Siz çalışıyor musunuz? Bence siz de çalışın örnek olun . Çoğunlukla aileler elinden geldiğince önceliği çocuklarına veriyor ama sizinkinin her şeyim dediğiniz kızlarınıza bir faydası yok . Eşinize söyleyin kızlarınıza 2+1 ev alsın .gelecekte başlarını sokacak bir evleri olur hiç olmazsa . Böylelikle israftan da kaçınmış olursunuz . Kızlarınıza da geçici şeylerin değil , hayatlarını garantiye alma , ayakları üstünde durma gibi konuları anlatın . Cennet ülkemde hayat her geçen saat zorlaşıyor .Paranın çokluğu değil öncelik çocuklarda diyelim
Her sene telefon değil de isteğine kalsak hersene yaniSiz yandınız ben size diyim
Her sene telefon almak filan çok şımartmışsınız
Şimdiden hanımefendi triplere girmeye başlamış bile
1300 e ayakkabı çok almak istiyorsa gitsin kendi çalışıp alsın bir zahmet oturduğu yerden almak kolay
Bence kızınızı bir işe sonunda görsün para nasıl kazanılıyor o zaman kazandığı parayla 1300 e ayakkabı alabilecekmi bakalım bide her sene telefon istiyor ha yareppim ben babama bana her sene telefon al desem beni balkondan aşağı atar yeminle bazen 1 elbise alınca bile beni sen çok şımardın diye alttan alttan uyarır
İleride çok çekersiniz haberiniz olsun eşinizle konuşun.
O kadar evler alacak kadar paramız yok canım durumumuz da abartılacak kadar değil borçsuz 1 evimiz 1 arabamız varSiz çalışıyor musunuz? Bence siz de çalışın örnek olun . Çoğunlukla aileler elinden geldiğince önceliği çocuklarına veriyor ama sizinkinin her şeyim dediğiniz kızlarınıza bir faydası yok . Eşinize söyleyin kızlarınıza 2+1 ev alsın .gelecekte başlarını sokacak bir evleri olur hiç olmazsa . Böylelikle israftan da kaçınmış olursunuz . Kızlarınıza da geçici şeylerin değil , hayatlarını garantiye alma , ayakları üstünde durma gibi konuları anlatın . Cennet ülkemde hayat her geçen saat zorlaşıyor .
Ayrıca yarın bir gün evlendi misal ve anlaşamadı eşiyle . Boşanınca kendi evim var , çalışır ekmeğimi kazanırım güveni olsun .
İşte onun bunu istemeye hakkı yokHer sene telefon değil de isteğine kalsak hersene yani
Evet çok doğruİşte onun bunu istemeye hakkı yok
Sonuçta kendi kazanmıyor bu parayı
bu da yanlış bence. tamam çocuklar öncelikli ama her seferinde değil. iphone 12 ler 13 ler neden havalarda uçusuyor mesela, bu bir öncelik değil.Paranın çokluğu değil öncelik çocuklarda diyelim
Evet çok doğru ama işte biz görmedik onlar görsüne getirince memnuniyetsiz çocuklar oluyorlarSizinki yine büyük ve ergenlik dönemindeki bir genç kız. Bizim 5 yaşındaki sıpa, istediğinde paketli hazır dondurma alabileceği, pastanesi olan, waffle yapılan, aqua parksız otellere hayatta gidemezmiş. Ona göre götürecekmişiz beyefendiyi.
Yapmamamız lazım ama hepimiz şımartıyoruz bu devirde çocukları maalesef. Sonra da bu çocuklar neden böyle diyip çocukluğumuzla kıyaslıyoruz. Biz bunların hangisine sahiptik ki? Kıymet biliyorduk.
