Daha hukuk fakültesine başlamadan hukuktan soğudu

Bazı arkadaşlar durumu kötü avukat yok demiş ama belirtmek isterim.Eski avukatların durumu iyi zaten sorun yeniler ve bundan sonrası.en kötü dönemede biz denk gelmişiz her açıdanbaşa gelen çekilir ama bu yola ideali hep hukuk olup girmeyenler dışındaki arkadaşlar kaçsın canlarını kurtarsınmevcut durumda yurt dışında geçerli olan şeyleri yapmaya çalışmak daha mantıklı gibi.
 
Yeğenim avukat. Şu an staj yapıyor. Nasıl avukatlar para kazanmıyormuş. Bunu diyenler avukatmı? Hakim savcı olmak imkansızmıymışOlanlar uzaylımıymış. Biz millet olarak hepimiz bilirkişiyiz zaten. Doktoruz mesela al bu ilacı iç bana iyi geldi senin nasırıda sökerAl bu kitaptan çalış bizim kızın öğretmeni bunu önerdi Al bu arabayı en hızlısı buHatta birine adres sor bilmesede sans tarif eder ben kaç kere sorup kayboldum mesela Demek kime söylese üzülüyor.... Bu çok garip acaba su bilimletinde dalgıç olacağım dese sevinirlermiydi... Malum atlantis şehri keşfedeli yıllar oldu ne bulacaksın suda hayatımı derlermiydi.... Bi kere her avukat aynımı Bi kere hukuk kazanmak kolaymı... Bunun için ah keşke Bi kazansam diyenlerde var. Bunu kazanamadığı için çok üzülenler var. Yani birilerinin demesiyle Bi duruma gelmek 3 5 örnek için bir mesleği böyle düşünmek..... Garip ötesi.... Ha sevmiyordur yapmak istemiyordur ona karışmam. Burda bile boşanma avukatı arayan gırla.... Suç bitermi dünyada Bakın hani Bi laf var bir kedi bir uçuruma kuyruğunu uzatmış farede bunu yardım sanıp kuyruğun üstünden yürümüş. Malum yere kedinin midesine. Yani her söylenen bazen bize yardım için söylenmez.
 
Kpss de hukuk mezunlarinin secim yapacaklari alan çok fazla.Hiç canini sıkmasın.Etrafi dinlemeyin neyimizi beğendiler ,desteklediler ki bunu desteklesinler.Kendi cocuklari 2 yillik okurlar daha mezun olmadan vali olacak diye hava atmaya başlarlar.Kimsenin takdirine ihtiyaciniz yok.Maaşallah ,şimdiden kendini iyi yetiştirmeye çalissin.Dil öğrensin,kpss konularina baksin arada son seneye birakmasin.Şansi bahti açik olsun.Selamlar.
 
Toz pembe konuşamayacağım ben de. Durum iyi değil.

2018 İstanbul Hukuk mezunuyum. Ankara da çalışıyorum. 7 aydır avukatlık yapıyorum işçi avukat olarak özel sektörde. 4.200 civarı alıyorum prim ve yemek hariç. Bazen fazla çalıştığım oluyor çok olmasa da. Ancak arkadaşlarım içinde en iyisi benim iş açısından. Ankara hukuk mezunu olup asgari ücrete tamah eden ve bir yandan da gecelere kadar çalışan mı dersin, patron avukatın kahvesini koyan mı dersin neler var neler.

Hakim savcılık da kolay değil. 10 yerden torpil bulmak gerek. Ya hakim savcı torpili olacak ya da malum partiden. Yoksa olamaz. Midem kaldırmadı. O yüzden denemedim.

Ama avukatlığın önü kısmen de olsa açık diyebilirim. Mesela benim ingilizcem ileri seviyedir, sürekli staj kovaladım. O yüzden bu işe alındım. İyi bir şirkette çalışıyorum. Geleceğim var. Bizim şirketten çıkanlar çok iyi maaşlarla başka yerlere gidiyorlar ( En az 9.000 veya 10.000) . Veya kendi ofisini açabilir. Ama o zaman da en az 2 sene cebinden ödemesi gerekir. Kpss b den atanabilir. O da iyi bir seçenek ve avukat kadroları çok var. Mühendisliğe göre en azından. Ama gelecekte ne olur bilememem.

