düğün takı kavgası

Benim Türkiye'nin çoğu yerinde gördüğüm kadarıyla takı gelinle damadındır..
Eğer ki erkek tarafı çok borç etmişse, gelin rızası olduğu sürece bilezik hariçlerini verebilir erkek tarafına..
Belki nişanlınıza o kadar büyük tepki göstermeseniz iyimiş gerçekten sizi alıştırmak gibi bir niyeti yoktur ama ailesinin böyle dayatması da hiiçç hoş değil

Böyle bir adet yok efendim. Bunu adet diye insanlara kabul ettirmeye çalışmayın. Zaten kanunende böyle bişey yok araştırırsanız görürsünüz. Sizin ailenize düşecek gelinede Allah yardım etsin. Resmen fırsat kolluyosunuz ayıp ayıp..

tövbe yarabbim ya RESULALLAH..
Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm

seninde gelin gittigin aileye ALLAH sabir versin ne diyim...illallah ettim...

ayip olanda senin yaptigindir,insanlari tanimadan etmeden itham ediyorsun sana AYIP.buda son yorumum...dahada seninle ugrasamicam...

Son düzenleme:

Kimse sizin gibi düşünmek zorunda değil. Tanımama gerek yok fikirleriniz gösteriyor zaten. Neyse uzatacak bi durum yok. Bende size katılmadıgımı ve dogru olanın ne oldugunu belirttim At gözlüklerini çıkarın devir adet devri değill....

konu sahıbı zaten aıleden yardım almadan hatta nısandakı hedıye bılezıgı bıle gerı alınmıs bunlarıda nısanlınıza hatırlatarak takılan hersey bızımdır deyın olsun bıtsın. gıdın bır kasa kıralayın dugunun ertesı gunu hatta bu soylentılerden sonra kımseye guvenmem ben kuzenlerımden kendıme en yakın olanı bulurum butun takıları dugun sonu teslım eder ertesı gunde esımı yanıma alır bırlıkte bankaya gotururum.
esımde kusura bakmasın hem borcu harcı odıycez hem takıları verıcez ne guzel

sırf bu muhabbetlerle uğraşmaktan korktuğum için evlilik buz gibi geliyor bana...

çevremdekilerin aç gözlülüklerini uyanıklıklarını görmek öğrenmek istemiyorum üstümden kimse geçinsin istemiyorum...

sorma işin içine para girince insanlar öyle bi yüzünü gösteriyorki kusarsın.
hadi paraya zaafı var napalım dediğin insanları affedebiliyorsun ama birde başkasının parasına hüküm vermeye çalışanlar var mesela annenler buzdolabını şu marka alsın aman bu markamı almışlar ucuz ,size bunu alsın şunu alsın vs. gibi kendi eli cebine gitmeden.

düğünde takılan takılar yeni evlenen çiftlerin yuvalarını kurmalarına eksiklerini gidermelerine yardımcı olma maksadıyla yapılan bi yardımlaşma şeklidir.
kesinlikle borçlanma değildir. ama biçok kişi bu durumu yok gelenekti adetti diyerek kendi işlerine gelecek şekilde çeviriyorlar.
güzel ülkemin bazı bölgelerinde (kilolarca altın takılan gelinler var ya hani) düğünde ne takılırsa takılsın gelin hanım evde daha eşiyle başbaşa kalamadan , bazen de düğün salonunda düğün bitre bitmez erkek tarafının kadınları gelir sayar döker altınları toplar gider.
bu yapılanlar doğru mu kesinlikle hayır......fakat bu durum o kadar olağanlaşmıştır ki hiç kimse yadırgamaz.
ama eşinizin ailesinin iyi niyetinden eminseniz maddi durumlarını biliyorsanız kimseyi zora sokmanın da anlamı yoktur.
gönlünüzden ne
geçiyorsa tabiki verebilirsiniz..
bi ev yapılırken diğerini madden çökertmek anlamsızdır.

bir de bazı arkadaşlar düğünü kim yapıyorsa takılar onun hakkıdır demiş de bir ananın ve babanın evladı için yapması gereken bişey değil midir bu..
ana babanın görevleri arasında evladının düğününü yapmak yok mudur???. yok öyle değilse bıraksınlar çiftleri canları nasıl istiyorsa kendileri yapsın..tanıdığım bir sürü çift var sadece nikah isteyen fakat ailelerin ısrarlarıyla salonda düğün yapmak zorunda kalmış olan veya çiftlerin istedikleri yer değil de erkek tarafının istediği salonda yapmış olan.....
işin garip tarafı düğünü yapmış görünen bununla gururlanan erkek tarafı masrafı ödeyen ev kurmaya çalışan yeni çiftler...... bi terslik var sanki!!!!!!!!!

kacıncı sayfadaydı hatırlamıyorum ama konu sahıbı nısanlısının aılesınden dugun ve esyalarla ılgılı yardım almıyorlarmıs zaten nısanda takılan bılezıgıde kayınpeder ıstemıs yanı dugunnun her turlu masrafı konu sahıbıne ve nısanlısına aıt.

