Dunya çok cirkinlesti!

Dünya var olduğundan beri felaketler soykırımlar savaşlar hep vardı var olmaya da devam edecek. Elimizden birşey gelmeyen konulara çok fazla odaklanmamak lazım. Şahsen üç günlük dünyada yaşıyoruz bugün varız yarın yokuz. Biraz gamsız olup sadece kendimiz için bir şeyler yapmak lazım

ama insan zalim elden ne gelir...
Maalesef işin özeti bu, insan Habil’le Kabil’den bu yana zalim, katliam yapılan pek çok yer oldu, bazı yerlerde hala o katliamlardan kalan toplu mezarlar bulunuyor, şahsen yazdıklarım duyarsızlık değil insanoğlunun gerçekleri, biz şurada birkaç sene öncekileri ve şu an yaşanılanları görüyor ve vahşet diyor deşhete kapılıyoruz, ki evet vahşet evet dehşet verici ama Srebrenitsa katliamı da oldu öldürülen binlerce insan paramparça edilerek toplu mezarlara gömüldü, Cengiz Topel ve Nihat İlhan birer cadde isminden ibaret değildir mesela, EOKA katliamları pek bilinmez bilinen kısmı da yeterli değildir zira medyaya yansıdığından çok daha fazlası yaşanmış, bizzat EOKA katliamlarını yaşayan Kıbrıs Türk’ü koca ninemizden dinledik biz EOKA vahşetini, üzülmek insani bir duygudur vahşete katliamlara üzülmemek elde değildir, aynı inanç aynı ırk aynı coğrafyada yaşamamız da şart değildir, dili dini ırkı ne olursa olsun bir yerlerde insanlar, çocuklar ölüyor ve biz elimizden ne geliyorsa onu yapabiliyoruz ancak.

İnsanlık olarak kendimizi fazla önemsiyoruz belki de. Belli bi bilinç seviyesine ulaşmış bi canlının varoluşundan gelen sorunlarını çözmek için birbirini katletmekten daha yaratıcı bi yol bulacağını zannediyoruz, buna inanmak istiyoruz. Sonra bi bakıyoruz insanlık birbirini katletmenin daha yaratıcı bi yolunu bulmuş.

Halbuki doğayla mücadele etmenin ötesine geçip onu şekillendirmeye başlamış canlılarız diyoruz. Doğanın sunduğunun ötesine geçmiş kendimize has değerler sistemimiz, ahlak ve etik anlayışımız var diyoruz.

Tür içi iletişimi bu seviyeye getirebilmişiz. Hiç tanımadığımız insanların kilometrelerce öteden bi ekran vasıtasıyla tanık olduğumuz acılarına kendi evimizde olmuş gibi üzülebilecek, yediğimiz lokmadan tat alamayacak, evladımıza suçlulukla bakacak kadar empati sahibiyiz işte diyoruz.

Daha ne lazım barış içerisinde yaşamak için diyoruz.

Diyoruz da kazın ayağı pek öyle değil. Doğadaki canlılar sadece doğayla ve başka türlerle savaşmazlar, bizzat kendi türleriyle de savaşırlar. Biz de çok farklı değiliz. Kaynak paylaşımı yüzünden, alan paylaşımı yüzünden, birlikte yaşamanın ve hatta sadece basitçe yaşamanın getirdiği sorunlar yüzünden birbirimizi hakkından, malından ve canından ediyoruz.

Birlikte yaşayabilmek için ortak değer olarak benimsediğimiz kavramları (milliyet, inanç, tarih, dil, kültür, cinsiyet, ırk, renk vb.) yeri geldiğinde başkalarına açık açık zulmetmek ya da en iyi ihtimalle onların acılarını görmezden gelmek için kullanıyoruz.

Haklı olmak istemeyelim hele bi, hep haklıyız. Daha doğrusu haklılığı doğru - yanlışa göre değil güçlü - güçsüze göre belirlemekte ve bunu vicdanımıza yedirmekte pek bi ustayız.

Güçsüzken empati ve destek bekliyoruz, güçlüyken kimseye empati göstermek, destek vermek istemiyoruz.

O yüzden ilk gün ölen israillilerin arkasından sevinç çıglıkları atanlar da vardı mesela, bugün gazzede ölenlerin acılarına kulak tıkayanlar da var.

