Diyelim ki

Hillad

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2018
516
473
103
Diyelim ki işinizde yenisiniz, eksikleriniz var. Sizden önce çok kişi yol kat etmiş. Onları okuyup öğrenip onlar gibi ilerlemek arzunuz var mesleğinizle ilgili.
Sonra çalıştığınız için ev düzeniniz yerinde olmuyor. Her an misafir davetine hazır bir ev ortamı olamıyor maalesef. Ya son bir kaç gündür süpürülüp silinmemiş ev, ya mutfak tezgahında yemekten kalanlar, ya istediğiniz gibi pasta börek kurabiye yapamama(fırsat-zaman)sebebiyle diyelim., ya biriken çamaşı, ütü..
Sonra ilgiye muhtaç iki çocuk(8/4) yaş..
Her zaman bakımlı olmanız gereken siz..
her an sevginizi ve ilginizi canlı hissettirmeniz gereken eşiniz.
Sonra boş vakitlerde dışarıda zaman geçirme isteği..
Yetemiyorum bayanlar.. işimde çok yol almam lazımların, çocuklarım ilgi beklerken, evim düzen, ben, eşim..ailemize ve arkadaşlarımıza hiç değinmedim bile..
Nasıl başarılabilir??
Her zaman düzenli ev, ilgiden sevgi gösterisinden memnun eş ve çocuklar.. boş zaman bulup eğlenmece (gezi,piknik, sinema, vs)
Hiç uyumamak gerekir ki bu imkansız!
Bu arada eşim destek oluyor evde ama benden daha geç geliyor işten. Bedenen ve zihnen yorulmuş vaziyette. Ama çoğu iş bende bitiyor.
Farklı olarak neler yapabiliyorsunuz, paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Her şeyi bir öncelik sırasına koyarsanız daha kolay olur sizin için. Gerekirse oturun plan yapın.
Şu durumda en arka plana atabileceğiniz olay evin düzeni bence.
İlk başta da çocuklarınız ve eşinizle geçirdiğiniz zaman. Zaten işiniz düzene oturunca bu kısım da oturur yavaş yavaş.
Sonra geriye aile ve arkadaşlar kalır. Hepsi zamanla. Kendinizi çok kasmayın.

Her şeyi bir öncelik sırasına koyarsanız daha kolay olur sizin için. Gerekirse oturun plan yapın.
Şu durumda en arka plana atabileceğiniz olay evin düzeni bence.
İlk başta da çocuklarınız ve eşinizle geçirdiğiniz zaman. Zaten işiniz düzene oturunca bu kısım da oturur yavaş yavaş.
Sonra geriye aile ve arkadaşlar kalır. Hepsi zamanla. Kendinizi çok kasmayın.
Cevabınız için teşekkür ederim. Tüm bunlara rağmen o düzeni sırayı oturtamadım bir türlü. Sorun burada sanırım

Cevabınız için teşekkür ederim. Tüm bunlara rağmen o düzeni sırayı oturtamadım bir türlü. Sorun burada sanırım
Her şeye yeteyim her şey kusursuz olsun derseniz hiçbir şey düzgün olmaz. Hayatta önceliklerimiz olmalı mutlaka. Ve zevk alarak yapmalıyız hepsini. Rica ederim :)

Okadar hirpalama kendini ben calissmadigim halde yetisemiyorim herseye sunu soyleyeyim evde fazlalik ivir zivir ne varsa at dagit

Yetişmiyoruz, her şeye yetmeyiveriyor, olduğu gibi ortaya karışık yaşıyoruz.
Haklısınız. Ama ben bu durumdan rahatsızım. Çocuklarım ve eşim ve ben neden tertemiz düzenli bir ev hayatı yaşayamıyoruz? Neden çocuğum bana anne beni sevmiyor musun diye soruyor ikide bir? Neden oynatacak oyun bulamıyorum? Neden biri beni güne davet etse de pasta börek yesek şöyle bir diye içimden geçiriyorum? Kısır yapsam kek olmuyor. Tatlı yapsam poğaça salata eksik. Bunlara bile Özlem duyar vaziyetteyim. Hani şöyle tamtakır bir masa hazırlayıp resim paylaşıyorlar ya 7-8 bayan falan. Başarıyorlar, evet imreniyoruz.

