Bebek Beslenmesi Doğru bir menü mü sizce?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

sevilzgr

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2010
103
0
96
İstanbul
Arkadaşlar oğlum 8.5 aylık henüz hiç dişimiz yok.
1 haftaya kadar anne sütü veriyordum ama artık yok denecek kadar azaldı sütüm gece bile veremiyorum artık.Tabi durum böyle olunca mama vermeye başladım.Biberon daha kolay olur diye ona alıştırmak istedim ama içiremedim kaşık maması aldı böyle devam ediyoruz şimdilik.

Bizim günlük menümüz şöyle :
Sabah : yumurta sarısını haşlama olarak semviyor ben de yumurtalı ekmek ya da krep gibi şeeyler yapıp veriyorum hiç değilse ondan yiyor peynir v.s.(çok çeşitlendiremiyorum yemiyor)kahvaltı yapmadığı zaman kaşık maması.

Arada meyve suyu

Öğle : tarhana,mercimek,sebze veya şehriye çorbası

Aralarda anne sütü alıyordu artık kaşık maması (Sütlü ballı irmikli)

Akşam : yine ogün yaptığım çorba ve yanında yoğurt.Yoğurdu başka bir saatte cevizli olarak da veriyorum

Yatmadan önce yine kaşık maması.

Gece aralarında önce alabildiği kadar anne sütü sonra mama.

Dişlerimiz olmadığı için katı gıdalar geçemedim ama kendimize yaptığım yemeklerden azar azar veriyorum çiğneme refleksi gelişsin diye.

Eksik veya yanlış gördüğünüz noktalar varsa lüfen paylaşın.Teşekkürler.

Arkadaşlar oğlum 8.5 aylık henüz hiç dişimiz yok.
1 haftaya kadar anne sütü veriyordum ama artık yok denecek kadar azaldı sütüm gece bile veremiyorum artık.Tabi durum böyle olunca mama vermeye başladım.Biberon daha kolay olur diye ona alıştırmak istedim ama içiremedim kaşık maması aldı böyle devam ediyoruz şimdilik.

Bizim günlük menümüz şöyle :
Sabah : yumurta sarısını haşlama olarak semviyor ben de yumurtalı ekmek ya da krep gibi şeeyler yapıp veriyorum hiç değilse ondan yiyor peynir v.s.(çok çeşitlendiremiyorum yemiyor)kahvaltı yapmadığı zaman kaşık maması.

Arada meyve suyu

Öğle : tarhana,mercimek,sebze veya şehriye çorbası

Aralarda anne sütü alıyordu artık kaşık maması (Sütlü ballı irmikli)

Akşam : yine ogün yaptığım çorba ve yanında yoğurt.Yoğurdu başka bir saatte cevizli olarak da veriyorum

Yatmadan önce yine kaşık maması.

Gece aralarında önce alabildiği kadar anne sütü sonra mama.

Dişlerimiz olmadığı için katı gıdalar geçemedim ama kendimize yaptığım yemeklerden azar azar veriyorum çiğneme refleksi gelişsin diye.

Eksik veya yanlış gördüğünüz noktalar varsa lüfen paylaşın.Teşekkürler.

Krep, yumurtalı ekmek yiyebiliyor mu? Bir de ara öğün olarak kaşık maması fazla bence. Çorbadan sonra akşam yemeğinden önce meyva ya da yoğurt daha iyi olur gibi geliyor.