Ama benim de herkese tavsiyem hukuk değil de mühendislik okumaları olur. Eğer hukuk okuyorsa da ingilizcesini geliştirmesini öneririm. Ve sürekli staj yapsın. Kendisini geliştiren insan hiçbir zaman aç kalmaz. Çevremden de aksini görmedim.

Hukukta iyi para var diyen arkadaş da benden 5 sene kıdemli. Farklı bir dönemden olduğu için güncel koşulu bilmez. Son 1 2 senede kötü hale geldi. O yüzden bence yeni avukatların tavsiyelerini dikkate alın.
 
İlk başladığında maaşı düşük olabilir ama sonrasında yükselecektir. İnsanların hevesini kırmasına izin vermeyin. Ne kadar kötüler aslında, tebrik edecekleri yerde, köstek oluyorlar. Hangi işin şu anda kesin garantisi var ki? Avukatlık doğrudan meslek öğrencilerin, prestijli ve yükselme şansı da olan bir bölüm. Bu arada kuzenim de okuyor. Babası öğretmen. Ama gayet parlak bakıyorlar geleceğine.
 
Gercekci ve yol gösteren yorumunuzdan ötürü teşekkür ederim. Umarım emeklerinizin karşılığını en kısa sürede alırsınız. Mühendislik önermenizin sebebi nedir peki? Yurt dışı çalışma imkanı açısından mı?
 


Teşekkür ederim. Mühendislikteki, bilgisayar ve elektrik elektronik açısından diyorum, arkadaşlarım benden genel olarak daha iyi maaş alıyorlar ve daha iyi yerlerdeler. Ve yurtdışı imkanı en geniş meslek de o. Dil bilmenize bile gerek olmayabiliyor. Şöyle diyeyim ben hem fen hem de eşit ağırlık sınavına girmiştim üniversitede. Fende, okulda fen görmememe rağmen 54.000, tm de de 3300 civarlarında sıralama yapmıştım. İki sene hazırlanarak zar zor 54.000 civarlarında olup Konya da bilgisayar mühendisi olan arkadaşım benimkine yakın maaşla odtü teknokentte işe başladı. Mesaisi de yok üstelik.

Kısacası, avukatlıkta emeğimin karşılığını tam olarak alamadığımı düşünüyorum. Ve evet yurt dışı imkanı daha geniş. İkinci sebep de o. Bu arada hukukta da yurtdışı imkanı var. Sadece çok iyi bir ingilizce gerek.
 
Her işte böyle bu kendini geliştirmek önemli sonuçta. Tanıdığım bi avukatın normal bir kazancı var diğerinin çok aşırı fazla kazancı var. İkisinin de yaşları aşağı yukarı aynı.
 
Yani ingilizciye çok iyi şekilde hakim olursa yurt dışında avukatlık yapabilir öyle mi? Biz kanunların farklılığından sebep bu mümkün değil sanıyorduk. Çoook sevindik buna. Çünkü kardeşimin ingilizcesi gayet iyi Mesleki ingilizceye de şimdiden çalışmaya başlasın öyleyse. Çook teşekkürler
 
Hukukçuluk en prestijli mesleklerden biridir. Akademisyen oldu abim. Avukatlıkta çevre sıkıntısı çekince. Şimdi çevresi de var. Avukatlığı düşünüyor.
 
yeni mezun bir elektrik elektronik mühendisi olarak bildiriyorum, mühendislikte malesef hiç öyle göründüğü gibi değil. belki tecrübeli olduğumda durumlar değişir ama şu anki durum çok vahim. kimse yeni mezuna iş vermek istemiyor tecrübe arıyorlar, iş verilmeyince tecrüben olmuyor doğal olarak. en iyi üniversitelerden mezun olanlar bile çok komik ücretlerle karşılaşıyor. iş sitelerinde başvurduğun ilanlardan geri dönüş dahi alamıyorsun çünkü işçi almak için ilan açmıyorlar. alacaklarsa bile mutlaka birilerinin tanıdığı çoktan kapmış oluyor o işi. kendini geliştirmek falan diyebilirsiniz ama inanın o kadar önemi yokki bunun. bakmıyorlar bile ne bildiğini neler yaptığına. yani özetle herşey çevrede bitiyor.
 