İşin kötü yanı bi çoğumuzun insanlık ve yaşadığı sorunlar üzerine gerçekten düşündüğüne de inanmıyorum. Bize ulaşan ve pazarlanan acıları bize pazarlandığı şekilde hissediyoruz, bize pazarlandığı sekilde tepkiler veriyoruz. Dizi izler gibi. Dizi bitiyor, biz unutuyoruz. Aksi mümkün mü onu da bilmiyorum zira bilgiye ulaştığımız kaynaklarla algımızı yönetmeye çalışan kaynaklar aynı, trajedilerin deseniz biri bitmeden yenisi başlıyor.

Bu kadar depresif de yazmak istemezdim böyle bi konuda ama sevgi, saygı, hoşgörü, empati, paylaşım, gerçeği ve doğruyu aramak dediğiniz şey çölde vaha. Güce olan açlık, öfke, saldırganlık, intikam, gerçeklere degil algılara teslim olmak çölün ve insanlığın büyük kısmının ta kendisi.

bu kadar hassas bi yapınız varsa o tarz görüntülerden mutlaka uzak durmak zorundasınız
dünyanın var oluşundan beri hep savaşlar ve ölümler oldu
olmaya da devam edecek
ben acı olaylar ülkemin dışında gelişmişse fazla umursamıyorum
kendi insanıma zarar gelmesin yeter diye bi çizgi çektim kendime
gazze mazze de umurumda değil çünkü bu durum seneler öncede vardı olmaya devam edecek
israilli masumlarda öldü yani tamam üzülüyoruz ama durumu değiştiremediğim sürece üzülmemin de anlamı yok
sizler de öyle parçalanmış çocuk cesedi videoları izlemeye devam ederseniz
yaptığınız tek şey kendi psikolojinizi bozmak olur
hayata 1 kere geliyoruz ve her anı en güzel haliyle yaşamalıyız
bir saniyenizi bile sizden bağımsız olaylara üzülmekle harcamayın
kendi kul hakkınıza da girmiş oluyorsunuz böyle yaparak
anne olarak empati yapmanızı anlıyorum ama eldende bişi gelmiyor o yüzden izlemeyin
keşke savaşlar katliamlar olmasa ama koca koca güçlü ülkelerin bunu durdurmadığı bi konunun
benim ufacık ve sıradan hayatımda da yeri yoktur, olamaz
benim derdim bana yetiyor birde elin savaşına mı üzülücem
kendi insanımın kılına zarar gelmesin yeter
geçen gün asansörde vefat eden kıza çok üzüldüm mesela
aydındaki kyk asansör faciası
ama o kızcağızı kimse bize gram faydası dokunmamış gazze kadar konuşmadı mesela

Fikrinizi saygı duymakla beraber katılmıyorum.ben yasadigim yere DUNYA diyerek bakıyorum.adam sen de geç git diyemiyorum Akif'in dedigi gibi...ama şunu da bir hayal etmenizi dilerim;ya Turkiyemiz bombalansa ve dünyaya yardım diye haykıran biz olasak ve en kötüsü herkes sesssiz olsa bizim evlatlariniz parça parça olurken ..Ne hissedersiniz?söyleyebileceklerim bundan ibaret .

hemen cevap vereyimi öyle bi durumda zaten ölmüş olacağım için bişi hissedemezdim mantıken

durumu değiştiremedikten sonra müdahale etme imkanım olmayan şeyleri düşünmenin ,
yarın öbür gün bize de aynısı olur mu diye dertlenmenin ,
bi de üstüne şöyle şöyle olsa ne hissederdim moduna girmemin anlamı yok
ah vah ediyorsunuz neyi değiştirebiliyorsunuz ?
hiçbir şeyi.
sadece kendinize zarar ama siz bilirsiniz. bunları düşünüp acı çekmek isteyeni engelleyemem sonuçta.

Ben son 8 aydir artik haberler izlemiyorum. Ben de hep kafama takiyorum herseyi. O nedenle uzak duruyorum. Durmadan savas bilmem ne. Bu enflasyon filan duzelecek seyler de savas, ölüm beni cok etkiliyor. Son yillarda da basimiza gelmeyen kalmadi coronayla basladi bir refaha kavusamadik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…