Derin düşünen çocuk

Evet M monalazo ...zaten her hangi bir tani vermek burda yanlis ama acaba olabilir mi ki diye düsündüm..hani otistliginde cok cesitleri var..Ama spor yapma düsünceniz süper insallah pozitif enerji vercecektir ona.

İnsanın iyi ve ya kötü olması dolu veya boş yaşaması, ahlaklı ve ya ahlaksız olması dindar olup olmamasıyla ilgili değildir. Neler duyuyoruz....
İnsanın nasıl yaşadığı tam olarak inancıyla ilgilidir, paranın gücüne inanan insan para için herşeyi herkesi tüketerek yaşar; Allah'a, gönderdiği dinlere inanmıyorum diyen kişi muhakkak inandığı birşeyin arkasından koşacaktır, insan böyle yaradılmıştır ve ahlak anlayışı da ona göre şekillenecektir.

Rica ederim, aslında yaşıtları gibi olamadığı için bu mutsuzluk hali, olduğundan farklı olmaya çalışırsa yani yaşıtları gibi olursa sıradanlaşmaktan da korkuyor bana kalırsa, bunun altında yatan sebepler olduğunu düşünüyorum şahsen, bu tamamen kendimce aile yapısını da bilmeden bir çıkarım olacak ama annesi veya babası mükemmeliyetçi midir?
Yani bir çocukta olması gereken özellikler, akıllı ve uslu bir çocuğun yapması gerekenler gibi kriterleri var mıdır?
Bana sanki olgun, akıllı ve uslu biri olmak zorunda hisseden bir çocuk gibi geldi yeğeniniz, ablanız eşinden ayrılırken ve ayrıldıktan sonra süreç nasıl işledi? Psikolojik olarak ne durumdaydı, mutlaka kolay bir zaman diliminden geçmemiştir, yeğeninize nasıl yansıdı, malum çocuklar insanların ruh hallerini iyi analiz ederler ve konuşulmayanları bile sezinleyebilirler.

Bunlar çok özel konular biliyorum, bahsetmek zorunda da değilsiniz, yalnızca dikkatimi çeken nefes tutması, eşyalara zarar vermesi gibi şeyler yaşanmış, aslında içinde bir yandan öfke var gibi sezinledim, dikkat çekmekte istiyor aynı zamanda, hatta dikkat çekme kısmı daha ağırlıklı diyebilirim, eskiden nefesini tutuyormuş, eşyalara zarar veriyormuş, şimdiyse bazı şeyleri sorgulama, hatta ben bu inançtayım demesi bile bana yeni bir dikkat çekme girişimi gibi geldi, inanç boyutundaki sorgulamalarıysa kendini haksızlığa uğramış hissetmesinden bile kaynaklanıyor olabilir, bir yetişkin nasıl ki hayatta yaşayabileceği en ağır olayı yaşadığında neden bu benim başıma geldi, madem bir koruyan vardı neden beni korumadı diye isyan eder ya hani, yeğeninizde daha çok bunu sorguluyor gibi.

Ama dediğim gibi temelinde kesinlikle tetikleyici birşeyler var, tam manasıyla iç dünyasına girilebildiğini zannetmiyorum, zaten eğer istemezse bir terapiste bile iç dünyasını açmayacaktır, kendini bırakmak istemiyor, sizlere de içindeki fırtınaları tam anlamıyla yansıtmıyor, bence öyle bir yöntem bulmalısınız ki çocuk kendini tümüyle açsın, direkt kolundan tutup bir uzmanın yanına götürürseniz bunu bir görev gibi hatta gereksiz bir durum gibi görüp anlatmak istediği kadarını anlatıp çıkacaktır, güveninin tam manasıyla kazanılacağı teyzesine, annesine ya da bir doktora anlatır gibi değil de güvendiği bir arkadaşına anlatır gibi anlatırsa altta yatan sebebe ulaşılacağını zannediyorum, tabii ki benim ki sadece bir anne hissiyatı.

Ve hanımlar tekrar ediyorum, rica ediyorum meseleye kendi dini görüşlerinizi katmayın, dini yorumlar yapmayın.
Buradaki mesele 12 yaşındaki bir çocuğun psikolojisi.

