Doğu- Batı sentezi.

Sahsen dogu kulturunu sevmem , sadece turkiye icin soylemiyorum , dunya da bati ve dogu diye ayrildiginda ben dogu kulturune cok mesafeliyimdir
Ama bu demek degil ki tum dogululari sevmem , arada kendini yetistirmis pirlanta gibi insanlar var , bu forumda da var cok sevdigim , kendisine ve fikirlerine deger verdigim uyeler
Yani her dogulu aynidir , kesin anlasamayiz diye bir onyargi ile yaklasmam

Ancak evlilik konuaunda aile onemli , evlenecegim adam mukemmel bile olaa bi ailesine doner bakarim , kendi kulturumden biriyle evlenirim / evlendim

Senin nisanlin da ailesiyle gorusmuyordu diye biliyorum , hauatiniza mudahale edemeyeceklerdi buna soz vermisti nisanlin , neden hala kafan karisik ?

Merhabalar,

Konuya yorumum şu olacak. Çünkü daha dün bu konuyu konuştuk halamlarla. Yengem doğu kültüründe yetişmiş ve o kültürle harmanlanmış bir insan biz ise karadenizliyiz. On numara bir insan ya. Çok severim kendisini. Ama evliliklerinde ilk yıllar belki de bu kültür çatışmasından bilemiyorum, çok sorun yaşadılar. Sonra sonra oturdu evlilikleri. E böyle bakıldığında aslında olay bu iki insan arasında, yani siz ve nişanlınız aranızda diyebilir miyiz, diyebiliriz.

Şunu da eklemek istiyorum. Daha önce sorunlu bir evlilik yaptığınızdan bahsetmistiniz. Şimdiki nisanliniza ise bu aşk duygularından çok sevgi ve altyapılı bir duygu hissettiginizden. Daha önce bir sorun yaşadığınızdan, hani olur ya bazen ya herşey çok güzel gidiyor kesin bir b.kluk cikacak hissi olur insanda, sanki sizden de öyle bir izlenim aliyorum bu son zamanlarda. Bence herşeyi akışına bırakın, yaşayın ve görün, tabiki önce mantık süzgecinden gecirererek.

Harika. .Sizin gibi insanlar hiç eksilmesin

Bu değişken bir durum insana bağlı annem batılı baba doğulu ama çok rahat yetiştik biz babamın yanında istedigim gibi davranır ve konuşurum da ama amcamin çocukları için durum farklı
Büyükşehirde yetiştik onlar farklı ilde belki bunun da etkisi vardir ama babam çok anlayışlı biri

ben doğuda yaşıyorum...
kadının değeri yok olayına asla katılmıyorum....
aksine kadına farklı saygı var....
mesela köydeki eltim ahıra girip inek dışkısı küremez..
Neden?
Kaynım zor iş yorulmasın yazık der, kp elin kızına eziyet edemem der, kv kıyamaz yaptırmaz...
Kadın hasta olur hastane hastane dolaştırılır...
Eşi kadına şiddet gösterir veya aldatır mesela kızın amcaları ve damadın amcaları damadı 'döver' sen namusuna şerefine ihanet mi ediyorsun bu gelin bizim bu kız bizim adam aolacaksın diye..kuzuya döner damat...
Kadın ağır iş yapmaz... poşet bile taşımaz bazen...
ben buraya geldiğimde tarlada gece gündüz sıcak soğuk demeden çalışan babaannem, yengem vs geldi aklıma.... onlar yapardı tarla işini... çok yorulurlardı....

burada kadın yorulmuyor, yıpranmıyor...

ha ev işi yapan erkek zor bulunuyor...
ama kadınlarda talep etmiyor...

ayyy genellemeyın bence oyle cunku benım babam dolma yapar esım duvar sıler cam sıler abım cok guzel yer supurur kaynım her hafta sonu annesının evını supurur sıler bız gelınler ıcerde kahve ıcerken dıger kaynım bıze cay servısı yapar kayınbabam yaptı salcamızı tarhanamızı mesela 3 gelınız ucumuze dagıttı e ben anteplıyım esım adıyamanlı e hanı erkek egemendı hanı kadının degerı yoktu

eltılerımın hepsı erkek dogurdu tek kız doguran benım kayınvalıdem balkona cıkıp kızımız oldu evımıze gunes dogdu dıye sevıncten bagırdı ?

kultur zamanla degısıme ugrar hıc bır kultur de ılk gunku gıbı gunumuze tasınmamıstır ben yasadıgımız cografya ıtıbarıyle mevsımı ve yeme ıcme ıle alakalı kulturun devam ettıgını dusunuyorum mardin de de kadınlar sevılır erkeklerı eve duskundur kadınları altına bogarlar ısteklerını yapmaya calısırlar ama batılı olup orda yasayıp cok eslı olan esını doven erkekler de var

Kayinvalidene bayıldım. .Masallah

hehe ben de erkeğe hamileyim...
bi kız doğuramadınız ki diyor bazıları :)

Aranizdaki farkliliklarin farkindasin zaten.
Nisanlin o kültürden uzak degil bence, sen öyle olduguna inanmaya calisiyorsun gibi geldi bana.
Ben rusum esim türk. Ikimizde rahat insanlariz. Benim bir seyim ona ters gelse de problem yapmaz. Demek onlarda böyle der. Onun bir seyi de bana ters gelse laf yapmam. Böyle alismis derim.
Iki kisi arasinda bunlari cozmek kolay. Lakin aileler araya girince olay farkli bir boyut kazanabiliyor.
Siz sevginiz sayesinde asiyorsunuz. Aileler asamiyor. Ailelere mesafe koyabilecekseniz, mudahaleye izin vermeyecekseniz problem yok.

