depresyon yineleyen bir şey mi?

La vie en Rosee

Honey, i am pure gollddd
Pro Üye
1 Haziran 2018
5.330
16.353
248
merhaba dostlar,
size günlük hayatımı oldukça etkileyen bir sıkıntıdan bahsetmek istiyorum. hayatımda bir kaç kere depresyon malesef ki geçirdim: bilenler bilir öyle illet birşeydir.. ağlayarak çikolata yemeye benzemez... insanın yataktan çıkmaya hali kalmaz vs vs.. neyse.

şuanda bir ilaç kullanıyorum, yeterli olmamış olacak ki dr dozu arttırdı. benim bilgisi olanlara sorum: depresyon yineleyici bir olgu mu? neden bir türlü kurtulamıyorum. en hazırlıksız dönemlerimde pat diye yakalıyor. yürüyüş yap, spor vs diyeceksiniz ama malesef bazen kontrol edemeyeceğim boyuta geliyor. genetik bir şey mi anlayamıyorum. babamda da var. o kaç senedir kullanıyor ilaç. ama ben ilaç kullanmak hiç istemiyorum.

ilacı bıraktığımda tekrar yakalanma riski beni korkutuyor..

7 senede 4 kez depresyon geçirdşm. Anksiyete kaynaklıydı.
Bekarken 3 kere evlendim 1 kere. 3 ünde ilaç kullandım. 4. Evlendikten 5 ay sonra başladı ve direndim. Eşim birlikte alalım doktor terapi vs dedi yok dedim.
Hamile kaldım berbat bir gebelik geçirdim ağlamaklı depresif.
Doğurdum ilk 3 ayım leş gibisi.
Şu an 4.5 ay oldu doğum yapalı.
Şu sıra duruldu ruh halim ama tahammülsüzleştim. En ufak bir pürüzlü kaldıramıyorum artık

3 Tedavim de yarım bıraktım bu arada.
Yaptığım en büyük hata da bu oldu zaten.

Sorularınıza cevap veriyorum
Evet genetik gecişi vardır
Evet büyük bir yüzdesi yineler.
Ve sporla yürüyüşle geçebilen bir şey degil .
Salt ilaca bağlı kalmayın iyi bir psikoterapi alin.

Geçen bir makalede okudum. Depresyona yol açan genin varlığı henüz kanıtlanamamış. Depresyonda çevresel faktörlerin rolünün önemli olduğunu söylüyor bilim adamları

Geçen bir makalede okudum. Depresyona yol açan genin varlığı henüz kanıtlanamamış. Depresyonda çevresel faktörlerin rolünün önemli olduğunu söylüyor bilim adamları

ben de nette böyle bir haber buldum, ne kadar doğru orası ayrı ama bir kaç farklı kaynaktan da teyit ettim

çok üzüldüm yaşadıklarınıza. Allah sabır versin, hele hamilelikle ve lohusalıkta hiç çekilmemiştir eminim. çocuk olmayınca daha kolay atlatılır bir nebze en azından, bakmakla yükümlü oldugun bir sorumlulugun yokken.
tedavinizi yarım bırakmak evet cok büyük bir hata olmuş.. belki o yüzden tekrarladı sürekli.
benim de anksiyete kaynaklı idi en son olan, ama ben hep müdahale ettim hiç umursamazlık yapıp direnmedim.

Depresyon salt degil bütün psikolojik rahatsızlıklarda genetiğin rolü vardır .
Bu büyük ölçüde kanıtlanan bir şey . Sağlık konusunda sadece ve sadece yabancı makale okumanızı tavsiye ederim .
Türkçe hic bir kaynağa guvenmeyin

Evet genetik
Anne tarafı komple anksiyetik.

Burada tedavi vs hic bir şey önermek istemiyorum ama şok tedavisini denediniz mi ? Son çare olarak yapılıyor aslinda ama genelde dönüşler iyi.
Ankarada bi psikiyatr önermişti ama yaptırmadım.
Başka bi psikiyatra gittim böyle ünlü de biri.
Onla iyi ilerlemitik ama araya türlü şey girdi gidemedi bir süre sonra

Ankarada bi psikiyatr önermişti ama yaptırmadım.
Başka bi psikiyatra gittim böyle ünlü de biri.
Onla iyi ilerlemitik ama araya türlü şey girdi gidemedi bir süre sonra
bence araştırın dediğim gibi dönütleri çok iyi ve etkili bir yol , belki kafanıza yatar belki daha iyi gelir .

Depresyondan yeni kurtulmuş biri olarak yazıyorum :)) Allah düşmanımın başına vermesinlik bir durum bu. Spor yap, gez dolaş işe yaramıyor. Çünkü insanda tırnağını kesecek güç olmuyor. Ben de hafıza kaybına da sebep olmuştu.

ama spor yapmak, ve kaliteli yaşam, hayatında sıkıntıya izin vermemek kurtulduktan sonra önleyici aktiviteler. Ve işe yarıyor.

evet tekrar etme ihtimali var. Genetik geçişli bir durum. Eğer, genetiğinizde varsa, bir tetikleyici olduğunda travma kaynaklı, mevsimsel ya da sebepsiz çıkabiliyor.

