çoçuklarımız ın uyku sorunu çocuklaınız gece kacta yatıyor ve uyku düzenıne çozum

mavihayat21

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Temmuz 2011
213
5
46
Ankara
evet anneler uyku duzenınden bahsediyorum 3 yaşında oglum ve6 aylık kızım var ama gece belirli bir uyku saatımız yok malesef hemen hemen 12 veye1 gibi yatıyorlar onları yatırana kadar derman kalmıyor bendeoglum erken yetıgında bile gece yarısı huysuz ağlayan bır çocuk bu yüzden kızımda kalkıyo onunda uyku düzeni bozuluyo çözüm bulan varmi sizler kaç gibi yaturuyorsunuz hangi yöntemlerle

Merhaba, benim oglum 22 aylik ve bizde iki haftadir uyku saatleriyle savasiyoruz. Normalde en gec saat 22 gibi yatan oglum artik gece yarisina kadar oturuyor. Öglende 11 gibi kalkiyor. Uyutmayayim aksam erken yatar diyorum ama bi bakmisim aksam saat 17 gibi koltukda öyle uyuya kalmis yavrum. Eh anne olarakda uyandirmaya kiyamiyor insan. Dün sadece yarim saat uyumasina izin vermeme ragmen yine tam saat 24 de yatti. Yani öglen uykusuna daha ihtiyaci var yavrumun. Zaten bende öglen yatmasi taraftariyim. Bakalim yarin itibari ile hergün yarim saat daha erken uyandirmaya calisacagim. Ben yetiskin olarak o saate kadar oturmaya zorlanirken yavrum bunu nasil basariyor anlamis degilim. Insallah böyle bi düzen kurariz artik. Yatirma yöntemine gelince uykusu geldiginde anne mamma der. Bende onunla birlikte sütünü yapar, yatagimiza yatiririm. O sütünü icerken ben altini alir pijamalarini giyindiririm. Snr yanina yatip ellerimizi acip dua ederiz. Ve oglum bana sokulup ellerimle oynayarak uyuya kalir. Bende uyuyunca yatagina koyarim. Dünyada en güzel seyin yavrumun kokusunu icime ceke ceke onun nasil uyudugunu izlemek oldugunu düsünüyorum. Pardon biraz uzun olduuuu :)

doktorum çocukların 19:00 - 20:30 saatleri arasında uyku moduna geçtiğini ve bu saatte uyumadığı takdirde tekrar uyuma moduna geçmesinin gece yarısını bulabileceğini söyledi.

5 aylık kızım 19:00 - 21:00 arasındaki saat diliminde uyur, 2-3 defa emmek için uyanıp tekrar uyur ve 10 saatin sonunda yeni güne uyanır. Gündüz en fazla 4 saat uyuma hakkına sahip fakat genelde 2-3 saat uyuyor. Ek gıdalara geçtiğimizde en geç sabah 09:00 a kadar kahvaltısını yapmış olması lazımmış ki bu da erken yatıp erken kalkmayı gerektiriyor.

Biz annelerin sevgi dolu yufka yüreğimizin içine prensip ve mantık serpiştirmemiz şart. Aksi halde sorumsuz, uykusuz ve en önemlisi gelişimini olumsuz etkilediğimiz yavrular büyütürüz.

Size önerim, hergün aynı saatte yatağa yatırın ve kitap okuyun, ninni söyleyin uyuma vaktinin geldiğini bir şekilde onlara benimsetin. Yufka yüreğinize inat sabahları erken kaldırın ve akşam üzeri kesinlikle uyumasına izin vermeyin. Çocuklar tekrarlardan hoşlanır, alın size püf nokta... kısacası hergün aynı saatte aynı şeyleri yapın... kusura bakmayın ama öğlen 11 de uyanan çocuğa kahvaltı mı veriyorsunuz, öğle yemeği mi o da ayrı bir muamma...

