- 12 Ağustos 2017
- 127
- 86
- 13
- 34
Cok akilli bir cocukmus yegenin dogru soyluyorOrta birinci sınıfa giden yeğenim her şeyi sorguluyor. Son günlerde, gerçek olmadığımızı, yaşadığımızı zannettiğimizi ama aslında var olmadığımızı, herşeyin bir aldatmacadan ibaret olduğunu düşünmeye başladı. Bu düşünceler onun içine kapanmasına ve mutsuz olmasına sebep oldu. Küçük çocukların böyle şeyler düşünmesi normal mi? Bu yaşında ateist de olmuş. Bir çocuk için ağır şeyler değil mi bunlar? Ayrıca anne baba o daha üç yaşındayken boşandı. Yeğenim çok zor bir çocukluk geçirdi. Yine psikoloğa gidecek. Şu ana kadar psikoloğunda pek faydasını göremedik açıkcası. Bu konuda bir fikri deneyimi olana var mı acaba?
Akıllı evet. Zeka yaşı da fazla. Ama mutsuz.Cok akilli bir cocukmus yegenin dogru soyluyor
Boks sporunun kültürel içeriği pek iç açıcı değil ama. Tekvando, eskrim, judo, yüzmeye falan yönlendirseydiniz keşke. Boks mahalle aralarında, şiddet, uyuşturucu ve basmakalıp müziklerle beslenen ufak grupların eğlencesi tüm dünyada neredeyse. Çocuk acı çeksin de bedenini tanısın demek de tuhafmış. Terminatör mü o? Keyif almalı yaptığı spordan.Ben direk kardeşime yeğenimi boksa göndermesini önerdim. İçinden çıkılmaz düşüncelere girmiş. Bedenine odaklanırsa, düşüncelerden biraz uzaklaşır, normal çocuklar gibi olur diye düşündüm. Çocukken bende düşünürdüm ama düşünmek beni hasta etmezdi, yeğenimi hasta ediyor. Davranış bozuklukları, tikler, korkular gelişiyor. Sorularına cevap bulmak onu tatmin etmeyecek bence, çünkü hiç bir şeyin net bir cevabı yok. Ne okursa, ne anlatılırsa sorgulamaya devam edecek. Boks sporu tam tezzat bir şey. Biraz karnındaki, çenesindeki acıya odaklamır. Bedeninin bilincine varır, azıcık düşünceleri onu rahat bırakır diye düşünüyorum. Aksi taktirde kafasında tonlarca yükle gezmeye devam edecek.
Kırmızı şapkalı kız...Bende sanırım 8-9 yaşlarındayken “allah herşeyi yarattıysa onu kim yarattı” “allah nasıl doğdu” gibi sorular sorardım aileme. Ama ailem cevap veremezdi ya da bu tür sorular sormak günh der ve hep kafamı bulandırırlardı.
Bir de annem ve babamın içinde bir kurt olduğu ve üzerlerinde ki deriyi fermuarla geçirdiğini düşünürdüm. İçindeki kurt ortaya çıkarsa diye korkuyla yaşardım, rüyalarıma bile girerdi. (Sanırım pamuk prenses masalından esinlenmiş olabilir bu korkum)
Tabi benim zamanımda internet olmadığı için ve yukarıdaki soruları sorduğumda babam aşırı kızdığı için sorgulamamayı öğrendim ve bu böylece devam etti.
Genelde dini konularda ailelerin yaklaşımı “bu tür soruları sormak günahtır” şeklinde oluyor. Haliyle Çocuklar bu soruları sormak günah o günah bu günah diyip daha küçük yaşta dini sorgulamaya başlıyorlar. Tabi internet ve yeni neslin daha farklı düşünmesi de cabası.
Zaten zeki insanlar yalniz ve mutsuz olur.aptallar hicbirseyi sorgulamadiklari icin mutludurlar gercegi bilmek istemezler zaten zekalarida el vermez anlayamazlar onlara kimsede anlatamaz...soru sornayi bile gunah sagarlar.yegenin bu yasta dogruyu bulmus.Akıllı evet. Zeka yaşı da fazla. Ama mutsuz.
