• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

doktora okurken bebek düşünmeli miyim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

bendekidurumlar

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2015
1.276
821
123
doktora 1.senem bitti. eşimle de 1 yıllık evliyiz. 28 yaşındayım. şimdi yeterlik sınavım var bu sene. ben ilk dönem Aralık'ta sınava girmek istemiyorum. yetiştiremeyecek gibiyim. kendime de pek güvenmiyorum. yani 2. dönem mayıs-haziran 2022 gibi girmek istiyorum. ben bu sınavdan sonra nasip olursa bebek düşünüyorum. eşim zaten evlendiğimizden beri istiyor.
sınavı geçebilirsem tez dönemi başlayacak. bundan sonra okulu bitirebilir miyim diye korkuyorum. zaten şuan bile zar zor ders çalışan biriyim. açıkçası alanımı pek sevmiyorum ama yapacak başka birşeyim de yok diye okuyorum.

bebeği erteledikçe de suçluluk hissediyorum. sanki yaşım ilerliyor ve çocuğum olmayacak gibi ya da zor olacak gibi bir korkum var nedense.

doktora 1.senem bitti. eşimle de 1 yıllık evliyiz. 28 yaşındayım. şimdi yeterlik sınavım var bu sene. ben ilk dönem Aralık'ta sınava girmek istemiyorum. yetiştiremeyecek gibiyim. kendime de pek güvenmiyorum. yani 2. dönem mayıs-haziran 2022 gibi girmek istiyorum. ben bu sınavdan sonra nasip olursa bebek düşünüyorum. eşim zaten evlendiğimizden beri istiyor.
sınavı geçebilirsem tez dönemi başlayacak. bundan sonra okulu bitirebilir miyim diye korkuyorum. zaten şuan bile zar zor ders çalışan biriyim. açıkçası alanımı pek sevmiyorum ama yapacak başka birşeyim de yok diye okuyorum.

bebeği erteledikçe de suçluluk hissediyorum. sanki yaşım ilerliyor ve çocuğum olmayacak gibi ya da zor olacak gibi bir korkum var nedense.
ben de doktora döneminin bitmesini bekledim 2. çocuk için sonrada erken menapoz teşhisi kondu. doktora 2. planda olmalı eğer çocuk istiyorsanız .başlayınca bir şekilde bitiyor.

Ozellikle ilk 3 ay gece saat basi uyanacak, uykusuzluktan bitiyor insan. Gun boyu minik bebek kucaginizda agla agla. Nasil ders calisacaksiniz. Ben disardan ismarladigim yemegi 2 saat sonra buz gibi yiyordum dusunun 5 dk lik bosluk bulamıyordum. Sadece bebek bakimo zor surec demek isredim..hem 28 yas ne cok genc. ben 38 de dogum yaptim.

Hem doktora hem bebek birarada sizi psikolojik ve fiziksel olarak çok yorar maalesef. Emekleriniz boşa gitmesin.
Anne olmak, hamilelik süreci de dahil başlı başına bir sorumluluk ve herkesin süreci farklı geçiyor.
Benim şahsi düşüncem, bebek fikrini biraz daha ertelemeniz. Daha 1 yıllık evlisiniz, yaşınızda müsait.
Acele etmeyin.
Ama yine de sağlık konusunda endişeleriniz varsa; kafanızda takıntı kalmasın, muayene olun, tahlillerinizi yaptırın, hamile kalmanıza bir engel var mı kontrolden geçin..

bebeği erteledikçe de suçluluk hissediyorum. sanki yaşım ilerliyor ve çocuğum olmayacak gibi Allah yardimcin olsun

Doktora başlı başına çok ciddi bir süreç. Yüksek lisans bile yıldırdı beni bittiğinde korunmayı bırakmayı planladım o yüzden. Akademik kariyer hedefiniz varsa bebek biraz ertelenebilir, çünkü aynı yaştayız yaşımız genç. Ama bir kariyer planınız yoksa eşinizle oturup ortak karar almalısınız. Doktora süreci uzun olduğu için onunda fikirleri önemli olmalı.

Eş ailesi derdinden atanana kadar 2 yıl çocuk yapmadım, önermem ...

Çocuk sahibi olmakok zor, ağlayacak uyuyamayacaksınız, tonla işi çıkacak. PhD ve bebeği bir arada götürmek için çok motive olmak gerekiyor. Ortada daha çocuk yokken pek motive görünmediniz bana yanlış anlamayın ama hani zorla mı desem PhD yapıyor gibisiniz, ipinizi sürüyorsunuz sanki.

sınavı geçebilirsem tez dönemi başlayacak. bundan sonra okulu bitirebilir miyim diye korkuyorum. zaten şuan bile zar zor ders çalışan biriyim. açıkçası alanımı pek sevmiyorum ama yapacak başka birşeyim de yok diye okuyorum

Burayı kaçırmışım zorla yapıyormuşsunuz zaten :) Çocuk olmasa bile bu kadar motivasyonsuzken sizin için de eziyet olur. PhD herkese göre değil zaten, dediğim gibi çok motive olsanız bile bazen beziyorsunuz. Benim fikrimce çocuk düşünmeden önce hayatınızı iş alanında düzene koyun. Sizin yerinizde olsam sevmediğim alanı, sevmediğim işi sürdürmem sevebileceğim ve işe isteyerek gideceğim bir iş bulurum. Yaşınız çok genç, hayatboyu sevmediğiniz bir alana hapsolmayın derim.

