düğün takı kavgası

Düğünde takılan altın para vs.. gibi şeyler gelin ve damadındır!!! yok öyle damadın falan iki kişiye aittir.Burda iki insan yuva kuruyor ve takılan herşey iki kişinindir ve bunu babaannenin dile geitrmesi ne kadar ayıp ve saçma...

ben avrupada yasiyorum
burdada dügünde takilan altinlar gelinindir
takilan paraylada salonun kirasi karsilanir arta kalan parada gelinle damada verilir
dinen paraninda gelinin oldugunu burda ögrendim
desenize gitti benim paralar
gerci kv ve kp artan parayi bize verdiler ama vermeden.......
neyse cok uzun olur yazarsam devamini
eger dinende paralar benimse... benim hakkima girmis oluyorlar yaptiklari seyle ve hakkimi helal etmekte gelmiyor icimden acikcasi

Evlilik öncesi tablo bu şekildeyken lafını bile etmeleri ayıp. Madem hiç bir şeye karışmıyorlar o zaman takıya da karışmayacaklar. Nişanlınında takı konusunda çekimser kalmasını anlayamadım. Borçlarımız var bizim ne münasebet diyememiş mi? ninesi borç vermemiş sanırım ben verdi de o yüzden takı lafı ediyor zannettim.

bu işleri en başından konuşmak gerek bence, ben eşimi zaten 9 yıldır tanıyodum karakteri belli ama ailesine güvenemiyodum, ama hak geçsinde istemiyodum, düğünde takı töreninden sonra illaki çıkacak bunlar üstümden benim annemde dursun desem gönül koyardı kayınvalidem bende eşimle ikimizin çok yakın bi arkadaşımız var, zaten düğün dernek işleriyle uğraşırkende hep yanımızdaydı kardeş olsa bu kadar sevilir, o arkadaşımızda kalsın altınlar ne sizinkilerde ne bizimkilerde dedim, ertesi gün gider alırız dedim, düğünden 1 hafta önce eşim annende dursun altınlar dedi, tamam dedim bende, takı töreninden sonra gelin odasına giderken baktım kayınvalidem tin tin geliyo peşimden, kardeşime annem nerde dedim, kayınvalidem ben çağırdım ama gelmedi dedi, ne demek gelmedi, çabuk söyleyin gelsin dedim, annem geldi verdim hepsini ona, sonradan anneme sen niye ilk anda gelmedin dedim, kızım babannenler kalkıyodu onları uğurluyodum kayınvaliden çağırdı geliyorum dedim dedi, bide böyle kurnaz geçinenler var :)

canım bunlar resmen sizin düğünü gelir kapısı gibi görmüşler belli, hasılatı toplayıp gidelim hesabındalar, asla verme

Ne zenginim ne de aşiret mensubuyum =) Kendi kazandığım para önemlidir, hayatta ilkem hep bu olmuştur. Düğünden gelecek paraya güvence gözüyle bakmadığım içindir fikrim. Para yaşam için tabi ki çok önemli ama düğün takısı için hayat arkadaşınla didişmek fikrimce hoş değil. Görüşler farklı tabii

Son düzenleme:
hukukumuzda da dinimizde de kadına takılan tüm takı kadına aittir.
örfümüzde bazı yerlerde geri alan aileler var ne yazık ki. ben konyalıyım konyada da kız erkek iki tarafta takılan takıları geri alır. mehir hariç ....
ama mesela ben düğün öncesi eşime söyledim eğer senin ailen geri almazsa benimkiler de almayacak diye. benim kaynana geri istemeye meyilli idi ama eşim bastırınca alamadı
hala gülerim bir de diyor ki. kızım sen o küçük altınları ver bana ben sana bir tane kolye yaptırırım. 60-70 altın var bana 10 tanesini kolye yapacak gerisini alacaktı.ama ben akıllılık ettim. düğünden sonra hemen arkadaşıma verdim tüm takıyı. eve giderken de ondan aldım .
ama bunun konusunun açılması sizin açınızdan hoş olmamış tabii

Aman ne güzel,düğünde takılan altınlar damadın ailesine gidiyormuş ben hemen oğluşlarımı evereyim zengin olayım

Daha neler duyacağız,o takıların bir gramı bile damadın ailesine verilemez,kimse kimsenin hakkını gasp etmesin.Alsalar bile nasıl rahat uyuyacaklar,o çocuklar yeni bir hayata adım atıyorlar,üç kuruş mallarına göz dikilir mi?

düğünde takılan altınlar paralar eurolar dolarlar :) o sana takıldı senin bu bana takıldı benimdir hesabı bence çingeneliğin daniskasıdır..
o düğünde takılan herşey kime takılırsa takılsın gelin ve damadındır. ister mevcut borçlarını kapatıtrlar o parayla ister yastık altı yapıp gelecekleri için bir güvence tutarlar ellerinde ama o paralar gelin ve damadındır.

Düğün sahibi gelin ve damat olduguna göre takılar da gelin ve damata aittir.
Takının anlamı evlenen çiftlere yardım ve ikram ve hediyedir. ihtiyaçları karşılansın,
destes olunsun dıye takılır. erkek tarafına verılsın dıye degıl.
ayrıca altınlar takılar gelinin hakkıdır. kadının garantısıdır.
Yörelere gore adetler farklı demek kı cunku cok farklı yorumlar okuduk.
eger kı takılar aılelerın hakkı olsaydı gelınle damada degılde kaynana ve kayınpedere takılırdı takılar.
ne saçma şey yaaaa. bazı zihniyetleri anlayabilmek mümkün değil.
Takılar senın hakkın. verme sakın.

aaaa saçmalığın bu kadarı olur mu öyle şey ya..