Ben bu alandan değilim ama birkaç avukat tanıdığım var. Biri ev arkadaşım olacaktı. Staj yapıyordu. 500 lira kira istedim ona bile fazla dedi. Hukuk büroları bile avukatlara hakkını vermiyor. Arkadaşım 8 yıllık avukattı ve sigorta primlerinin yatırılmadığını söylemişti. Burada bazı üyeler hakim ve savcılık sınavında torpil olayına gerçek olmayan efsane gibi yorum yapmış, gülmüş falan ama bu sınava hazırlananların çoğu en başka torpil arıyor. Bunlardan biri de arkadaşım!

Zaten arama motoruna yazdığınızda 'alım rezaleti' adı altında çok haber çıkar. Ekşiyede bakabilirsiniz. Torpilsiz kazanan elbette vardır ama hiç yoktur, 'atıyorlar' demek doğru değil bence.
 


Avukatlık değil aslında ama hukuk danışmanlığı ya da danışmanlık tarzı bir şey yapabilir. Ama sadece iyi değil çok iyi ingilizce gerek.

Birçok tanıdığım yapıyor :)

Uluslararası hukuk alanlarına yönelmesini öneririm.

Benim de yurtdışı planım var. Mentör olarak da kardeşinize her zaman yardımcı olmaya çalışırım.

Rica ederim.
 
Çok iyisiniz, çok teşekkür ederiz Verdiğiniz bilgiler dahi bizi çok mutlu etti. Umarım sizin de bu planınız gercekleşir ve başarılarınız daim olur.☺ Peki son bir soru sorayım size. İngilizce hakimiyeti dolayısıyla sadece resmi dili ingilizce olan bir ülke mi tercih etmesi gerekiyor ve denklik tarzı bir sınava girmesi gerekiyor mu
 
Aynı durumu Kızım da yaşıyor.Yıldız teknik üniv.mimarlık kazandı ama çocuğum çok mutsuz.Iş kaygısı bir yandan düşen bir bölüm olması bir yandan.Tekrar hazırlanayım diyor ama konsantre olamıyor puanı da düşeceği için umudu yok.Yazık bu çocuklara ya...
 
İyi olan her zaman kazanır.Kendısını gelıştırırse her sey muhtesemolur.Ayrıca ınsanlar her zaman konuşur .
 
Konuyla pek ilgisi yok ama bir şey sormak istiyorum. Bilgisi olanlar bilgilendirirse sevinirim. Yakın bir arkadaşım orta halli bir devlet üniversitesinde hukuk okuyor. Ama çok hırslı bir insan. O hep Ankara Hukuk'u veya İstanbul Hukuk'u hayal etmişti. İki kere yatay geçiş denemesi yaptı ama olmadı. Şimdi üçüncü sınıfta. Bu zamandan sonra yatay geçiş hakkı yok. Bu sebeple de okurken tekrar sınava hazırlanmak istiyor. Kendine de güveniyor. Ancak şunu merak ediyoruz, diyelim ki arkadaşım kazandı. Eski aldığı dersleri saydırabilir mi? Yoksa birinci sınıftan mı başlaması gerekir?
 


Aslında her ülkede durum farklı.

Her ülkede danışmanlık yapabilirsiniz kural olarak iyi bir ingilizce ile. Ama o ülkenin diline de hakimiyet gerekir en azından ortalama düzeyde. Pratikte ne kadar iş bulabilirsiniz o da farklı bir konu.

Tahkim, veri koruma, ab hukuku gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Daha uluslararası alanlar.

Ancak bazı ülkeler baro sınavı da yapar ve bu takdirde dava avukatı değil ama dilekçe avukatı, davaya girmeyen danışman avukatlar, olabilirsiniz. İngiltere, Amerika baro sınavı yapıyor mesela.

Ben de İrlanda düşünüyorum. İngilizce konuşulan ülke her türlü daha iyi iş imkanı olarak.
 
Sınava girip kazandığında aldığı ortak dersleri saydırabilir evet.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…