Covid-19-Yapılması gereken??

Şöyle ki; Temmuz ayına kadar ailelerle de görüşmedik arada çok özlediğimizde annemlerin kapıya gidiyorduk içeri girmeden mesafeyi koruyarak 10 dkk görüp geliyorduk. Ailemden kimse dışarı çıkmıyordu bu sürede herkesin işi durmuştu. Sonra kardeşlerim çalışmaya başladı annemlerde özledik deyince gitmeye başladık ama asla aynı sofrada yemek yemiyoruz yine de elimden geldiğince sosyal mesafeye dikkat ediyorum.

Eşimin ailesinde ise durum biraz farklı babası ciğerlerinden hasta olmasına rağmen kıraathaneler açıldıktan sonra işe başladı (kendisi de kahveci) öncesinde de ihtiyaçlarını eşim karşılıyordu balkondan veriyordu vs.
Ama onlar bu konuda biraz daha umursamaz değil de daha rahat davranıyorlar hem de yaşları daha ileri olmasına rağmen.
Ben yine rahat edemediğimden yemeğimi evde yedikten sonra gidiyorum oraya, ve daha az gitmeye çalışıyorum. Bana kalsa inanın hiç gitmem iki tarafa da ama bir yerden sonra baskı dayanılmaz hale geliyor

Çok takıntılı bir insan değilim bu arada sadece anne ve babam artık çok da genç değil keza eşimin de öyle onları korumak amacım.

Bunu sormak istemiştim gayet hak verdim size

Yani çevremde her şeyi çamaşır suyuna basıp cümbür cemaat oraya buraya gidenler çok da

Hastanede çalışıyorum.
ilk korona çıktığı tarihlerde..
iş yeridne formalı çalışıyorum eve gelirken üstümü değiştiriyordum hatta en sevmediğim kıyafetleri giyiyordum .Çünkü hergün makineye atmaktan yıpranıyor diye. Evde balkonu kirli alan yapmıştım gidince kapıdan direk ayağıma terlik giyip balkona geçiyordum. Üstümü çıkarıp kıyafetleri kirli poşetine atıp hemen banyoya geçiyordum banyoda çamaşırlar tek başına makinaya sonra duş aldıktan sonra banyoyu çamaşır suyuyla yıkıyordum ha bu arada ayağımdaki terlikleride yıkayıp çıkıyordum. Marketten gelen herşey önce balkonun bir köşesinde en az 4 saat bekletilip sonrasında yıkanabilenler yıkanıyor yıkanamayanlar daha uzun süre balkonda bekletiyordum .Amaaaa nolduuu yıldım yıldım yoruldum ya bu ne böyle :) Yavaş yavaş herşeyi gevşettim. Ayrıca vürüs ilk çıktığında çok değişik şeyler gündem olmuştu. nereden nasıl bulaştığı okadar farklı yansıtılıyorduki evde oturduğumuz yerden havadan uçarak bile gelebilirdi. :) bu arada asla evden dışarı çıkmadım iş dışında marketide acil ihtiyaçalr dışında kullanmıyprdum. dışarıdan ekmek dahi almıyordum.
şuanda;
sosyal mesafe+ el hijeni+ maske bunlardan taviz vermeden normal hayatıma döndüm. Tabiki gerekmedikçe alışveriş merkezi vs gitmiyorum eş dost akraba görüşmesi yapmıyorum. Ama sosyal hayatımıda sıfırlamadım tatile bile gittim kontrollü bir şekilde . Yukarıda anlattıklarımın hiç birini yapmıyorumartık eve gidince kıyafetlerimi sepete atıyorum diğer çamaşırlar yıkanıyor. kirli bir alan yok evde. eve gidince direk ellerimi yüzümü yıkıyorum kıyafetlerimi değiştiriyorum . Normal dede bu şekilde yaşıyordum şuanda da böyleyim. Maskemi ve kişisel hijenime özellikle el hijenime çok dikkat ediyorum kimseye yaklaşmıyorum mesafemi hep koruyorum bu kadar . Şükür daha gelmedi bu zıkkım korona bana :)

ben covıdden once de yapıyordum cunku covıdden once de vırus vardı benım ıcın covıd hıc bırseyı degıstırmedı hala aynı sekılde ozen gosterıyorum :)

Annem ve babamla görüşüyoruz sadece. Onlarla da yeni yeni görüşüyoruz, köyde bahçeli bir evde zaman geçirdiler uzun zamandır. Daha yeni evlerine geldiler.Eşimin ailesi farklı şehirde, onlarla da 1 kez gittik görüştük, onlar da çok tedbirli iyi önlem alan insanlar.