İşte anlatmaya çalıştığımız bu

Allah ın varlığını söylemez misiniz sorusuna cevabımı yazdım farklı görüşler olduğunu söylüyorum diye

Ben, annem yahut da @Milana22 Allah a inanıyor ya da inanmıyor diye çocuk da bizimle aynı fikirde olmak zorunda değil ki

Biz bunu ifade etmeye çalışıyoruz

Ailesinin doğrusunu neden çocuğa dikte edelim, o bir birey sorguluyor bırakalım arasın bulsun kendi gerçeğini

"Ailesinin doğrusu"nu anlatmanın iyi olmadığını ifade etmeye çalıştım

Babam bana ne deseydi o yaşımda demişsiniz ya ben de babamın ne diyeceğini yazdım ama ben onu da demeyeceğimi farklı görüşler olduğunu söyleyeceğimi de ifade ettim

Esasen konu bizlerin neye inandığı değil çocuğun kendi varoluşunu sorgulayıp ulaşacağı sonuç

Anne mükemmelliyetci, kuralcı ve eleştiri kabul etmeyen innatcı yapıda. Baba, kuralsız,avare, uçuk kaçık anne rarafından küçümsenen birisi. Ya.... mune yine doğru tespit. Baba yeğenimi alacağı zaman, kardeşim ona tembihliyordu. Sakın hamburger, kola vs yiyip içme, dondurma yeme, bunlar sana zararlı. Baba da alıp onu çocukların sevdiği bir yere götürüp hamburger ısmarlıyor.yeğenim anne tembihlediği için yemiyor tabi. Ondan sonrası sinir savaşı. Baba anneye kızıyor. Annesinin yasakladığı şeyi baba sunduğu için çocuk babaya kızıyor. Babasıyla tartıştığı için anneye kızıyor. En sonunda kendine öfkelenip kendisine kızıyor. Bir hamburger bile ağzından burnundan geliyor. Ne var sanki haftada bir yese. Böyle şeyler işte.. yeğenimi deli ettiler.

cocugum bana bunu sordu , bende evrim teorisini de anlattim , dini dusunceyi de anlattim , sende oku arastir , istedigine inan dedim
bu arada ben ikisine de inaniyorum , cocugum neye isterse ona inanabilir kesinlikle yonlendirme yapmiyorum
kendim dogrumu arastirarak okuyarak ogrendim , sende boyle yapmalisin diyorum

Kusura bakmayın ama yeğeninizin bu halde olmasına en büyük etken kardeşiniz, sonrasındaysa baba, ikisi kendi aralarındaki sorunları çocuk üzerinden sürdürüyor, birinin yapma dediğini diğeri yapıyor, baba küçümseniyor, ki çocuk yetiştirirken en büyük hatalardan biridir ebeveynlerden birinin diğeri tarafından beğenilmemesi, küçümsenmesi, çocuğun sevgi ve saygısını yok eder, böyle çocuk yetiştirilmez, ebeveynlerin çocuk büyütürken azami özen göstermeleri noktalarda, anne ya da baba güç savaşına girince olan çocuklara oluyor.

Hamburger vb fastfoodlar zararlı evet, abuk cuburlarda öyle ama çocuk o, sorun bulundu, yeğeniniz annesini kaybetmemek babası gibi olmamak için uğraşıyor, babası gibi olursa annesinin sevmeyeceğini, terk edileceğini düşünüyor olabilir, en kısa sürede bu duruma bir çözüm bulmanız lazım çünkü 12 yaşında yani ergenlik döneminde, ergenlik döneminde çocuklar iç huzuru yakalayamazsa çok büyük ergenlik sorunlarıyla karşılaşırlar, psikolojisi daha çok alt üst olabilir, şimdi olmasa bile birkaç yıl sonra anneye karşı gelmeye ve annenin yapma dediği ne varsa hepsini yapmaya başlar ki bu hamburger yemek, kola içmek kadar minimum zararlar olmayacaktır.

