• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Damatlık alma(ma) adeti

Bi de kizi aliyorlar daha napsin diyosunuz Cin Prensesi misiniz Turk hakanlari aliyor sanki araba araba ceyiz gonderecekler. Kendinize degeri boyle bicmeyin degerli degil itici oluyosunuz. Kadinin daha dogrusu insanin degerlisi egitimli ve kulturlu olur, oldu o zaman gelin elini bir seye surmesin direk dugune gitsin.... Bi damatliga gocunuyosunuz saka gibi.

O zaman bu kız tarafını daha zarara sokar :)
Kızın aldığı gelinlik 3 bin lira
En iyi damatlık da olsun en fazla bin lira diye dusunuyorum
Damatligi pazardan almayi dusunuyorsunuz sanirim, orta halli smokinler 1500civarinda. 3bine de var. Daha yuksek rakamlara da var. Tipki gelinligin 50binlere kadar cikmasi gibi damatligin da siniri yok

Ben damatlık kesmedi abimgil laf olmasın diye nişanda takım elbisesi ayakkabısına kadar almıştım:) ne safmışım

Doğululara giydirenler olmuş, genellemesek arkadaşlar?

Ben Adıyamanlıyım, damatlığı kız alır herşeyiyle: çamaşır, ayakkabı, kol düğmesi artık ne lazımsa. Nişan takımı da alınır damada kemerine çorabına varasıya kadar.
Bazı şeyleri yöreye indirgememek lazım, ne batılılar tanıyorum toplu iğne ucunu bile erkek tarafına kitleyen..
Kız veriyoruz ahahahy deyip kasmaya gerek yok herkes üzerine düşeni yapacak. Cebinde akrep olan aay bizde adet böyle deyiveriyor çıkıyor işin içinden, yöresinin yurdunun adı kalıyor çok kızıyorum..

bunun doğululukla,batılılıkla alakası yok.bu tarz saçma adetler varsa vardır,yoksa yoktur.kız tarafının,, ya da erkek tarafının,adetleri görenekleri kendi işine geldiği gibi uygulaması çok saçma.

biz doğuluyuz.kız tarafı alır damatlığı,amma velakin.çok mu önemli?hayır.
ama şu kız ailelerinin bir çoğunun,adet,görenek diyerek herşeyi damat ailesine, itelemelerine sinir oluyorum.

bize de almadılar.hatta oğluma hiç bir şey takmadılar.adetlerinde yokmuş.:KK14:

Sanırım öyle yoreye gore değişiyor

Ama nişanda nasıl yüzükler karşılıklı alınıyorsa düğünde de bunlar karşılıklı alınır diye dusunmustuk

benim de mesela teyzemin oğlu nişanlanırken kızın nişanlığını teyzem, kuzeminim damatlığını da kız tarafı aldı. ama bu genelekten falan değil, onlar konuşmuşlar ve karşılıklı yapmak istemişlerdi.

Doğu batı meselesi değil bu arkadaşlar ya. Eşim doğulu.
Eşimin kuzeni evleniyor bugün. Evlendiği kız da aynı köyden. Ben doğulu olmasam da az çok biliyorum adetlerini. Almamışlar damatlığı, eşimle kuzeni damatlık almaya çıktı bir iki saat önce. Çocuğa acıdım çünkü sırf eşya için 80 bin borca girdi karşılığında adam yerine bile konmamış oldu. 230 tlye damatlık bulmuşlar onu almışlar. Hani maddiyat da değil adam yerine koymamaktır o. 3 kuruşa damatlık almayan kız tarafının gelinliği 4 binmiş.
Ben geçen sene evlendim. Göçmenim. Biz adet falan bilmeyiz yalan yok, eşimin her şeyini aldık. Saat istemediği için ona da altın takıldı hatta. Zira bi tek yatak odası ve mutfak eşyası alarak evlenen kız da bir gariptir. Eee kız alıyorlar, kardeş altın mı kaplı senin şeyin?
Böyle şeyler en baştan konuşulup netleştirilmeli. Son anda çakallaşan aile çok.

