düğün takı kavgası

werme altınlarını kımseye burda neler okuyoruz ıyı gunu war kotu gunu war

Son düzenleyen: Moderatör:
Takı takılmasının amacı yeni evlenecek çifte destek olmaktır
Ya yeni bir çiftin elinden altınlarını takılarını almak ne kadar kötü bi davranış bu insanlar yeni evlendi borçları var yoksa ilerde hastalık olur bebek olur bırakın ellerinde 3 5 kuruş bişileri kalsın da ani maddi sıkıntılarda birbirlerine girmesinler
Boşanan bi arkadaşım takıları belgeledi ve mahkeme kararıyla hepsini geri aldı onların taktıkları dahil yani bütün davalar bu şekildemi bilemiyorum ama hakim takıları bayana verdi.

Tecrüben var görümce daha gelin odasının kapısı kapanmadan kızın üzerindeki takı kurdelesini kendi çantasına tıktı o manzaradan sonra Ben bi arkadaşım evlenirken bakıyorum görümce kayınvalide felan gelinin yanında nöbette takımı takmıyorum arkadaşımın direk eline geçecek şekilde ya görmeye gittiğimde veriyorum yada hediyemi direk evine alıp gidiyorum

sizin söylediğinize göre eğer aileler taktıkları takıların karşılğını almak gibi bir düşünceyle başkalrının düğünlerinde takı takıyorsa gitmesin.o parayı bankaya yatırsın o zaman.

bu işler ne sıkıcı işler ya...evlenmeye,mutlu olmaya değil,sanki hayatımızı zindan ediyoruz.

tercih meselesi herkesin çocuguna düğün yapacak gücü olmayabilir
eskiden çocuklarına eşyaları düğünü herşeyi aileler yaparmış düğünde toplanan paralarlada bu borçlar ödenirmiş..

eşiniz ve siz evlendiğinizde bir işiniz varmıydı? aileler genellikle işleri olan çiftlere bazı şeyleri yıkıyor da o yüzden soruyorum

tercih meselesi herkesin çocuguna düğün yapacak gücü olmayabilir
eskiden çocuklarına eşyaları düğünü herşeyi aileler yaparmış düğünde toplanan paralarlada bu borçlar ödenirmiş..
ama artık devir değişti. o bankaların lanet olasıca kredi olayı çıktı. herkes buna güvenip birikim bile yapmıyor artık.çocuklar yapar herşeyi deyip misafir gibi düğüne gelen aileler var artık.bu durumda gelip de takı isterlerse onlara söylenebilecek çok laf olur.

Kayınvalide ve görümce böyle s-yapıyor.sonra da gelin beni sevmiyor diyor. bir kere o gelin o anı ölene kadar unutmuyor

canım zaten takıları alsınlar demiyorum bizdede alınmaz gelin ve damatta kalır
sadece bi miktar para toplanır o paralar ailelerde kalır bizde...
onun sebebide hem geçmişte taktıkları paranın karşılığıdır hemde düğünden sonra kalan borçlar kapatılır...

Son düzenleme:
ben evlendiğimde düğün de takılanların hesini kayınvaldemlerde bırakmıştım,çünkü akşam evimize gidecektik eşim ve aileside yolda uzun olmaz burda bırakın geldiğinizde veririz dediler bende hiç art niyet düşünmeden bıraktım ve 10 gün sonra geldiğimde kayınvaldem bilezikler setler falan hepsini verdi tak dedi düğüne gitcez dedi ben de takı takmaktan hoşlanmam ama onları kırmamak için taktım eve geldiğimizde kayınvaldem takıların kutusunu getirdi çıkarda kaybolmasın dedi,eve gidecektik ben isteyemedim onlarda al takılarını demediler,sonra eşime sordum niye vermediler diye eşimde babamın bir bildiği vardır meraketme dedi..2 ay kadar sonraydı gittiğimizde kayınederim banka cüzdanını getirdi verdi bize tüm altınlarımızı bozduru bankaya yatırmış...hiç etmiş diyebilirim ,,çünkü bana takılan altınlar o kadar çoktuki 8 yıl önce bize 7milyar yazan bir hesap cüzdanını verdi..bişey diyemedim ama bizim altınlarımız en az 20milyardı bunu herkes çok iyi biliyordu..çevremde hep bu takı olayından dolayı evlilikler sarsılıyor bunları bildiğim için ağzımı açmadım ama eşim çok üzüldü ne bana ne de ailesine bişay diyemedi..bende en azından 7milyarı verdiler buna şükrettim..sonrasındada abisi mamlaketine geli ev alacağından bahsediyordu ama kredi çekmek istemiyormuş falan tahmin ettim bizim elimizde kalan parayı isteyecekler eşimde sesini çıkaramayacak ben çıkarıramda aracı gelin olacam...
ikimizde çalışıyoruz ve oturduğumuz yerde bir ev buldum daha inşaat halindeydi eşimede ben burayı istiyorum ev alalım dedim .eşim yok mok aileme danışalım dedi.bende krediyi çekecez biziz niye danışcakmışız deyince önce abim alsın evini biz daha yeni evliyiz sonra alırız dedi..işte o zaman yanılmadığımı anladım.babamı aradım ve babamda gelince ikna olmak zorunda kaldı peşinat olarak 7milyarı verdik kredide çekip evimizi aldık..kayınvaldemler ve kaynım çok bozuldu bu duruma ama sonrasında eşimde bana hakverdi ne iyi yaptık ei almakla dedi..
bence nişanlınızla bu yüzden tartışmayın şimdiden lan yaın ev ,araba vs..almak için en azından hem ailelerlede kötü olmazsınız hemde eşinizle altınlarında birkısmını kurtarırsınız...malesef adet böyle ..aslında kimse kimseye takı takmasa şu en güzel zamanlarda bozulmasa ne iyi olur

bu işler ne sıkıcı işler ya...evlenmeye,mutlu olmaya değil,sanki hayatımızı zindan ediyoruz.

