Diş teli ile ilgili soru, sorun ve deneyimleri paylaşalım

Bewnimde ilk zamanlar çok yaram olmuştu. Üst dudağım çok fena şişmişti. Her gün en az 2 defa gargara yap. Gargara yapmaya başladıktan sonra yaralarım iyileşti. Şu anda hiç yaram yok. Teller batıyor ama yara yapmıyor.

meraba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.25 yaşındayım tel taktıralı bir hafta oluyor ve bunun için 4 dişim çekildi.doktor 20liklerinde çekilip çene ameliyatı olmam gerektiğini söylüyor.ancak ben ameliyat olmak istemiyorum.ameliyat olmadan da çenemdeki açık kapanış düzelemez mi acaba.benimle aynı durumda olanlar var mı?

merhaba arkadaslar carpık dişler için teller takılıp düzeltildikten sonra geri eski haline dönebiliyormu veya dönüyorsa ne gibi durumlarda dönme oluyor.

arkadaşlar ben de martta taktırdım üstlere, 1 ay sonra da altlar takıldı. 10 ay 1 sene arası sürer demişti doktor ama 1 aya çıkarıcak telleri,çok mutlu oldum.ben kendimi mart diye hazırlamıştım. burda 2-3 sene yazanları duyuyorum,doktorum en kötü dişlerin bile 1.5 senede düzeleceğini söylüyor,1.5 seneden uzun ortodontik tedavi olmaz diyor.

doktorunuz öyle istiyorsa vardır bir bildiği..
ameliyat öyle korkulacak bir şey değil. diğer dişleriniz çekilirken yaşadığınızdan daha fazla bir acı baskı ya da ağrı yaşamıyorsunuz. fark doktorlar için oluyor. biraz daha uğraşılıyor. bazen biraz daha uzun sürebiliyor. hepsi bu.. tedirgin olmanıza gerek yok..
zaten yirmilikler genel olarak tel tedavisi görmeyenlerde de alınsın isteriz. çünkü hem arka dişlerde daha yoğun olmak üzere dişleri çürütme riski var, yirmilik dişin kapladığı bölgeden başlayıp büyüyen kist oluşturma riski var, dişlere yaptığı baskı ile hem ağrı, hem yirmiliğin önündeki dişte kökte aşınma hem de ön dişlerde yamulma yapabilir.
bütün bunlardan sonra bence doktorunuzu dinlemelisiniz. hem doktorunuza güvenmiyorsanız niye gidiyorsunuz?

merhaba arkadaslar carpık dişler için teller takılıp düzeltildikten sonra geri eski haline dönebiliyormu veya dönüyorsa ne gibi durumlarda dönme oluyor.

ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin bu halini korumak için ya takıp çıkarılabilen bir aperey verilir -dişlerin üzerine takılan böyle boksörlerin korunmak için taktığına benzer ama çok daha ince ve şeffaf- ya da alt ve üst ön dişlerin arkasına sabitleyici incecik bir tel -dışarıdan görülmez- yerleştirilir.
Takıp çıkarılabilen aperey verildiğinde doktorun önerilerine uyulmaz gerektiğinden daha az takılırsa dişler yavaş yavaş eski halina dönmeye başlar. dişlerin arkasına tel yerleştirildiğinde- dolgu ile yerleştirilir,tedavide kullanılan tel gibi rahatsız edici değildir- tel koparılmadığı müddetçe genellikle sıkıntı yaşanmaz.

tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arası değişir.daha uzun da sürebilir normaldir. 1.5 yıl ortalama bir süredir.

evet normal mumdan farkı yok ama kutuyla daha güzel insan heves ediyor takıyor değişik =)

ben aynı durumdaydım banada ameliyatı önerdiler fakat ailemde bende istemedk. çünkü bnm çenem çok az öndeydi eğer senin çok çok öndeyse telle yapılamıyorsa ameliyat olmalısın ama sabancı gibi değildi mesela benm eşit gibi eşitin çok az ilersindeydi. alt ve üst çenemi birbirine değdirebiliyordum yani.

eğer ki az ise o zaman telle kapanıyor canm dış görüntünden çok bir şey değişmesini bekleme ama ısırma normal olarak oturuyor alt çene geriye gidiyor. zaten dişlerinin çekilme sebebide alt çeneyi daraltma yani dişleri sıkılaştırıp geriye itmek için yapmışlardır tahminimce. benm 4 azı dişim küçüklüğümde çeklmişti 1 tane sağlam dişimi verdim. yani eski boşluklarımı kullandılar. şu an çok güzel oldu cnm tam istediğim gibi çenem geride kapanışım güzel. yalnız dişlerim düzgündü ama çene olduğu için ve boşlukların kapanması uzun sürdü biraz. ben 4 yıla yakın tel kullandım. lastiklerimide aksatıyordum. o sebeple uzadı biraz.