1 yaşından önce yumurtanın beyazı verilmez. yumurta haşlanarak verilmelidir. yumurtalı ekmek yada krep tarzı değil. bence sarısına alıştır. iyice haşla ve öyle yedir. az az içine başka şeyler katarak zorlamadan alıştırabilirsin. kahvaltıda anne sütü yada devam sütü,meyve suyu,ıhlamur yada rezene gibi sıvı gıdalar içine bebek ekmeği,yumurta sarısı,peynir,1-2 zeytin,pekmez (keçiboynuzu),azcık tereyağ,ceviz ve meyve koyulabilir. öğlenleri 8.5 aylık bi bebeğin herşeyi yemesi gerek. balık çorbası,15 te bir ciğer,tavuklu çorbalar,arada çorba yanında 1 küçük köfte de ilave edilebilir. ev için yapılan sebze yemeklerini de yiyebilir. kabak,taze fasülye gibi. ikindi vakti meyve,yoğurt gibi besleyici değeri daha yüksek şeyleri tercih edebilir. aksamları da yatmadan gece tahılı ıcıne 2-3 olcek aptamil ekleyip veriyorum ben.
gun ıcınde aldıgı kadar anne sutu alıyor. aralarda meyve suyu da ıcıyor ıhlamur da ıcıyor... bence az ve yetersız bı mönü. mesela su an tatlı kabagın tam mevsimi. corbasını ve püresini verebilirsin bol bol. çeşitlendirmelisin derim. ben 9.5 aylık kızımı bu sekılde beslıyorum. corbalarını kemık suyu,et suyu yada tavuk suyuyla yapıyorum. bence cok fazla kasık maması verıyosun. onun yerıne yemek agırlıklı seyler tuketebılır.

ekmekleri minik minik yapıp veriyorum yiyebiliyor öyle arkasından da peynir verdiğim zaman daha ratah yutuyor.Günde 2 defa mama vermeye çalşıyorum ama meyva ve yoğurdun tokluk derecesi az olduğu için hemen acıkıveriyor bizimki o yüzden akşam mama veriyorum.ya da akşam verdiğim çorbayı yatmadan önce versem hem geç olur hem de çabuk acıkır diye düşünüyorum.

'zeynep'' aslında haklısın ama oğlumun daha hiç dişi yok o yüzden katılara geçmedim.Bugün öğlen çorba yanında köfte verdim 1-2 aldı o kadar daha erken sanırım bunun için.çorba olarak her trlüsünü yapıyorum kış sebzelerini kullanıyorum.menüyü zenginleştirememin tek sebebi dişler malesef.sen meyve olarak kahvaltısına ne atıyorsun detaylandırabilir misin?

Oğlumun 6 aylıkkenden beri kahvaltısı şu şekilde:

haşlanmış, rondodan geçirilmiş 3 kuru kayısı (kabızlık sorunumuz olduğu için çok faydalı oluyor)
4-5 bebe bisküvisi
1 çay kaşığı rondodan geçirilmiş ceviz
akşamdan suya konulmuş kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 günde bir yumurta sarısı
yarım çay kaşığı tereyağı
100 gr devam sütü

kıvamı sulu olduğu için yoğunlaştırmak adına Milupa sütle hazırlanan kahvaltı mamalarından da katıyorum.

Öğlen çorbalarına da pirinç, şehriye, bulgur ya da irmik katmanı öneririm tok tutar. Ayrıca kıyma, tavuk, balık ya da ciğer de katmalısın. Hem besleyici hem tok tutar.

Ara öğün olarak da meyva püresi ya da yoğurt (evde hazırlanan ya da SÜtaş babymix) Doymuyor diyorsan içine bebe bisküvisi katabilirsin.

Akşam ev yemeklerinden yedikten sonra yatmadan kaşık maması verebilirsin.

'zeynep'' aslında haklısın ama oğlumun daha hiç dişi yok o yüzden katılara geçmedim.Bugün öğlen çorba yanında köfte verdim 1-2 aldı o kadar daha erken sanırım bunun için.çorba olarak her trlüsünü yapıyorum kış sebzelerini kullanıyorum.menüyü zenginleştirememin tek sebebi dişler malesef.sen meyve olarak kahvaltısına ne atıyorsun detaylandırabilir misin?

kahvaltımız şu şekilde oluyor.
aptamil,meyve suyu,ıhlamur dönüşümlü olarak içine:
beyaz peynir yada labne peynir
1 tam yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi (ama artık bunu kahvaltıdan önce aç karnına veriyorum. tercihine bağlı)
1-2 dilim bebek ekmeği
2 zeytin (buda bazen veriyorum)
1 çay kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz. meyve olarak ta
elma,armut,muz veya nar koyuyorum. bu aralar bol bol nar mesela. 1-2 tatlı kaşığı ekleyip blendırdan geçiriyorum kahvaltıyı. gözüme çok sulu gelirse 1 tatlı kaşığı aptamil kahvaltılık tahıl ekliyorum kıvamını öyle ayarlıyorum.

