Doktorların çoğunun tavrı öyle malesef ama size nasıl hormon testleri yaptırmaz 3 doktor da şok oldum. Ya tshınız çok yüksekse ya da prolaktin, bunlar ultrason ile anlaşılmaz ki... Pco var ise fazla kilonuzu varsa onu vermeye çalışın, insülin direnci ve şekerinize baktırın. Yürüyüş + sağlıklı beslenme ile pcoyu tedavi edebilirsinizArkadaşlar 6 aydır çocuk istiyoruz, 34 yaşındaydım, ben bu süreçte iki dr a gittim biri özel diğeri devlette. İkisi de bana bir sorun olmadığını, bir tane miyomum olduğunu ama bunun sakıncası bulunmadığını söyledi. Sonra bazı hormon tahlillerinin yapıldığını okudum forumda ve başka bir dr a başvurdum. Bir özel hastaneye gittim Dr vajinal ultrasonla bakması gerektiğini, tahlillere gerek olup olmadığını ancak o zaman söyleyebileceğini söyledi. Ultrasondan sonra ise yumurta rezervlerimin gayet iyi olduğunu, iki tane miyomum olduğunu (1 cm ve 2 cm) , eğer başka bir dr a göstermek üzere istemiyorsam hormon tahliline hiç gerek olmadığını söyledi. Klomen diye yumurtanın sağlıklı büyümesi için bir ilaç yazdı çünkü polikistik over imişim. Ekranda da ayrıntılı bir şekilde gösterdi bana, nasıl görmemiş o iki doktor dedim ben de aylardır boşa kürek çekiyormuşum bu şekilde hamile kalmam zormuş çünkü yumurtlama olmuyormuş büyük ihtimalle. İlişki önereceği tarihlerde şehir dışında olma ihtimalim olacağını söyledim, ona siz karar verin dışarda hastalarım bekliyor dedi. Ben zaten ağlamak üzereyim pko olduğumu yeni öğrendim.Peki gelemezsem gelecek adet döneminde mi kullanayım ilacı dedim, tedaviyi siz başlatmayacaksınız, ben başlatacağım için ben belirleyeceğim zamanını dedi ben çıkarken. Çıkar çıkmaz gözyaşlarım akmaya başladı, duygusal bir anıma mı denk geldi kızlar yoksa gerçekten kabalık mı etti dr sizce? Ben oldukça naif bir insanımdır, asla ukalalık ettiğimi düşünmüyorum. Yani tedaviye aynı doktorla devam etmeli miyim? Pko teşhisini diğer dr lar koyamamıştı çünkü. (Merak eden olursa dr un cinsiyeti erkek.)
Canım tsh ıma dahiliye bakmıştı bir buçuk ay önce diyetisyene gitmeden önce, 3,56 idi. Açlık şekerim 91 çıkmıştı, hafif insülin direnci var demişti, 2,50 olması gerekiyormuş insülin direnci hesaplaması, bende 3,20 idi. Bunun sonrasında diyete başladım 4 kilo verdim bir ayda, devam ediyorum.Doktorların çoğunun tavrı öyle malesef ama size nasıl hormon testleri yaptırmaz 3 doktor da şok oldum. Ya tshınız çok yüksekse ya da prolaktin, bunlar ultrason ile anlaşılmaz ki... Pco var ise fazla kilonuzu varsa onu vermeye çalışın, insülin direnci ve şekerinize baktırın. Yürüyüş + sağlıklı beslenme ile pcoyu tedavi edebilirsiniz
Aradığım yorumlardan biri de buydu sanırım, çok teşekkür ederim. Beni klomen bitince tekrar görmek istedi eşimin sperm analiziyle beraber. Ama hormon tahliline kesinlikle gerek yok dedi. İki aylık denemeden sonra olmazsa rahim filmi çekeriz tüplerin durumunu öğrenmek için dedi, hatta istersen hemen aşılama yaparız dedi, sözde her şeyin kararını bana bıraktı ama tedaviyi de o yapacak, nasıl olacak anlamadım. Bundan önceki dr pko olduğumu bilmiyordu Folidoce yazmıştı onu kullanıyorum, sormayı bile unuttum inanın, ultrasondan sonrasını çok aceleye getirdiği için. Siz hangi ildesiniz acaba? Umarım ben de öyle bir dr bulurum İzmir'de.Bende de pko var, öncelikle onu söyleyeyim. 