kızlar ben bu konudaki yorumlarımı geçmiş sayfalarda yeterince yaptım hem hukuken hem de bildiğim gördüğüm kadarıyla durum nedir izah ettim
herkesin düşüncesine de saygım sonsuz...
bugun anneme sordum bu durumu
bana dedi ki aile almaz yeni evliler alır
hatta annem dedi ilerde olur da eve hediye gelirse bi odada toplarız sen gelir işine yarayanları alırsın ya da biz de başka düğünlere hediye olarak götürürüz hiç olmadı kullanırız dedi
ben ailemden böyle gördüm bizde senin benim olayı yoktur ne varsa ortaya konur
tabii iş başka ailelerle iç içe girmeye gelince değişir mi orasını bilemem de...
bizde bu tarz adet sayılan şeyler yoktur
hem toplumdaki örf ve adetler, hukukla çatışmaz, hatta örf ve adetler hukuku diye bişey de vardır hukukun yazılı olmayan kaynakları arasında...
genelde ben savunduğum düşünceyi elimden geldiğince bilimsel, hukuksal, genel olarak hak iddia etme yönünde altı dolu kaynaklarla desteklemeye çalışıırm
elbette ki teori ile pratik bir değil, ama benim ailemde böyle adet, örf, gelenek adı altında uygulamalar yoktur, o yüzden garipsedim
zaten konu sahibi arkadaş, sadece takılar kime ait demiş düğün masrafının çoğunu da nişanlısıyla kendileri göğüslemişler yani gelecek altın takı vs, onların yaptığı masraflara gider büyük ihtimalle...
bir de zarfla aileye verilen paralar örnek verilmiş, o zaten gelin ya da damada değil aileye veriliyor yani yeni evlilerin haberi bile olmuyor ki... eğer ki aile vermek isterse verir vermek istemezse de gelin damat sormaz bile... o ailenin inisiyatifine kalır
kendi açımdan baktığımda, eğer ki benim düğünümde birileri gelip babama veya eşimin ailesine zarfla para veriyorsa ben onu sormam bana takmamış ki... neden sorayım?

kesinlikle takılan takılar gelin ve damada aittir... ikisi ne yapmak istediklerine karar vermelidir...
sonuçta gelen hediyeler onlara gelmektedir...

günümüzde ben sana taktım sende bana tak gibi borç olsa bile, anne babalar günün birinde evlatlarına da takılsın niyetiyle takmıyor mu?

biz kesinlikle gelin ve damadın olmalı diye biliriz...
ailemde de hep böyle görmüşümdür... hiç bir yakınım el koymaz altınlara..

o takılanlar gelin ve damadın kısmetidir sonuçta...

illaha alacaksa pardon ama neden erkek tarafı almak zorunda? böyle saçmalık olur mu?
benim teyzelerim dayılarım amcalarım tutup da kayın pederime ne diye bilezik veriyor... bu ne saçmalık ? ?

bunlar kesinlikle çok cahilce yapılan hareketler...

yani yöresel bile değil bunlar kesinlikle ailelerin bilinçsizliği ile alakalı konular..
aklı başında bir aile evladına gelen kısmete sahip çıkmaz..
zaten böyle düzgün yetiştirilmiş evlatlarda gerekli görürse ailelerine yardımcı olur...

kısaca ben takıların evlenen çifte ait olması gerektiğini bilir inanır ve doğru bulurum...

Canim benim SUPER Bİ FİKRİM var. Bu babaanneler falan hep dinine bagli insanlardir sozde. Gecenlerde arastirdim mihir diye bise isteniyomus dini nikah kiyilirken. Esinin sana evlilik boyunca senin icin vermesi gereken biseymis mihir. Benim de tam 10 gun sonra dugunum olcak insallah ve benim dini nikahim dun kiyildi. Mihir icin 100 gram bilezik istedim ama sonra esime bagisladim onlari yani bana odemicek. Ama duyduguma gore bu mihirde dugunde takilan altinlari da isteyebilirmissin. Ve dini acidan o altinlar sana verilmezse erkege haram olurmus. İnsallah dini nikahiniz henuz olmamistir. Dini nikahi kiydirirken babaannende olsun yaninda duysun ne istedigini. Kiyan hoca soruyo nikahi kiymadan once mihirde ne istiyosun diye. O zaman diyiverr dugunde takilan altinlarin paralarin hepsi diye duysun babaanne. Bisicik yapamaz :)

cnm mihir, damadın geline alması gereken şeydir ya da vermesi gereken maddi şey diyelim
düğündeki takılar dersen, eşinden birşey talep edemezsin ama mihir eşten istenir, ailesinden değil...