Yeğeninizi uzmana götürün diye tavsiyede bulunmuştuk, bence ikna edin önce kardeşiniz uzmana gitsin ergen ve çocuk psikolojisi üzerine uzmanlığı olan bir doktorla görüşsün, çocuğuna nasıl davranmadı gerektiği yönünde fikir danışsın ama mutlaka uygulasın, aynı şekilde eski eşte uzman yardımı almalı, yoksa size açık açık yazıyorum bu çocuğu dönüşü olmayacak şekilde kaybederler.

seviyorum seni
soylemeden gecemedim

ateist değil direk nihilist olmuş. normal. sınav stresslerinden vs bunalmıştır.
ayrıca nihilizm bence en mantıklı felsefe akımı =)

Ingilterede 15 yasinda bi kiz 7 yasinda bi kizi bogarak oldurup bicakla icine bakmis, herkesin robot oldugunu dusunuyormus, robot mu degil mi diye oldurmus.
Aklima o geldi. Bu tarz aslinda var olmadigimiz vs meta ustu dusunen cocuk/ buyuk insanlardan korkarim. Durum vahimse psikolog degil psikiyatr a goturun.

Sophie'nin dünyası!
Ona mutlaka bu kitabı hediye edin. Sorularına bir cevap olmasa da ne tarz sorular soracağina yardımcı olacak, iç dünyasını sekillendirecektir.
Kalın bir kitap gibi gözükebilir ama ben de o yaşlarda okumuştum, su gibi geçmişti..

Spoiler vereceğim...felsefecilerden,onların düşüncelerinden falandan filandan bahsederken Sophie bir anda bir adamın kızına dogumgunu için yazdığı hikayedeki kahramandan ibaret olduğunu fark ediyor. Yani kendini kanlı canlı yaşıyor zannederken aslında başka birisinin beyin kıvrımlarında doğduğunu farkediyor. Tam da yeğeninizin sorularına göre.
Lütfen ona bu kitabı alın, bence psikologluk da birşeyi yok. Bazı çocuklar çok sorgular. Ben de öyleydim. Ve en sevdiğim ders her zaman felsefe olmustur. Üniversitede bile bol bol felsefe göreceğim bir bölüm sectim

soylediklerinize kesinlikle katilmakla beraber toplamdaki pedagog algisinin yanlisligini belirtmeden duramadim :)
zaten pedagog oncelikle anne babaya dogru yolu gosteriyor yani konu sahibinin oglunun pedagoga gitmesi gerekiyor , boylece annesi ona nasil davranmasi gerektigini , nasil cevap vermesi gerektigini vs ogrenecek , pedagoga gitmek kotu birsey degil ve sadece sorunlu cocuklar pedagoga gitmez , cok cok sorguluyorsa da pedagoga gidilir ki dogru yaklasimi aile ogrensin

Ben bu " Çocuğa herşeyi sunalim,o kendisi seçsin" düşüncesine katılmıyorum.Teoride öyle düşünülse bile pratikte hiç te öyle olmuyor.Çünkü inanıp inanmamak,takim tutmak yada hobi edinmek gibi bir şey değil.Ben bunu seçtim ,o da istediğini seçsin diyebileceğimiz bir durum değil.Netice itibariyle elbette kendisi seçecek,ama inanan yada inanmayan her insan çocuğunu kendi düşüncesi yönünde etkilemeye çalışır.Görünüşte herşeyi sunuyor gibi görünse de alttan alta kendi düşüncesini işler,bunu da gayet bilinçli yapar.
İnanan insan için cennet - cehennem kavramları olduğundan çocuğunu yönlendirmeye çalışması (onun açısından ) çok normal.
Yine inanmayan bir insan da böyle kavramlar olmasa da çocuğunun inanmasını istemez,bunu geri kafalilikla eşdeğer görür çünkü (kendi acisindan).

Sonuç olarak inanç noktasında herkes kendi çocuğunu kendi dogrulariyla yetiştirir.Ama bu, çocuğun ilerde öyle olacağı anlamına gelmez,son karar verici yine kendisidir.

