Dil sorunu

Kusudama

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2014
93
53
38
İzmir
Merhabalar. Belki böyle dert mi olur diyeceksiniz ama bu konuyu takıntı haline getirdim galiba. Burada da yazım kurallarına, üsluba dikkat edilmesi konusunda hassasiyet göstermeyen üyeler sıklıkla uyarılıyor ama sonuç çok da değişmiyor yeni konularda. Geçenlerde Azeri bir üyenin konusunu da okuyunca iyice kafaya taktım. Yorum yapan çoğu üye gibi ben de Türkçeyi çok iyi kullandığını düşündüm, takdir ettim ama bir yandan da anadili Türkçe olan üyeler neden bu dili üçüncü yabancı dil düzeyinde kullanıyorlar diye sinirim bozuldu.

İnsanlar buraya dertlerini yazıyorlar. Belki o an ne yazdığına dikkat edemeyecek kadar kafa karışıklığı yaşıyor olabilirler, akıllı telefonların otomatik kelime düzeltmesinden dolayı hatalı yazıyor olabilirler ya da doğru yazdığını düşünerek yanlış yazıyor olabilirler (ben de yapıyorum bunları) ama haklı sebeplerinin olması yanlış kullanımı düzeltmiyor.

Bu durum nasıl düzeltilebilir sizce? Yani insanlara Türkçeyi doğru kullanmıyorsan derdini yazma deme lüksümüz yok biliyorum ama belli kriterlere göre yazsak mesela... Siz ne düşünüyorsunuz?

Yaptığım yazım yanlışını düzelttiği için @kocayaslisiskodunya'ya teşekkür ederim!

Son düzenleme:
Buraya master yapmış insanlar da geliyor, ilkokul mezunu insanlar da. Önemli olan kurallar, imla vs değil. Tamam ben de sevmiyorum çıkıp biri herkez yazıyor ama herkes olarak yazılmalı diye söyleyemiyorum. Tutup sana dese ki, ben 2.sınıfa kadar okudum, babam bu kadar okuttu, bilgim bu kadar, kusura bakma dese? İçin acımaz mı?
Herkes elinden geldiğince düzgün yazıyor işte, uygun olan örnek alır. Bilmeyen de öğrenir. Lakin, neden bilmiyorsun diyemem ben...

Ben de buna benzer bir konu açmıştım iki sene kadar önce. Orda da aynı öneriyi vermiştim.
Kk imla timi kuralım. Konulardaki hatalar bu tim tarafından düzeltilsin, konular düzenlensin, okunabilir duruma getirilsin. Ben gönüllüyüm bu işe.

Ayrıca dil bilgisi ve imla ilkokul ikinci sınıf müfredatı zaten. Okuma yazma bilen birinin imla bilmiyorum deme lüksü yok bana kalırsa.

Evet! Evet! Tam olarak bunu anlatmak istiyorum. Kimseye bir şeyler dayatmak değil ama bir şekilde düzelmesini sağlamak mümkün mü acaba? Bazen eğitim durumuyla ilgili olmayabiliyor. Benim ilkokul mezunu bir akrabam benden çok daha iyi ifade ediyor kendisini mesela...

Buranin amacini dusumelim once. Dert paylasmak akil almak rahatlamak vs vs

Simdi bu duygularla yazılan yazilarda hayatla ilgili bir dertle ugrasan birine yazim kurallarima dikkat etmedin. Noktadan sonra buyuk harf gelir gibi yorumlari abes buluyorum.

Kadin kocam beni aldatti diye anlatirken nasil aklina gelir ki yazim kurallari?