19 ay tedavi gördük biz, tecrübelerime dayanarak söylüyorum, bence klomene direkt başlamamalı doktorlar... Ayrıca ne demek hormon tahliline gerek yok? Ya prolaktin hormonun fazlaysa? İçtiğin klomen, olduğun iğne, geçen süre, emekler, umutlar hepsi çöpe gider... Rahim filmi çekmeden, eşine spermiyogram testi yaptırmadan da nasıl tedaviye başlayabilir? Çok yanlış bence bu... Ya tüpün kapalıysa, ya eşinde spermle ilgili bir sıkıntı varsa ve takviye vitamin gerekiyorsa... Bir de ahkam kesmiş atmış tutmuş. Sana da bu ay tedaviye başlamayacak olsan da (gebelik tedavisinden 3 ay önce folik asit başlanır) en azından pkolulara özel üretilmiş inofolic combi verebilirdi... İlaçlarını önceden yazıp, bir sonraki ay nasıl kullanacağını detaylıca açıklayabilirdi...
Benim doktoruma bu ay uyamayacağız programa dediğim olmuştur, o olsun ben ilacını yazayım, sen bir sonraki adetinin 5.günü başla, klomen bitince kontrole gel derdi... Sizi daha ilk görüşmenizde bu kadar tersleyen bir doktorla ne o stresli süreçleri geçirebilirsiniz ne de olumlu sonuç alırsınız... Çünkü bu tedavi sürecinde en önemli şey stressiz ve pozitif yaklaşım. Yine kendi doktorumdan örnek vereceğim ama hem bende pko hem eşimde sperm hareketi ve yapısıyla ilgili sıkıntı olmasına rağmen bir gün bile kötü konuşmadı. Hep olacak korkma dedi ve yumurta geliştirici ilaç ve çatlatma iğnesi ile gebelik oldu çok çok çok şükür.
Son olarak hastalarım bekliyor diye sizi göndermesi çok çirkin olmuş. Ağlamanıza değmez... Bir daha kapısının önünden geçmeyin derim o doktorun... Bu kötü tecrübeden sonra umarım kafanızın uyacağı, iyi anlaşabileceğiniz bir doktor bulursunuz.
Benim de tek beklediğim cevap oydu, döndüğünüzde gelin tedaviye öyle başlayalım. Dr bu hastaneye yeni gelmiş, özgeçmişi de oldukça dolu ama tavır çok yanlıştı, tedavi için önce güven gerekli diye düşünüyorum.Şehir dışında olacağım dediginizde,dönünce tekrar gelin tarihi belirleyelim diyebilirdi diye düşünüyorum.
Nasıl bir uslupla söyledi bilemem ama böyle söylese alınmazdınız diye düşünüyorum.
Dışarda hastalarım bekliyor kısmı da tuhaf tabi. Muhakkak öyledir ama sizede hayrına bakmıyor,onlar hastaysa sizde hastasınız.
Benim gittiğim özel hastanede her seferinde anket gönderiliyor aldığınız hizmeti değerlendirin şeklinde. Bu tarz bir muamele görseydim baya düşük bir puan verirdim.
Yani ben olsam devam etmezdim o doktorla,ilk gebeliğimde bahsettiginiz tarzda özgeçmişi muazzam bir doktora ,aile doktorumun tavsiyesiyle devam ettim ama her daim suratı beş karış,birşey soracak olsam kırk kere düşünerek sorarak devam ettim ki asla sormadan birşey söylemezdi,aylık kontrol zamanım gelince uyuyamazdım yine ne terslik yapacak diye,sonra o doktor tenezzül edip doğumuma bile teşrif etmedi ki özeldeydi. Telefonla hastanedeki ebeye,doktora talimat verip beni apar topar sezeryana aldırdı. Hala sinir olurum. Yüzünü dahi görmek istemiyorum.Benim de tek beklediğim cevap oydu, döndüğünüzde gelin tedaviye öyle başlayalım. Dr bu hastaneye yeni gelmiş, özgeçmişi de oldukça dolu ama tavır çok yanlıştı, tedavi için önce güven gerekli diye düşünüyorum.
