Çocukların sağlıklı gelişimi için neler yapabiliriz?

merhaba.

benim 6 yasinda bir oglum var. ilk okul hazirlikta okuyor. bu eylulde ilkokula baslayacak.
Hafta ici sabah 8.30'dan aksam 18.30'a dek okulda.
Eve gelir; cizgi film izler, bir sayfa matematik calisiriz. yemek sonrasi baba ile biraz oyun oynar. Aksam 21.30 gibi yatiyor. cunku paris'teyiz su an ve burada hava 22'ye dogru karariyor.

esim akademisyen. eger hafta sonu calismasi gereken bir seyler var ise hafta sonlari oglum ile muze gezeriz. Gelen her cocuk sinema filmine muhakkak gideriz. Eger film yok ise, hava da gezmek icin kotu ise kutuphaneye gideriz. Matematik ve yazi calismasi yapariz muhakkak her hafta sonu. Ailecek de birer saat monopoly oynariz.
Bide hamilesin sanırım Allah kurtarsin şimdiden. Benim oğlum daha küçük çok çizgi film de izletmek istemiyorum onermiyolar çok bende değişik oyunlar oynamak istiyorum

Isin zor Allah kolaylik versin
Aktivite yaparsin cocugunla elbette faydasi olur.
Benim oglan daha kucuk,seninkiyle bir olmaz tabii ama nacizane birkac onerim var yapilacaklar konusunda
Yaz veya kis mutlaka her gun banyo
Sabahlari sarki soylemek
Her uykudan uyandiginda kol bacak hareketleri
Oyuncaklari azar azar eline vermek ,hepsini bir arada dokmemek
Ev yapimi yiyecekler
Ev yapimi aktivite oyuncaklari
Her gun mutlaka disarida gezinti
Tek başıma çıkamıyorum dışarı kocam izin vermiyo :KK57: mesela yemek yaparken yardım etmesini istiyorum oyuncaklarıyla da oynuyoruz bahçeye çıkıyoruz bisikleti ni suruyo top oynuyoruz

Tek başıma çıkamıyorum dışarı kocam izin vermiyo :KK57: mesela yemek yaparken yardım etmesini istiyorum oyuncaklarıyla da oynuyoruz bahçeye çıkıyoruz bisikleti ni suruyo top oynuyoruz
Bahceye cikmak da yeterli, en azindan cocuk icin
Ama senin icin yeterli degil tabii
Yahu koskoca kadinsin
Sen bosanamiyor musun?
Bir erkegin tek gorevi evin maddi ihtiyaclarini karsilamak degildir ki,ruhsal ihtiyaclar nolacak? Allah kocana akil fikir versin

Parka bahçeye çıkamıyo musun yani ne demek izin vermiyor havalar güzelleşti hava alması lazım çocuğun

Evet bunu yapiyorum dinliyorum anlamaya çalışıyorum da uyanikken is yapmak istemiyorum onunla oyunlar oynamak istiyorum yada başka faaliyetler ne yapabilirim diye dusunuyorum
O zaman yavrunu neler guldurup eglendiriyorsa onları yapabilirsin: saklambaç kovalamaca...
Benim kızım 22 aylıkken pirinç kovasıyla oynamaya bayılırdı. Malzemeler sofrabezi, pirinç kovasi, taslar ve kepçe... Muhteşem eglenirdik.

Bahceye cikmak da yeterli, en azindan cocuk icin
Ama senin icin yeterli degil tabii
Yahu koskoca kadinsin
Sen bosanamiyor musun?
Bir erkegin tek gorevi evin maddi ihtiyaclarini karsilamak degildir ki,ruhsal ihtiyaclar nolacak? Allah kocana akil fikir versin

Kocasının zaten aklı başında ki canım,geri kaldığı ne var yemi suyu veriliyor çocuk bakılıyor kadının evden çıkması dahi onun inisiyayifinde bu adam aptal mı ki Allah akıl verecek, adamın keyfi gıcır

