• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

el yıkama takıntısı yardım lütfen

Söylediğiniz her eylemden önce ve sonra ellerimi yıkarım. Hatta dışarıdan gelince telefonu silerim. Ben makineden çıkardığım camasirlari sermeden yıkarım.yemek yaparken soğan, domates doğradıktan sonra yağ döktükten sonra, yani yemekte her eylemden sonra bol sabunla yıkarım. Sonra hijyenik olsun diye havluya bile değil kağıt havluya kurularım elimi. Ömrüm el yıkamakla geçiyor.
şikayetçimisiniz yoksa normal mi görüyorsunuz bir de bu şekilde elde çatlak vs olmuyor mu özelikle kış mevsiminde

merhaba hanımlar benim bu ara mikrop kapma korkusuna sürekli el yıkama takıntım başladı fark ediyorum ve kendimi durdurabiliyorum yani kendi kendime söz verdim gereksiz yerde el yıkamıcam diye ve buna uyuyorum ama şöyle bir sorun var ben nerede gerekli olduğunu nerede takıntı olduğunu anlayamıyorum o yüzden birkaç sorum var size
telefonla oynadıktan sonra yemek yemeden önce elinizi yıkar mısınız ya da diyelim yemeğin fotosunu çektiniz ya da arada bakmanız gerekti mesaj vs ya da video açtınız onu durdunuz telefona dokununca yemeğe ellemeden yıkar mısınız tekrar
tuvaletten önce el yıkar mısınız sonrası gibi evde de
dışarıda bir yerde yemek yemeden önce ellerinizi yıkar mısınız
evdeyken elinizi ağzınıza burnunuza götürmeden ya da sivilce patlatmadan önce yıkar mısınız
diş fırçalamadan ağız çalkalamadan önce el yıkar mısınız
elinize krem sürmeden önce temiz olsun diye yıkar mısınız
dışarıda giydiğiniz kıyafete dokunduğunuz zaman veya anahtara dokunduğunuz zaman el yıkar mısınız
sizce el hangi eylemlerden önce ve sonra yıkanmalı
teşekkürler

Arada bir de telefonunuzu dezenfektanla siliyor musunuz?🙈

yemekten once yemekten sonra lavaboya girmeden once ve sonra krem surmeden once disardan gelince ellerimi yikarim ama telefona dokundum diyede yikamam arkadasiniz obsesif olmus sanirim yada olmak uzere cunku gorumcemde tam olarak boyle

Cep telefonlarının tuvaletlerin oturma yerlerinden 10 kat daha fazla bakteri içerdiği University of Arizona’dan Dr. Charles Gerba tarafından 2012 yılında bilimsel olarak kanıtlandı.

Dolayısıyla, yemek yemeden önce cep telefonuna dokunulduysa ellerin yıkanması mantıklı. Veya cep telefonlarını düzenli aralıklarla dezenfektan spreyle vs silmek gerekiyor.

merhaba hanımlar benim bu ara mikrop kapma korkusuna sürekli el yıkama takıntım başladı fark ediyorum ve kendimi durdurabiliyorum yani kendi kendime söz verdim gereksiz yerde el yıkamıcam diye ve buna uyuyorum ama şöyle bir sorun var ben nerede gerekli olduğunu nerede takıntı olduğunu anlayamıyorum o yüzden birkaç sorum var size
telefonla oynadıktan sonra yemek yemeden önce elinizi yıkar mısınız ya da diyelim yemeğin fotosunu çektiniz ya da arada bakmanız gerekti mesaj vs ya da video açtınız onu durdunuz telefona dokununca yemeğe ellemeden yıkar mısınız tekrar
evdeyken elinizi ağzınıza burnunuza götürmeden ya da sivilce patlatmadan önce yıkar mısınız
dışarıda giydiğiniz kıyafete dokunduğunuz zaman veya anahtara dokunduğunuz zaman el yıkar mısınız
teşekkürler

Obsesif olduğunuzu anlamanın bir yolu şu aslında: Cep telefonuna dokunduğum için yemek yemeden önce ellerimi yıkamam lazım diyorsunuz ya, mesela yemeğinize ellerinizle dokunmadan yiyeceksiniz çatal-kaşıkla ve ekmek vs yemeyeceksiniz veya yerseniz peçeteyle tutup yiyeceksiniz. Yani ellerinizdeki mikroplar ağzınızdan içeri giremeyecek, sadece kaşık, çatal ve peçeteye değecekler. Yine de mutlaka ellerimi yıkamam lazım gerginliğini yaşar mısınız?

Veya cep telefonunuzu dezenfektanla biraz önce sildiniz diyelim. Ellerinizi yıkadınız ve sadece yeni dezenfekte edilmiş cep telefonunuza dokundunuz. Yemek yemeden önce yine de mutlaka ellerimi yıkamam lazım gerginliğini yaşar mısınız?

Eğer bu yaşamazsanız takıntı değil bence, sadece hijyene önem veriyorsunuz.