Kusura bakilacak bi durum oldugunu sanmiyorum. Cünkü cocugumun o saate kadar oturup, öglende okdr gec kalkmasindan bende rahatsizimki bu baslik ilgimi cekti. Ayrica bahsettigim gibi uyanma saatlerini azar azar öne alarak bir saat daha erken yatar ve uyanir oldu. Ve bu sürec sabah 9 olana kadar devam edecek. Cogu kitablarda bu yöntemi tavsiye ediyolar. Ama muhakkak kaldirma saatlerini azar azar öne almaliki cocugu yormasin. Bir veya iki saat erken kaldirinca cocuklar öglen uyku vakti girmeden uyuya kaliyo ve sabah uyuyamadigi uykuyu öglen tamamliyor. Ben bu yöntemden cok memnun kaldim. Tabi biraz sabirli olmak gerekiyo. Benim oglumda aksam 21 gibi uyur sabahda 8.30 gibi kalkardi. Ama iste büyüdükce kendileri gibi uyku saatleride degise biliyor. Bunu bi düzene sokmakda bizim elimizde.

Ilk yazimda oglumun yatma saatini 22 snrakinde 21 di yazmisim. Yanlis anlasilmasin. Büyüdükce 21 den 22 ye cikti. Ama bir anda iste dahada gec olmusdu. Simdi öglen uykusuna daldi ;-) galiba dogru yoldayimmm

benim kızım 3 buçuk yaşında akşam 9 buçukta yatar,sabah da 9 civarı kalkar.gündüz de uyumuyor.bizim düzenimiz hep aynı.1 yaşına gelene kadar akşam 9 da yattı sabah 9 da kalktı.gündüz de 4 saat falan uyurdu.gece hiç uyanmazdı.uykusunda emzirdim hep.sonra akşam yatma saati hep aynı oldu ama gündüz uyumaları yavaş yavaş kısaldı.özellikle 2 yaşından falan sonra gündüz 2 2buçuk saat uyumaya başladı.ha bu arada hiçbir zaman(çok küçük bebek olduğu günler hariç)gündüz 3e kadar uyumamışsa o saaten sonra uyutmadım.3 yaşından beri de gündüz uyursa akşam 12 den önce uyumadığını anladım ve hiç gündüz uyutmuyorum.gündüz uykusu şart diyorlar ama bir çocuğun 12 ye kadar oturması daha zararlı bence.belli bir saatten sonra uyurken vücut büyüme hormonu salgılıyor,12ye kadar oturan çocuk onu alamıyor.
çocuk 4te 5te uyuyorsa nasıl uyusun akşam.valla ben daha çocuğun kırkı çıkmadan uğraştım çok rahat ettim.uykusuzluğu bilmem hiç.çocuğum da aynı saatte yatıp kalkmaya alıştı.

4 yaşında kızım var.doğduğu andan beri uyku problemimiz var.hala devam ediyor.cok şükür fiziksel bir sorunu yok.ama dogdugundan beri o uykusuz biz uykusuz.aile terapisti ile pedagogla bile görüştüm.dediklerini birebir uyguladım ancak kızım hala gec yatıyor.erken yatarsa geceleri 3 kez uyanıyor.ee bu yaşta bir çocugun gece bu kadar uyanması normal değil değilmi.ben suna karar verdim uyku cocukların doğasında olan birşey şey uyumayınca uyumuyor.ben bi ara o kadar bozdumki kafayı siprakten diye bir ilaç var onu bile verdim kendimde içtim ben mışıl mışıl uyudum kızım başımda oturdu o gece:)uyuyacağı kendi kendine odasına gideceği günü sabırla beklemeye devam ediyorum:(

4,5 yaşında bir oğlum var.çok şükür doğduğundan beri uyku problemimiz yok:nazar:bebekliği yaza denk gelmişti. her akşam banyo yaptırıp masaj yapıp uyutturdum.8,5 da muhakkak akşam uykusunda olurdu.gece elbette emmeye kalkardı ama uyandığında hiç ışığı yakmayıp sesizce sadece göz temasıyla emzirirdim.gece çoğu annenin yaptığı hata çocuk uyanınca hemen ışık açmak çok ses çıkarmak .bu çocuğun uykusunu dağıtıyo çocuk böylece gece kavramını öğrenemiyo.gündüz uyandığında ay benim aşkım uyanmış mı falan diyerek kucağımıza alıp emzirmeliyiz.geceyse çıt yok :))) bu taktik çok işe yarar...küçük çocuğunuz için bu anlattığım yolu deneyin..
büyük çocuğunuz için ise her akşam 9 da muhakkak yatağa yatmalı...ilk günler tek başına yatmasını istemeyin.siz de onun yanına uzanın ,masal okuyun...masl her çocuğun uykusunu getirir..ama şu da önemli9 dan önce onu sakinleştirici oyunlar oynamalısınız...evin içinde koşturan bi çocuğa hemen yatalım derseniz uykusu gelmez...ilk günler zor olacaktır elbette ama siz kararlı olursanız çözüme ulaşırsınız...birde şuna çok kızıyorum
anne baba saat 12lere kadar gezmelerde..çocuğun uyku saati geçiyo umrunda değil...aman birgünden birşey olmaz diyo....çocuğun hemen düzeni değişiyo..bu çok önemli.çocuklarımız bize uyamaz,biz onlara uymak zorundayız...inşallah bu anlattıklarım işinize yarar ...sağlıkla büyütün evlatlarınızı

