• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Damatlık alma(ma) adeti

vallahi aynı durumu yaşadım. adetlerin de yokmuş diye,(Çanakkaleli)yapmadılar hiç bir şey,bunları hiç konuşmadık ama bir tanıdık sorunca,biz de yok demişler.artı bir şey de takmadılar oğluma.allahtan ben böyle şeylere takılan bir insan değilim,yine de kırılmadım değil hani.oğlumun değeri yokmuydu diye.ben gelinliği 8 ay önce,45oo tl ye aldım.nişan elbisesi,kına elbisesi,bindallı,ne varsa aldırdılar.yine de diyorum,oğlumun ve gelinimin canı sağolsun,mutlu olsunlar.
ama insan değer görmek istiyor.

Bindallıyı falan da mı sen aldın abla?

Doğuda kız tarafı alır damatlığı. Yatak odası ve mutfağıda kız tarafı alır. Bazı aç tavuklar elini cebine atmaz o ayrı

vallahi aynı durumu yaşadım. adetlerin de yokmuş diye,(Çanakkaleli)yapmadılar hiç bir şey,bunları hiç konuşmadık ama bir tanıdık sorunca,biz de yok demişler.artı bir şey de takmadılar oğluma.allahtan ben böyle şeylere takılan bir insan değilim,yine de kırılmadım değil hani.oğlumun değeri yokmuydu diye.ben gelinliği 8 ay önce,45oo tl ye aldım.nişan elbisesi,kına elbisesi,bindallı,ne varsa aldırdılar.yine de diyorum,oğlumun ve gelinimin canı sağolsun,mutlu olsunlar.
ama insan değer görmek istiyor.

ayrıca bazı şeylerin konuşulması gerektiğine inanmıyorum.adetten,gelenekten, çok görgü kuralı olarak bakıyorum bazı şeylere,amaç gençlere evlenirken yardımcı olmaksa,beklentiler en aza indirilmeli.

ben beyaz eşyaları almaya gittiğimiz de,kredi kartımdan biriken puanlarla,fırın ve ocağı da aldık.gelinim sadece bulaşık makinesini aldı.olmadı dedi.dedim ne farkeder.siz,biz.

sonra duydum ki yatak odasını da kız almış,ve taksit yaptırmışlar kredi kartına. şimdi oğlum ödüyor.her şeyi ben almış oldum.ama bunlar sorun değil. bizim tek çocuğumuz var.zaten herşeyimiz onların. ama karşı taraf ince hesaplara girince,benim sinirlerim zıplıyor.

Abla çok haklısın.
Düğün zamanı öyle şeylerin peşine düşmek ayıp. Hani alacak olduktan sonra 200 tlye de var 5bin tlye de. Önemli olan niyet.
Bizde yatak odasını eşim aldı mesela. Tüm eşyaları tek yerden aldık evlenmeden bitirdi borcu. Ben de halı perdeyi aldım tamamen. Daha doğrusu 2 senetli yerden aldık eşyaları, taksit tutarı az olanı ben ödedim halıdan perdeden tamamlarım diye. Kim fazladan ne yapsa kar diye baktık. Kimin dolap aldığının kimin yatak aldığının önemi yoktu. 3 aşağı 5 yukarı aynı masrafı yaptık. Eşim evi tuttu boya badanasını tadilatı falan babam yaptırdı. Herkes elinden ne gelirse yapmalı, adet ayağına karşı tarafı keriz yerine koymak çok ayıp.
Ben tek çocuğum, iki tarafın tek torunuyum bir de. Babam evlendikten 2 ay sonra ev aldı bize düğün hediyesi. Bu mantıkta kız babasıydı yapmaması lazımdı, kendi üstüne yapıp kirasını alıp nasıl olsa kızıma kalacak diyemez miydi? daha 45 yaşında benim babam. Hani yaşlı da değil şimdiden bölsün ki tekim dedim ya. Sırf kendi ailem değil eşimin ailesi de elinden geleni yaptı. Bu devirde borçsuz evlenmek kolay mı, iki aile sayesinde yaptık çok şükür. Takılarla da mis gibi araba aldık.

Ailelerin her şeyi hazır vermelerine de karşıyım, evlenen kendi evladı değilmiş gibi uzak durmasına da. Gençler her şeyi yapmalı, aileler de azıcık elini taşın altına koymalı.

