Çok zor zamanlar gerçekten. Şahsen oğlum var ama bende16 yaşında sevgilisi olsun istemem. Benim o yaşlarda oldu sevgilim ama nekadar gereksiz diyor insan şimdiki kafa ile. Derslerini etkilemiyor ise tabiki üstüne gitmenin gereği yok. Onlar şimdi ergen o zamanlara gidiyorum da sevgili ile edilen kavga sonrası dökülen gözyaşı bile adrenalin sağlıyor bir heyecan yani. Turumunuz sayesinde en azından gizli saklı işlere kalkışmaz. Dersleri iyi olduktan sonra yurt dışı için korkmayın sene içinde defalarca fikri değişir bu yaştaki cocuklarin iyi okullardan mezun yurt dışında okuyan tanıdıklarınız varsa onlarla konuşma imkanı sağlayın gaza gelsin. Hatta guvenebileceğiniz kızınızın sevdiği sizden genç bir tanıdık varsa sevgili ile ilgili o ağzını arayıp akıl versin. Malesef bu yaşlarda anne dışında kendinden birkaç jenerasyon yukarıda birileri ile sohbet arasında akıl almak daha çok işe yarıyorMerhaba bayanlar. Benim kaygılarım biraz geleceğe yönelik. 15 yaşında, okulunda başarılı, iyi anlaştığım bir kızım var. 3 ay önce ilk erkek arkadaşını edindi. Bu benim hiç hoşuma gitmedi çünkü erken buluyorum. Çok da fazla itiraz edemiyorsunuz. Bir kaç öğretmeni ile konuştum yasak koymayın sizden uzaklaşır dediler. Peki dedim. Beraber yaptıkları faaliyet sitemiz bahçesinde oturup, yalnız veya arkadaşları ile sohbet etmek, mesajlaşmak, telefonda görüşmek. Derslerde düşüş olmadı, çocuk için kötü birşey diyemeyeceğim ama yine d e hoşuma gitmeyen bazı şeyler var. Mesela bazen kavga ediyorlar, kızımın gözleri doluyor hemen. Ne gerek var şimdi diyorum içimden. Veya yurtdışı okumak hayali vardı, şimdi olmasa da olur oldu gibi. Ayrılırlar diye umuyordum, henüz öyle bir şey yok. Sabırla beklemekteyim. Buradaki genç kızları düşünüyorum yazıyorlar işte 4 yılımı boşa harcadım, yok şöyle vefasız, yok ben sonsuza kadar sürecek sandım. Biz annelerin elleri kolları bağlı galiba. Nereden bilecek çocuk iyi mi kötü mü? Bilsek ne fark eder? Kız aşık. Tahtını yapıyoruz bahtını yapamıyoruz gerçekten. Bol bol akıl veriyorum. Kibar davranıyor mu? Davranmıyorsa hemen ayrıl gibi. Biz anneler çok gariban oluyoruz. Kontrol edebileceğim herhangi birşey var mı? Yok galiba. Fikrilerinizi merak ediyorum.
Sen de hızlıymışsın.