Gebelik sürecinde kpssye çalışırım sınava girer atama beklerken de bebeyi büyütürüm dediğim bir gebelik yaşıyorum. Tarihler acayip tuttu, Allah nasip etti. Ama ne oldu? Çalışacak tek bir anım olmadı o kadar zor bir gebelik yaşadım ki. Sonuç olarak sınava giremedim. Eşimde ben de 1 sene daha ertelemek iyi olurmuş diye düşündük tabi nasip şu an bebiş gelecek mutluyum ama kariyerim bir noktada ertelenmiş oldu. Ki doktora çok daha zor bir süreç

Yapılamaz değil yapılabilir ama süreç kolay geçmez bilginiz olsun. Hamilelik en kolayı ama bebek doğduktan sonra insanın saçını taramaya bile zor vakti kalıyor. Ve uykusuzluğu zaten hiç söylememe gerek yok. Ama Siz gençsiniz ben biraz ileri yaşta doğum yaptım (39 yaş) ve benim için biraz daha zor geçti belki de o yüzdendir bilemiyorum. İnsan gençken enerjisi daha yüksek fiziken daha güçlü ve dayanıklı oluyor. Psikolojik olarak da güçlü biriyseniz ertelemenize gerek yok. Çünkü doğum sonrası süreç, hem psikolojik hem fizyolojik açıdan baya yorucu.

dünyanın sayılı enstitülerinde karı-koca doktora yaparken bir yandan bebek yapıp tek başına da büyüten arkadaşlarım var.
var evet. (üstelik laboratuvarlı branş bizimkisi yani sabaaha kadar laboratuvarda akşama kadar kütüphanede olup üstüne bebek bakmak cidden olimpiyat sporcusu gibi kondisyon, peygamber gibi sabır istiyor. bebeği diş çıkartırken gidip arkadaşın laboratuvardaki hayvanlarının yem/sayım vs işlerini yapmışlığım vardır)
zor mu çok zor.
türkiyede doktora hocanız manyak değilse, doktora yapmanın öyle aman aman bir zorluğu yok (o dünya enstitüleri ile kıyasla) şimdi birbirimizi yemeyelim. ben de akademide çalışıyorum.
dürüst olalım.
tr'de doktora iş bulanamadığı için ve prestijli sayıldığı için yapılıyor genelde...tezler de bir şekilde veriliyor.

yani yapılmaz diye bir şey yok ama
siz zaten para almıyorsunuz
motivasyonunuz zaten çok düşük
bir akademik kariyer de hayal etmiyorsunuz sanki? ediyorsanız şimdiye kadar makalenizi yazmış projelerinizi sunmuşsunuzdur. yükünüz azalmıştır...
yani bu kadar az motivasyonla doktora yaparken bir de bebek yapsanız o doktorayı unutursunuz gibi duruyor buradan bakınca...zaten tr'de bırakılan doktoraların sebebi de genelde o. başka ülkelerde ise endüstride daha iyi iş bulduğundan bırakılır doktora :)

eşinizin maaşı yetiyorsa
sizin kariyer hedefleriniz yoksa, bebek yapılabilir tabii ki.
değilse ben olsam en azından tezi taslak olarak yazmadan bebek düşünmezdim.
tezin sonhaline getirilmesi, hocaların okuması, teslimi, tez jurisi var daha bunun. bunlar hamileyken geçsin bebek küçükken de kadro/iş bulmaya makale yazmaya odaklanayım derdim.

ama işte dediğim gibi sizin iş hedefiniz nedir onu bilmiyoruz.

dünyanın sayılı enstitülerinde karı-koca doktora yaparken bir yandan bebek yapıp tek başına da büyüten arkadaşlarım var.
var evet. (üstelik laboratuvarlı branş bizimkisi yani sabaaha kadar laboratuvarda akşama kadar kütüphanede olup üstüne bebek bakmak cidden olimpiyat sporcusu gibi kondisyon, peygamber gibi sabır istiyor. bebeği diş çıkartırken gidip arkadaşın laboratuvardaki hayvanlarının yem/sayım vs işlerini yapmışlığım vardır)
zor mu çok zor.
türkiyede doktora hocanız manyak değilse, doktora yapmanın öyle aman aman bir zorluğu yok (o dünya enstitüleri ile kıyasla) şimdi birbirimizi yemeyelim. ben de akademide çalışıyorum.
dürüst olalım.
tr'de doktora iş bulanamadığı için ve prestijli sayıldığı için yapılıyor genelde...tezler de bir şekilde veriliyor.

