Derz Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.974
605.068
43
derz-temizleme.jpg

Evlerimizde kullanılan çeşitli taşların birleşim yerleri olan ince çizgilere derz dolgu denir. Derzler dolgular, siyah, gri, beyaz gibi farklı renklerde olabilir. Son yıllarda karanlıkta parlayan, dekoratif derz dolgular da yapılmaktadır. Görüntüsüyle zemin veya duvarlara güzellik katan derz dolguların ne yazık ki en kötü tarafı çabuk kirlenmesidir. Özellikle beyaz derzler zamanla kararır hatta küflendikleri dahi olur. Derz temizliği uğraştırıcıdır ancak hem hijyen hem de görüntü güzelliği açısından zaman zaman temizlemek şarttır.

fayans_aralari-29c.jpg

Derz Nasıl Temizlenir?
Derz temizleyici deterjan kullanımı:
  • Derz temizliği için kullanabileceğimiz derz temizleyici deterjanlar çeşitli marketlerde satılmaktadır. Dilersek bunlardan yardım alabiliriz. Bunları uygularken diş fırçasından veya sert süngerden yararlanabiliriz.
Derz temizliğinde çamaşır suyu kullanımı:
  • Eğer özel bir derz temizleyici sıvı tercih etmek istemiyorsak, hepimizin evinde bulunan çamaşır suyu ile temizlemek de mümkün. Sıvıyı püskürtebileceğimiz bir şişe içine veya bir kabın içine yarı yarıya ılık su ve çamaşır suyu karışımını hazırlıyoruz. Sıvıyı temizlemek istediğimiz bölgeye sıkıp diş fırçası ile ovuyoruz. Ardından bölgeyi ılık su ve yumuşak süngerle duruluyoruz. İhtiyaca ve kirin yoğunluğuna göre karışımımızdaki çamaşır suyu miktarını artırabiliriz.
Çamaşır suyu-karbonat karışımı ile derzlerin temizlenmesi:
  • Karbonat-çamaşır suyu karışımı kullanmak da etkili bir yöntemdir. Bu karışımı hazırlarken ölçümüz ise 3 ölçü karbonat, 1 ölçü çamaşır suyu. Hazırladığımız karışım macun kıvamında olmalı. Ardından biraz ıslatmış olduğumuz derzlere bir sünger yardımıyla macunu yayıyoruz. Yarım saat kadar bekledikten sonra bölgeyi temizliyoruz.
Sirke ile derz temizliği:
  • Doğal temizlik yöntemlerini kullanmak istersek kurtarıcımız sirke imdadımıza yetişiyor. Saf sirkeyi (sirke ruhu) yarı yarıya olacak şekilde ılık su ile karıştırıyoruz. Ardından karışımımızı bir diş fırçası yardımıyla kirli derzlere uyguluyor, iyice ovuyoruz. Ardından bölgeyi ılık su ile duruluyoruz. Karışımı sirke-tuz olarak da yapabiliriz.
Derz kalemi ile derz boyama:
  • Bir diğer yöntem ise derz kalemidir. Derz kalemlerini yapı marketlerde bulabiliriz. Uygulaması çok kolay değildir ama biraz çabayla ilk günkü beyaz derzlerimizi tekrar elde edebiliriz.
Plastik boya ile derz boyama:

  • Eğer el maharetimize güveniyorsak, plastik boya ile de derzleri boyayabilir, temiz bir görünüm elde edebiliriz. Plastik boyayı ince suluboya fırçası ile uyguluyor, taşan yerleri kurumadan hemen ıslak bezle siliyoruz.
Derz temizliği için profesyonel yardım almak:
  • Derz temizliğini evde kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz gibi profesyonel yardım da alabiliriz. Temizleme işini yapan çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır. Profesyonel derz temizleyiciler buharlı özel makinalarla veya çeşitli kimyasallarla bu işi yapabildikleri gibi yeni derz sıvası da yapabilmektedir. Tabii profesyonel yardım almanın belli bir maliyeti var, bunu unutmamak gerek.
Derz temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kireç çözücüler, tuz ruhu ve benzeri ağır kimyasallar kısa süreli çözüm sunsa da derz dolgumuzun ömrünü kısaltır. Bu maddeler kimyevi yoğunlukları sebebiyle derzleri eritir. Derz dolgusunun erimesi, banyomuzun su sızdırmasına, hatta fayans ve taslarımızın kırılmasına sebep olur.
  • Eğer boyama yöntemi kullanacaksak, yağlı boya tercih etmemeliyiz. Yağlı boya lekesi ne yazık ki geçmemekte veya çok zor geçmektedir. Bu sebeple yağlı boya kullanımı tavsiye edilmez.

 
DERZ DOLGU NASIL YAPILIR?​

images.jpg

Fayans döşedik ,yada tuvalette yada banyoda artık fayans araları temizlenerek beyazlamayacak kadar kirlendi. Yapmamız gereken yeniden fayans aralarını derz ile doldurmaktır. Bu yazımızda derz dolgu nasıl yapılır bunu işleyeceğiz.

Derz dolgu oldukça kolay bir iştir. Herkez kendi evinde rahatlıkla yapabilir.

Fayanslarımız yeni döşendi ise ilk yapılması gereken fayans aralarından çıkan fazlalık harçlerı temizlemek olmalı. Mümkünse kurumadan yapılırsa işimiz daha kolay olur. Eğer kurudu ise bir tornavida ile yada zımpara ile kazınmalıdırlar.