ah canım aynen katılıyorum sana bu işler neden böyle insanları mutsuz etmeye yönelik, yeni evlenecek olan çift daha evlenmeden hayattan soğuyor bu saçmalıklar yüzünden
düğünlere katılmayı sevmem, kendim de düğün yapmadım zaten düğün yapanların bir kısmı da çok meraklı olduğundan değil adet yerini bulsun kimse laf etmesin diye yapıyor bu işi. tasvip etmiyorum, hayat kısa böyle komik şeylerle uğraşmaya değmez

İsterse düğünü feriştahı yapsın altınlar gelinle damadın düğün hediyesidir. Aileler masraf yapsa bile gelin damat altın verse bile kendini bilen aile kabul etmez. Ya o mecburiyetle verilen altın para vs. helal edilmez ise bunun vebalinden nasıl kurtulunur onu bir düşünün bence. Kimseyi bizim adetimiz böyle diye mecbur tutamazsınız vermek zorunda değil kimse altınını. Altınlar gelicek nasılsa diye mi masraf yapıyosunuz hayret bişey. Hala bu zamanda adet saçmalıkları sürüyo ne adeti yahu köydemi yaşıyoruz..

Soru: Dinimizd Düğünde, nikâhta takılan altın ve takıların hükmü nedir? Bu altın veya takılar üzerinde kadının hakkı olur mu? Yoksa erkek bu takılar üzerinde kadının rızası olmaksızın istediği tasarrufu yapabilir mi?

Cevap:

Düğünde kız tarafından kıza takılan para ve takılar kıza verilen hediye; erkek tarafından kıza takılan para ve takılar ise kızın mehrine sayılır. Dolayısıyla her ikisi de kıza aittir, onun malıdır. O izin vermediği müddetçe kocası bunlara el süremez. Kendisi de istediği gibi bunda tasarruf edebilir. Nisap miktarını aşarsa zekatını da yine kendisi verir.

medeni kanunumuza göre düğünde kadına takılan takılar kadına aittir. erkeğin takılar üzerinde tasarruf yetkisi yoktur.

Son düzenleme:
butun yorumları okumadım ya sınırım bozuldu daha ılk sayfadan

dugunde takılan butun takılar gelınındır damada takılanlarda dahıl, bune damat boynunda altın lırayla gezıcek degılya

ama paralar damadın tercıhıne baglı dugunu kım yaparsa yapsın takılar ve paralar gelın ve damada hedıyedır kayınvalıde yada kayınpederın alıcagını bılseler akrabalar yada arkadaslar bır sey takmaz emınım

ıkı erkek kardesım evlendı takılanların hepsını gelıne verıldı zaten liralar ve paraları dugunden sonra bılezık yaptık sonucta bellı seyler taksıt ıle alındı yanı odemek ıcın aceleye gerek yoktu.

kardesim sen bana niye catiyorsun simdi kim kimi mecbur tutuyor anlamadimki ben kimin yakasina yapistim bizde adet boyledir boyle olacak diye hayret birsey ya ben olani soyluyorum bizde olani size ters gelir gelmez banane sen gelenek gorenek adetlerine bagli degilsen herkes senin gibi olmak zorundami adetler bir tek koydemi oluyor oyleyse evet ben koyde yasiyorum...gorende sanacakki birilerinin yakasina yapistim bizde boyledir boyle olacak diye neyin derdindesin anlamadim...kendi fikrini belirt yorumuma karisma seninle ayni dusunceye girmek zorunda degilim...

arkadaşım takılar gelinin bunda hem fikiriz bende aynı düşünüyorum
ama bazı yörelerde takı haricinde toplanan ayrı ayrı iki aileyede bazı kişiler zarf arasında para verir
bu paralarda ailelerde kalır isteyen verir istemeyende gelin ve damadın arkada kalan borçları ödenir
haa aileler hiç bi masraf yapmadı hiç para harcamadı ozaman gelin ve damada verilir
yani burda ailelerin art niyeti oldugunu düşünmüyorum...

Bır cok yerde malesef gelınden alınıyor hatta kuzenımın basına geldı kendınden buyuk eltısı vardı kuzenımede cok altın takıldı dugunden sonra ıstemısler vay efendım neymıs eltının altını azmıs kıskanırmıs onu verceksın demısler

kuzenımde demıskı benım akrabam sevenım coksa suc benımmı bana daha fazla takı takıldıysa bunun sorumlusu ben degılım demıs ama yınede kayınvalıde hanım takılara el koydu ...

kayserılı bır arkadasım var bugunde o anlattı gelıne takılan liralar dugun esnasında bır kurdeleye baglanır tek tek onu gelın boynuna takar oyle oynarmıs takıdan sonra bunuda ılk defa onda duydum bızde takılar takı torenınden sonra toplanır gelının takı cantasına konulur.

bu yuzden her yorede farklı yadırgamamak gerekır kımı dokunmaz kımıde ne var ne yok alır kımısı bolusur konu sahıbının bulundugu bolgede nasıl acaba yazdıysada yorumları okumadım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…