Hadi inşallah.15 :)) lisede hazırlık okuyordum. Aynı kızınız gibi sitede oturur mesajlaşırdik. Ondan öte gitmedi zaten :)
Erkekler bu yaşlarda kızlarla daha az ilgililer zaten. Kızlar daha çabuk giriyor ergenliğe. Arkadaşlarımın oğulları var 17- 18 kız arkadaşları olmadı henüz. Ben de gereksiz yere Zaman'ını ve enerjisini harcasın istemiyorum hiç. Ayrılsın diye bekliyorum.Çok zor zamanlar gerçekten. Şahsen oğlum var ama bende16 yaşında sevgilisi olsun istemem. Benim o yaşlarda oldu sevgilim ama nekadar gereksiz diyor insan şimdiki kafa ile. Derslerini etkilemiyor ise tabiki üstüne gitmenin gereği yok. Onlar şimdi ergen o zamanlara gidiyorum da sevgili ile edilen kavga sonrası dökülen gözyaşı bile adrenalin sağlıyor bir heyecan yani. Turumunuz sayesinde en azından gizli saklı işlere kalkışmaz. Dersleri iyi olduktan sonra yurt dışı için korkmayın sene içinde defalarca fikri değişir bu yaştaki cocuklarin iyi okullardan mezun yurt dışında okuyan tanıdıklarınız varsa onlarla konuşma imkanı sağlayın gaza gelsin. Hatta guvenebileceğiniz kızınızın sevdiği sizden genç bir tanıdık varsa sevgili ile ilgili o ağzını arayıp akıl versin. Malesef bu yaşlarda anne dışında kendinden birkaç jenerasyon yukarıda birileri ile sohbet arasında akıl almak daha çok işe yarıyor
Amin. Sana katılıyorum aslında. Eleştirmiyorum. Niye eleştireyim? Ben de bir yol arıyorum. Dertleşiyorum. Bu konularda herkes hata yapabiliyor. Kimisi 16 yaşında evleniyor, kimisi 40. Kimi imam nikahlı, kimi resmi. Kimisi kuma ile yaşıyor. Kimisi dayak yiyor. Kimisi çok Mutlu. Ben de evladım için bu mutluluğu arıyorum. Allah yardımcımız olsun, dualarınızı kabul etsin. Kızınızın okumasını istiyorsanız mecbur okula gönderiyorsunuz, sosyalleşmesini istiyorsanız arkadaşları ile buluşuyor. Her şey kontrolünüz altında olmuyor maalesef. Çocuk sahibi olmak demek, hayatın getirebileceği her şeye aday olmak demek.Kızlar bu konu okadar önemli bir konu ki annenin kaygıları asla yersiz değil.kk da gençler görüyoruz bir hata yaptım bir kere oldu .bunun nedenleri hep taviz vermeler değilmi.bir eğitimci olarak söylüyorum belki yobaz diyenler olucak ama bu konuda ölçümüz Kuran olmalı diye düşünüyorum.o apaçık söylemiyomu zaten herşeyi en temiziyle. Daha küçük unutur ilerde gülerek hatırlar laflarına asla katılmıyorum.ya olumsuz olursa yada başka bir şey 15 yaş hormonların çoştuğu dönemler.unutulurmu sizce.erkek yada kız evlatlarımıza vericeğimiz öğüt şu olmalı; kendini öyle koru ki eşine baktıkça başkasını hatırlama. Yada ona baktıkça başkasını için pişmanlık yaşama...15 yaşındaki bir kızın elini heryol başka bir erkeğin yada bir erkeğin tuttuğunu düşünemiyorum.bunlar daha çocuk Nasıl bu konuda yol verebiliriz .bunlar benim kişiler görüşlerim .bir anne adayı olarak rabbimden hayırlı evlat evladıma hayırlı ömür diliyorum ...rabbim sizin kızınızıda size bağışlasın . Hayırlı güzel ömrü olsun inş.
