Doğu ve batı kültürü

izmirli398

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2020
15
19
38
29
Herkese merhaba,

İki senedir doğuda bir ilçede görev yapıyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla kültürel farklılıklarımız oldukça fazla. Hep buradan biriyle yapamayacağımı, burada yaşamak istemediğimi söylerim. Hoşlanan, tanışmak isteyen insanlarla görüşmüyorum genellikle. Kültürel farklılıklar, yaşam tarzı, düşünce yapısı açısından anlaşmamız zor gibi geliyor. Benden hoşlandığına emin olduğum biri var. Meslek sahibi ancak babasıyla iş yapıyor şu an. Buradan gidebilir mi, aile yapısını falan bilmiyorum. Bu kişinin yakında geleceğini tahmin ediyorum. Bir yanım yine olacak iş değil diyor, ön yargılı davranıyorum. Bir yandan da tanımadan bilemem, belki karakteri düzgün, anlaşabileceğim bir insan diyorum. Siz olsanız tanımaya çalışır mıydınız?

Çok çok zor. Doğu'da aile bağları çok güçlü. Şimdi tamam der bir zaman sonra ailem aile der. Bu önyargı değil bence

Ankara’da doğup büyümüş bir doğuluyum. bizim kültürle anlaşamam diye batıdan evlendim. aşık oldum tabi ama doğulu hiç düşünmemiştim kafa olarak geleneksel aile yapısına uymam diye. eşimin memleketine geldim.ama bu işin doğusu batısı yok bağnaz yobaz cahil her yerde varmış. velhasıl bölgesel kültürden ziyade kişi ve yaşantı önemliymiş

Adınızdaki gibi izmirliyseniz bu kararı vermeden önce iki değil iki bin kere falan düşünün derim. İzmir’de on yıla yakın yaşadım doğululara gelin geldim ama doğuda yaşamıyoruz. Ben onların kültürünü çok seviyorum çok da iyi anlaşıyorum hepsiyle ama uyumlu olmayan, şartları kabullenemeyen çok zorlanır. İzmir zaten bana göre tüm Türkiye’den farklı bir yer, doğudan ise çok çok farklı apayrı dünyalar. Yine de illa evlenmek zorunda değilsiniz tanışın görüşün takılın yani.
Dipnot: Erkekleri haşin, yemekleri leziz

Benim eşim tam bir batılı. Ama ailesinde hala babasının işini bırakıp da kendi işini kurabilen kimse yok. Sadece eşim var. Yani bu sorunu batılıyla evlendiğinizde de yaşayabilirsiniz. Bence karşınıza çıkan insanlara batılı doğulu diye bakmayın,aile yapısını analiz edip ona göre karar verin.

Olmaz hiç boşuna hayatınızı mafetmeyin. Herkes kendi kültüründeki insanla evlensin. Çevremde çok var doğu kulturundeki erkeklerle evlenen. Kötü insanlar değiller hatta aileleri çok temiz insanlar ama o kadar farklı yetismisler ki..olmuyor ...herkes başka telden çalıyor. Hayata bakışları kadına bakışları , aileye, akrabalara bakışları malesef çok farklı...hiç bulasmazdim yerinizde olsam

Ailesiyle iş tutuyorsa zaten batılı da olsa ailecidir aileci olmak zorundadır el mahkum çünkü babası üç kuruş verecek diye ağzının içine bakacak yani doğruya dogru. Bunun dışında bence benim gördüğüm batı erkekleri daha anneci bakın aileci demiyorum anneci. Aradaki farkı uzun uzun anlatmayacağım.

Ee önce neden o kişiyi tanımıyorsunuz? Belki çok iyi anlaşırsınız, hiç belli olmaz. Anlaşamazsanız da en azından içinizde kalmamış olur.

Ayrıca kültür farkından daha çok adamın, ailesiyle iş yapması sıkıntı olabilir ileride. Bence önce kafa uyuşmasına sonra da bu iş konusuna dikkat edip ona göre konuşursanız iyi olur.