İşten çıkın boğuldum okurken:KK53:çalışmak zorunda değilseniz maddi ya da manevi çünkü kimi insan yapi olarak evde asla duramaz çocuklara günah

Haklısınız. Ama ben bu durumdan rahatsızım. Çocuklarım ve eşim ve ben neden tertemiz düzenli bir ev hayatı yaşayamıyoruz? Neden çocuğum bana anne beni sevmiyor musun diye soruyor ikide bir? Neden oynatacak oyun bulamıyorum? Neden biri beni güne davet etse de pasta börek yesek şöyle bir diye içimden geçiriyorum? Kısır yapsam kek olmuyor. Tatlı yapsam poğaça salata eksik. Bunlara bile Özlem duyar vaziyetteyim. Hani şöyle tamtakır bir masa hazırlayıp resim paylaşıyorlar ya 7-8 bayan falan. Başarıyorlar, evet imreniyoruz.

Sizinle aynı şart ve yapıdalar mı da bi pasta börekle kendinizi kıyaslıyorsunuz allasen?
Çok basit bir örnek vereyim size, hala daha görüştüğüm, sevdiğim çocukluk arkadaşımdan bakın kıyaslamaya:

İkimizin de çocuğu var.
O memuriyette devam ediyor, ben işten ayrıldım evdeyim yeni işlere girişmeye çalışıyorum. (Buradan bana ekstra zaman verelim)
Onun eşinin evde kendisine pek yardımcı olduğu söylenemez, benimki gördüğü her işe yapışır (Buradan bana bir ekstra zaman ve enerji daha verelim)

Şimdi aramızdaki farklar:
1)Evi hiçbir zaman karışık dolaşık değildir, gün aşırı düzenleme alışkanlığı var.
(Çocuktan beridir öyle yetişti annesi hastaydı evin işi çocuk yaşında sırtındaydı)
Benimse annem beni kovalardı temizlikten, yaptığımı beğenmez oturturdu, alışmadım.

2)Her zaman yemeği ocaktadır, akşamdan yapar koyar, buzluğunu süper kullanmayı bilir.
(Yemeğe çocuktan beri ilgili bir kızdı, yeni tarifler denemeye bayılırdı ve aşçı olmayı isterdi, annesi de mutfaktan hiç uzak tutmadı)
Benimse annem, yine beni kovalardı "Büyüyünce zaten işin gücün yemek olacak git dersine çalış oyna" diye ki zaten ilgi alanım değildi.

3)Çocuğunu çat giydirir-yedirir-gezdirir-ilgilenir-oynar (Abisinin çocuklarına baktı, hala olarak yarı anne gibi büyüttü onları, çocuklara bayılır yapı olarak)
Benim çocuğum doğduğunda, eşim benden daha iyi bez bağlıyordu.

Şimdi... Kimin daha çok zamana ihtiyacı varmış?
Ben arkadan geliyorum bu tarz bir kıyas yapılacaksa, kendimce elimden geleni de yapıyorum.
Napayım?

Çok daha farklı sebepler de olur, bunları da düşünün diye ilave edeyim:
Eviniz eşya doluysa, temizliği bitmiyor (Benim öyle ve çıkarmaya başladım bile fazlalıkları, işim kolaylaşıyor)
İkramlık vb. için çocuklarınızla beraber pasta vb. yapın. Bunu birlikte aktivitelere dönüştürerek hem ilgilenin çocuklarınızla hem tarif çıkarın.

Her şey süper olmak zorunda değil.

Sizin içinizde gün gün gezen ev hanımlığına karşı konulamaz bir istek var. Salıverin kendisini.

Sizinle aynı şart ve yapıdalar mı da bi pasta börekle kendinizi kıyaslıyorsunuz allasen?
Çok basit bir örnek vereyim size, hala daha görüştüğüm, sevdiğim çocukluk arkadaşımdan bakın kıyaslamaya:

İkimizin de çocuğu var.
O memuriyette devam ediyor, ben işten ayrıldım evdeyim yeni işlere girişmeye çalışıyorum. (Buradan bana ekstra zaman verelim)
Onun eşinin evde kendisine pek yardımcı olduğu söylenemez, benimki gördüğü her işe yapışır (Buradan bana bir ekstra zaman ve enerji daha verelim)

Şimdi aramızdaki farklar:
1)Evi hiçbir zaman karışık dolaşık değildir, gün aşırı düzenleme alışkanlığı var.
(Çocuktan beridir öyle yetişti annesi hastaydı evin işi çocuk yaşında sırtındaydı)
Benimse annem beni kovalardı temizlikten, yaptığımı beğenmez oturturdu, alışmadım.

2)Her zaman yemeği ocaktadır, akşamdan yapar koyar, buzluğunu süper kullanmayı bilir.
(Yemeğe çocuktan beri ilgili bir kızdı, yeni tarifler denemeye bayılırdı ve aşçı olmayı isterdi, annesi de mutfaktan hiç uzak tutmadı)
Benimse annem, yine beni kovalardı "Büyüyünce zaten işin gücün yemek olacak git dersine çalış oyna" diye ki zaten ilgi alanım değildi.