Topik aç takip edelim :) çocuğum olacak okadar şey varki kafam dabenim zamanında da arkadaşlarımın herşeyi vardı canım ya...kolejde okudum birde daha lise son sınıfta okuyan arkadaşlarımın lüks arabaları hazırdı yani ... biraz ailenin tutumuyla alakalı bence ...o zamanlarda birde telefonlar yeni çıkmış bilgisayarlı ev lüks falandı markaların havası atılırdı... ay sanki böyle yazınca dinazorlar çağından kalma fosilmişim gibi hissetttim ama
ahseninde arkadaşları hep zengin ve herşeye sahip takımlardan ama ahsen anne arkadaşımda bu var bende istiyorum demiyor ,markete girdiğinde bunu istiyorum diye tutturmuyor, bütçe bu diyorum,kumbarasından hergün para sayıyor bisiklet almak için , daha küçükken para hesabı bilmediğinde de 1 tane sadece şuradakilerden seçme hakkın var diyordum mesela ...
eğer kıyamayıp öyle dediklerinde alırsak arkadaşlarından geri kalmasın diyerek yetişmeye çalışırsak sonu gelmez ipin ucunu onlara vermiş oluruz ...
ailem neden almıyor diye sormadan önce neden o şekilde tüketim yapmamak gerektiğini öğretmek gerektiğini düşünüyorum çalışmanın ne olduğunu para kazanmanın zor olduğunu harcamanın ne kadar kolay olduğunu bilmeleri gerek bunun içinde biraz sıkıyı görmeleri gerek
evet zor oluyor ama oluyor :)
Bence de çok güzel olurTopik aç takip edelim :) çocuğum olacak okadar şey varki kafam da
İmkanlar çerçevesinde çocukların abartmadan isteklerinin karşılanması taraftarıyım ama şu varki o yaşta çocuğa Iphone marka telefon almam benim maaşımdan fazla onun ücreti orta sınıf mesaj yapıp arama yapabileceği internet tabanlı bir telefon işini görür, ayakkabı için de o kadar para vermem aynı fiyata en az 2 ayakkabı alırım hatta fazlasını alırım önemli olan marka olması değil konforlu ve rahat olması. Sırf etiket basılıyor diye kıyafet-ayakkabı vs fiyatlar 3 ken 5 e çıkıyor bot falan olsa neyse yıllarca giyer ama spor ayakkabıya o parayı vermem.İyi akşamlar kızlar konu açsam mı diye uzunca düşündüm ama bir türlü doğru yolun ne olduğuna karar veremedim
Uzatmadan konuya geleyim
2 kızım var biri 16 yaşında diğeri 4
Büyük olan kızın isteklerine yetişemiyorum öyle sürekli dışarı filan çıkan kız da değil ama
Mesela bir ayakkabıya 1400 tl vermemizi istiyor babası tamam diyor bana göre çok yüksek bir miktar bu devirde
İPhone 12 pro max i var şimdi 13 çıkınca onu almasını istiyor babasından
Günün konusuna gelirsek eşim şehir dışında çalışıyor 2 aya bir yanımıza geliyor hafta içi konuştuk biz yanına gidecektik ama planda olmayan işler çıktı başka bir şehire geçmesi lazım eşimin
Eşimde dediki madem yanıma gelemiyorsunuz kızları da al tatile gidin 1 hafta Marmaris tarafına Kayınbabam orda çalışıyor hesapladığımızda yol parası dahil rahat 20 000 civarı para gidiyor
Bende o kadar yolu çekemem zaten geçen hafta deniz şehrinde yaşayan ablama gittik 1 hafta çocuklar denizlerine girdiler burda da havuza giderler.boşver gitmeyelim dedim
Ona vereceğimiz paraya klima alalım kızların odasına dedim bir de ehliyete yazılacaktım tamam dedi eşim sen bilirsin konu kapandı
Fakat büyük kızımda bir tipler bir tripler niye tatile gitmiyormuşuz falan filan
Ki her sene mutlaka 2 kere tatil yaparız bir eşimle bir de sadece kızlarla ben gideriz
Yani bilemiyorum nasıl davranacağımı sizler çocuklarınızın her dediğini yapıyor musınuz
Mesela ben yerine göre yapıyorum ama eşim kesinlikle kısıtlama çocukları diyor ben öyle doyumsuz oluyorlar diyorum
Sizin çocuklarınıza karşı tutumumlarınız nasıl
Bende aynı düşüncedeyim herşey kararında güzel yokluğu da bilecek varlığı daİmkanlar çerçevesinde çocukların abartmadan isteklerinin karşılanması taraftarıyım ama şu varki o yaşta çocuğa Iphone marka telefon almam benim maaşımdan fazla onun ücreti orta sınıf mesaj yapıp arama yapabileceği internet tabanlı bir telefon işini görür, ayakkabı için de o kadar para vermem aynı fiyata en az 2 ayakkabı alırım hatta fazlasını alırım önemli olan marka olması değil konforlu ve rahat olması. Sırf etiket basılıyor diye kıyafet-ayakkabı vs fiyatlar 3 ken 5 e çıkıyor bot falan olsa neyse yıllarca giyer ama spor ayakkabıya o parayı vermem.