Tanışmak istiyorsanız bir tanışın görüşün derim çok ön yargılı olmayın derim doğulu değilim ama çevremde dogu-bati evliliği yapıp mutlu olan bir sürü kişi var aynı memleketli olup evlenip mutlu olmayan da var.

Burada şu an tek sorun aile içi iş yapılması ömür boyu babasıyla mi calisacak yoksa geçici mi yada çalışıp maasini haftalık yada aylık olarak düzenli alabiliyor mu eğer almıyorsa çok sorun olur.

Son düzenleme:
benim de nişanlım doğulu ben batılı sayılır mıyım bilmiyorum ama aramızda çok kültür farkı var ama anlaştık. ama İstanbul'da yaşıyordu ailesiyle. gidip onun memleketinde yaşar mıydım bilmiyorum bazen aramızda konusu geçiyor deprem bölgesi olduğu için teşvikler var gidelim iş kuralım diyoruz ama yani yapamam sanırım. ben çevremde arkadaşım ailem olmadan yapamam

Çevremde gördüğüm tecrübe ettiğim kadarıyla çok çok farklı iki kültür ve malesef çok zor anlasmak hem aileler hem çiftler açısından, benim ve rende gördüğüm 3 4 çift var bu şekilde asla tam anlamıyla mutlu olamıyorlar ya eşler arası ya aileler arası sürekli çatışma halindeler ve çok garip bir şekilde aslında 2 tarafta Türkçe konuşurken kimse kimsenin dediğini anlamıyor, anlamak istemiyor.

Ben egeliyim, eşimin ailesi aslen doğulu ama hepsi uzun süredir karadeniz'de yaşıyor. Ona rağmen ben aman aman anlaşamıyorum. Biraz sizin karakterinize bağlı. Ben kendimi uyumlu biri olarak bilir tanırım ama iş farklı kültürler ve zihniyet konusuna gelince çizgilerim keskinmiş. Koca sülale birbiriyle kanlı bıçaklı bile olsa düğün dernekte cenazede sanki araları çok iyimis gibi davranır, cepleri cüzdanları çoğunlukla birdir, aileler çocuklarına evli de olsa müdahale etmeyi çok sever vs. Ben harala gürele kendi sınırlarımi koruyorum onun dışında zaten ikili ilişkilerde yine uyumlu bir insanım eşimi seviyorum ama düşünüyorum da en basa dönsek hiç ugrasmazdim açıkçası.

O sınırı nasıl korudunuz acaba ben de Karadenizliyim lazım eşim iç Anadolu Kürtlerinden, hunileri takmama ramak kaldı 31 yaşındayım hayata yeni gözlerimi açmışım gibi bi kalıba sokmaya çalıştılar bi ara. Sanırım başarılı olamayacaklarını anladılar ki çok üstüme gelmiyorlar şu sıra. Eşimin kültüründe babaya çok büyük bir saygı var sizde de öyle mi bilmiyorum 2 senedir kayınpederimin salakça hareketlerini çektim sırf bu yüzden neyse patlak verdim de eşim biraz olsun ağzını açabildi. Tövbe haşa sanki peygamber adam kimse ses çıkaramıyor yanında.

Ben lazım eşim Kürt ikimiz de Ankara’da hatrı sayılır okullarda güzel bölümler bitirdik. Efendi, sessiz adamdır eşim de. Ama en başa dönseydik aile yapılarını biraz daha ayrıntılı bilseydim iyice düşünür taşınırdım. İlla farklılıklar oluyor, ve unutmayın armut dibine düşer. Bir elma ağacından nar vermesini bekleyemezsiniz.
Yine de şans verin istiyorsanız, gönlünüzce olsun

Yapamazdım sanırım,doğulu biri ile değil her batılıyla da yapamam. Sonuçta her batılıda aman aman açık görüşlü rahat değil. Hangi bölgeden olursa olsun benim kişiliğimi,yaşam,düşünce,inanç kendi prensiplerimi,giyim kuşam,sosyal aktivetilerimi fikirlerimi benimsemeyen hiç kimseyle yapamazdım.Batılı olsun doğulu olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…