Ama hoca bana onlari da isteyebilirsin demisti. Bizde oyle taki konulari konusulmadigi icindikkatimi cekti ilgincime gitti. Mihir kadinin guvencesi. Maddi agirlik tasiyan hersey olabilirmis. Yani bu benim yorumum degil kisaca hoca bana soyledi cunku bana kalsa ben bise istemicektim hoca tavsiye etti bise istemen lazim dedi secenekler sundu onume ki bi tanesi dugunde takilan altinlardi en son 100 gr bilezik iste madem sonra bagislarsin istersen dedi. Oyle yani. Sorar dini bilgisi olan birisine bence cunku cozumu sadece bu sekilde bularbilir gibi geldi bana

bağışlama işi güzel de... kendi açımdan hakkımsa bağışlamazdım en azından bana istediğim verildikten sonra belki bağışlardım o da zaten ilerde lazım olunca harcanıo ya, o bağışlama oluyor zaten...

Uc secenek varmis zaten mihirde. Ya bagislamak ya zaman icerisinde taksit taksit istemek ya da hemen istemek. Bana verebilceklerini zaten onume sunan, elinden gelen hic bir seyden mahrum birakmayacak bi insandan 100 gr bilezik istemisim cok degil haklisin bagislamak sacma gozukebilir. Ama ben onun yuregini bildikten sonra ve yureginde bana durumu olsa degil 100 gram 1 kilo bilezik verebilcegini bildikten ve inandiktan sonra gerisi bos. 100 gr bilezik beni evlilik hayatimda mutlu etmezki. O yuzden bagisladim. Herkesin kendi fikri tabii. Mustakbel kocacim zengin ve cimri olsaydi kopar tabi koparabildigin kadar. :) Yapardim da. Karsindakine gore degisir yaptiklarimiz heralde. :) Neyse konuyu kapatalimda baslik kapanmasin alakasiz oldu cunku. :)

18 yillik evliyim dugunu esim kredi cekti de yapti. Sagolsun kayinpederin eli cebine varmadi misafir gibi izledi ama dugunden sonra toplanan paralari aldigi gibi kasaya koydu ve biz bes kurusuna dokunamadik.dugunun borclarini odemek icin ne zorluklar cektik.

annemle babam 36 senelik evliler.tum takilar da annemlere kalmis.Bunlar hep acgozlu asalak ailelerin uydurmasi.sakin vermeyin takilarinizi.emanet olarak bile birakmayin.kiralayin bi kasa koyun oraya.

Son düzenleme:
Düğünde takılan takıların bir kısmı düğün masrafını karşılamak için kullanılıyor hala bir çok yerde. Düğünü erkek tarafı yaptığı için erkek tarafı alır denmesinin nedeni bu olabilir. Bunlar zaten konuşulması gerekiyor. Yani erkek tarafı takıları alıp kendileri için harcamıyor. Ya düğün için yada alınan mobilya eşyalar için kullanılıyor yani yine gelin-damat için harcanıyor.

Mesela ben evlenirken de düğünde takılanlar (anne-baba-amca-dayı tarafından takılan bilezikler hariç) düğün masrafını karşılar dendi. Biz düğün istemiyorduk zaten ve takılarımı vermek istemediğimi söyledim, takılar bende kaldı. Zaten bir çok düğün masrafımızı eşimle ben hallettik. Mobilya eşya bir sürü şey bu yüzden takılarımızı vermedik.

Kardeşim evlenirken mobilyaları takıları ailem yaptı sıfır borçla evlendiler. Düğün istendi, konuşuldu, düğünde takılanların bir kısmı ile salon parası ödendi, çoğu takıya dokunulmadı özellikle takılan nakit paralar kullanıldı. Diğer takılar gelinle damada teslim edildi. Eğer sadece nikah olsaydı düğün takılarından hiç kullanılmayacaktı.

Her evlilik farklı, her ailenin tutumu farklı olabilir bu evlilik meselelerinde. Düğünden önce konuşulması gerekiyor böyle şeylerin. Konu sahibi anladığım kadarı ile mobilya ve bir çok şeyi nişanlısı ile kendisi halletmeye çalışıyor. O zaman tabi ki takılarına dokunulmaması gerekir. Yalnız nişanlısı ninesinden borç aldı demiş acaba babaanne bu yüzden mi takılar bizim dedi.

Son düzenleme:
öncelikle ''aileler onca yıl gittiği düğünlerde takmış şimdi onlarda borçlarını ödüyorlar yani altın ailenin hakkı'' diyenlere bir sorum olacak : eğer düğünlerde takılanlar hep ailelerin hakkıysa ve bir nevi takı takanlar onlara daha önce kendi düğünlerinde taktıkları için geri takıyorsa ortada bir para (veya altın herneyse) sürekli dönüp duruyor ama nedense asıl evlenecek yuva kuracak çiftin yararına olan bir şey yok?

onu da geçtim diyelimki evliyim ama çocuğum yok bu durumda gittiğim düğünlerde bir şey takmamalıyım sizin mantığınıza göre çünkü onlardan ''borçlarını'' tahsil edemeyeceğim çocuk evlendirmeyeceğim için :)

yani işin özü kanunen de dinen de mantıken de düğünde takılanların tamamı gelin ve damadındır. ama çiftler anlaşırlar ailelerimiz bizim için çok masraf etti onları maddi yükün altında bırakmayalım derler bir miktar verirler ya da yardım ederler onu bilemem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…