yani yapılmaz diye bir şey yok ama
siz zaten para almıyorsunuz
motivasyonunuz zaten çok düşük
bir akademik kariyer de hayal etmiyorsunuz sanki? ediyorsanız şimdiye kadar makalenizi yazmış projelerinizi sunmuşsunuzdur. yükünüz azalmıştır...
yani bu kadar az motivasyonla doktora yaparken bir de bebek yapsanız o doktorayı unutursunuz gibi duruyor buradan bakınca...zaten tr'de bırakılan doktoraların sebebi de genelde o. başka ülkelerde ise endüstride daha iyi iş bulduğundan bırakılır doktora :)

eşinizin maaşı yetiyorsa
sizin kariyer hedefleriniz yoksa, bebek yapılabilir tabii ki.
değilse ben olsam en azından tezi taslak olarak yazmadan bebek düşünmezdim.
tezin sonhaline getirilmesi, hocaların okuması, teslimi, tez jurisi var daha bunun. bunlar hamileyken geçsin bebek küçükken de kadro/iş bulmaya makale yazmaya odaklanayım derdim.

ama işte dediğim gibi sizin iş hedefiniz nedir onu bilmiyoruz.
akademik kariyer istiyorum ama hem bir işimin olmaması hem de akademiye girişin zor olması nedeniyle hiç enerjim yok gibi hissediyorum. şuan farklı bir işe girebilsem bile alanımla ilgili olmaz ve asgari ücret düzeyinde çalışıyor olurum. açıkçası şimdiden bırakmayı çok düşündüm ama doktora düzeyine gelip beklentileri yüksek tutup sonra okulu bırakmak ve asgari ücrete işe girmek ya da ev hanımı olmak da istemiyorum. içinden çıkılmaz bir süreçteyim :)

akademik kariyer istiyorum ama hem bir işimin olmaması hem de akademiye girişin zor olması nedeniyle hiç enerjim yok gibi hissediyorum. şuan farklı bir işe girebilsem bile alanımla ilgili olmaz ve asgari ücret düzeyinde çalışıyor olurum. açıkçası şimdiden bırakmayı çok düşündüm ama doktora düzeyine gelip beklentileri yüksek tutup sonra okulu bırakmak ve asgari ücrete işe girmek ya da ev hanımı olmak da istemiyorum. içinden çıkılmaz bir süreçteyim :)
ben olsam asgari ücrete herhangi bir işe gireceğime veya ev hanımı olacağıma bebeği 1-2 sene erteler doktorayı bitirme aşamasına getirir. bu sırada mümkün olduğunca network kasar.
bebeği öyle yapardım.

bu olaya sadece tez-sınav-jüri diye bakmayın. mesela şimdi konferanslar filan hep online, teşvik olsun diye de katılım ücreti veremeyecek kişilere burs çok veriyorlar şu sıra. yapabildğiniz kadar çok konferans başvurusu yapın. laızımsa burslara başvurun. tanıdığım pek çok öğrenciye online konferanslarda katılım bursu da çıktı. CV'nize eklerken şu konferansta bildiri sundum hem de burs aldım diye ekliyorsunuz. bunun gibi alanınıza yönelik yapabileğiniz şeyleri atlamayın.

maalesef doktoralı olarak iş aramak da zor... daha doğrusu açılan ilan kısıtlı, doktoralı özel sektör pozisyonu çok az. yani asgari ücretli bir işe girmek için belki 3 ay lazımsa doktora ile işe girmek için belki 1 sene belki 2 sene lazım.
o yüzden ben olsam bu iş arama sürecini doğum ve hatta doğumdan sonra bebek küçükken olan zamana denk getirirdim.

yaşınız geç değil ve evleneli de çok olmamış açıkçası.bebek bekleyebilir

Yasiniz cok genc ve daha bir yil olmus bence erteleyin. Ozelde asgari ücretle ise gireceğinize doktorayi bitirip akademik hayat kurmaya calisin derim.
Ben de 32 olmak üzereyim. 10 aylık evliyim. Bu sene yüksek lisansi kazandim ve bebek su an düşünmedim.

ilk olarak şunu söyleyeyim bebek sizin istediğiniz düşündüğünüz aksiyon aldığınız zamanda değil geleceği zamanda geliyor.

Eğer 1-2 sene erteleme düşünseniz varsa şimdiden gerekli muayeneleri olmamızı tavsiye ederim.

Sonradan birkaç sene önlem aldıktan sonra olmayınca doktora gittiğinizde “ aaaa semin zaten yumurtaların çatlamıyormuş “ yanıtını alınca daha çok suçluluk hissediyorsunuz pişman oluyorsunuz. Keşke o kadar zaman ertelemeseydim diyorsunuz. Eşinizle beraber gerekli kontrolleri yaptırıp doktora ne kadar erteleyebiliriz diye sormak en mantıklısı.

2. Olarak bebekler de anne baba maddi manevi psikolojik fizyolojik her türlü hazır olunduğunda gelmeli diye düşünüyorum.

Eğer şu an için bebekle ilgilenemem , derslerim de ağır zaten diyorsanız bir süre erteleyin.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X