Be gelenek görenek adı altında insanları sömürenlere uyuz oluyorum.
Erkek kızın gelinliğini aldıysa kızda damatlığı alsın bi zahmet.
Burda çokça da okuyoruz bu konuları, " evlendik erkek tarafı birrşey almadı zaten,herşeyi ikimiz yaptık"...O yüzden kinliyim kaynanaya..E senin ailende yapmamış, kocanda onlara kinlensin!! Yok, çünkü erkek tarafı yolunacak kaz...

Doğu batı meselesi değil bu arkadaşlar ya. Eşim doğulu.
Eşimin kuzeni evleniyor bugün. Evlendiği kız da aynı köyden. Ben doğulu olmasam da az çok biliyorum adetlerini. Almamışlar damatlığı, eşimle kuzeni damatlık almaya çıktı bir iki saat önce. Çocuğa acıdım çünkü sırf eşya için 80 bin borca girdi karşılığında adam yerine bile konmamış oldu. 230 tlye damatlık bulmuşlar onu almışlar. Hani maddiyat da değil adam yerine koymamaktır o. 3 kuruşa damatlık almayan kız tarafının gelinliği 4 binmiş.
Ben geçen sene evlendim. Göçmenim. Biz adet falan bilmeyiz yalan yok, eşimin her şeyini aldık. Saat istemediği için ona da altın takıldı hatta. Zira bi tek yatak odası ve mutfak eşyası alarak evlenen kız da bir gariptir. Eee kız alıyorlar, kardeş altın mı kaplı senin şeyin?
Böyle şeyler en baştan konuşulup netleştirilmeli. Son anda çakallaşan aile çok.

vallahi aynı durumu yaşadım. adetlerin de yokmuş diye,(Çanakkaleli)yapmadılar hiç bir şey,bunları hiç konuşmadık ama bir tanıdık sorunca,biz de yok demişler.artı bir şey de takmadılar oğluma.allahtan ben böyle şeylere takılan bir insan değilim,yine de kırılmadım değil hani.oğlumun değeri yokmuydu diye.ben gelinliği 8 ay önce,45oo tl ye aldım.nişan elbisesi,kına elbisesi,bindallı,ne varsa aldırdılar.yine de diyorum,oğlumun ve gelinimin canı sağolsun,mutlu olsunlar.
ama insan değer görmek istiyor.

Bizde aldık damatlık saat ayakkabı falan.
Ama abimler evlenirken biz kendimiz alırız dediler karşi taraf olmaz demesine rağmen kendileri aldılar.
duruma göre değişiyor.

ayrıca bazı şeylerin konuşulması gerektiğine inanmıyorum.adetten,gelenekten, çok görgü kuralı olarak bakıyorum bazı şeylere,amaç gençlere evlenirken yardımcı olmaksa,beklentiler en aza indirilmeli.

ben beyaz eşyaları almaya gittiğimiz de,kredi kartımdan biriken puanlarla,fırın ve ocağı da aldık.gelinim sadece bulaşık makinesini aldı.olmadı dedi.dedim ne farkeder.siz,biz.

sonra duydum ki yatak odasını da kız almış,ve taksit yaptırmışlar kredi kartına. şimdi oğlum ödüyor.her şeyi ben almış oldum.ama bunlar sorun değil. bizim tek çocuğumuz var.zaten herşeyimiz onların. ama karşı taraf ince hesaplara girince,benim sinirlerim zıplıyor.

İyi akşamlar hanımlar
Farkli farklı kültürlerden bayanlariz burada
Bu nedenle sizlere sormak istedim

İki ay sonra erkek kuzenimin düğünü var
Kendisi kızın hiçbir isteğini geri çevirmedi, hatta farklı şehirlerde oldukları için hesap kartını kıza vermiş ne isterse rahatça alsın diye

3 aydır nişanlılar
Kızın gelinlik kinalik çeyiz ne alışverişi varsa hepsini aldı kuzenim

Ancak kız tarafı biz damatlık almayiz bizde adet böyle dediler ve damatlık almayacaklarını söylediler

Kuzenim tabiki kendi damatligini kendisi alır mesele para değil ama böyle bir adet var mı onu merak ettik
Karşı taraf içinde para mesele değil.
Maddi durumları çok çok iyi
bizde almayız ilk defa sizden duydum

Back
X