Kendi anne babamın bana yaptıklarını yapma.
Bir kere kendi sıkıntılarını, esinle, kayınvalidenle vs sorunlarını bebeğinden çıkarma. Çocuğun seni seçmedi, diğer insanları hayatına sokmak senin Secimindi. Faturayı çocuğa yükleme.
Çocuğun senin uzantın degil bir birey. Çocuğa ona göre muamele et.
Yeteneklerini keşfetmeye calıs. Mutlaka bir kursa yolla.
Sık sık ne kadar değerli, önemli ve özel olduğunu, onu ne kadar cok sevdigini, ne yaparsa yapsın hayatta hep arkasında duracağını soyle.
Gündelik telaşlar, ev isleri derken çocuğuna ayıracağın vakti bunlara ayırma.
Bi sey istediğinde atıyorum dondurma, param yok alamam degil bunu yersen Boğazın sisebilir vs diye açıkla ki, çocuğun seni süpergüç olarak gördüğü bu donemde yapamayacağın seyler olduğunu düşünmesin.
"Hayır" derken mutlaka açıklamasını ve gerekçesini soyle.
Ceza verme demiyorum ama cezan tutarlı olsun.
Atıyorum ilerde yurtdışına gitmek istedi, ama sen güvenlik gerekçesiyle onay vermedin. İstesen gönderebilirsin, maddi acıdan uygunsun, cocuk icin önemli bir fırsat ama iste anne yüreği belki özlerim diyosun. İste bu noktada bence ebeveyn egosu devreye giriyor. Senin Özlem duygun, endişelerin, icinin rahat olması cocugun yurtdışına çıkmasından daha mı önemli? Cocugun isteklerinde ebeveyn egonu bir kenara kaldır. Sen oyle uygun gördün diue, daha Mutlu olacaksın diye, egonla karar verme. Mantıklı olanı seç.
İlgi ilgi ilgi ilgi.
Bir elin hep çocuğunun üstünde olsun ama her isi de cocugun adına kendin yapma. Kendisinin yapmasına fırsat tanı.
Tv izlettirme.
Babasıyla yanında kavga etme. Cocugun yanında ses yükseltme. İlerde kavgalarınızda çocuğu kendinize hakem tayin etmeyin. Birbirinizi çocuğa kötülemeyin.
Hayır demesini öğretin. Bir sey yaparken mutlaka fikrini alın. Ne renk istersin vs diye görüsünü alın. Bir seye hayır dediğinde aksini yapmayın.
Asla özgüvenini kırmayın, eleştirmeyin, bağırmayın, el kaldırmayın bunu başkasının yanında hic yapmayın
Hayvanlara su yiyecek vs verdirin. Merhamet duygusunu gelistirin