Eğer dışarıya çıkarsam eve gelir gelmez eller yıkanır üst baş makineye atılır duş alınır. Marketten gelenler yıkanır kurulanır dolaba konulur.. Sebzelerin, meyvelerin falan poşeti değiştirilir.. poşetler yıkanır asılır.. Telefon, çanta vb. dezenfektanla silinir.. 7 aylk bebeğim var herşeye dikkat etmem lazım özellikle onun için..

ben arkadaşa sormuştum da size de sorayım

ailelerden size değil benim sorum sizden ailelere bulaşır korkunuz yok mu

yani eşiniz işe gidiyor değil mi

her şeyi deterjana bularken en büyük bulaş kaynağı olan insan unsurunu göz ardı ediyoruz

derseniz ki anneme gidip kapıdan selamun aleyküm deyip maskemle duruyorum ok

ama bu durumda da dışarı kıyafetleri ile kendi evimizde oturmazken gittiğimiz evde oturmuş oluyoruz

örneğin işten çıktık arabaya bindik

ertesi sabah temiz temiz giyindik yine o arabaya oturuyoruz her gün araba koltuğu silen yoktur herhalde

yani bu paketleri yıkamak vs sadece psikolojik rahatlama sağlıyor ama asıl unsurlardan uzaklaşmaya, ben önlem aldım, o önlem aldı diye kalabalıklar oluşturmaya sebep oluyor

mesela herkeste maske var yalan yanlış takılı ama dip dibe oturuluyor, geçen yine koca bir halay görüntüsü vardı maske var bir şey olmaz diyorlardı vs

ya da kafeler restoranlar insan dolu, maskeler kollarda, daha yemek gelmeden herkes çıkarıyor maskeyi, muhabbet başlıyor, yemek bitti çay içildi hala maskesiz oturuluyor

ya da işte X kişisi vefat etti başka şehre cenazeye gittik konuları var

yorumum şahsınıza değil yanlış anlaşılmasın hani başlığınıza dair genel bir değerlendirme, o nedenle anne babamıza gidiyoruz diyen arkadaşa nasıl gidiyorsunuz diye sormuştum

Yok valla o kadarını da yapmadım, kıyafette evet virüs bulmuşlar ama hastalık yapacak kadar bi miktara rastlanması o kadar kolay değil okuduklarıma göre. Ben ve ailem şu sık el yıkamayla yedi aydır enfekte olmadık ki ben tatilden akşam yemeklerine kadar her türlü sosyal hayatıma devam ediyorum, maşallah diyeyim totomu kaşıyayım

Hala ellerimi cok sık yıkar dezenfektanlarim

Marketten alinanlari yıkamıyorum su israfi gibi gelmeye başladi sut kutusunu bile yikamak.(zaten cansiz yüzeylerde o kadar yaşamıyormuş)

Üstümü kirli oldugunu dusunuyorsam nakineye atarim aksi takdirde degistirir viruslu bisey muamelesi yaparak ortalıktan kaldiririm ertesi gun tekrar dışarı çıkarken giyer makineye atarim.

Insanlarla görüşüyorum ama ev icinde bulusmamayi tercih etmeye çalışıyorum. Acik havada, cafelerin açık alanlarinda vs buluşuyorum

hiçbir zaman marketten yada pazardan aldığımı yıkamadım dolaba kaldırırken ama deterjanla yıkayanlar var ve EVET bana göre abartı, ister istemez eliniz bir yere değiyor en basiti kapının koluna değiyor ama her daim eve gelince üstümü değiştirir ve elimi yıkarım covidle alakalı değil bu durum kişisel temizlikle alakalı olması gereken zaten bu.
Bana göre hayat devam ediyor, maskemi dışarda takıyorum (market-pazar-toplu taşıma-iş yerinde farklı alanlarda dolaşacaksam vs.) ama iş yerinde masamda otururken, şahsi aracımızda bir yere giderken ya da açık havada piknik yaparken yahutta yolda yürürken benden başkası yok ise maske takmıyorum.
Toplu taşımadan inince elime dezenfektan sıkıyorum ve dışardan gelince elimi yıkama şansım yoksa eğer elimi sterilize ediyorum.
Kıyafet desen zaten günlük değişir her daim.
Bu süreçte pazarada markete de gidiyorum. Tek azalttığım yada yapmadığım şey avm gezmek, dışarda kapalı mekanda yemek yemek (birkaç kez yemeğe de gittim), iş yerinde yemekhaneyi kullanmıyorum evden yemek getiriyorum ve çayımı kahvemi kendim yapıp bulaşığımı kendim yıkıyorum.
Bence bu kadarı yeterli.