Eşimin kuzenini örnek verdim ya yukarıda. 80 bin tl eşya borcu... benim 80 bin borcum olsa koltuk bilmem ne için kafayı yerdim herhalde. Zira öyle borçla başlayan evlilikten ne olacak? Evlilik için 1 senede bitiremeyeceğim borca girmek delilik.

Başlarım adete bilmem neye, kim ne yaparsa yapsın da şu gençler düdüklenmesin artık.

Benim de eşim aldı sayılır.
Gelinikle beraber kına için abiye, bindallı falan da verdiler.
Kına kıyafetleri, gelinlik, 2 saç makyaj 1100 tlye aldık.
Hatta ev gezmeye giderken gelinlik alıp çıktığımız için 100 tl kaporayı ben vermiştim eşimde yoktu o kadar.
Düşündüğümüz tek şey "oh be ucuza ve koşturmadan hallettik" olmuştu.
Ne günlerdi be.
Hatırlayınca gözlerim doldu.
Ölü pazarlıkçıydık.

Hatta ev gezmeye giderken gelinlik alıp çıktığımız için 100 tl kaporayı ben vermiştim eşimde yoktu o kadar.
Ne günlerdi be.
Ölü pazarlıkçıydık.

Ne günlerdi be.
Ölü pazarlıkçıydık.
gercekten uygun almışsın sif gelinligim 2 bin Tldı oda 10 yıl önce

Eşim gelinliğimi aldı bende damatlık ayakkabı vs işte aldım ama ben tek gelinliğimi alsaydım daha az masrafa girerdim gibi:oops:
Anlayış önemli mutluluk önemli gerisi boş .böyle şeyleri sorun edip huzursuzluk çıkarmayın derim

Artık bu adetler kalksa çok daha güzel olur yani bunlara kafa yormaya değmez, herkes içinden geleni yapsa mesela içinden geliyosa gelinin ailesi yada kendi hediye olarak alır yada almaz damat kendisi alır yada ne bileyim bi tarafın gücü yetmiyosa evlenecek olan insanlar aralarında anlaşıp hangisinin durumu iyi ise o karşılasa bazı şeyleri gibi..

Doğu batı meselesi değil bu arkadaşlar ya. Eşim doğulu.
Eşimin kuzeni evleniyor bugün. Evlendiği kız da aynı köyden. Ben doğulu olmasam da az çok biliyorum adetlerini. Almamışlar damatlığı, eşimle kuzeni damatlık almaya çıktı bir iki saat önce. Çocuğa acıdım çünkü sırf eşya için 80 bin borca girdi karşılığında adam yerine bile konmamış oldu. 230 tlye damatlık bulmuşlar onu almışlar. Hani maddiyat da değil adam yerine koymamaktır o. 3 kuruşa damatlık almayan kız tarafının gelinliği 4 binmiş.
Ben geçen sene evlendim. Göçmenim. Biz adet falan bilmeyiz yalan yok, eşimin her şeyini aldık. Saat istemediği için ona da altın takıldı hatta. Zira bi tek yatak odası ve mutfak eşyası alarak evlenen kız da bir gariptir. Eee kız alıyorlar, kardeş altın mı kaplı senin şeyin?
Böyle şeyler en baştan konuşulup netleştirilmeli. Son anda çakallaşan aile çok.
Ben 'Bacak aran altindan mi' deyince kadinlari degersizlestiriyorsun diye cok tepki aliyorum ama sanki kadinlik degeri esyayla ceyizle oluyor. Ayiptir yani ben esinizin kuzeninin yerinde olsam 4 bin vermem gelinligine de, 80 bin borca da girmem. Girersem evlenince burnundan dokerim o borcu.
Ben mi cok saftiriktim bir sey istemeye utandim, onlar mi akilli olan bilmiyorum.

kayınvalidem eltimin en ufak mutfak eşyasına kadar tüm çeyizini aldı, ütüsünü blenderını perdelerini tüm eşyalarını en ufak ayrıntıyı dahi istedi kız ben bilmem anlamam dedi. kadın düğünü de yaptı,fotoğrafıçı vs her şeyi tuttu. şehir dışındaydı evleri gitti temizledi yıkadı ütüledi yerleştirdi. kız tarafı bir damatlık bile almadı. aylar sonra bu sebeplerden kavga ettiler. hiç hoş konular değil bunlar yazık, herkes birbirine değer vererek evlense sorun olmayacak.mesele değer vermemek bence.

Back
X