Hiç yardımda bulunmasınlar birde utanmadan böyle bir şey istesinler babannneye ne oluyor o kaçıncı sıralarda ..
kayınvalidenin kayınpederin yapamadığını babne yapıyor ne hakla.

Nasıl yani ? Geline takılan herşey sizin ? senin ? sizlerin ? öyle mi ?
Nerelisiniz merak ettim ?

Böyle birşeyi de yeni duydum

Takılar sadece gelin ve damada aittir benim bildiğim..

Yoksa niye size takılıyo ki gidip ailelerinize taksınlar.. Töbe ya

biraz hukuk sitelerinde takıldım... evliliğin bozulması halinde Hakim oranın örf ve adetlerine göre karar verme yetkisindeymiş.... biraç farklı görüş var. ancak bu görüşlerin içinde hiç biri edinilen para ve ziynet eşyalarının k.validelere vs ait olduğunu yazmıyor...

örnek; Ziynet eşyası (takı) tabiatı gereği kadına ait mallardandır. Zira kadına akrabalar tarafından verilmiş hediyeler olarak vasıflandırılır ve bu halde kişisel mal hükmünde bulunur. Hatta bunlar, erkek veya onun akrabalarının taktıkları yazılı delille ispatlanamadıkça karının evlilik birliğine getirdiği şahsi mal sayılır(kocaya bağışlama hali hariç). Dolayısıyla bu mallar kadından geri alınamaz. (bknz.2HD 06.11.1986 t., 86/9292 E., 9753 K.) (alıntıdır.)

2. örnektede ikisine ait yazıyordu.

takılanlar düğün hediyesidir ve gelinle damat başta zorluk çekmesinler diye verilir..yani gelin ve damada aittir,nasıl isterlerse o şekilde kullanırlar.damat isterse tamamını geline bırakabilir,isterse gelin damada hepsini bırakabilir,istediklerini yapabilirler..ama damadın ailesinin yada gelinin ailesinin değildir,ortaklaşa karar verilir.eğer bu şekilde ısrar edecek olurlarsa çevreniizdekilere takı,para takacakların kınada takmalarını rica edin..

nasıl yani siz ciddi misiiz. düğüe takılanların damatın ailesininin alması eski köy adeti değil mi. üstelik bu konuda kanun da var. şok oldum.

Düğünü erkek tarafı yani erkeğin ailesi karşıladıysa tümüyle evet erkek tarafı en azından takılan paraları isteyebilir, ama elini hiç taşın altına sokmamış bir erkek tarafı ile karşı karşıya iseniz bu sizi maddi olarak kullanmaktan öte bişey değil. Resmen çocuğunun üzerinden para kazanmak olur bu.. Bence altın işini netleştirmeden evlenmeyin küçük bir sorun gibi geliyor şu an ama evlenince daha çok takılacak kafanıza kullanışmış hissedeceksiniz kendinizi..

Düğünde takılan altınlar gelinin hakkıdır.Herkes de bunu bilir ama vicdanlı olmak,adil olmak gerekir. benim kuzenim boşandıgında kız tarafı boş bi çanta yolladı ve bankadaki kasadan herşeyi alıp koydu ve teslim etti.O kadında sanki gerçekten hepsi kendi hakkı gibi aldı.Utanmadannn.İnşallah durumlar kötüye varmaz altınmış paraymış pulmuş hepsi boş siz mutlı olun gerisi hikaye.Olmadı babaanesine götür al bunları mezara götür de.Koskoca kadın ayıp

Düğünde takılanlar,evlenen çifte hediyedir.
Yeni bir hayat ve yuva kurarken,destek olmak için takılır.
Yani tamamen gelin ve damada aittir.

Düğünü kim yaptıysa takılar onundur diye birşey yok.
Bu,sonradan uydurulmuş,bir nevi pazarlıktır.
Düğünü zaten erkek tarafı yapar.
Son yıllarda,kız tarafının davetlisi çoksa,farkı ödeyip masrafa katılabiliyorlar.
Düğün yapmaya mecbur değiller evet ama o halde düğün yapılmamasına ses etmemeliler.
Hem herkesi toplayıp aleme düğün gösterelim,hem elimizi cebimize atmayalım olmaz.

Burada hayret verici takı meseleleri okuyoruz.
Bir konuda,kayınvalide demişti ki...Bugüne kadar herkesin düğününe gittim,altın götürdüm.Gelecek altınlar,onların geri dönüşüdür ve benimdir !

Sonuna kadar okumadim konuyu ama bzmde ailede bnm esimdn once ayni yoreden biriyle evlenen kuzenimoldu. Dugun zamani boyle bir konu acildi biz esimle daha yeni gorusmeye baslmistik. Ben ozaman acik acik soledim. Altinlari ailen almaz dimi, szn orakarda bolemi oluyor dedim. Mesaj alindi ozaman. Gerci yukarda Allah var hic ole bi konu gecmedi bizde. Ama bzmde sznki kadar olmasada esyalarin az bi kismini biz aldik. Halada borc oduyoruz. Yani eer esyalari siz aliyorsaniz ztn hicbir haklari yok. Nisanlinizin anlatacai dilden altinlari almamalari gerektiini snlatin. Bnm tavsiyem ailenizi karistirmayin. Evlenmek uzeresiniz artik sz nisanlinizla bir aile oluyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…