Eskisi kadar dikkat etmiyorum..
Marketten aldıklarımızı biraz bekletip yerleştiriyorum..
Kiyafet konusundada dışarı kıyafetlerini bir odaya çıkartıyoruz..gerekeni tabiki hemen yıkıyorum...
Sebze meyve konusunda titiz davranamaya calisiyorum bu kadar

Ben isten döndügümde eve giriste once ellerimi yikiyorum. Toplu tasima 1 yila yakindir kullanmadigim icin sansliyim. Kiyafetlerimi ilk zamanlar hergun bir giymeye makinaya atardim simdi havalandiriyorum. Duruma gore tekrar giyiyorum. Alisverisi su gecirmez ambalajlari siliyorum ama bu daha cok tozunu alayim silmesi. Digerlerini ya saklama kaplarina, ya da direk dolaba kaldiriyorum. Eskisi gibi fanatik degilim. Bir ara Masumlar Apartmani Safiye olmaya ramak kalmisti:)))

Cafelere, düğünlere vs hiç birine gitmiyoruz, dediğiniz gibi mesafeyi dikkate almayıp maskeyi tek başına koruyucu kalkan olarak görenler bana çok tuhaf geliyor. Maskemi taktım düğünüme gittim eğlendim diyenler bile var. Zaten aşırı bırakın aşırı hassasiyeti, azıcık bile dikkat etse tüm insanlar bu kadar yatılmazdı emin olun.
Sorunuza gelecek olursak, eşim evden çalışıyor, ben ücretsiz izindeyim. Dışarı çıktığımızda eve gelip kıyafetleri hiç bir yere temas ettirmiyoruzdaki kastettiğim dışarı, mecburi market alışverişleri ya da arabanın yağı vs değişecekse sanayi vs.
Ailemle aynı sitede oturuyoruz. Aramızda iki bina var. 20 adım falan.Onlara gittiğimde kıyafetlerim hiç bir yere temas etmediğinden eve geçebiliyorum. Ama yine de ayakkabı giydiğimden çorabı çıkarıp eve giriyorum. Dediğim gibi biraz abartmış olabilirim ama başka türlü rahat edemiyorum. Eşim evden çalışmamış olsaydı annemlerle nasıp görüşürdüm bilmiyorum. Farklı önlemlerim olurdu herhalde bilemiyorum.
Arabayla ilgili söylediğinize şöyle yorum yapabilirim: her gün araba koltuğunu silmezsiniz ama her gün farklı kıyafet giyilebilir ya da aynı kıyafet giyilecekse havalandırılıp işe gidene kadar farklı yerde muhafaza edilebilir. Aklıma gelen bu. Abartıdır, değildir bilemem ama tercih meselesi işte.

Gelmez de inşallah. Bu arada sağlık çalışanlarına gerçekten minnetarız

aynen devam ettiriyorum. Olduğum şehirde harita kıpkırmızı..şubem de dikkat etmeyenlerin hepsi corona oldu. Rehavete kapılmamak lazım, şu an ilk çıktığından daha çok yayılmışken üstelik..

Eskisi gibi dikkat etmiyorum. İlk 3 ay , marketten aldığım herşeyi yıkıyordum, bulaşık yıkar gibi, öyle dolaba koyuyordum. Yaz başından itibaren yıkamıyorum marketten aldıklarımı. Bütün yaz, arkadaşlarımla görüştüm, cafeye, restorana da gittim, tatile de gittim. Yine el hijyenime çok dikkat ediyorum ama ilk zamanlar ki dikkat ve korku yok bende.

Valla covid çıkınca her şeyi yıkadıktan sonra yerleştirdik. Sonra bundan bir süre sonra vazgeçtik. Sonra covid olduktan sonra geri başladık. Daha doğrusu eşim Dikkat ediyorum ama aşırıya kaçmadım çok fazla

Cogunlukla marketten gelenleri yikarim bazen atladigim olur ustumdekileri cikaririm ama gittigim yere gore kirlilige atarim ellerimizi de mutlaka yikariz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…