıyorum sizi. İyi günler.

siz söylediniz diye tüm Türkçe öğretmenlerimi bulup selamınizi iletirim.

yazim dili seviyesi "hmm peki" olan biri beni görünmez yapıyor diye cok üzüldüm doğrusu.
 
Ev sahibi olmadan çocuk yapmayın bence. 1500 lirayı kiraya vermek yerine kredi çekip uygun fiyatlı bir ev alın 150 200bin civarı paranız boşa gitmemiş olur hem. Başkasının evine 1500 vermektense kendi evine vermek daha iyi olur. Geliriniz de iyiymiş. Çocuk doğunca hemen işe dönmek zor. Ben bıraktım işimi. Annem hergün bakamam dedi. Bakıcı tutsam o da pahalı ve güvenilir değil.
 
Bu hesapta bir yanlışlık var bence. Çocuk olmadığı halde sabit giderinizin 8.000 tl olduğunu ve kenara 1.000 ile 2.000 lira atabildiginizi, cocuk yaptiktan sonra cocugun 3 yasina kadar da birikim yapmak istediginizi söylüyorsunuz. Nasıl olacak sizce bu? Bebek dediğiniz şey ona gebe kaldığınız andan itibaren masraf gerektiren bir şey. Devam mamasıydı, beziydi, giysisiydi, oyuncaklarıydı, odasıydı, bebek eşyalarıydı...bu liste uzar da gider.
 
X