Adet dongulerimiz ayniymis bende agir bi pkolu degilim cok sukur. Bebek konusunda hic kafaniz karismasin bana dr hic korkma cocugun olur demisti o ay hamile kaldim bir sey kullanmama gerek kalmadan yeter ki Allah istesin en kisa zamanda nasip etsin insAdetlerim 30-33 günde oluyordu canım ama son iki aydır 37 günde oluyor, bu da düşündürdü beni o yüzden gittim biraz da dr.a. İnanın devlet hastanesinde gittiğim kadın dr o da bana onun kadar vakit ayırmıştı ve çok sevecendi, ama işte keşke görebilseydi pko yu.
Sağlıkla kucağınıza alın inşallah, kaçıncı ayda hamile kaldınız peki bebek istemeye başlayınca? Benim dr um yumurtlama olmuyor olabilir, bu şekilde zor hamile kalırsınız dedi, klomen kullanınca bi daha bakıcaktı yumurtaya, ama gelecek aya bırakıcam.Adet dongulerimiz ayniymis bende agir bi pkolu degilim cok sukur. Bebek konusunda hic kafaniz karismasin bana dr hic korkma cocugun olur demisti o ay hamile kaldim bir sey kullanmama gerek kalmadan yeter ki Allah istesin en kisa zamanda nasip etsin ins
Ben İstanbul'dayım.. İzmir'deki doktorları tanımıyorum malesef. Şöyle ki, 6 ay izin veriyor doktorlar klomene, yani 6 aydan fazla kullanmak ileride tüp bebek şansını çok düşürüyor dediğine göre doktorumun. O yüzden o kıymetli 2 hakkını hiçbir sonuç görmeden direkt nasıl deneriz olmazsa bakarıza bağlayabilir ki? Önden tahlilleri yapmalıydı, hem hazır bu ay tedavi de görmeyeceksiniz ya tam zamanıymış (rahim filmi çekilen ay korunmak gerekiyor)Aradığım yorumlardan biri de buydu sanırım, çok teşekkür ederim. Beni klomen bitince tekrar görmek istedi eşimin sperm analiziyle beraber. Ama hormon tahliline kesinlikle gerek yok dedi. İki aylık denemeden sonra olmazsa rahim filmi çekeriz tüplerin durumunu öğrenmek için dedi, hatta istersen hemen aşılama yaparız dedi, sözde her şeyin kararını bana bıraktı ama tedaviyi de o yapacak, nasıl olacak anlamadım. Bundan önceki dr pko olduğumu bilmiyordu Folidoce yazmıştı onu kullanıyorum, sormayı bile unuttum inanın, ultrasondan sonrasını çok aceleye getirdiği için. Siz hangi ildesiniz acaba? Umarım ben de öyle bir dr bulurum İzmir'de.
Kesinlikle çok haklısınız, kapris çekmeye gitmiyoruz oraya, hasta psikolojisi eğitimi almıyor gibiler, sağlık liselerinde bile var öyle bir ders.Yani ben olsam devam etmezdim o doktorla,ilk gebeliğimde bahsettiginiz tarzda özgeçmişi muazzam bir doktora ,aile doktorumun tavsiyesiyle devam ettim ama her daim suratı beş karış,birşey soracak olsam kırk kere düşünerek sorarak devam ettim ki asla sormadan birşey söylemezdi,aylık kontrol zamanım gelince uyuyamazdım yine ne terslik yapacak diye,sonra o doktor tenezzül edip doğumuma bile teşrif etmedi ki özeldeydi. Telefonla hastanedeki ebeye,doktora talimat verip beni apar topar sezeryana aldırdı. Hala sinir olurum. Yüzünü dahi görmek istemiyorum.
