2016 KPSS'de p3'ten girdim ben 90 aldım, 1 yıl oldu atanalı. Şimdi sizin Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık olan sınava kesin girmek zorundasınız. Buradan en az 86+ almanız lazım atanabilmek için, her yıl kasım ve haziran olmak üzere 2 kere merkezi atama yapılır.İlk atamada atanmak istiyorsanız 89+ puan almanız gerekmektedir. Bu da 2016 sınavında 120 soru 93-94 netlere tekabül etmektedir. 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Ayrıca kurumlar açıktan, kpss ile sıralama yaparak, mülakatla da alım yapmaktadır.
Atanabileceğiniz kurumlar net değildir, çünkü hangi kurumların kadro açacağı belli değildir. Kitlerde maaşlar 3500 lirayı bulurken, kit dışındaki kurumlar 2700 maaş vermektedir sizin bölümden mezun olanlara. Ayrıca siz İİBF olduğunuz için bütün İİBF bölümleri sizinle aynı yerleri tercih edebilir.
4001 dediğimiz tüm lisans mezunlarının tercih edebildiği kadrolar var ve onlar için de 89+ puan almak gerekmektedir. Dil isteyen yerlerde 88-87'lere inebilir puanlar.
DHMİ B grubu memurlukta girebileceğiniz en iyi kadrodur, normal kadrolardan farklı olarak 2500 TL ek havacılık tazminatı alırlar. Yani düz memurlar orada 2700+2500=5200 TL gibi maaş almaktadır. lakin puanları batı illerinde 96'yı görmekte olup, Şırnak gibi illerde 88'e düşebilmektedir.
Bunların haricince A grubu olarak adlandırdığımız kariyer mesleklere girişlinizi sağlayan bir sınav daha vardır. Burada puan türleri genel olarak iktisat, muhasebe, maliye ve hukuk ağırlıklı hesaplanmaktadır. Bu sınavla gelir uzman yardımcısı, defterdar yardımcısı, vergi müffettiş yardımcısı, uzman yardımcısı gibi atama yapan kurumların kurum sınavlarına girmek için hak kazanabilirsiniz.