3)Çocuğunu çat giydirir-yedirir-gezdirir-ilgilenir-oynar (Abisinin çocuklarına baktı, hala olarak yarı anne gibi büyüttü onları, çocuklara bayılır yapı olarak)
Benim çocuğum doğduğunda, eşim benden daha iyi bez bağlıyordu.

Şimdi... Kimin daha çok zamana ihtiyacı varmış?
Ben arkadan geliyorum bu tarz bir kıyas yapılacaksa, kendimce elimden geleni de yapıyorum.
Napayım?

Çok daha farklı sebepler de olur, bunları da düşünün diye ilave edeyim:
Eviniz eşya doluysa, temizliği bitmiyor (Benim öyle ve çıkarmaya başladım bile fazlalıkları, işim kolaylaşıyor)
İkramlık vb. için çocuklarınızla beraber pasta vb. yapın. Bunu birlikte aktivitelere dönüştürerek hem ilgilenin çocuklarınızla hem tarif çıkarın.

Her şey süper olmak zorunda değil.
Teşekkür ediyorum. Maksadım aslında çalışmayanlarla kıyaslamak değil. Çalışmayıp gününü bomboş tv karşısında çoğu zaman uyuyarak geçiren insanlar da var.
Ben kendi koşullarımda nasıl hepsine yetişebilirim diye merak ediyorum. Evde eşya olarak fazlalık Yok diyebilirim. Çok düşündüm. Bazı eksiklerimiz bile çıkıyor düşündükçe. Erteliyorum genelde onları da.
Birlikte pasta yapma fikrini yeniden deneyeceğim.

Sizin içinizde gün gün gezen ev hanımlığına karşı konulamaz bir istek var. Salıverin kendisini.
Belki öyledir ama çalışmaktan da alıkoyamıyorum kendimi. Ev için düşündüklerim ise en çok çocukların ve bizim düzenli ve her daim hijyenik bir ortama ihtiyacımız olduğunu bilmem sebebiyle her gün temizlik yapamıyor oluşum. Az bir boş vakitte temizlik veya yemek..
yardımcı alsam da her işimde olmuyor. Mutfakta her şeyin yerini ben ayarlamalıyım mesela. Evde herhangi bir odada bir şey aramaya dayanamıyorum

Teşekkür ediyorum. Maksadım aslında çalışmayanlarla kıyaslamak değil. Çalışmayıp gününü bomboş tv karşısında çoğu zaman uyuyarak geçiren insanlar da var.
Ben kendi koşullarımda nasıl hepsine yetişebilirim diye merak ediyorum. Evde eşya olarak fazlalık Yok diyebilirim. Çok düşündüm. Bazı eksiklerimiz bile çıkıyor düşündükçe. Erteliyorum genelde onları da.
Birlikte pasta yapma fikrini yeniden deneyeceğim.

Yapın, çocuklarınızı da katın hoşlandığınız şeyler içine tabi.
Bunlar yetiştiriliş-alışkanlıklar-yapı-ilgi alanları, enerjik hissetme-vücut sağlığı vb. her yönden fark eder; başkalarıyla kendini kıyaslayıp duran insanların adam akıllı huzurlu olduğunu hiçbir zaman görmedim ki vaktinde başka konularda ben de çok kıyasladım oradan biliyorum, hayatımın en huzursuz zamanlarıydı. Buna gerek yok.

Mesela gezmeler diyorsunuz, kabul günleri vb.
Ciddi söylüyorum dışarıdan görünce imrenirim hala daha. :)
Ama içine girince sıkıntılar gelir (Annemin günüleri olsun, kuzenlerimin iş arkadaşı günlerine de katılmışlığım var), daralırım, boğulurum. Hem severim insanlar olsun gün gibi buluşulsun, hem de sevmem 15 dkya nasıl kaçacağımı düşünmeye başlarım ortamdan. Bu da yapı misal, "Onlar nasıl da eğleniyo, ben niye dayanamıyom" diye kendimi kıyaslasam ohho :))
Şimdi bizim resim bölümü kızlarla hep beraber ayda bir gün yapalım, isteyen eve kabul etsin isteyen pastahaneye filan bi şeyler dedik. Ben direkt pastahane seçeneği ile varım dedim.
Özetle can sıkacak şeyler değil bunlar.

