Annemler iki kardes, sadece dayim ve annem var. Annanem de garip bir insan, saf gibi biraz. Doktora gittiginde beyninin cok cok kucuk oldugunu ve daha once hic boyle bir sey gormedigini soylemis doktor.
Dayim 6-7 yil once evlendi, gelinimiz cok sukur ki iyi biri. Abla kardes gibi anlasiriz. Ama ananem dayimi cok el bebek gul bebek buyutmus. (Annem kucuk yastan beri calisiyor). Her sey ayagina geliyor yani. Yengem de bazi huylarindan bikmis durumda artik. Mesela corabina kadar yengeme giydirtir, kadin iki cocuguna mi baksin evin isiyle mi ugrassin. Hicbiri umrunda degil, nerde olursa olsun cagirir corabini ayagina getirtir. Disari mi cikcaklar, cocuklar cok yaramaz hicbiri durmaz, yengem ustunu giyinmeye bi yandan da cocuklari hazirlamaya calisir ama dayim hemen sinirlenir bagirir gel buraya ustume giycek bisey ver diye. Sanki adami bunca yil baskasi giydirmis cok mu zor ya dolabi acmak? Annesine gerizekali hayvan diye bagirir, karisina sinirlendigini yine ayni sekilde. Hic bir anlayis gostermez, yengeme hicbir seyde yardim etmez. Mesela yemek yapmaya calisiyor yengem, cunku vaktinde hazir olmazsa dayim kizacak, o sirada cocuklar etrafta dolasiyor (kucuk olan etrafi karistirir) dayim bagirir hemen cocuklara bakamiyorsun diye.
Dayimla annemin hic abla kardes gibi oldugunu gormedim ben. Dayim kendi halinde hep. Bi isimiz dusse bin takla atar. Milletin arkasindan konusur durur. Biz onlara gittigimizde yengeme yardim olsun diye tek copu kaldirmadigi halde bize yengenize yardim edin hamile o diye cemkirirdi (ki yardim ediyoruz zaten, hem de ondan fazla. )
Bana surekli laf atar, bu kiz niye boyle hic is yapmaya alistirmamissiniz, bu boyle olmaz kucukten ogretcektiniz vs vs. Hayir don de bir kendine bak degil mi? Sen evde tek cople ilgileniyor musun? Sana mi dusuyor bana laf soylemek sen evde o kadina zulmederken?
Kendi cocuklarini yetistirme sekli cok guzel sanki, annesi terbiye veriyor cocuklarina.
Mesela biz gideriz, resmen rahatsiz oluyor artik ya. Anneme surekli ne zaman gitceksiniz abla, abla ne zaman gitceksiniz. Ya benim bir arkadas da arayip duriyor bi yere gitcektik soz vermistim falan (biz gidelim de istedigi yere gitsin rahatca, biz varken de gidebilir gayet).
Annanem mesela ne bana ne kardeslerime tek bir kazak ormus degil. Ama simdi dayimin cocuklarina her seyi yapiyor. Annem zamaninda babamdan cok zulum gordugunde (psikolojik-fiziksel) aman kizim bunu mu cekceksin ayril gitsin biz arkandayiz diyememis annemi hep ezdirmis. Aman bosanmasinlar, evlilikleri bozulmasin.
Bugun de artik son damla oldu. Ayagi sismis kocaman ananemin, hic kendine dikkat etmez zaten. Kac haftadir doktora zorla goturememisler en son gecen hafta gitti doktor ayagi kesilebilir dikkat etsin demis. Ama yok, sanki yillarca okumus olan oymus gibi bisey olmaz bisey olmaz. Annem de istanbula gelsin bizde biraz dinlensin baga bahceye gitmesin hem de doktora gosteririz dedi. Ama yok kadin gelmiyor, bajcesi varmis bilmem neyi varmis, annesi hastaymis (yillardir hasta zaten 9 kardesler sirayla hepsi gelip bakiyor). Annemi aglatti en sonunda, senin tek evladin var ben sanki dusmanim bana bu zamana kadar annelik mi yaptin, yanimda mi oldun diye bagirdi. Sanki hapishaneye goturuyoruz niye gelmiyorsun diyor. Annanem hala gelmiycem de gelmiycem.
Cok uzun yazdim ama icimi dokmek istedim, bi aile sicakligi goremedim ya kimseden. Annanem kanserden dolayi ameliyat oldugunda bile hastanede annem ve annanemin kiz kardesi kalmislar. Dayim yok, babam evde kafayi vurmus yatmis o gecw cok kritik bir geceydi bi de. Annem sonra aldi onu istanbula bir kac ay, dayimlar geldi anne artik don cocuklar durmuyor vs vs. Ananem yokken ona daha cok is dusuyor ya, o yuzden geri gelsin istiyordu.