Merhaba, benim oglum 22 aylik ve bizde iki haftadir uyku saatleriyle savasiyoruz. Normalde en gec saat 22 gibi yatan oglum artik gece yarisina kadar oturuyor. Öglende 11 gibi kalkiyor. Uyutmayayim aksam erken yatar diyorum ama bi bakmisim aksam saat 17 gibi koltukda öyle uyuya kalmis yavrum. Eh anne olarakda uyandirmaya kiyamiyor insan. Dün sadece yarim saat uyumasina izin vermeme ragmen yine tam saat 24 de yatti. Yani öglen uykusuna daha ihtiyaci var yavrumun. Zaten bende öglen yatmasi taraftariyim. Bakalim yarin itibari ile hergün yarim saat daha erken uyandirmaya calisacagim. Ben yetiskin olarak o saate kadar oturmaya zorlanirken yavrum bunu nasil basariyor anlamis degilim. Insallah böyle bi düzen kurariz artik. Yatirma yöntemine gelince uykusu geldiginde anne mamma der. Bende onunla birlikte sütünü yapar, yatagimiza yatiririm. O sütünü icerken ben altini alir pijamalarini giyindiririm. Snr yanina yatip ellerimizi acip dua ederiz. Ve oglum bana sokulup ellerimle oynayarak uyuya kalir. Bende uyuyunca yatagina koyarim. Dünyada en güzel seyin yavrumun kokusunu icime ceke ceke onun nasil uyudugunu izlemek oldugunu düsünüyorum. Pardon biraz uzun olduuuu :)

marhaba fırsat buldukca giriyorum evet bi uyku düzenleri olsa iyi olacak ama işte öğelen uykusuda cok ıyı cocuklara yatmasa aksam erken yatıyo ama erken kalktığı için öğülen
yatıyo

4,5 yaşında bir oğlum var.çok şükür doğduğundan beri uyku problemimiz yok:nazar:bebekliği yaza denk gelmişti. her akşam banyo yaptırıp masaj yapıp uyutturdum.8,5 da muhakkak akşam uykusunda olurdu.gece elbette emmeye kalkardı ama uyandığında hiç ışığı yakmayıp sesizce sadece göz temasıyla emzirirdim.gece çoğu annenin yaptığı hata çocuk uyanınca hemen ışık açmak çok ses çıkarmak .bu çocuğun uykusunu dağıtıyo çocuk böylece gece kavramını öğrenemiyo.gündüz uyandığında ay benim aşkım uyanmış mı falan diyerek kucağımıza alıp emzirmeliyiz.geceyse çıt yok :))) bu taktik çok işe yarar...küçük çocuğunuz için bu anlattığım yolu deneyin..
büyük çocuğunuz için ise her akşam 9 da muhakkak yatağa yatmalı...ilk günler tek başına yatmasını istemeyin.siz de onun yanına uzanın ,masal okuyun...masl her çocuğun uykusunu getirir..ama şu da önemli9 dan önce onu sakinleştirici oyunlar oynamalısınız...evin içinde koşturan bi çocuğa hemen yatalım derseniz uykusu gelmez...ilk günler zor olacaktır elbette ama siz kararlı olursanız çözüme ulaşırsınız...birde şuna çok kızıyorum
anne baba saat 12lere kadar gezmelerde..çocuğun uyku saati geçiyo umrunda değil...aman birgünden birşey olmaz diyo....çocuğun hemen düzeni değişiyo..bu çok önemli.çocuklarımız bize uyamaz,biz onlara uymak zorundayız...inşallah bu anlattıklarım işinize yarar ...sağlıkla büyütün evlatlarınızı

evet aslında bu doğru mesala ben tatillerde memlekete giderim orde uyku düzeni değisıe sonra gelde topla aslında ben gunduz uyutmasam akşam erken yatıyo galıba çozum bu teşekürler

keremce

maşallah .çok disiplinlisiniz.eşinizi temizlik disiplinine sokmuştunuz cocuguda uyku disiplinine.valla ben başaramıyorum.beceriksizim bu konuda.