Son düzenleme:
Canım bende iki kitap var, onlarda beslenme önerileri şu şekilde. Doktorumda böyle önerdi.
Sabah 8 civarı kahvaltı. (Bir gün yumurtalı, bir gün peynirli)
Saat 10- 11 arası meyve. (Bebişin doymuyor diyorsan bebek bisküvisi ez içine canım)
Saat 13- 14 arası sebze püresi. (Kesinlikle içinde kıyma, tavuk yada balık olacakmış 7. aydan sonra. İçinede hergün farklı bir tahıl kat. )
Saat 17 gibi yoğurt. (İçine meyve yada bisküvi ez daha tok tutacaktır. bebek ekmeğide verebilirsin yoğurtla günde iki kere bisküvide fazla olur.)
Saat 20 gibi çorba. (tarhana, yoğurt, mercimek, şehriye gibi)
Canım sütüm az geceleri yetmiyor düşüncen varsa benim bir arkadaşım gece 24 gibi biberonla gece muhallebisi verdiyordu. Gece 4,5 kadar uyanmıyormuş. O zamana kadarda sütüm çoğalıyor emziriyorum rahat ediyoruz diyordu. Sende dene istersen. Gece muhallebileri bayağı tok tutuyormuş.

Benim oğlumunda dişi yok geçende öğlen bebek köftesi yaptım. Yanında peynirli tereyağlı karnıbahar püresi. Canım köfteyi çatalla eze eze azar azar verdim yiyebildi. Bir köfte anca yedik ama birazda püre yedi güzel bir öğle yemeği oldu.
Canım yumurta yemiyorsa benim doktorum yoğurt çorbasında kullan, bebek keki yap ve yumurtayı biraz fazla tut demişti.

Son düzenleme:
iyi ama anne sütünü bıraktıysa aralarda kaşık maması değil biberon maması verin

malesef oğlum yoğurdu tatlı olarak sevmiyor o yüzden ne bisküvi ne de meyve katabiliyorum içine.Genele ya sade ya da cevzli yiyor.burda yaza n arkadaşların tavsyesi üzerine gün içinde kaşık mamsı vermiyorum artık onun yerine yarım ila bir kase yoğurt yiyor ve 1.5-2 saat tok tutuyor.ondan sonra akşa m çorbasını veriyorum ve yatmadan önce kaşık maması.Diğer sorunumuz da biberon,keyfine gre alıyor almıyor beni de yiyor btiyor geceleri o yüzden çok zorlanıyorum.yatmadan mama versem de 3-4 saat tok tutyor.uyandığı da önce emziriyor sonra mama veriyorum ama kaşıkla :(:(bu da bizi bi hayli zorluyor mamyı yiyene kadar uykuu dağılıyor tekrar uyatana kadar canım çıkıyor adeta.sütüm epey azaldığı için çok az oluyor gün içinde 1 defa emzirmeme raağmen gece doyurmuyor

Ben de iyice ezerek vermeye çalışıyorum köfte v.s.ama 1 taneyi bile bitiremiyor.geçen gün eline ekmek verdim ufak ufak kopardıkça çok hoşuna gitti baya oyalandı öyle elinden ekmeği alınca da bastı feryadı:):):keşke bütün herrşeyi öyle yese..

''erkflz''karrnıbaharın yapılışını tarf eebilir miisn ben de bir deneyiyim bakalım oğluşum sevecek mi

Bzim kullandığımız emzik damaklı biberonu damla uçlu acaba ondan mı almıyor akşama babası biberon getrecek bakalım bu gece tepkisi ne olacak?

