- Konu Sahibi in vino veritas
-
Cıdden bugun dedıklerın ıronı mı cıddı mı ben de ıkılemde kaldım bak sımdı:)):).
Evet yanlislari duzeltmeye calismak lazim.
Ben yanlis yaziyorum cok, hele de telefondan yazinca.
Bir de dikkat etmiyorum sanirim, hizli yazarken bazi kelimler kurban oluyor.
Neyse su an kendime bir soz veriyim.
Elimden geldigince duzgun yazacagim bundan sonra.
Bu arada duzgun Turkce nasil ogrenilir ?
Kullanabilecegim bir kitap var mi acaba ?
Istanbul hanimefendisi gibi yazmak ve konusmak istiyorum.
Bak uyardığın çok iyi oldu, bu hatayı ben de çok yapıyorum. Biz üniversite sınavına hazırlanırken TDK sürekli kuralları değiştirirdi bir de. O yüzden ben de hala daha o kesme işaretleri kafa karışıklığı yaratır dönem dönem. Mesela bir dendi ki kurum ve kuruluş isimleri ''kesme işareti''yle ayrılmayacak sonra tekrardan ayrılacak dendi. O düzeltme imi de bir dönem kaldırıldı, bir dönem yalnızca anlam karışıklığı yaratacak -kâr/-kar, -yâr/yar gibi süzcüklere konulacak dendi. Kafa karışıklığı anca... TDK'ya da sinir oluyorum ben. Her sene kural mı değiştirir insan. Sözlükleri satılsın diye yaptıklarından şüpheleniyorduk biz bir ara ciddi ciddi.
Cıdden bugun dedıklerın ıronı mı cıddı mı ben de ıkılemde kaldım bak sımdı:))
Telden gırıyorum bu arada:))))
Senı bu hale getırenler utansın:)))))benı de tırmaladı ayrı yazması bu arada://bu sefer de cok ayri yazmissiniz. buradaki yazarken ayirmaniza gerek yoktu.
(hahahhhh cok gicigim degil mi)
Insallah canım.hıc bır sey ıcın gec degıl.bellı bır kaynak okumakla da olmaz bu.bol bol oku. Aslında bu da alıskanlık meselesı ama maalesef bu yasta tek cozumu bu.Gercekten ciddiydim :)
Kimse inanmiyor ama.
Gercekten Turkceyi guzel kullanmiyorum, hele yazmam da berbat.
:)
Gaza geldim ama duzelticem insallah :).
Mesela TDK'na degil. TDK'ye dememiz gerekiyormus.Bak uyardığın çok iyi oldu, bu hatayı ben de çok yapıyorum. Biz üniversite sınavına hazırlanırken TDK sürekli kuralları değiştirirdi bir de. O yüzden ben de hala daha o kesme işaretleri kafa karışıklığı yaratır dönem dönem. Mesela bir dendi ki kurum ve kuruluş isimleri ''kesme işareti''yle ayrılmayacak sonra tekrardan ayrılacak dendi. O düzeltme imi de bir dönem kaldırıldı, bir dönem yalnızca anlam karışıklığı yaratacak -kâr/-kar, -yâr/yar gibi süzcüklere konulacak dendi. Kafa karışıklığı anca... TDK'na da sinir oluyorum ben. Her sene kural mı değiştirir insan. Sözlükleri satılsın diye yaptıklarından şüpheleniyorduk biz bir ara ciddi ciddi.
Aynen her sene kural değiştiriyorlar.Bak uyardığın çok iyi oldu, bu hatayı ben de çok yapıyorum. Biz üniversite sınavına hazırlanırken TDK sürekli kuralları değiştirirdi bir de. O yüzden ben de hala daha o kesme işaretleri kafa karışıklığı yaratır dönem dönem. Mesela bir dendi ki kurum ve kuruluş isimleri ''kesme işareti''yle ayrılmayacak sonra tekrardan ayrılacak dendi. O düzeltme imi de bir dönem kaldırıldı, bir dönem yalnızca anlam karışıklığı yaratacak -kâr/-kar, -yâr/yar gibi süzcüklere konulacak dendi. Kafa karışıklığı anca... TDK'na da sinir oluyorum ben. Her sene kural mı değiştirir insan. Sözlükleri satılsın diye yaptıklarından şüpheleniyorduk biz bir ara ciddi ciddi.
Insallah canım.hıc bır sey ıcın gec degıl.bellı bır kaynak okumakla da olmaz bu.bol bol oku. Aslında bu da alıskanlık meselesı ama maalesef bu yasta tek cozumu bu.
