- 15 Mart 2012
- 1.297
- 3.424
- 358
- Konu Sahibi in vino veritas
-
Aslında oyle de degıl.goz alıskanlıgı meselesı ve tek seferde cozemezsın.bu yastan sonra zor ama ımkansı degıl.cunku cocuklukta ogrendıklerın ve hayata gecırdıklerın el alıskanlıgı yapar ve asla unutmazsın.yıne de olur ıstersen eger .Yani, yavas yavas kitap okuyacagim, o sayede daha duzgun bir sekilde kelimeler aklimda kalacak.
Burada da konuya yorum yazarken yavas yazip, daha duzgun yazacagim.
Kısaltmaya göre yapılıyor açılımına göre değil. TDK'ye doğru yani. Ama sen sorunca bi an emin olamadım ne yalan söyleyeyimHadi yaaa. E kısaltmalara gelen ekler açılımlara göre yapılmıyor muydu? Yoksa tam tersi miydi?
Aslında oyle de degıl.goz alıskanlıgı meselesı ve tek seferde cozemezsın.bu yastan sonra zor ama ımkansı degıl.cunku cocuklukta ogrendıklerın ve hayata gecırdıklerın el alıskanlıgı yapar ve asla unutmazsın.yıne de olur ıstersen eger .
Boyle insanlari seviyorum iste.Gercekten ciddiydim :)
Kimse inanmiyor ama.
Gercekten Turkceyi guzel kullanmiyorum, hele yazmam da berbat.
:)
Gaza geldim ama duzelticem insallah :).
Boyle insanlari seviyorum iste.
Bılmeyenler de olabılır kı.bırı tek kelıme ogrense ne guzel.ben de te de ke olayını ogrendım sımdı.belkı bılıyordum ama anımsayamadım en azından aradakı farkın neden oyle oldugunu.keske hata yapanlar okusaydı...Ben içimi döktüm ya. Beni rahatsız eden şeyleri yazmak istedim.Kim okur kim okumaz diye pek düşünmedim açıkçası.
Yoksa en basitinden deyil-değil konusunda hangisi doğru hangisi yanlış benden önce en az 10 kişi yazmıştır zaten.
Yani biri okusun da ders alsın gibi bi amacım yoktu.
Yok yok canım bizim dediğimiz şu:
Ben TDK'na yazdım yani eki açılımına göre getirdim (Türk Dil Kurumu), ama doğrusu TDK'ye olmalıymış yani harf harf okumaya göre getirmeliymişiz. T D K' ye diye okumalıymışız. :)
son zamanlarda forumda okudugumda beni en cok geren
b'nde b'nim falan yazanlar. yeni bir akim mi baslatmaya calisiyorlar
Ya sen devrık cumleyı bulabılıyorsan eger bu hataları nasıl yapıyorsunUmarim canim.
En azindan ne kadar az hata o kadar iyi.
Bu arada Ipek senin de kizin vardi,
Hangi yayinevinin cocuk kitaplarini okuyordunuz genelde ?
Ben cok bilgisizim bu konuda.
En son aldigim bir kitap cok kotuydu.
Hep devrik cumle ile doluydu.
Ya ben de arattım şimdi TDK'nin internet sitesinde şöyle yazıyor. Biz de böyle öğrenmiştik okuyunca hatırladım. Ki mantıklı da düşününce.Kısaltmaya göre yapılıyor açılımına göre değil. TDK'ye doğru yani. Ama sen sorunca bi an emin olamadım ne yalan söyleyeyim
Keşke. Hata bu düzeltilir birazcık dikkat göstermekle ne olacak ki? Uyarılınca alıganlık etmeseler de düzeltseler keşke. Zaten hepimiz yanlış yazabiliriz. Belki bi bilgi eksigim vardır mesela ben gören beni düzeltsin isterim.Bılmeyenler de olabılır kı.bırı tek kelıme ogrense ne guzel.ben de te de ke olayını ogrendım sımdı.belkı bılıyordum ama anımsayamadım en azından aradakı farkın neden oyle oldugunu.keske hata yapanlar okusaydı...
Ya sen devrık cumleyı bulabılıyorsan eger bu hataları nasıl yapıyorsunevet canım kızım var 4,5yasında.kıtaplara harcadıgımız parayla ev alırdık sımdıye herhalde.senın cocugun var mıydı kı?ona gore yayın tavsıyesınde bulunayım.
Son harfe göre kısmını biliyordum ama kelime gibi okunan kısaltmaların durumunu burada okuyunca hatırladım. Elinize sağlık bi bilgi tazelemiş olduk sayenizde :)Ya ben de arattım şimdi TDK'nin internet sitesinde şöyle yazıyor. Biz de böyle öğrenmiştik okuyunca hatırladım. Ki mantıklı da düşününce.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr'un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya vb.
Yurt dısında mısın sen?Sorma,
Okurken oyle, ama sanirim yazarken cok aceleye getiriyorum.
Kompozisyonlarim da hep ortalama idi.
Evet kizim var 3,5 yasinda.
Su an cok onemli, cunku okula basladi.
Ilerde Ingilizce kolayina geldikce, Turkce konusmayi bile istemez diye korkuyorum.
Evet canim, 12 senedir ABD deyim.Yurt dısında mısın sen?
Hatali oldugunun farkindayim ama dedigim gibi iste şahsen ben bu kadar yapabiliyorum.Evet bu konu guzel olmus aslinda ...Bilmediklerimizi ogrenmek,bildiklerimizi ogretmek adina ...Fakat birbirimizi ezmeden,kirmadan yapsak daha guzel olacak ama malesef huyumuz kurusun ki ,bu da mumkun degil iste.Hatalala dolu olsa da) dusunceye katılıyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?