Bilmiyorum zaman artık okadar kötüki güvenilir iyi bir çocuk ise susup uzaktan takip etmek gerek bugün öyle bir manzara ile karşılaştım ki rabbim herkesi n evladını hayırlı insanlar ile karşılaştısın. Çocukta göremeyeceğiniz bir sey varsa sessiz kalmayın tabiki. Benimki henüz5 yaşında ama ne bileyim kız için kavga eden birbirine zarar veren yada kardeşi ile birlikte yakaladı diye sevgilisni döven abileri falan görünce emin olun kız erkek çok farketmiyor. Etraftan da hep senin oğlun çok yakışıklı olucak çok canlar yakacak deniliyor gerçekten korkuyorum allah korusun ne can yaksın nede canı yansın. Korkmayın okul ile ilgili gaz verin sadece. Şimdi onlar vah ben yurt dışına gidersem sevgilim ne yapar diye düşünür. Su an 16 yaşımda sevgilim olan kişi ile evliyim 23 yaşında evlendim ama o zamana kadar birlikte değildik kader biraraya getirdi bir şekilde. Okuyacağı varsa eninde sonunda o okulu okur. Gerçekten arkadaş gibi dinlemek dışında yapacak bişey yok bu dönemde. Üniversite için hep diyorum bir yolunu bulup iyi okullardan bir kaçının bahar şenliklerini görmesini sağlasa ebeveynler bak başlarını dersten kaldırıyorlarmıErkekler bu yaşlarda kızlarla daha az ilgililer zaten. Kızlar daha çabuk giriyor ergenliğe. Arkadaşlarımın oğulları var 17- 18 kız arkadaşları olmadı henüz. Ben de gereksiz yere Zaman'ını ve enerjisini harcasın istemiyorum hiç. Ayrılsın diye bekliyorum.
Çok doğru düşünüyorsun bence de kimsenin canı yanmasın. 5 yaşındaki çocuğa söylenecek başka laf yok sanki. Okumayı seviyor kızım ama mesela idealinden vazgeçip aman o şehir olmasın burası da idare eder der mi, gibi şeyler geçiyor aklımdan. Veya tam üniversite sınavı öncesi ayrılırlar, sonra ayıkla pirincin taşını. O yüzden şimdi gelecek bir ayrılık tercihimdir. Çocuğu onayladığımı düşünmesini istemiyorum o nedenle Hakkı'nda bir şey sormuyorum.Bilmiyorum zaman artık okadar kötüki güvenilir iyi bir çocuk ise susup uzaktan takip etmek gerek bugün öyle bir manzara ile karşılaştım ki rabbim herkesi n evladını hayırlı insanlar ile karşılaştısın. Çocukta göremeyeceğiniz bir sey varsa sessiz kalmayın tabiki. Benimki henüz5 yaşında ama ne bileyim kız için kavga eden birbirine zarar veren yada kardeşi ile birlikte yakaladı diye sevgilisni döven abileri falan görünce emin olun kız erkek çok farketmiyor. Etraftan da hep senin oğlun çok yakışıklı olucak çok canlar yakacak deniliyor gerçekten korkuyorum allah korusun ne can yaksın nede canı yansın. Korkmayın okul ile ilgili gaz verin sadece. Şimdi onlar vah ben yurt dışına gidersem sevgilim ne yapar diye düşünür. Su an 16 yaşımda sevgilim olan kişi ile evliyim 23 yaşında evlendim ama o zamana kadar birlikte değildik kader biraraya getirdi bir şekilde. Okuyacağı varsa eninde sonunda o okulu okur. Gerçekten arkadaş gibi dinlemek dışında yapacak bişey yok bu dönemde. Üniversite için hep diyorum bir yolunu bulup iyi okullardan bir kaçının bahar şenliklerini görmesini sağlasa ebeveynler bak başlarını dersten kaldırıyorlarmı
Hiç rahat değilim. Konuşmam istediğim faydayı vermedi. Bir de baba faktörü var. Çok fazla üstüne gitmemi istemiyor. Ben de zaten başka ne yapabilirim bilmiyorum. Öpüşüp koklaşmıyor. Sitede cesaret edemez gözümün önünde. Başka şekilde görüşmüyorlar.O yaşlarda sevgili edinilmesini hiç doğru bulmuyorum. O yaşta sevgili olup da öpüşüp koklaşma yaşamayan da çok azdır ve bunlar için daha çoook erken. Ne gerek var erkenden bunları yaşanmasına?kaldı ki zamansız yaşanan şeylerin gelişimi ve ruh halini de etkilediğini düşünüyorum. Dengeli davranmak çok önemlidir ama baştan tavrınızı koymalıydınız. Hala da geç değil, yavaş yavaş tavrınızı koyun bence. Bu kadar rahatlığı savunamıyorum.