Yeni katı gıdaya geçecek bebişler için önerebileceğiniz tarifleri de bekliyorum

Burada fikirlerini paylaşan arkadaşlara teeşekkür ederim

Son düzenleme:
ahmet marankinin bebekl
er için irmikli bir tarifi vardı,netten onu araştırın isterseniz ben çok beğenmiştim,ben büyük kızıma irmikli çorbalar yapardım...çok besleyici olduğunu biliyorum...
yumurtaları dağıtmadan pişirip sadece sarılarını yediriyordum,bunun yanında kızım krem peynirleri çok severdi(özellikle labne)sık sık küçücük tencerelerde tek yemelik yoğurtlu çorbalar yapardım...bazen şehriyeli bazen nişastalı vs.
şimdilik aklıma gelenler bunlar ,tombişmi tombiş bir bebeğim vardı...şimdi 43 günlük bir bebeğim var ,onuda aynı şekilde beslemeyi düşünüyorum...

Son düzenleme:
Benim kızım da 8.5 aylık. Sabah 7-7.5 gibi uyanıyor. Uyanınca anne sütü istiyor. Sonra yine uyumak istiyor. Uyandıktan sonra saat 11 gibi kahvaltısını veriyorum. Sütlü pirinçli ya da ballı irmikli mama içine 1 tatlı kaşığı labne peyniri veya 1 tam haşlanmış yumurta sarısını dönüşümlü koyuyorum. Pekmez 1-2 bebe bisküvisi suyla karıştırıyorum. Ama ıhlamur ya da meyve suyu, mama da iyi fikirmiş. Öğleden sonra 3 gibi çorba veriyorum. Kabak havuç ıspanak patates brokoli karnıbahar şehriye pirinç ve kıyma veya tavuk koyuyorum içine. Balığı bizimle beraber yiyor. Çorrbayı çok kötü kokutuyor. Sonra yoğurt ya da meyve püresi yiyor. Aralarda da beni emiyor.Gece devam sütü veriyordum ama dişlerinden olsa gerek onu istemiyor bu ara. Bu yüzden de gece çok sık uyanıp emmek istiyor. Dişimiz 2 tane birden yeni patladı daha. Besinleri çiğnemeyi seviyor. Daha doğrusu ağzında gezdirip yutuyor. 11 kilo 74 cm kızım.

Son düzenleme:
-uğurz-senle aramızdaki fark ; akşam menün yok sanırım bir de anne sütü veriyorsun arada.ben anne sütü vereemdiğim için akşam mutlaka çorba veriyorum.Bugün burda yazan bir arkadaşım karnıbahar püresinden bahsetmişti onu yapayım dedim ama pek sevmedi daha doğrsu gününde değildi galiba çorbayı bile yemek istemedi çok şaşırdım valla hiç yememezlik etmezdi.11.30 gibi kahvaltı yapmıştı ondan sonra akşam 6 ya kadar sdece 4-5 tatlı kaşığı çorba ile yetindi ama akşam bi şekilde yedirmeye çalıştım.kahvaltıda krep peynir ve yumurta vardı herzamnkinden fazla yediği için mi yemedi anlayamadım.Umarım tekrar etmez bu olay yemek yemediğinde insan kendini huzursuz ediyor çünkü.

[...Diğer sorunumuz da biberon,keyfine gre alıyor almıyor beni de yiyor btiyor geceleri o yüzden çok zorlanıyorum.yatmadan mama versem de 3-4 saat tok tutyor.uyandığı da önce emziriyor sonra mama veriyorum ama kaşıkla :(:(bu da bizi bi hayli zorluyor mamyı yiyene kadar uykuu dağılıyor tekrar uyatana kadar canım çıkıyor adeta.sütüm epey azaldığı için çok az oluyor gün içinde 1 defa emzirmeme raağmen gece doyurmuyor

Avent'in delikli değil de çizikli biberon emzikleri var, koyu kıvamlı sıvılar için gibi bir şey yazıyor paketinde. ben onlarla örneğin sütlü bebe bisküvisi verebiliyorum. normalde delikli biberonlardan geçmeyen koyu sıvıları bununla verebiliyorsunuz. belki mamayı sulandırıp bununla içirirseniz uykusu o kadar dağılmaz.

Back
X