Derdim kadınlar kulübü'ndeki Türkçe noksanlığı!

Cıdden bugun dedıklerın ıronı mı cıddı mı ben de ıkılemde kaldım bak sımdı:))
Telden gırıyorum bu arada:))))
 

TDK bile devamli deyistiriyorsa biz napalim ki o zaman ?
Onlar da oturup artik bir karar versinler canim.
 
Bazen aynı dili mi konuşuyoruz anlayamıyorum ben de ne yazık ki Üyeliğime whatsapp ı "watsayp" diye yazan bir konu sahibesi ile tartışarak başlamıştım konuyu görünce aklıma hemen o geldi. Hey gidi günler hey sanki daha dün gibi
Bu konuda en çok rahatsız olduğum şeyler de şunlar:
1.Ünlü harflerin yokluğu. Bunu cidden neden yapıyorsunuz arkadaşlar ya ünlü harflerimizi de sevip sayalım onlar da alfabemizin bi parçası ablaları yazık onlara.
2. Deyil, Herkez, Yanlız ve Yalnış. Bu dörtlüyü kim bulduysa çıksın ortaya bi sey yapmayacagız söz. Değil, Herkes, Yalnız ve Yanlış olacak onlar.
3. Noktalama işaretlerinin ve büyük harfin yoklugu. Bi paragraf boyunca bitmeyen cümleler gördü bu gözler. Kelimeler tren gibi dizilmiş cümlenin başı nerede sonu nerede kimse bilmiyor. Büyük harf sadece bagırırken ve vurgu yaparken kullanılmaz. Cümle başında da kullanılır. Kullanın kullandırın lütfen.
Yalnız takılmadıgım hatalar da var .
Mesela spesifik kelimelerin yazımındaki hataları çok umursamıyorum. Bi arkadaş sezaryenden örnek vermiş, "sezeryen" şeklinde yazan arkadaş büyük ihtimalle basit bir a-e ikilemi yasamıştır. Düzeltilir olur biter çok sorun degil.
Ya da günlük konuşmada attıgımız "r" lerin atılması normal bana göre. Burada dikkat ettim ama günlük hayatta nasıl "bi dakika, o da geliyo" vb. r leri çok bastırmıyosam burada da yazmıyorum genelde. Ya da her seferinde TRT spikeri gibi "yapacağım, gidecegim" degil de "gidicem" diyebiliyorsak günlük hayatta burada da kullanılabilir bence. (Bu yorum hariç, şurada güzel yazmaktan konusuyoruz )

Son olarak "g-ğ""c-ç" kullanımı. Bunu yapmak istemiyorum aslında ama harflere uzun basmak zorunda kalmak da yorucu.
 
Gercekten ciddiydim :)
Kimse inanmiyor ama.
Gercekten Turkceyi guzel kullanmiyorum, hele yazmam da berbat.
:)
Gaza geldim ama duzelticem insallah :).
Insallah canım.hıc bır sey ıcın gec degıl.bellı bır kaynak okumakla da olmaz bu.bol bol oku. Aslında bu da alıskanlık meselesı ama maalesef bu yasta tek cozumu bu.
 
Mesela TDK'na degil. TDK'ye dememiz gerekiyormus.
 
Aynen her sene kural değiştiriyorlar.
Sırf bu yüzden denemelerde yanlışlarım çıkardı. O kadar da çok ki değiştirilen kurallar, insan hangisini öğreneceğini şaşırıyor.
Ben de çok büyük yanlışlar olmadığı sürece pek takılmıyorum yazılanlara ama yine de herkes kendi dilini öğrenmeli.
 
Insallah canım.hıc bır sey ıcın gec degıl.bellı bır kaynak okumakla da olmaz bu.bol bol oku. Aslında bu da alıskanlık meselesı ama maalesef bu yasta tek cozumu bu.

Umarim.
Benim problemlerimden biri de hizli yapmam herseyi.
Yavas yazmaliyim, yavas okumaliyim.
Hizli yapinca ustun koru oluyor.
 
Guzel anlatmıssın da bunları buradakı herkes bılıyor.bılmeyenler zaten konuya ılgı gostermıyor.
 
Aslında buna çözüm üyelerin birbirini uyarması olabilir ama, o zaman da alınganlıklar, "Konumu terk et" cümleleri havalarda uçuşuyor. Ben bazen uyaracak oluyorum; "Çok biliyorsun" demesinler diye susuyorum.
 
Bu arada kizlar sizlere bir akil danisayim, hazir konusu acilmisken.
Benim kizim Ingilizce egitim goruyor, yurt disinda yasadigimiz icin.
Ama ben onun Turkcesinin de guzel olmasini istiyorum.
Hele annesinin ki cok iyi deyilse onun ki nasil olucak tabi o da ayri bir konu.
Ne yapmami onerirsiniz ?
Kizima bazi Turkce masal kitabi aliyim, onlari okuyayim dedim, o kadar bozuktu ki Turkcesi.
Dusuk cumleleler vardi.
Onericeginiz guzel cocuk kitaplari var midir ?
Dili guzel olan, konulari guzel olan.
Kizim su an 3 bucuk yasinda.

Onerilerinize acigim.
 
Hatalala dolu olsa da) dusunceye katılıyorum.
 
Guzel anlatmıssın da bunları buradakı herkes bılıyor.bılmeyenler zaten konuya ılgı gostermıyor.
Ben içimi döktüm ya. Beni rahatsız eden şeyleri yazmak istedim.Kim okur kim okumaz diye pek düşünmedim açıkçası.
Yoksa en basitinden deyil-değil konusunda hangisi doğru hangisi yanlış benden önce en az 10 kişi yazmıştır zaten.
Yani biri okusun da ders alsın gibi bi amacım yoktu.
 
Te De Ke diye okumamız lazımmış aslında
Bu ke/ka hassasiyetlerimiz de bir bitemedi zaten.
Yok yok canım bizim dediğimiz şu:
Ben TDK'na yazdım yani eki açılımına göre getirdim (Türk Dil Kurumu), ama doğrusu TDK'ye olmalıymış yani harf harf okumaya göre getirmeliymişiz. T D K' ye diye okumalıymışız. :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…