- Konu Sahibi Bir Eylul Aksami
-
Ayy okudukça korktum. Çünkü doğru söylüyorsunuz.Şuan güneydoğuyu bilmiyorum, Gebze'de yaşıyorum. Çok sıkışık olmayan bir mahallede az katlı sağlam bir binada oturuyorum. Daha uygun fiyata daha iyi yerde ama yüksek katlı binalar vardı tercih etmedim, malum beklenen büyük İstanbul depremi... İstanbul'a işim düştüğünde gidiyorum ve bir an önce geri dönmeye çalışıyorum. Oraya gezmek için bile gitmiyorum. Binaların ve yanlış şehirleşmeyi artı nüfus kalabalıklığını gördükçe diyorum ki fırsatı olan İstanbul'dan kaçsın. Yoksa da fırsat oluştursun çok ciddiyim. Dolgu alanlarda eski yüksek yapılar, iç kesimlerde dip dibe bir arabanın zor girdiği sokaklarda yorgun binalar. Sağ kalanlar kaçamayacak bile. Sular akmayacak, kanalizasyon çökecek, yardım ulaştırılamayacak. Seyrek yapılı güneydoğuda bile afet bölgesine kaç gün sonra girildi. İstanbul'a girmek mümkün olmayacak. İzmit ve Kahramanmaraş depreminde en çok ekip İstanbul'dan gitti. İstanbul'da deprem olduğunda kim gidecek? Bu konuda eğitimli olanlar kendi ailesinin derdine düşecek zaten. İtfaiye, polis, sağlıkçılar kendi aileleri göçük altındayken çıkıp millete yardım mı edecek sanıyorsunuz? Bakın Kahramanmaraş depremi kaçıncı gününde, hala ulaşılamayan enkazlar var. İnsanlar hala canlı yardım bekliyor hava buz gibi. İnsan düşündükçe çıldıracak gibi oluyor. O tarafta hiç tanıdığım yok ama canımızın bir kısmı orada. Herkes bilsin ki halk olarak hiçbir devlet adamı bizi düşünmüyor, tamamen yalnız başımızayız. O yüzden aklı olan İstanbul'dan kaçsın.
Gerçekten mi şuan urfadayım aşırı hassasiyet oluştu bende uykum var uyuyamıyorum uyusam irkilti ile kalkıyorum üstüne abartı haberler bugün ve yarına dikkat çekilme bitirdi beni Rabbim esirgesin hepimiziSöylediklerine göre uzun süre büyük depremler beklenmiyor artık o bölgelerde çok büyük bir enerji boşalması zaten olmuş bir çok şehirden daha güvenilir artık o şehirler artçılar elbet olacaktır
Evet çoğu yetkili açıkladı videolar var bakabilirsiniz izleyince çok sevinmiştimGerçekten mi şuan urfadayım aşırı hassasiyet oluştu bende uykum var uyuyamıyorum uyusam irkilti ile kalkıyorum üstüne abartı haberler bugün ve yarına dikkat çekilme bitirdi beni Rabbim esirgesin hepimizi
Konya artık eski Konya değil. Hem göç hem mülteci ile çok değişti. Üstelik 5 -6 yılda bir ortalama 5 şiddetinde deprem oluyor. Yapıların çoğu çürük. Adnan Menderes futbol sahası çevresi örneğin yolun altında kaldı yıllar geçtikçe.Her depremde konya fazlasıyla göç aldı.Şimdi yine Konya'ya sığınan ev arayan yerleşen çok insan var.insanlar da haklı ama ben İstanbul'dan Konya'ya yerleşmiştim.Kalabaliktan.
şimdi dogudayiz atama dolayısıyla.Komyada evim var yine oraya geçeğiz.Seviyorum Konya'yi ben.
İnsanları cana yakın yardımsever.
Ama fazla göç almasıda beni korkutmuyor değil.
İnşallah. Zaten dedikleri şuydu hep, uzun zamandır o bölgede büyük deprem olmuyor diye. Büyük bir enerji boşalması oldu. İnşallah artık olmaz deprem.Söylediklerine göre uzun süre büyük depremler beklenmiyor artık o bölgelerde çok büyük bir enerji boşalması zaten olmuş bir çok şehirden daha güvenilir artık o şehirler artçılar elbet olacaktır
Kesinlikle katılıyorum, ülkede fay hattı geçmeyen şehir sayısı bir elin parmakları kadar bile değil belki.Deprem değil bina öldürür
Nerede yaşarsanız yaşayın sağlam bir binada yaşıyorsanız sağ çıkarsınız evden
Önemli olan yaşayacağınız sehir değil, yaşayacağınız evi iyi seçmek
Çok geçmiş olsun
Konya'yı seven biriHer depremde konya fazlasıyla göç aldı.Şimdi yine Konya'ya sığınan ev arayan yerleşen çok insan var.insanlar da haklı ama ben İstanbul'dan Konya'ya yerleşmiştim.Kalabaliktan.
şimdi dogudayiz atama dolayısıyla.Komyada evim var yine oraya geçeğiz.Seviyorum Konya'yi ben.
İnsanları cana yakın yardımsever.
Ama fazla göç almasıda beni korkutmuyor değil.