Eğer eski derzin üzerinden geçeceksek böyle bir derdimiz olmayacaktır.

Şimdi sırası ile yapmamız gerekenleri ve nelere ihtiyacımız olacağını inceleyelim.

derz-nasil-temizlenir_646x340.jpg



Malzeme Listesi :

1. Bir adet fırça

2.Bir adet çekçek

3.Bir adet sünger ve 0 zımpara

4. 1 Adet spatula

5.İstediğimiz renkte derz harcı

6. Üstüpü

İlk yapmamız gereken iş derz yapacağımız yüzeyi iyice temizlemektir. Unutmayın derz dolgu sadece temiz yüzeye yapılır. Temizlediğimiz yüzey kuruyana kadar bekleyeceğiz. Yüzey kuruduktan sonra derz harcımızı su ile karıştırarak şerbet yapacağız. Yapacağımız şerbetin kıvamını çok koyu tutmamalıyız ,koyu derz şerbeti aralara girmekte zorlanır. Kıvam koyu bir ayran kıvamında olmalıdır. İlk defa derz yapılacaksa biraz daha koyu tutulabilir. Harç çok iyi karıştırılmalıdır ,içerisinde topaklanmalar olmamalıdır. Homojen bir hale gelene dek karıştırılmalıdır.

Şimdi sıra temiz yüzeye hazırladığımız şerbeti yaymaya geldi. Şerbeti fayansların üzerine dökün ve fırça ile her yere yayın. Fırçanın tüyleri fayans aralarına derzin iyice işlemesini sağlar. Daha sonra bir miktar daha derz şerbeti dökün ve bu sefer çek çek ile fayans aralarına iyice yedirin. Çek çek fayans yüzeyindeki derz şerbetini alıp fayans aralarına yedirecektir. Çekçek ile sağa sola ve yukarı aşağı yönlerde şerbeti iyice tedirdikten sonra fazlalık derz şerbetini bir yerde biriktirip spatula ile alın.

İşin çoğunu bitirdik, Derzi fayans aralarına yedirdik. Şimdi iki saat derzi kurumaya bırakacağız. Derz sertleştiğinde sünger ,zımpara ve spatula ile fayansların üzerinde kalan derzleri iyice temizleyeceğiz. Esasen üstüpü en kolay temizleme aracıdır. Üstüpü bulmanızı öneririz. Çekçek ile ne kadar iyi yedirme yaparsanız temizleme işiniz o kadar kolay olur. Kalan ufak tefek derz kalıntıları moralinizi bozmasın. Zamanla temizlik yaptıkça çıkacaklardır.

Şimdi sıra işin zor yanında. Duvarlar. Duvarlar dik olduğu için duvara yapacağımız şerbet daha koyu kıvamlı olmalıdır. Bal kıvamından biraz daha cıvık. Derzi fırçaya iyice yedireceğiz ve duvar boyar gibi fayans aralarına iyice yedireceğiz. Daha sonra çekçek ile üzerinden geçip fazlalık derzleri toplayacağız. Temizlik işi için derzin akmaması için iyice kurumasını bekleyip (2-3 saatte kurur) yine sert bir fırça ve su yardımıyla temizliğini yapacağız.

Duvarlarada derz yapacaksanız önce duvarlardan başlamanızı tavsiye ederiz.

Kolay gelsin.
 
Eski derz dolgu nasıl temizlenir?

Fayans ve kalebodur derzleri sökebilmek, seramikler açısından büyük riskler oluşturmaktadır. Bu riski göze alarak derz sökme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • İlk olarak derz sökmek için makina kullanabilirsiz.
  • Kuruyan derzler sökülmek istenirse etrafına bir hayli zarar verebilmektedir. Temizlik için piyasada bununla ilgili birçok malzeme bulunmaktadır. Elektrikli derz sökme makinası,derz sökme ucu vs..gibi malzemeler…
  • Çekiç ve tornavida yardımıyla veya bir çivi ile derz araları kazınır. Bu ufak durumlar içindir. Şayet tüm evin derzlerini sökmek isterseniz seramiklere kesinlikle zarar verebilirsiniz. Seramiklere de zarar da verirseniz yeni çekilen derzden sonra görüntü hiç de hoş olmayacaktır…
  • Piyasada tuz ruhu gibi kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bunlarla da çıkabilir fakat seramiklerin altına zarar verir.Kısa vadede sonuç verir ama uzun vadede sorun çıkarmaktadır. Tavsiye etmiyoruz.
Ayrıca sökülen yada kararan yada incelen derzlerin üstüne de derz çekilirse sağlıklı da olmaz. Verim alınamaz. Çözüm komple yenilemektir. Fakat imkanlar el vermiyorsa kısa vadede derzlerin üstüne derz çekilebilir.
 
Son düzenleme:
Mutfak ve banyolarda bulunan derz dolgular zamanla kirlenerek kötü bir görünüme yol açarlar. Dolayısıyla bu alanların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Konuyla alakalı detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
 
ıyy ömür billah derz arası temizliğiyle uğraşamam. multisurface boyalarla boyanabilir.

Derz dolu olduktan sonra derz dolgusu çekmeniz işe yaramaz. onceki derzleri sökmeniz gerekli
 
X