Şimdiki doktorum genç dinamik çok tatlı bir bayan,ikinci gebeliğim olmasına rağmen tane tane herşeyi anlatıyor,her soruma sakin cevap veriyor,aceleye getirmiyor. Gayet keyifli ve stressiz gidiyorum kontrollerime. Bu kezde suratsız birine denk gelseydim,değiştirirdim. Sonuçta uzun bir süreç bu.
Rahim filmi ile ilgili ayrıntıları bile burdan öğreniyorum düşünün, ki bana direkt rahim filmi de demedi farklı bir şey söyledi, sonra ben rahim filmi mi dedim evet dedi. Ve 6 ay sınırını hiç bilmiyordum çok ama çok teşekkür ederim. Zor bir süreç bekliyor bizi, Allah yardımcımız olsun, bizim gibi çabalayanların da...Ben İstanbul'dayım.. İzmir'deki doktorları tanımıyorum malesef. Şöyle ki, 6 ay izin veriyor doktorlar klomene, yani 6 aydan fazla kullanmak ileride tüp bebek şansını çok düşürüyor dediğine göre doktorumun. O yüzden o kıymetli 2 hakkını hiçbir sonuç görmeden direkt nasıl deneriz olmazsa bakarıza bağlayabilir ki? Önden tahlilleri yapmalıydı, hem hazır bu ay tedavi de görmeyeceksiniz ya tam zamanıymış (rahim filmi çekilen ay korunmak gerekiyor)
Bu arada tüm hormonlar ultrasonda görünmüyor ki. Dediğim prolaktin mesela, yüksekliği gebeliğe engel bir hormon.. Kan bile almadan nasıl bu kadar rahat konuşmuş düşündükçe canım sıkılıyor...
Sana bırakmış gibi durmuyor kararı... Ben başlatırım, ben yaparım tavırları hiç olmamalıydı... Tedavi olurken bazen yoruluyorsun hormonlardan, iki ay ara veriyorsun mesela. O doktora böyle söylesen ne olur düşünemiyorum...
Aslında üzüntüm tam olarak pko olduğum için değil, doktorların hepsi farklı farklı şeyler söyleyince yoluma nasıl devam edeceğimi bilemedim. Gelen yorumlardan çok şey öğrendim. Umarım karşıma bu süreci olumlu bir şekilde atlatacağım bir dr çıkar.PKO olduğunuz için neden bu kadar üzülüyorsunuz ki? Bu sorun sokakta 10 kişinin 5 inde var neredeyse.
Ayrıca bende de 5 cm bir kist vardı çok ağrı yapıyordu. Şu an 4 aylık Bebeğim var. Bu arada çocuk isteyince hemen olmadı diye bir sorun olmuyor ki. 6 ay uzun bir süre değil bence sıkmayın canınızı. Doktor da içinize sinmediyse değiştirin
En önemlisi doğru doktoru bulmak. Sana bilgi vermekte cimri olmayan, seni anlayan empati kurabilen... Hiç belli olmaz, bu yaşınıza kadar pko olduğunuzu duymamışsınız, belki de hiç inatçı olmayan bir tablonuz vardır. Yol zor geliyor şimdi ama sabır ve umutla birlikte bir bakmışsın güzel haberi bizimle burada paylaşıyorsun...Rahim filmi ile ilgili ayrıntıları bile burdan öğreniyorum düşünün, ki bana direkt rahim filmi de demedi farklı bir şey söyledi, sonra ben rahim filmi mi dedim evet dedi. Ve 6 ay sınırını hiç bilmiyordum çok ama çok teşekkür ederim. Zor bir süreç bekliyor bizi, Allah yardımcımız olsun, bizim gibi çabalayanların da...
Teşekkür ediyorum, inşallahEn önemlisi doğru doktoru bulmak. Sana bilgi vermekte cimri olmayan, seni anlayan empati kurabilen... Hiç belli olmaz, bu yaşınıza kadar pko olduğunuzu duymamışsınız, belki de hiç inatçı olmayan bir tablonuz vardır. Yol zor geliyor şimdi ama sabır ve umutla birlikte bir bakmışsın güzel haberi bizimle burada paylaşıyorsun...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?