Evde yakalanacagimiz garantisi de yok üstelik. Duzce depremi aksamustu olmustu. Misafirlikte olabiliriz, alışveriş merkezinde, çocuklar okuldayken sabah saatlerinde allahim sen koru yarabbim. Bina sağlam olsa bile her gidilen evi her ugranan mekanı nasıl kontrol edicez ki. Çok zor Allah yardimcimiz olsunBizde istanbulda yaşıyoruz bulunduğum ilçe riskli uyku uyuyamıyorum bir yandan bilmek iyi diyorum çanta hazırladım çözüm yollarını bulmaya çalışıyoruz,diğer yandan korku çocuklarım için üzülüyorum öyle bisey olursa nasıl yaparız binamızın altından su çıkıyor öyle iskan verdiler güya bu bölge hepsi öyle,99 depremini yaşayan biri olarak ev alırken deprem hiç aklıma gelmedi kredisi bitmemiş,iş güç düzen kurulu yeniden sifirdan başlamak zor ama böyle korku içinde beklemek, uyku uyuyamıyorum uzmanların istanbul açıklamalarından sonra
99 depreminde yatağim camın önündeydi,gök gürültülü gibi değişik bir ses hatırlıyorum, sarsılan yatağım uyuku sersemi depremin ne olduğunu bilememek o zaman korku yoktu,20 yaşlarında aşağı bile inmedim, ama şimdi herseyi sosyal medyadan öğreniyorsun,istedigin kaynağa ulaşabiliyorsunuz,İzmir ve bu son deprem piskilojimi altüst etti çok büyük acılar kayıplar, elimde olmadan korku endişe yaratı,eskiden çocuklarımı ailemin yanına bırakıp dışarıdaki işlerimi halediyordum ,şimdi nereye gitsem onlarında götürüyorum eski yüksek binalara girmemeye çalışıyorum, yatarken cebi olan bir üst giyorum çocuklarımın çorapları cebimde ve daha fazlası çokta endişe yatamamak için değinmiyorum,ama bilmek gerekirmiş tedbir almak gerekir geç kaldık ülke olarak yetersiz bilgi denetimsiz yapılar işini yapmayan sorumlu kişiler hersey, ıstanbul için geç değil tedbirleri alınması gerekiyorEvde yakalanacagimiz garantisi de yok üstelik. Duzce depremi aksamustu olmustu. Misafirlikte olabiliriz, alışveriş merkezinde, çocuklar okuldayken sabah saatlerinde allahim sen koru yarabbim. Bina sağlam olsa bile her gidilen evi her ugranan mekanı nasıl kontrol edicez ki. Çok zor Allah yardimcimiz olsun
Özellikle çok katlı binalarda giriş ve zemin en sıkıntılı yerler arkadaşlar. Ekiplerin enkaza ulaşmaları zaman alıyor. Üst katlarınızdan hayat belirtisi aldıkları zaman size gelene kadar saatlerce, günlerce onlarla ilgileniyorlar doğal olarak. En son sırada gibi bişeysiniz yani o enkazlarda.İnanın ben de öyleyim hatta sürekli sallanıyorum gibi geliyor. Hepimizin psikolojisi çöktü
Evimiz 10 katlı maalesef çünkü yeni binaları hep bu şekilde yapıyolar. Biz 5.kattayız hırsız girmesin diye girişten almamıştık korkmuştuk şimdi pişman olduk baya. Gerçi Allah korusun enkaz durumlarında giriş kat en altta kaldığı için kurtarılma zorlaşıyormuş.
Belki müstakil bir ev bulmaya çalışırız teşekkür ederim
Bende Diyarbakırdayım, aynen senin gibi düşünüyordum. Sonra o dışarıdaki mahşer kalabalığını görünce korkmaya başladım. Hele ilk haberi gelen galeria yerle bir olmuş, dediklerinde buz kestim. Sonra sözel apartmanı...Diyarbakirda yasiyorum.ilk depremde hic korkmadim gece cok siddetli olmasina ragmen.icimde korkma diyarbakir tarihinde depremde yikilma hic olmaz diyordum.disari attik kendimizi ambulans sesleri gelince birileri korkudan fenalasti dedik.sonra ogrendik evlerin yikildigini.yani anlayacaginiz hicbir yer tamamen guvenli degil.tasinir miyim hayir suan oyle bi niyetim yok.korkuyor muyum fazlasiyla ama memleketimi birakmak istemiyorum.
Bende depremin tam olduğu şehirdeyim 46 tane yakın akrabamı kaybettim ama yinede asla sehrimi değiştirmeyi düşünmüyorum zaten olabilecek en ağır depremi yaşadık tabi Allahım bilirde bundan sonra en az bir 100 yıl bu bölgede deprem olmaz diyor profesörler Allahım yardımcımız olsunSelam hanımlar,
Depremden etkilenen 10 ilden birinde yaşıyoruz ailemle, çok şükür bizim şehir çok etkilenmedi ve ev iyi durumda. Ancak günlerdir doğal olarak içimde deprem korkusu var. Şu an geçici olarak bir iç anadolu şehrine geldik ancak eve geri dönmekten çok korkuyorum özellikle geceleri orada kalma fikri beni ürkütüyorDoğup büyüdüğümüz ve tanıdıklarımızın olduğu şehirden taşınıp ve evi satıp deprem tehlikesi olmayan yakın bir şehre yerleşmeyi düşünmeye başladık mesela Mersin, İç Anadolu gibi. Hayat bir anda bitip yaşam sona erdikten sonra anılar-tanıdıklar falan çok boş gelmeye başladı. Benzer durumda olup taşınmayı düşünen var mı? Teşekkürler şimdiden…
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?