Bende tekrar eder mi bilmiyorum. Ama daha dikkatliyim. Strese pek yer vermiyorum. Olumsuz düşünceler geldiğinde düşünmeyi bırakıyorum direk. Biraz sonra, kahvemi içerken düşünürüm filan diyorum. Ya da fazla hassaslaştığımda hemen doktorla irtibata geçiyorum. İlaç dozajlarımı değiştiriyoruz.

İlk seferinde hazırlıksız yakalanmıştım. Hormon ilaçları bende tetikleyici olmuştu, o sebeple aylarca kadındoğumda tedavi olmaya çalıştım. Psikiyatrik olduğunu bilmiyordum. Bundan sonra daha bilinçliyim. Bunun da etkili olacağını düşünüyorum.

depresyonla beraber karamsarlık hissi de çöküyor. Dünyaya siyah gözlüklerle bakmak gibi. Gerçek değil aslında.Daha güçlüyüz bundan. ama bu da bir hastalık ve bu da bir belirtisi.

o sebeple tekrar etme durumunu çok mesele etmiyorum. Tekrar ederse, o zaman ilgilenirim bununla ama şimdilik yeri yok hayatımda diyerek bakıyorum ben.

La vie en Rosee Yesyess

Açıkçası uzmanlık alanım olmadığı için, makale değerlendirebilecek potansiyele sahip değilim ama Tükçe kaynaklar konusunda haklısınız.

Makalenin özeti şuydu,
Scientists quash claims about single 'depression genes'

Yinele mi o kesin de bence tamamen hic gecmiyor pik yaptigi zaman yineledi zannediyo olabiliriz hic birsey çözüm değil ilactan başka

Öncelikle geçmiş olsun.
Kısa süreli çözüm odaklı terapi dersimizde hocamiz agir depresyonu olan kişilere b12 vitamin duzeyini tahlil yaprtmalarni ilk seansta mutlaka isteyn demişti aklıma geldi.
Sağlık ocaklarinl bile yapıyor bildgm kadaryla.
Birde hangi sehirdesnz bilmiyorum ama bir çok şehirde var "Othmer metodlu Neurofeedback" tedavisi var depresyon anksyte de iyi geliyordu 40 seans uygldgm bir erkek danışanmda gözle görülür düzelme olmstu. Bir arastrn iyice.

Ilaclari pat diye birakamazsin. Tavsiyem doktorun verdigi sekilde kullan, kafana gore birakma. Depresyon ilaclari agri kesici gibi her depresyona girdiginde kullanilip iyilesince hemen pat diye birakilmaz. Once etki etmesi icin vucutta akumule olmasi gerekir. Belli bir doza ulasana kadar sadece yan etkilerini gorursun. Minimum 3 ayda vucutta etki etmeye baslar. Sonra da en az 6 ay kullanilir ki genelde daha uzun kullanilmasi tavsiye edilir. Ilaci birakirken de doz yavas yavas azaltilarak biraktirilir. Yani en az 1 sene kullanmaniz gerekir. Tamamen birakmak bile doz azaltimiyla bir kac ay suruyor.
Sorunuza gelince bir kez depresyon geciren bir insanin tekrar depresyon gecirme ihtimali daha yuksek. Cunku depresyon gecirmis bir insan hassastir. Muhtemelen yine sizi uzecek bir travma ya da kaldiramayacaginiz bir olay uzuntu falan yasadiniz ki depresyon tekrsr nuksetti.
Sancisiz dogum olmaz. Depresyondan ciktiginizda da sizi cok mutlu bir hayat bekliyor merak etmeyin. Gecmis olsun.

Bende genetiğin etkisi olduğunu düşünüyorum, günde en az bir kez annemizi taklit ediyoruz sonuçta isteyerek veya istemeyerek, nasıl desem yatış pozisyonumuz bile ebevynlere benziyor, eğer aile bireyleri evhamlıysa sorunları varsa hem yetiştirirlerken bize yansıyor hemde onlar gibi olabiliyoruz, nasıl desem herşeyi sorun eden vs gibi.
Bedenimiz bunu kaldıramıyor.
Bende bir uzun depresyon geçirdim, yaklaşık 3-4 yıl belki daha fazla sürdü, bu da o dönemden kalan alışkanlıklar gibi hayatımda yer etti, sonra hayatımı değiştirdim şehir falan değiştim, mutlu olduğum şeylere odaklandım, artık daha iyiyim şükür, tamamende kurtulamadım ama tekrar eder mi gibi kötü düşüncelerim yok.

Son düzenleme:
Geçmiş olsun öncelikle evet bu hastalıkta genetik faktör oldukça önemli ve evet nüksetme olasılığı da var ama daha da önemlisi ilaçlarınızı aksatmadan kullanmanız buna emin olabilirsiniz düzenli kullanım sonucunda bizzat değişimi hastalarda da gözlemledim. Elinizden geldiğince pozitif olmaya çalışın sizi en çok rahatlatan ve mutlu eden şeylere yönelin eminim atlatacaksınız bunu ve terapistinizle sürekli iletişim içinde olun tekrardan geçmiş olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…