Belki öyledir ama çalışmaktan da alıkoyamıyorum kendimi. Ev için düşündüklerim ise en çok çocukların ve bizim düzenli ve her daim hijyenik bir ortama ihtiyacımız olduğunu bilmem sebebiyle her gün temizlik yapamıyor oluşum. Az bir boş vakitte temizlik veya yemek..
yardımcı alsam da her işimde olmuyor. Mutfakta her şeyin yerini ben ayarlamalıyım mesela. Evde herhangi bir odada bir şey aramaya dayanamıyorum
Zamanla bu huylarınız körelecek
Yoruldukça üzerinizdeki yükü azaltmaya çalışacaksınız çünkü

Sizin düzeninizi bozmayacak bir yardımcı bulun. Haftada 3 yarım gün gelirse düzeninizi ezberler zaten.

Öncelikle mrb. Sanrırım bu her şeye yetişme isteği sizi çok strese sokmuş. Bi sakin olarak dışarıdan kendi hayatınıza bir bakın. Bir arkadaşınız size böyle davransa ona ne tavsiye verirdiniz. Ben kendimce nacizane fikirlerimi söylemek isterim.

Sabah kalkar kalkmaz ocağa yumurtanızı koyun haşlanmaya başlasın. ortalama 8/10 dakikada haşlanıyor.Bu arada banyoya yüzünüzü yıkamaya gittiğinizde makyajınızıda yapın ( makyaj malzemeleriniz banyo da dursun. ) 10 f,dakıka makyaj ıçin yeterli diye düşünüyorum.

tekrar mutfağa döndüğünüzde kahvaltı tepsinizi masaya koyun. S

Mükemmeliyetçi olmayınCa sorun kalmıyor
Neden evim sürekli misafir gelecekmiş gibi temiz olsun?
Neden ben sürekli bakımlı olayım?

kusura bakmayın yanlışlıkla entere bastım. burdan devam edeyim.

hafta içi süslü kahvaltıyla uğraşmayın. hazır 4 lü kahvaltı setleri varya orda reçeli peyniri zeytini hepsi bi arada olanlar. onlarda masaya koyun.

eşiniz yardım sever olması büyük bi şans. o ara da eşiniz çocukları kaldırsın. onların giyinmesine yardımcı olsun.

büyük oglunuz okula gidiyorsa aksamdan çantası forması hersyi hazır olmal, yoksa ikide bir anne şu nerde bu nerde diye insanı çileden çıkarabilir :)

temiz ve düzenli ev tabiki çok güzel ancak her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayın. mümkünse hafta da 1 gün yardımcınız gelsin. Gün olarak cuma günün tercih ederseniz hafta sonu temiz bir evde geçirirsiziniz. Ütünüzü mutlaka yaptırın. hafta sonu temiz bir ev size psikolojik olarak huzur verir.

misafirlerinizi hafta sonu sadece cumartesi çağırın ya da cumartesi davetlerini kabul etmeye çalışın. aynı anda börek kek kısır salata olmak zorunda değil 2 çesitte olabilir zaten yaptıkça eliniz pratikleşir.

akşam yatmadan önce mutlaka evinizi sadece 15 dk toplamaya ayırın. bu 15 dk dağınıklar için.

çocuklarınıza sorumluluk verin. 8 yaşındaki dersini çalıştıktan sonra kitaplarını toplamayı çantasını hazırlamayı, eve gelince formasını asmayı sabah kalkınca pijamalarını katlamayı öğrenmeli.

4 yaşındaki dağıttığı oyuncaklarını toplamayı öğrenmeli.

akşam yemeğine gelince yine öyle misafir sofraları hazırlamanıza gerek yok. haftalık dengeli beslenme rutinine uıyarak bi yemek bi salata yada bi cacık günü kapatın. çorbası salatası tatlısı gibi teferrutalara gerek yok. ( dengeli beslenme çok önemli hafta 2 ün tavuk 1 gün et 1 gün balık 1 gün sebze 1 gün bakliyat gibi ) hafta sonu cumartasi kendinizi şımartacaksınız zaten.

evin sorumluluğunun tek başınıza sizde olduğunu kesinlikle düşünmeyin. o evde 4 kişi yaşıyorsunuz ve herkes kendi çapında ev işlerine katkıda bulunmak zorunda.

eşiniz yoruluyor olabilir ama günde size yarım saat 1 saat edeceği yardım ( bulaşıkları makine koymak çöpü çıkarmak mutfagı spürgeye tutmak vb. ) emin olun size çok faydası olacaktır.

pazar günün kesinlikle eşinize ve çocuklarınıza ayırın. o gün aile günü gibi düşünün. pikniğe gitmek evde film izlemek oyun oynamak vb.

sonuç olarak siz robot değilsiniz. mükemmel olmak zorunda hiç değilsiniz.

sürçi lisan ettimse affola . sevgilerle

Back
X