Aranizda fark ciddi manada var gibi sezdim.

yetiştiği ortam farklı olabilir ama o kültür pek değişmiyor malesef
sizin nişanlızın ablasına yardım konunuz vardı değil mi
mesela bu bahsettiğiniz konu için çok güzel bir örnek
her ne kadar ailesiyle görüşmüyor kopmuş vs. de olsa
o konuda ablasına nasıl maddi manevi destek oldu değil mi
yani onların yetiştiği kültürde olması gereken budur, aksi düşünülemez
oysa size göre böyle davranmamsı gerekiyordu değil mi
yani bu sadace bir örnek ama illaki farklılıklar oluyor
arkadaşımda doğu kökenli biriyle evlilik yaptı eşiniz çok seviyor normlade çok iyi anlaşıyorlar ama
ama iş aileye gelince sürekli sorun yaşıyorlar onların aile yapısı kalablık olmaları filan çok etkiliyor
sürekli bu konudan tartışıyorlar
yani her ne kadar ailesinden uzakta yetişmiş olursa olsun, ister istemez düşünce yapısında kültüde aile ilşkilerinde farklılıklar oluyor malesef

eşinin ailesinin yanında iken, onların kültürüne göre davranmak zorundasın...farklı davrandığın zaman, nişanlının nasıl biri
olduğunu o zaman anlarsın...

valla ben sadece gezgin olarak gittiğimde gezip görmek harici oralarda yaşayamam dedim çok fark vardı benim dünya görüşüm ile oradakiler arasında, doğu kökenli arkadaşlarımd a oldu diyarbakır, van vs... bir yerden sonra ayrılıyorduk tabi bu demek değil ki herkes aynı olacak ama benyinede genellemeye katılıyorum tecrübelerime dayanaraktan...

Merhaba canısı;
Kesinlikle farklar var. Ben de Doğuluyum bu yüzden net konuşabilirim.
Bizde çok ters olan bir çok şey Batılı arkadaşlarımda normal.
Ben burda büyüdüğüm halde oraların örf adet kurallarını taşıyorum.
En basit örnek baba yere oturduysa bitti kanepeye kimse oturmaz.
Her arkadaşımızı ailemizle tanıştırmayız.
Evlendikten sonra erkeklerin bağına kadın müdahele edemez.
Misafirliklerde kadın erkek ayrı odalarda oturur.
Ailede veya aşirette maddi sıkıntıda olana para vermek zorundasın. Bana ne dıyemezsın.
Bunlar aklıma gelen en basit sıradan olaylar. Tabıkı bunları hıc yasamayan vardır.

Senin nişanlın bu gibi hususlardan bağımsız yetişti ve ailesi sonradan sahiplenmiyorsa o zaman pek sorun olmayabilir.
Ama geleneklere hala uyan aılelerle zor.

ya bırde ben bırseyı merak edıyorum
aılesıne duskun es daha ıyı degılmıdır aılesını seven esını de cocugunu da kendı cekırdek aılesınıde sever duskun olur
hep dısarlarda olsa duzenlı ev hayatı olmasa kopuk aıle bagı olsa daha mı ıyı ne guzel ıste guclu aıle bagları bu daha saglıklı

aıle bagının guclu olması demek esın kadınınn degersız oldugu anlamına gelmez bazı erkekler dunyanın her yerınde var bu cok anacı
esım 3 erkekler ıclerıne en uzak olan esım en yakın olan en buyuk kaynım bır anacı bır anacı allah gıbı tapıyor eltıme allah sana yardım etsın bu ne ya dedım tatıle gıderken annesını yanında goturmeyı dusunuyor esım vazgecırdı abı sakamısın sen nıye evlendın ozaman annemın dızının dıbınde otursaydın ? dedı bak aynı anadan babadan olma aynı evde yasayan kardeslerın bıle farkı var

dengeyı kurabılen akıllı erkeklerle evlenın buda nısanlıyken bellı olur zaten nısan bunun ıcın var

Son düzenleme:
ben bu konuda size katılmıyorum okumuş etmiş kendisini eğitmiş kesim bir kenara geri kalanı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. batı da da tabiki kendini bilmez, kadına değer vermeyen, ya da kadından faydalanmaya çalışan erkek müsveddeleri var o ayrı konu ama en basitinden ben burada mini etek giyip rahatça geziyorken temsil misal urfada gezemem.

dogrudur :) mesela benım bu sıteden yuz yuze gorustugum gelıp evımde kalan uyeler var burayı gezdı benımle tanıstı mısafırım oldu
ıstanbullu kendısı ve batılı doguyla hıc alakaları olmamıs burayı cok sevdı ıs ımkanlarını sordu bu kulture cok yakın hıssettı benım akrabalarım gıbı sankı 40 yıllık akrabam gıbısınız dedı ve arkadaslarıyla gelmıstı onlarda cok sevmıs

sızın kendı hayat beklentılerınız mutlu oldugunuz alan farklılıkları tabıkı etkıler :) mesela bırcok ınsanın ayılıp bayıldıgı harıka dedıgı sehırlere gıttım gordum ya bu muymus allah ıyılıklerını versın bende matah bırsey beklıyordum dedım sasırdım :) olabılıyor beklentınızı karsılamamıs olabılır tabı

Bunun ddogsu batisi yok sadece.
Kültür farki varsa evet bazi seyler zor olacak
Senin ak dedigin onun icin kara olacak.
Sen ve ailen icin tabu olan birşey onun icin hayatin olagan akisi olacak.
Onemli olan her iki tarafin da bu farkliliklari törpuleyerek orta yolda bulusmasi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…