Derdim kadınlar kulübü'ndeki Türkçe noksanlığı!

Bence bu konunun uyarılması çok itici.
Kadın kocam beni aldattı vs. Diye derdini hızla yazmış çare arıyor. .
İlk yorumda o öyle yazılmaz arkadaşım diye uyaran tiplere gıcık oluyorum..
Demek ki anlamissin duzeltebilecek kadar okumussun..bi sakin ol dil bilgisi sinavina makale yazmadi o kadin sonucta.

Yani, yavas yavas kitap okuyacagim, o sayede daha duzgun bir sekilde kelimeler aklimda kalacak.
Burada da konuya yorum yazarken yavas yazip, daha duzgun yazacagim.
Aslında oyle de degıl.goz alıskanlıgı meselesı ve tek seferde cozemezsın.bu yastan sonra zor ama ımkansı degıl.cunku cocuklukta ogrendıklerın ve hayata gecırdıklerın el alıskanlıgı yapar ve asla unutmazsın.yıne de olur ıstersen eger .

Umarim canim.
En azindan ne kadar az hata o kadar iyi.
Bu arada Ipek senin de kizin vardi,
Hangi yayinevinin cocuk kitaplarini okuyordunuz genelde ?
Ben cok bilgisizim bu konuda.
En son aldigim bir kitap cok kotuydu.
Hep devrik cumle ile doluydu.

Ben Azeriyim ve kabul ediyorum yazarken çok zorluk çekiyorum.
Bazen bir cümleyi dakikalarca kafamda sorguluyorum acaba dogru yazdımmı diye.
Sirf bu yuzden yorumlarımı kısa yazıyorum çoğu zaman .

Not: kesin bu yorumda da bazı sözleri dogru yazamamışım;-))))

Bılmeyenler de olabılır kı.bırı tek kelıme ogrense ne guzel.ben de te de ke olayını ogrendım sımdı.belkı bılıyordum ama anımsayamadım en azından aradakı farkın neden oyle oldugunu.keske hata yapanlar okusaydı...

onu anlatmaya çalışmıştım aslında kısaltmalarda içindeki harflerin tek tek okunuşuna göre diye bir şey çıkmış bizden sonra, sondaki harfin okunuşuna göre ek geliyormuş artık Genelde daha farklı konularda bu ke/ka derdi ortaya atılır, yoksa sen o görüşten misin diye, yoksa eskiden ka, ha okumakta bir sorun yoktu.

Umarim canim.
En azindan ne kadar az hata o kadar iyi.
Bu arada Ipek senin de kizin vardi,
Hangi yayinevinin cocuk kitaplarini okuyordunuz genelde ?
Ben cok bilgisizim bu konuda.
En son aldigim bir kitap cok kotuydu.
Hep devrik cumle ile doluydu.
Ya sen devrık cumleyı bulabılıyorsan eger bu hataları nasıl yapıyorsunevet canım kızım var 4,5yasında.kıtaplara harcadıgımız parayla ev alırdık sımdıye herhalde.senın cocugun var mıydı kı?ona gore yayın tavsıyesınde bulunayım.

Kısaltmaya göre yapılıyor açılımına göre değil. TDK'ye doğru yani. Ama sen sorunca bi an emin olamadım ne yalan söyleyeyim
Ya ben de arattım şimdi TDK'nin internet sitesinde şöyle yazıyor. Biz de böyle öğrenmiştik okuyunca hatırladım. Ki mantıklı da düşününce.

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr'un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya vb.

Ben de çok abartılı şekilde yanlış yazanlara kızıyorum,ama tutup da yanlış yazanlar kendini camdan atsın demek de yanlış.
Buradaki insanlar çok önemli dertlerini anlatıyorlar,insan hayati bir konuda yazım yanlışlarını düşünemiyor maalesef.
Ayrıca ben kimseye şunu nasıl yazıyorsun ,böyle yap,şöyle yap asla demem,buradakiler de koskoca insanlar,insanların nasıl yazdığı beni ilgilendirmez.O kişi biliyordur yani yanlış yazdığını,ama doğrusunu yazmak istemiyordur.İnsanların kafasına vuramayız ki doğru yazın diye.Ben böyle düşünüyorum yani.
Hee bir de herkes şunu yapmalı,bunu yapmalı tarzı söylemlerden hiç hoşlanmıyorum,her insanın kendine göre doğrusu veya yanlışı vardır..

Keşke. Hata bu düzeltilir birazcık dikkat göstermekle ne olacak ki? Uyarılınca alıganlık etmeseler de düzeltseler keşke. Zaten hepimiz yanlış yazabiliriz. Belki bi bilgi eksigim vardır mesela ben gören beni düzeltsin isterim.

Sorma,
Okurken oyle, ama sanirim yazarken cok aceleye getiriyorum.
Kompozisyonlarim da hep ortalama idi.

Evet kizim var 3,5 yasinda.
Su an cok onemli, cunku okula basladi.
Ilerde Ingilizce kolayina geldikce, Turkce konusmayi bile istemez diye korkuyorum.

Tum bılen kk uyelerı burdayken sıze bır soru;sımdı dudak sessızlerınden olan b'den once kullanılan 'n' m oluyor ya penbe degıl pembe gıbı.pekı neden ıstanbul sabıt duruyor?bır hoca kendınce ıstambul derdı.oradan anımsadım.

Son harfe göre kısmını biliyordum ama kelime gibi okunan kısaltmaların durumunu burada okuyunca hatırladım. Elinize sağlık bi bilgi tazelemiş olduk sayenizde :)

Yurt dısında mısın sen?

Hatalala dolu olsa da) dusunceye katılıyorum.
Hatali oldugunun farkindayim ama dedigim gibi iste şahsen ben bu kadar yapabiliyorum.Evet bu konu guzel olmus aslinda ...Bilmediklerimizi ogrenmek,bildiklerimizi ogretmek adina ...Fakat birbirimizi ezmeden,kirmadan yapsak daha guzel olacak ama malesef huyumuz kurusun ki ,bu da mumkun degil iste.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…