Kocasının zaten aklı başında ki canım,geri kaldığı ne var yemi suyu veriliyor çocuk bakılıyor kadının evden çıkması dahi onun inisiyayifinde bu adam aptal mı ki Allah akıl verecek, adamın keyfi gıcır
Ay ne bileyim
Yemine suyuna ben onun,tovbe estagfurullah
Ama boyle olmaz ki?
Gel de bu ortamda cocuk yetistir simdi

bugun kahvaltıya bir arkadaşım geldi oğlu var 11-12 yaşlarında sanırım sürekli annesi doyuruyor oturmuş koltuğa kolunu bile kıpırdatmıyor. şöyle yetiştirmeyin bu çocukları bırakın aç kalsın kendi öğrensin. sonra benim oğlum niye adam olamadı diye düşünmenize gerek kalmaz !

Erkek çocuğu genelde hareketden hoslanır.
Hareketli oyunlar oynayabilirsinz.
Blok yapabilirsinz resim boyama yapabilirsinz.
Müzik açip dans edebilirsinz:-)
Havalar güzel yaşıtlarıyla bir araya getirbilirsinz.
Az parcalı yapbozlar yapabilirsinz.
Kuklalar alıp yada yeteneginz varsa yapıp birlikte kukları konusturabilitsnz.konusmasıda gelisir.
Değişik hikaye kitaplarıyla hayal gücünü destekleyebilirsinz.
Vucudunu tanıması için yine parça birleştirilmeli yapbozlar var onları da alabilirsinz.

Ah nimesay ah sen çok güzel bir hayat hakediyosun bebeğin de öyle..
Allah razı olsun canım ama eşim anlamıyo işte elimden gelenin fazlasını yapıyorum birlik dirlikmis daha napayım bilmiyorum koyun koyun a yatmamiz lazım ailesiyle iyo olmamiz için anlamıyorum bu adamı güleryüzlü davraniyorum okadar şeye rağmen ama aile aile biktim bugün annesi doyo bizim yüzümuzden o kızın kalbini kırma Osmanlıdaki gibi istiyoMuş birlik dirlik hayat bu kadar güllük gulistanlik mi kardeşler bile catisirken ben napayim daha nekadar uyumlu olayım ya gormedigim gün yok ailesini buna rağmen konuşuyo

Allah razı olsun canım ama eşim anlamıyo işte elimden gelenin fazlasını yapıyorum birlik dirlikmis daha napayım bilmiyorum koyun koyun a yatmamiz lazım ailesiyle iyo olmamiz için anlamıyorum bu adamı güleryüzlü davraniyorum okadar şeye rağmen ama aile aile biktim bugün annesi doyo bizim yüzümuzden o kızın kalbini kırma Osmanlıdaki gibi istiyoMuş birlik dirlik hayat bu kadar güllük gulistanlik mi kardeşler bile catisirken ben napayim daha nekadar uyumlu olayım ya gormedigim gün yok ailesini buna rağmen konuşuyo
Osmanlı mı? Ay turancı köpek :işsiz:
Birlik dirlik ne beraber mi yaşamanızı istiyo yarın bi gün onu da ister :KK14:

bugun kahvaltıya bir arkadaşım geldi oğlu var 11-12 yaşlarında sanırım sürekli annesi doyuruyor oturmuş koltuğa kolunu bile kıpırdatmıyor. şöyle yetiştirmeyin bu çocukları bırakın aç kalsın kendi öğrensin. sonra benim oğlum niye adam olamadı diye düşünmenize gerek kalmaz !
O kadar da değil benim oğlum daha iki yaşına gelmedi herseyi kendi yemek istiyo engellemiyorum

Erkek çocuğu genelde hareketden hoslanır.
Hareketli oyunlar oynayabilirsinz.
Blok yapabilirsinz resim boyama yapabilirsinz.
Müzik açip dans edebilirsinz:-)
Havalar güzel yaşıtlarıyla bir araya getirbilirsinz.
Az parcalı yapbozlar yapabilirsinz.
Kuklalar alıp yada yeteneginz varsa yapıp birlikte kukları konusturabilitsnz.konusmasıda gelisir.
Değişik hikaye kitaplarıyla hayal gücünü destekleyebilirsinz.
Vucudunu tanıması için yine parça birleştirilmeli yapbozlar var onları da alabilirsinz.
Evet çok teşekkür ederim güzel fikirler değerlendircem bunları eminim eğlenir

Kendi anne babamın bana yaptıklarını yapma.