Arada bu konuyla ilgili yorumlar görünce ben de kendi fikrimi söylemek istedim.

Ben de yorumlarınıza katılıyorum, sorgulayan çocuktan korkmam, sorgulamak düşündüğü şeylere farklı açılardan bakmayı da öğretir çünkü ama sorgularken davranışlarında, genel ruh halinde hırçınlık gözlemliyorsam sorgulamalarının altındaki ana nedeni öğrenmeye çalışırım.
Bu delikanlı veya başka ailelerin çocukları anlamlandıramadığımız şekilde değişime uğruyorsa ebeveynler sorunun temeline inmek zorunda, çocuklar ailelerin aynadaki yansıması gibidir, nasıl davranırsak öyle karşılık alırız.

Bir birey yetiştirirken iyi bir okul eğitimi ya da sahip olmak isteyebileceği herşeyi sunmakla bitmiyor ebeveynlik, ruhun doyuma ulaşması, sevgi, şefkat, merhamet ve güven duygularıyla beslenmesi gerekiyor yoksa kaybediyoruz evlatlarımızı.

en onemlisi ruhu doyurmak degil mi zaten mune?
cocukken cok iyi hatirliyorum annem hic bana beni sevdigini soylemezdi , cok uzulurdum cocuk aklimla sevmedigini dusunurdum , keske bana kiyafetler oyuncaklar almasa da sadece birazcik sevse beni derdim
o yuzden oglum dogdugu gunden beri gunde bir milyon kere seni seviyorum derim , hic supheye dusmesin diye :)

Aynen öyle, insanın karnı doyuyor, çıplakta kalmıyor yani eski de olsa giyecek birşeyleri oluyor ama ruhu doymuyorsa hep bir yanı eksik kalıyor, anne babanın çocuğuna sevgisini göstermesi çok önemli, ne kadar doğru bir yaklaşım olur bilmiyorum, belki cahilce bir söylemde bile bulunuyor olabilirim ama anne babasından yeterli sevgiyi gören çocuğun ergenlik dönemini rahat geçireceğini, aile de sevgi ve huzuru yakalayınca yanlış kişilerle arayış içine girmeyeceğini, anne babayla ilişkisinin daha şeffaf ve güven üzerine kurulu olacağını düşünüyorum.

Yeğenini geçiş döneminde olabilir ya da yeni şeylere merak sarmıştır. Ve eğer bazı şeyleri sorguluyor ve merak ediyorsa sevinebilirsiniz. Felsefe mezunu biri olarak felsefenin en temel konusu soru sormak her şeyden önemlidir bize yegane kapıları açacak anahtardir

kesinlikle ayni fikirdeyim ve yasayarak da goruyoruz zaten , benim sipa mutlu ve huzurlu bir cocuk , sevgiyle buyuyen cocuklar bambaska oluyor

kesinlikle ayni fikirdeyim ve yasayarak da goruyoruz zaten , benim sipa mutlu ve huzurlu bir cocuk , sevgiyle buyuyen cocuklar bambaska oluyor

Hep huzurlu ve mutlu olmasını dilerim hem senin minik afacanın hem tüm çocukların.
Onlara sarılıp seni seviyorum oğlum/kızım demeyi ihmal etmeyelim.

Ben de öyle bir çocuktum. Ayy ateyizlerden etkilenmiş, sanal dünya demeniz komik. Herkesin çocuğu Aleyna ablaaa, meleğiimm canım benim, Melisamızı Allah korusun size ölürüm kafasında mı olmalı? Bu çocuğun düşünceleri instagramda milletin bi taraflarını yalayan veya insanlara hakaret eden çocuklarınkinden daha mı tehlikeli?

Benim zamanımda öyle internet falan da yoktu. Hayatın bir simülasyon olduğunu düşündüğümü bile hatırlıyorum. Türkiye'de her girdiğim sınavda ilk yüzdeydim. Yeğeninizin aklı çalışıyor, buna sevinmelisiniz.

Ayrıca da böyle düşünebilen bir çocuğa istediğinizi öğretin; o ilerde yine araştırıp kendisi için en doğrusunu, en mantıklısını bulacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…