Yüzme, basketbol bunlarla ilgileniyor zaten.. Koleje gidiyor. Elit bir çevresi var. Ben onu bedenen zorlayıcı, stres atabileceği, fazla kuralı olmayan bir şeyin iyi geleceğini, azıcık yeryüzüne indireceğini düşünüyorum. Çünkü görünüşte boşanmış anne baba dışında her şeyi mükemmel. Bunlar onu mutsuz etmiş. Belki küfür eden yeni arkadaşlar onu biraz dünyaya, gerçeklere çeker olamaz mı?Boks sporunun kültürel içeriği pek iç açıcı değil ama. Tekvando, eskrim, judo, yüzmeye falan yönlendirseydiniz keşke. Boks mahalle aralarında, şiddet, uyuşturucu ve basmakalıp müziklerle beslenen ufak grupların eğlencesi tüm dünyada neredeyse. Çocuk acı çeksin de bedenini tanısın demek de tuhafmış. Terminatör mü o? Keyif almalı yaptığı spordan.
Ay evet masalları karıştırdım :)Kırmızı şapkalı kız...
Sizin yaşadığınızda çok zormuş. Anne babanın içinde kurt var zannetmişsin. Bu çok kötüymüş.
Ay bizede soyleyin ben cok korkuyorum mantikli cevap verememektenİnternetten öğreniyor olabilir, ya da arkadaşlarından birinden etkilenmiştir.. Arkadaşı da abisinden ablasından ya da anne babasından etkilenmiş olabilir, kimin evinde bne konuşuluyor bilemeyiz.. Çocuğun sorularına cevap için iyi bir donanım gerekiyor, burada isim vermeyeceğim size özel mesaj atıcam kaynak için.. Anne baba bence yönlendirdiğim kişileri okumalı, çocuğun kafa karışıklığına çözüm bulmalı.. Çocuk daha bu yaşta bu kadar içine kapanıksa, manevi dünyası bu kadar karanlıksa ileride Allah korusun ama intihar filan edebilir.. Keşke dememek için ciddiye almalı, mantıklı bi şekilde çocukla konuşmalı.. öyle sadece interneti yasaklamakla filan olmaz..
Ben aksini düşünüyorum. Bir sporla ilgilenmek, onu disipline etmek demek değildir. Ciddi anlamda eğilim göstermesi gerek ki günde 2-3 saat kan ter içinde çalışsın. Yüzme ve basketbol belli ki altın tepsi ile sunulmuş. Özel okullarda zaten bu olanaklar var. Maddi durumu iyi yeğeninizin. Ama yüzmeden ya da tekvadodan kastım ders saatlerinde gidip keyfiyetle takılmak değil. Bunlar ciddi sporlardır. Beni de küçükken tesadüfen sanata yönlendirdiler. Ama dışarıdan herkese çok elit gelen bu kavram için haftada 3 gün 5 saat çalışıyorduk.Yüzme, basketbol bunlarla ilgileniyor zaten.. Koleje gidiyor. Elit bir çevresi var. Ben onu bedenen zorlayıcı, stres atabileceği, fazla kuralı olmayan bir şeyin iyi geleceğini, azıcık yeryüzüne indireceğini düşünüyorum. Çünkü görünüşte boşanmış anne baba dışında her şeyi mükemmel. Bunlar onu mutsuz etmiş. Belki küfür eden yeni arkadaşlar onu biraz dünyaya, gerçeklere çeker olamaz mı?
Ben direk kardeşime yeğenimi boksa göndermesini önerdim. İçinden çıkılmaz düşüncelere girmiş. Bedenine odaklanırsa, düşüncelerden biraz uzaklaşır, normal çocuklar gibi olur diye düşündüm. Çocukken bende düşünürdüm ama düşünmek beni hasta etmezdi, yeğenimi hasta ediyor. Davranış bozuklukları, tikler, korkular gelişiyor. Sorularına cevap bulmak onu tatmin etmeyecek bence, çünkü hiç bir şeyin net bir cevabı yok. Ne okursa, ne anlatılırsa sorgulamaya devam edecek. Boks sporu tam tezzat bir şey. Biraz karnındaki, çenesindeki acıya odaklamır. Bedeninin bilincine varır, azıcık düşünceleri onu rahat bırakır diye düşünüyorum. Aksi taktirde kafasında tonlarca yükle gezmeye devam edecek.
Ben aksini düşünüyorum. Bir sporla ilgilenmek, onu disipline etmek demek değildir. Ciddi anlamda eğilim göstermesi gerek ki günde 2-3 saat kan ter içinde çalışsın. Yüzme ve basketbol belli ki altın tepsi ile sunulmuş. Özel okullarda zaten bu olanaklar var. Maddi durumu iyi yeğeninizin. Ama yüzmeden ya da tekvadodan kastım ders saatlerinde gidip keyfiyetle takılmak değil. Bunlar ciddi sporlardır. Beni de küçükken tesadüfen sanata yönlendirdiler. Ama dışarıdan herkese çok elit gelen bu kavram için haftada 3 gün 5 saat çalışıyorduk.