okul çağına kadar çocuklarda gelişim açısından gündüz uykusu şart..
uyku düzenine gelince en baştan yani bebek doğduğundan itibaren gece we gündüz kawramı öğretilmeli.. kendi yatma saatinize uydurmayın hiç bir zaman.. istikrarlı olmak lazım.. eşim kızım bebekken ne anlasın der dururdu ben odaya geçer ışığı kapatır sabırla emzirir uyutrudum.. yeri gelir 3 saat sallardım ayağımda.. şimdi eşimden takdir alıyorum ara ara :)) kızım 1 buçuk yaşına gelince de sallamadan yatağında uyumaya başladı.. şu an 3 yaşında gece bebekliğinden beri 9 buçukta yatağa yatırıyorum masal okuyorum düzenli olarak bazen uykuya dalması uzun sürüyor ama kesinlikle kalkmıyor.. sabah 8 de uyandırıyorum saat kurup :) öğlen de 2 de yatıyor 1 saat yada 1 buçuk saat uyutuyorum.. bazen fazlaya kaçarsa öğle uykusu gece geç uykuya dalıyor, o yüzden fazla uyutmamaya çalışıyorum..
şimdi bir bebeğim de daha olacak inşallah aynı şeyleri bakalım kendine uygulatabilecek mi:) kızım müsade edecek mi bunları düşünüyorum.. malum tek çocuk yetiştirmek daha kolay nispeten.. sabırlı olacağımı umut ediyorum bakalım ne olacak :)

Son düzenleme:

aynı şeyleri uygulamışız tebrik ederim ;)

aslında uyku düzeninde belli başlı kurallar bunlar..bunları uyguladıktan sonra uyku problemi kalmayacaktır..ama anneler hemen iki günde pes ediyo, olmuyo deyip.her yeni düzende kararlı olmak şart..

kesinlikle öyle.. görümcemin oğlunda uyku düzeni namına bişey yok doğduğundan beri.. kızımdan 1 ay küçük sadece.. görümcem rahatına düşkün uyuduğu zaman geç kalkan bir yapıya sahip, 11-12 ye kadar yatıyor gece geç saatlerde uyuyor çocuk da alışmış we bir o kadar da agresif olmuş, tabi neden anne uyumama sorununu çocuk da bulup ona yüklendiği için.. we hala ayakta sallanıyor.. izindeyken memlekette ben uyguladım tek bir günde çocuk tatlı dille sakinleşti :) sabah erkekn kaldırttım.. tam düzene girmek üzereyken görümcem yine geç kaldırmaya başladı çocuğun düzeni bozuldu yine we biz tabi yaşadığımız yere döndük.. çocuğa yazık işte bu şkilde haraket ederek.. kararlı we sabırlı olursanız mutlaka herşey yoluna girer

Son düzenleme:
kesinlikle öyle.. görümcemin oğlunda uyku düzeni namına bişey yok doğduğundan beri.. kızımdan 1 ay küçük sadece.. görümcem rahatına düşkün uyuduğu zaman geç kalkan bir yapıya sahip, 11-12 ye kadar yatıyor gece geç saatlerde uyuyor çocuk da alışmış we bir o kadar da agresif olmuş, tabi neden anne uyumama sorununu çocuk da bulup ona yüklendiği için.. we hala ayakta sallanıyor.. izindeyken memlekette ben uyguladım tek bir günde çocuk tatlı dille sakinleşti :) sabah erkekn kaldırttım.. tam düzene girmek üzereyken görümcem yine geç kaldırmaya başladı çocuğun düzeni bozuldu yine we biz tabi yaşadığımız yere döndük.. çocuğa yazık işte bu şkilde haraket ederek.. kararlı we sabırlı olursanız mutlaka herşey yoluna girer

evet ben bunu da yazacakdım unutmuşum..kaç kişi tanıyorum böyle. anne öğlene kadar uyumak için çocuğunu geç yatırıyo..

Back
X