Bir kere kendi sıkıntılarını, esinle, kayınvalidenle vs sorunlarını bebeğinden çıkarma. Çocuğun seni seçmedi, diğer insanları hayatına sokmak senin Secimindi. Faturayı çocuğa yükleme.

Çocuğun senin uzantın degil bir birey. Çocuğa ona göre muamele et.

Yeteneklerini keşfetmeye calıs. Mutlaka bir kursa yolla.

Sık sık ne kadar değerli, önemli ve özel olduğunu, onu ne kadar cok sevdigini, ne yaparsa yapsın hayatta hep arkasında duracağını soyle.

Gündelik telaşlar, ev isleri derken çocuğuna ayıracağın vakti bunlara ayırma.

Bi sey istediğinde atıyorum dondurma, param yok alamam degil bunu yersen Boğazın sisebilir vs diye açıkla ki, çocuğun seni süpergüç olarak gördüğü bu donemde yapamayacağın seyler olduğunu düşünmesin.

"Hayır" derken mutlaka açıklamasını ve gerekçesini soyle.

Ceza verme demiyorum ama cezan tutarlı olsun.

Atıyorum ilerde yurtdışına gitmek istedi, ama sen güvenlik gerekçesiyle onay vermedin. İstesen gönderebilirsin, maddi acıdan uygunsun, cocuk icin önemli bir fırsat ama iste anne yüreği belki özlerim diyosun. İste bu noktada bence ebeveyn egosu devreye giriyor. Senin Özlem duygun, endişelerin, icinin rahat olması cocugun yurtdışına çıkmasından daha mı önemli? Cocugun isteklerinde ebeveyn egonu bir kenara kaldır. Sen oyle uygun gördün diue, daha Mutlu olacaksın diye, egonla karar verme. Mantıklı olanı seç.

İlgi ilgi ilgi ilgi.

Bir elin hep çocuğunun üstünde olsun ama her isi de cocugun adına kendin yapma. Kendisinin yapmasına fırsat tanı.

Tv izlettirme.

Babasıyla yanında kavga etme. Cocugun yanında ses yükseltme. İlerde kavgalarınızda çocuğu kendinize hakem tayin etmeyin. Birbirinizi çocuğa kötülemeyin.

Hayır demesini öğretin. Bir sey yaparken mutlaka fikrini alın. Ne renk istersin vs diye görüsünü alın. Bir seye hayır dediğinde aksini yapmayın.

Asla özgüvenini kırmayın, eleştirmeyin, bağırmayın, el kaldırmayın bunu başkasının yanında hic yapmayın

Hayvanlara su yiyecek vs verdirin. Merhamet duygusunu gelistirin

Evet ev hanımı anneler nasıl zaman geciriyorsunuz çocuklarınız la ? Dolu dolu nasıl vakit gecirebiliriz örnekler verirmisiniz?
Anne değilim ama cevap vermek istiyorum öncelikle çocuğun bedenine zihnine ve ruhuna yatırm yapmalısınız küçük yaslardan itibaren 5-6 spora göndermelisiniz maddi durumunuz iyi değilse genclik spor cidden bu konuda iyi ayni şekilde resime müziğe de göndermelisiniz çocuğun boş vakitlerinde tv izlemesi yerine satranç dama oynamasını puzzle çözmesini spor yapmasını teşvik etmelisiniz küçük yaslardan itibaren ders çalışma alışkanlığı olmalıki lisede sıkıntı çekmemeli 5-6-7-8-9 yaşlarında yapilan şeyler çok önemli bir ileriki yıllarda çok faydasını görecektir ve en önemlisi ona sevginizi zamanınızı ve ilginizi vermeniz...

Doğal anne doğal baba olarak. Anne-baba birbirimizi ve yavrumuzu çok severek. Onu çok ilginç bir varlık gibi değil bizim gibi bir birey olarak görüp o şekilde davranarak, onun olmasını istediğimiz kişi olarak ve öyle yaşayarak, doğal ve ölçülü yedirip içirerek...

Back
X