Ayrıca babalar genelde çocukların her istediğini alarak , ya da ihtiyaç harici harcamalar yaparak babalık yaptıklarını sanıyorlar geneli böyle ama olay bu değil hayır ı da yokuda bilmeli çocuklar.
Eğitim için harcanan paraya acımam ama kıyafet, teknolojik alet bunlar ihtiyacı kadar olsun yeter.
Çok doğru bence de derslere katılmalı öğretilmeliBence para idaresi çocuklara öğretilmeli, en azından 14-15 yaşından sonra.
Tabi ki telefon alın ama çalışan bir telefonu heves için kenara atıp yenisine para vermemeyi öğretmelisiniz. Öbür türlüsü israf oluyor, bu şekilde yetişkinken çok sıkıntı çeker, doyumsuz ve savurgan bir yetişkin olur hem de dünya kaynakları açısından israf. Elektronik eşyaya aksine güzel bakarsın, temizlliğini bakımını yaparsın çünkü yenisi çok para.
Kıyafet mesela, kadınlar için az/öz-kaliteli almak, dolapta ollması gereken kilit parçalar (kış içinsiyah stiletto, yaz için beyaz bluz, kaliteli bir sandalet vb) öğretilmeli, her hafta kıyafet almak diye bir şey yetişkin hayatta yok. Her hafta kıyafet alırsan uç uca ekleyince kocaman bir bütçe açığı yaratıyor
Ben çocuklara lisede vergi okuryazarlığı, banka işlemleri hakkında bilgi ve bütçe idaresi öğretilmesi taraftarıyım bu arada. Tonla boş ezber yaptırılıyor, onun yerine en azından gerçek hayatta işlerine yarayacak bir şey öğrensinler, gelir vergisi dediklerinde öylece kalmasınlar mesela.
Bizim de dururumuz öyle iyi değildi mesela evde ne yemek pişerse beğenmesek bile sesimizi çıkarmaz oturur yerdik annem hangi birimize yetişsin yaniBen küçükken maddi durumumuz iyi değildi, ergenlikte de öyle her istediğim alınmıyordu. Ama ailem sevdiğim şeyleri aldığında çok sevinirdim.
Bilmiyorum bundan dolayı mıdır azla yetinen bir insanım. Çevremde bunun var benim yok diye düşünmedim ergenlikte bile.
Annem hep söyler, en aza bile kanaat eden tek çocuğum sensin diye
Kardeşlerim de öyle ama onların istekleri bi tık daha yerine getirildi diye bitmiyor istekleri, şikayetleri. Başkalarını sürekli örnek vermeleri vs.
Şu an çevremde her isteği yerine getirilen çocuklar çok doyumsuz ve nankör maalesef. Olmayınca anlamıyor, aileyi suçluyor direkt.
Yani 16 yaşında çocuğa hemen hemen her sene telefon almak çok fazla bence. Babasıyla konusun bu durumu, sınır çizin.
Öyle biraz da aileye bağlı, tabi çevre faktörü de önemli. Bizim gibi olmalarını bekleyemeyiz ama en azından sınırı öğretmemiz gerekiyor.Bizim de dururumuz öyle iyi değildi mesela evde ne yemek pişerse beğenmesek bile sesimizi çıkarmaz oturur yerdik annem hangi birimize yetişsin yani
Ama şimdikiler öyle değil beğenmiyor yemiyor aç kalıyor yani
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?