Guzel anlatmıssın da bunları buradakı herkes bılıyor.bılmeyenler zaten konuya ılgı gostermıyor.Bazen aynı dili mi konuşuyoruz anlayamıyorum ben de ne yazık kiÜyeliğime whatsapp ı "watsayp" diye yazan bir konu sahibesi ile tartışarak başlamıştım konuyu görünce aklıma hemen o geldi. Hey gidi günler hey sanki daha dün gibi
Bu konuda en çok rahatsız olduğum şeyler de şunlar:
1.Ünlü harflerin yokluğu. Bunu cidden neden yapıyorsunuz arkadaşlar ya ünlü harflerimizi de sevip sayalım onlar da alfabemizin bi parçası ablaları yazık onlara.
2. Deyil, Herkez, Yanlız ve Yalnış. Bu dörtlüyü kim bulduysa çıksın ortaya bi sey yapmayacagız söz. Değil, Herkes, Yalnız ve Yanlış olacak onlar.
3. Noktalama işaretlerinin ve büyük harfin yoklugu. Bi paragraf boyunca bitmeyen cümleler gördü bu gözler. Kelimeler tren gibi dizilmiş cümlenin başı nerede sonu nerede kimse bilmiyor. Büyük harf sadece bagırırken ve vurgu yaparken kullanılmaz. Cümle başında da kullanılır. Kullanın kullandırın lütfen.
Yalnız takılmadıgım hatalar da var .
Mesela spesifik kelimelerin yazımındaki hataları çok umursamıyorum. Bi arkadaş sezaryenden örnek vermiş, "sezeryen" şeklinde yazan arkadaş büyük ihtimalle basit bir a-e ikilemi yasamıştır. Düzeltilir olur biter çok sorun degil.
Ya da günlük konuşmada attıgımız "r" lerin atılması normal bana göre. Burada dikkat ettim ama günlük hayatta nasıl "bi dakika, o da geliyo" vb. r leri çok bastırmıyosam burada da yazmıyorum genelde. Ya da her seferinde TRT spikeri gibi "yapacağım, gidecegim" degil de "gidicem" diyebiliyorsak günlük hayatta burada da kullanılabilir bence. (Bu yorum hariç, şurada güzel yazmaktan konusuyoruz)
Son olarak "g-ğ""c-ç" kullanımı. Bunu yapmak istemiyorum aslında ama harflere uzun basmak zorunda kalmak da yorucu.
Hadi yaaa. E kısaltmalara gelen ekler açılımlara göre yapılmıyor muydu? Yoksa tam tersi miydi?Mesela TDK'na degil. TDK'ye dememiz gerekiyormus.
Yanı???Umarim.
Benim problemlerimden biri de hizli yapmam herseyi.
Yavas yazmaliyim, yavas okumaliyim.
Hizli yapinca ustun koru oluyor.
Hadi yaaa. E kısaltmalara gelen ekler açılımlara göre yapılmıyor muydu? Yoksa tam tersi miydi?
Yani, yavas yavas kitap okuyacagim, o sayede daha duzgun bir sekilde kelimeler aklimda kalacak.Yanı???
Hatalala dolu olsa daBen hic kimsenin yazisini hatali diye elestirmedim ki.Benim sozum elestirip ,kendileri de hata yapanlara... :) Ben onceki mesajimda belirttim,dikkat edebildigim kadar dikkat ediyorum diye...Sonuc ta burda ki herkes universite mezunu degil ki bilmeden hata yapabilir.İmla kurallarini bilmiyor diye yazi yazmaya hakki yok mu yani..Egitim durumu zayif diye normal hayattada konusmasina izin vermeyin o zaman olsun bitsin.Ama bunun disinda harflerden yutanlara bende sinir oluyorum bazen.Ozellikle konu acanlarin daha ozenli olmasi lazim heralde.Hic degilse,en azindan konunun basligini tam yazsinlar.
Ben içimi döktüm ya. Beni rahatsız eden şeyleri yazmak istedim.Kim okur kim okumaz diye pek düşünmedim açıkçası.Guzel anlatmıssın da bunları buradakı herkes bılıyor.bılmeyenler zaten konuya ılgı gostermıyor.
Yok yok canım bizim dediğimiz şu:Te De Ke diye okumamız lazımmış aslında
Bu ke/ka hassasiyetlerimiz de bir bitemedi zaten.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?