ameliyatı önerme sebepleride şu. orjinal anatomiye daha yakın bir görüntün olur. ama telle sadece gölgeliyorlar yani uzman olmayan kmse anlamaz çene olayını dediler bana. tabi birde doktorlar ameliyat başı prim falan alıyorlar diye her vakaya hemen ameliyat yazıyorlarmış öyle duydum. ama dediğim gibi çenen sabancı modelyse mecbur ameliyat. senin için en doğru olan o olur.

ameliyatsa diş çekimi yapılıyor mu onu da bilmiyorum çene kısaltılıyor sanırım.

cevap için teşekkürler mrveva benim sorunum alt çenenin geride oluşu zaten 4 dişim gitti 4 tane 20 lik de giderse 24 dişim kalacak birde ameliyat açıkcası biraz tedirginim.sizin yaş kaç acaba boşlukların kapanması 4 yıl mı sürdü ve de özelde mi tedavi oldunuz?

üst dişlerimdeki ayrıklık için ortodonti tedavisine başladım.alt çene çok hafif geride olduğundan önce alt dişlere tel takıldı.daha 24 saat olmadı takılalı ama şuan çok feci bi sızlama yapıoyo.dişleri biribirine değdiremiyorum bile.bide sanki telin sabitlendiği arka dişim sallanıyo gibi.bunlar normalmi.ağrılar nezaman geçer.ve her ay telleri biraz daha geriyolar gibi bişe duydum dogrumu?dogruysa her ay böle sızlama yaparmı?

ben çene uzaması var zannettm cnm. o zaman vaka farklı oluyor. 88 doğumluyum. 3 sene 10 ay sürdü tedavim.bu süreçte kendi doktorum gitti başka doktora verildm vs.özel hastanede yaptırdım masrafların yarısı devlete aitti.

Alt çene geriliğinde çenede ortodontik ameliyat gerekli olacak olursa kabaca anlatımla kemik kırılıp iki parça arasında yeni kemik oluşu sağlanıyor gibi anlatılabilir en basit. Sıkıntılı bir işlem sayılmaz.
Dişler düzelirken alışmış oldukları düzenleri değişiyor. Kemik gibi sert bir zemin içinde hareket etmeye çalışıyorlar bu da size ister istemez ağrı olarak yansıyor. Tel tedavisi boyunca bütün dişlerinizde sallanma hissedebilirsiniz,nomal, ama siz yine de hekiminize iletin.Dişlerin ağrısı teller sıkıldıkça olacak ama bu daha ilk günleriniz olduğu için size dayanılmaz geliyor zamanla alışıyorsunuz.

arkadaşlar braketler için şarjlı diş fırçaları uygun mudur? Kullanan var mı?

Merhaba Tuba Hanım,

Duyduğuma göre diş teli taktırdıktan sonra diş araları açılıyormuş, bu ne kadar doğrudur? bı tanıdığın öyle olmuş bende taktırmaktan vazgeçtim

Merhaba Tuba Hanım,

Duyduğuma göre diş teli taktırdıktan sonra diş araları açılıyormuş, bu ne kadar doğrudur? bı tanıdığın öyle olmuş bende taktırmaktan vazgeçtim
Tedavi bittikten sonra dişlerin eski haline dönmemesi için koruyucu tedavi uygulanır.Bu ya ön dişlerin arkasına beyaz dolgu içine saklanmış ince bir tel yerleştirerek olur ki o zaman zaten sıkıntı yok herhangi bir geri dönüm olmaz. ya da size önce günde 24 saat sonra tedaviye göre değişecek aralıklarda takmanız istenen bir koruyucu plak olur, o zaman da doktorun sözünü dinleyip bu koruyucu plağı düzenli kullandığınız zaman bir sıkıntı olmaz. tel tedavisi sonrası normalde geri dönüm olmaz, olduğunda bu hastanın bir yerde yaptığı kaçamaklardan kaynaklanır.

Şarjlı diş fırçası braketlere zarar verebilir.

ortodontik başlık olanından kullanmayı düşünüyorum. çünkü normal ortodontik diş fırçasıyla iyice fırçalayamadığımı düşünüyorum. Bu yüzden dişlerimde leke oluştu. Oral B'nin ortodontik başlıklı şarjlı diş fırçası var onu kullansam bir zararı olur mu acaba?

Hız ayarı yapılıp düşük devirde çalıştırdığınız zaman belki bir sıkıntı olmayabilir ancak yine de ortodonti uzmanınıza da bir sorsanız daha doğru olur.

bende onleri dısarda sevıyorum ya ama tellerım cıktı ve hepsı aynı hızada

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…