Evet sormamak ta iyi. Sadece sana kaba davranması kısıtlamasına özgüvenini kaybetmesine kimsenin izin verme demeniz bu yonde konuşmanız da yeterli. Birde eninde sonunda herkes evleniyor seçtiği kişi ile ama iyi bir okulu herkes kazanamıyor sen ilk okuluna adapte ol eşini seçersin dihebilirsiniz. Üzmeyin kendinizi. Sadece önceliklerini farketsin yeter. Yani ben olsam sanırim çocuk onu ağlattığında nedenini sorardım eğer kötü bir davranış varsa ortada peki ben sana aynısını söylesem benimle ilgili ne düşünürdün diye bir sorardım diye düşünüyorumÇok doğru düşünüyorsun bence de kimsenin canı yanmasın. 5 yaşındaki çocuğa söylenecek başka laf yok sanki. Okumayı seviyor kızım ama mesela idealinden vazgeçip aman o şehir olmasın burası da idare eder der mi, gibi şeyler geçiyor aklımdan. Veya tam üniversite sınavı öncesi ayrılırlar, sonra ayıkla pirincin taşını. O yüzden şimdi gelecek bir ayrılık tercihimdir. Çocuğu onayladığımı düşünmesini istemiyorum o nedenle Hakkı'nda bir şey sormuyorum.
Rahat olsanız zaten burada çözüm aramazdınız, yanlış ifade etmiş olabilirim :) liseli gençlere bakıyorum da üzülüyorum davranışlarını görünce o doğrultuda yorum yapmış olabilirim :) Gözünüzün önünde görüşüyor olmaları bi nebze de olsun iyi bir durum tabi ki, ancak yine de hormonlar bazen şartları zorlayıp alternatif oluşturmak için insanı harekete geçirebilir çok da emin olmamak lazım. Şu aşamada yapacağınız en iyi şey gözünüzü üzerinden ayırmamanız, dikkatini başka şeylere yönlendirmeniz olacaktır ve herkesin dediği gibi onu dikkate almadığınızı,önemsemediğinizi hissettirmeniz olacaktır.Hiç rahat değilim. Konuşmam istediğim faydayı vermedi. Bir de baba faktörü var. Çok fazla üstüne gitmemi istemiyor. Ben de zaten başka ne yapabilirim bilmiyorum. Öpüşüp koklaşmıyor. Sitede cesaret edemez gözümün önünde. Başka şekilde görüşmüyorlar.
Allah iyi insanlarla karşılaştırsın hepimizi.Benim kız 3 buçuk aylık benimde şimdiden aklıma bunlar geliyorEngel olamayacaksak dua edelim Allah iyi insanlarla karşılaştırsın
Soruyorum. Şimdi sen onu kötülersin diyor bana. Söz kötülemeyeceğim diyorum. O zaman beni eleştirdi bir konuda diyor. Mesela gereksiz kızımın sinirlendiğini düşünüyormuş. Ben de hiç çocuğu eleştirmeden artık. Ama bütün hocaların senden çok memnun kimse Hakkı'nda kötü birşey demiyor, bana hep güzel şeyler söylüyorlar diyorum. İnanma diyorum. İçimden de halt etmiş o diyorum.Evet sormamak ta iyi. Sadece sana kaba davranması kısıtlamasına özgüvenini kaybetmesine kimsenin izin verme demeniz bu yonde konuşmanız da yeterli. Birde eninde sonunda herkes evleniyor seçtiği kişi ile ama iyi bir okulu herkes kazanamıyor sen ilk okuluna adapte ol eşini seçersin dihebilirsiniz. Üzmeyin kendinizi. Sadece önceliklerini farketsin yeter. Yani ben olsam sanırim çocuk onu ağlattığında nedenini sorardım eğer kötü bir davranış varsa ortada peki ben sana aynısını söylesem benimle ilgili ne düşünürdün diye bir sorardım diye düşünüyorum
Öyle biri yok benim için. Olabildiğince.Rahat olsanız zaten burada çözüm aramazdınız, yanlış ifade etmiş olabilirim :) liseli gençlere bakıyorum da üzülüyorum davranışlarını görünce o doğrultuda yorum yapmış olabilirim :) Gözünüzün önünde görüşüyor olmaları bi nebze de olsun iyi bir durum tabi ki, ancak yine de hormonlar bazen şartları zorlayıp alternatif oluşturmak için insanı harekete geçirebilir çok da emin olmamak lazım. Şu aşamada yapacağınız en iyi şey gözünüzü üzerinden ayırmamanız, dikkatini başka şeylere yönlendirmeniz olacaktır ve herkesin dediği gibi onu dikkate almadığınızı,önemsemediğinizi hissettirmeniz olacaktır.