Mutsuzluğu sadece sorguladığı şeylere bağlı olmayabilir. Detayları bilmiyorum, ilişki ağlarını... Babasızsa eğer bu da bir mutsuzluk sebebidir. Babası yoksa baba yerine koyabileceği, örnek alabileceği, onunla maddi manevi ilgilenen, kolundan tutup sinemaya götüren, sohbet eden birine de ihtiyaç duyuyor olabilir. 12-13 yaşlarındaki bir çocuk, ergenliğe girmenin hazırlığında zaten, hormonlar değişir, davranışlar şekillenir. Soyut düşünce, sorgulamalar tavan yapar.
Boks olayına tekrar gelirsem Eskaza ilgilense, sadece dediğiniz gibi dayak yiyip ya da birilerini dövüp gelmeyecek eve. Oradaki çevre ile de iç içe olacak çocuk yok yere şiddete eğilim gösterecek. Bence böyle disipline edilemeyen, merdivenaltı alelade yerlerde var olabilen sporlar için çok küçük. Yazık yani çenesine bir yumruk alsın dünyayı algılasın demek pek çözüm odaklı değil. O enerjiyi alakasız bir alana yönlendirmiş olursunuz. Boksa ilgi duysa ilham alabileceği uyuşturucuya bulaşmamış, mafyatik bağlantıları olmayan, kültürlü biri yok.
Mesele dayak yemesi değil. Zevk alması, almaması da değil. Madem düşünecek vakti çok, aile bağları zayıf ve ilgilendiği spor dalları var; o halde o dağınık zihni toplayabileceği, enerjiyi boşaltabileceği sosyal örgütlenmesi de tehlikesiz olan, yaşına uygun bir disipline yönlendirin. Fenerbahçe spor kulübü altında atletizm bile olabilir. 5 km koşsun bi, kan ter içinde kalsın, hocası nefes aldırmasın, ayakları şişsin vs vs. Kuralsızlıktan ziyade, kurala ihtiyacı var. Enerjiyi atsın, çeneyi dağıtmasın. Boksa hayır diyorum. Yazık etmeyin çocuğa.
12 yas dini degerler konusunda zaten cok erken bir yas. Daha zamani var ne olduguna karar vermesi icin. Bence cok cok zeki bir cocuk. Biraz uzerine dusulurse muthis seyler cikar o cocuktan diye dusunuyorum. Aile biraz ilgilensin. Kusurlu bir cocukmus gibi bahsetmissiniz ya da hastalikli gibi ama yok oyle bir sey panige kapilmayinOrta birinci sınıfa giden yeğenim her şeyi sorguluyor. Son günlerde, gerçek olmadığımızı, yaşadığımızı zannettiğimizi ama aslında var olmadığımızı, herşeyin bir aldatmacadan ibaret olduğunu düşünmeye başladı. Bu düşünceler onun içine kapanmasına ve mutsuz olmasına sebep oldu. Küçük çocukların böyle şeyler düşünmesi normal mi? Bu yaşında ateist de olmuş. Bir çocuk için ağır şeyler değil mi bunlar? Ayrıca anne baba o daha üç yaşındayken boşandı. Yeğenim çok zor bir çocukluk geçirdi. Yine psikoloğa gidecek. Şu ana kadar psikoloğunda pek faydasını göremedik açıkcası. Bu konuda bir fikri deneyimi olana var mı acaba?
beni korkutmadi yahuÇocuğa neden problemli muamelesi yapılmış anlayamadım
Çocuk evreni, hayatı merak ediyor ne var bunda?
Günahsız insanlar savaşlarda ölüyor, kimi açlıktab ölürken kimi zenginlik içinde yüzüyor. Var mı bunun açıklamasını bilen duyan? Herkes kendine dürüst olsun var mı bunun cevabı kutsal kitaplarda? Yok. Bu çocuğa, otur aşağı Kuranda bu konunun cevabı yazmıyor sen de çok kurcalamadan başka diyeceği olan var mı? Yok.
Diyeceğim o ki çocuk problemli vs değil. Sadece cevabını kimsenin bilmediği soruları sorması ailesini ve burda yorum yapanları korkutmuş, hepsi bu. 12 yaşındaki çocuğun dünyanın işleyişi hakkında sorduğu bir sorucuk, kendini tanımayan bile yetişkinleri 4 sayfa korkutmaya yetmiş. Sizce de eğlenceli değil mi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?