Belki Türkçe köşesi olur maximum. Ders niteliğinde paylaşımlar olur, isteyen öğrenir. Yine de internete girebildiğimize göre öğrenmek isteyen bunu da araştırır öğrenildi yani.

bu konu kapanır malesef.

ama sonuna kadar haklısın. atla deve değil. bikaç basit imla kuralı zaten. okumayı biliyosan yazmayı da bileceksin. belli şeyleri öğrenmek insanın bi gününü alır en fazla.

ben yanlış gördüm mü acımadan uyarıyorum. ama sanmıyorum birinin de açıp ya böyleymiş evet dediğini. umrunda değil ki kimsenin.

ayrıca bunun eğitim ile akası yok. fotokobi yazan öğretmen gördü bu gözler burda.

Doğru söylüyorsunuz, ifade etme yeteneğinin artması diyeyim o zaman...bu nasıl geliştirilir acaba...gündelik hayatın zorluğu altında ezilen pek çoğumuz yaratıcı yazarlık kursuna gidemeyebilir ama hayat normal akışında devam ederken bunu nasıl düzeltebiliriz acaba?

Anlaşılır yazmak ve imlaya dikkat etmek için düşünmeye gerek yok ki. Düşünerek yapılan şeyler olmamalı bunlar zaten. Otomatik olarak kullanılmalı.

Sep'e katılıyorum imla timi kurulsun.. Burada makale yazar gibi yazılmasını istemiyor kimse, bende çoğu zaman noktadan sonra büyük harfle başlamam mesela.. Ama insan okuyacak bunları, bir iki nokta-virgül, paragraf çok da zor olmasa gerek..

Bana kalırsa insanlarımız kitap okumadıkları için herhangi bir el ve göz alışkanlıkları da yok imla konusunda.. ama okumayı nasıl artırabiliriz onu da maalesef bilemiyorum..

Yazım ve dil bilgisi kuralları ilkokul 2-3'ten lise sona kadar öğretiliyor.
Orda öğrenemeyen daha da öğrenemez, ya umursamıyor ya da beceremiyor demektir.
Zaten yazım kuralları bir yaşam biçimidir bunun dikkat etmesi acelesi falan da olmaz.
Dahi anlamındaki de ve da'yı ayrı yazmayı bilmeyen bilmiyodur bunun acelesi falan yok.
Hele burda kaç tane öğretmenim diyenin bunu yaptığını gördü bu gözler.

Bilmemekten çok gerekli özeni göstermemek demek ki... Ben de gönüllü olurdum böyle bir imkan olsa!

Ogretmen atamalari yapilirken bosta kalan edebiyat ogretmeni olarak ,
Sizi bu gruba mi atadilar ,
Dunyada bu kadar sorun varken ,bu na mi takildiniz ,
Sanasl bir ortamda cogu kisi mobil cihazlardan yaziyor ,bazen onlarin disinda hatalar olusturuyor ,
Gozune cok batiyor huzurun kaciyorsa okuma hatta bu takintindan kurtulmasya bak ,herkesi kendi huyuna suyuna birak ,

Haklısınız, bunu yazımda ben de belirttim zaten. Çok saçma bir karşılaştırma olacak belki ama benim Japon arkadaşlarım ne kadar sinirli, gergin, baskı altında olurlarsa olsunlar hatasız yazıyorlar. Bizim için dil neden ikinci planda, buna sıkılıyorum. Kimseyi eleştiriyorum kendimi de dahil ediyorum.

Hayır, ben atanamayan öğretmen değilim, mesleğini yapamayan mühendisim. Yazımda sizin belirttiğiniz nedeni ben de yazdım. Sadece neden gereken özen gösterilmiyor diyorum. Gazeteler bile anlatım bozukluğundan geçilmiyor. Haklısınız belki takıntı yapılacak bir konu değil ama gözardı edilecek bir konu olduğunu da düşünmüyorum.

Diline değer vermeyen özen göstermeyen bir insan ülkesine ne kadar faydalı olabilir? Şu an bu ülkede en büyük sorun bu durum bence. Bir insan ana dilini doğru şekilde okuyamıyor, konuşamıyor ve yazamıyorsa işte o zaman o milletin ana damarlarından biri kopmuş demektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…