O liseli gençlere ben de bakıyorum ve aynen sizin gibi düşünüyorum. Zaten garip garip tembihlemelerim oluyor bu nedenle. Çimlere oturma. Kaldırımlara oturma. El şakası yaptırtma ve kendin yapma. Yüksek sesle konuşma, gülme. Eteğinin boyuna dikkat et. Arkadaşlarının dedikodusunu yapma, onlara kibar davran, yardımcı ol. Öğretmenlerine saygılı ol. Teşekkür et, özür dile. Vs vsRahat olsanız zaten burada çözüm aramazdınız, yanlış ifade etmiş olabilirim :) liseli gençlere bakıyorum da üzülüyorum davranışlarını görünce o doğrultuda yorum yapmış olabilirim :) Gözünüzün önünde görüşüyor olmaları bi nebze de olsun iyi bir durum tabi ki, ancak yine de hormonlar bazen şartları zorlayıp alternatif oluşturmak için insanı harekete geçirebilir çok da emin olmamak lazım. Şu aşamada yapacağınız en iyi şey gözünüzü üzerinden ayırmamanız, dikkatini başka şeylere yönlendirmeniz olacaktır ve herkesin dediği gibi onu dikkate almadığınızı,önemsemediğinizi hissettirmeniz olacaktır.
Sence de öylemisin diye sorsanız. Belki ozaman kendi kendine sorgulamaya başlar.Soruyorum. Şimdi sen onu kötülersin diyor bana. Söz kötülemeyeceğim diyorum. O zaman beni eleştirdi bir konuda diyor. Mesela gereksiz kızımın sinirlendiğini düşünüyormuş. Ben de hiç çocuğu eleştirmeden artık. Ama bütün hocaların senden çok memnun kimse Hakkı'nda kötü birşey demiyor, bana hep güzel şeyler söylüyorlar diyorum. İnanma diyorum. İçimden de halt etmiş o diyorum.
Benim yoktu o yaşta sevgilim ama okulumuzda pek çok kişinin vardı. Bir de yaşadığınız ile göre değişiyor galiba hatta semte göre. Buralarda aslında normal karşılanıyor böyle şeyler. Benim kadar rahatsız. Olan anne yok mesela. Önce arkadaşlarımla dertleştim. Onlar da gözün üzerinde olsun dediler. Başka birşey yapamazsın dediler. Çünkü çocuklar bir faaliyetten diğerine koşturuyorlar, evde tutamıyoruz. Tutmak ta istemem zaten. Umarım siz çocuk yetiştirme konusunda benden daha başarılı olursunuz.Burda aman bizim o yaşta yok muydu diyenleri de anlamıyorum. 15 yasinda sevgili mi olurmus? 15 yasindaki cocuk ne askini bilecekmis. Ben 15 yasimda sadece derslerimle, okulumla ilgileniyordum. Boyle sevgiliymis felan bunların yanlış oldugunun bilincindeydim.
Simdi zaman farkli diyecekler yok efendim degil. Nasil egitirsen oyle gider. Cocuklar asi olmasin diye basimiza cikartacaklar iyice. Her dediklerinw evet denilirse vay bu gencligin haline.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?