Bence iyi yapiyorsunuz bende bu olayi aliskanlik haline getirdim farkinda olmadan. Disarida mumkun oldugunca bisey yiceksem ellerimi yikarm lavabo yoksa cantamda hep islak mendil vardir ellerimi silerim. Anahtari elledigimde ellerimi yikarim zaten paraya dokunmak bile istemem dokununca ellerim kirli gibi hissederm hemen yikarim veya silerim. Wcden cikinca ellerimi 3 kez falan sabunlarim. Ve wcden cikan kim varsa ellerine bakarım yıkamişmi diye. :) ama ben takinti olarak görmuyorm bunu temizlik imandandir. Sonucta hersey mikrop barindiriyor ve bize mikrobu en cok taşiyan ellerimiz.

Yemek yaparken sürekli yıkarım.
Disardan eve gelince
Evde bir çöpü vs attiysam, tuvaletten sonra, para ellediysem, tozlu bir şey ellediysem, yemekten önce sonra, terli biriyle tokalasirsam vs vs.uzar yani.

Herkes çok güzel şekilde "ben de şöyle yıkarım, böyle yaparım" demiş, çünkü herkesin bir rutini var.
Ama sizin kafanız karışık. Hangi durumun ne kadar normal olduğunu kestiremiyorsanız bir psikiyatriste görünün bence.
Ben zamanında temizlik konusunda okb tedavisi gördüm ve neyin normal neyin anormal olduğunu ayırt edemiyordum. O ayırt edememe hali iç huzursuzluğuna sebep oluyor ve "amaan yıkayayım da içim rahat etsin" diye diye tek seferde 10 kez el yıkar hale geliyorsunuz.

Sizi korkutmak için söylemiyorum tabii ki ama her hastalık gibi bu tarz hastalıklarda da tedavi ne kadar erken başlarsa atlatmak o kadar kolay oluyor.

Bu konu gerçekten hayatınızı etkiler hale geldiyse, elinizi yıkamadığınızda huzursuz oluyorsanız bir psikiyatriste görünün.

şikayetçimisiniz yoksa normal mi görüyorsunuz bir de bu şekilde elde çatlak vs olmuyor mu özelikle kış mevsiminde
Bana normal geliyor. Tabi arada sıkıldığım oluyor. Bitkisel icerikli bulasik deterjani ve sivi sabun kullanıyorum, o nedenle çatlama olmuyor. Kış dönemi dikkat etmezsem soğuk sıcak yaparsam çatlıyor. Kremi ihmal etmiyorum ama sürekli yıkadıkça kremlemek zor geliyor:))

İlaçla tedavi gören bir arkadaşım vardı, temizlik takıntısı yüzünden. Elleri aşınmıştı ve inanır mısın işaret parmağını bilgisayarın dokunmatiği görmüyordu.
Evde yemek yaparken pek çok şeyden tiksinip saatlerce temizlik yapmaktan bunaldığından çoğu yemeklerini de ailecek dışarda yiyorlardı.
Baktığın zaman çok saçma ama takıntı denilen şey baştan sona saçmalık zaten.
Takıntılar elbet var, hayatı zora sokan deneyimlerimizin sonucunda bilinçaltımızın yansımaları. Bazen ben onlarca defa fişi çektim mi diye bakarım, ocağın altını kontrol etmekten bıkarım, bazen asla ekmem yemem yapılma şartlarını düşünüp, zaman zaman hepimizin takıntıları olabilir.Konu sahibi de atlatacaktır bu takıntısını, zaten başedemeyeveği boyuta gelirse uzmandan yardım almalı.
Evine misafir almayan, kocasını kapı önünde soyup çamaşırsuyla yıkamadan eve almayan insan tanıyorum ben, gerçekten zor. Hastalık ve tedavi oluyor.

teşekkürler
Yemek yerken telefona bakarsam yıkamam elimi
Diger söylediklerinizde de önce yıkamam sonra yıkarım

Cep telefonlarının tuvaletlerin oturma yerlerinden 10 kat daha fazla bakteri içerdiği University of Arizona’dan Dr. Charles Gerba tarafından 2012 yılında bilimsel olarak kanıtlandı.

Dolayısıyla, yemek yemeden önce cep telefonuna dokunulduysa ellerin yıkanması mantıklı. Veya cep telefonlarını düzenli aralıklarla dezenfektan spreyle vs silmek gerekiyor.
surekli silerim ama telefona her dokundugumda ellerimi yikamaya kalksam banyodan cikamam ben heralde

Sofrada telefon konusunda yıkanmalı diye düşünüyorum. Diğerleri de normal geldi bana. Ama anahtarlığa dokundum, elbiseye dokundum hemen yıkamam.

obsesis kompulsüf bozukluk...
önünü almaz iseniz hayatınız kabusa döner...
ve tek tedavisi sizsiniz...
elinizi yıkmayacaksınız...
gerekirse bir dönem elleriniz kirli dolaşacaksınız...
çok zor bi dönem oluyor o dönem ama sonrası süper rahatlama...

yoksa ilaçlar sadece geçici iyileşme sağlıyor...

Bence iyi yapiyorsunuz bende bu olayi aliskanlik haline getirdim farkinda olmadan. Disarida mumkun oldugunca bisey yiceksem ellerimi yikarm lavabo yoksa cantamda hep islak mendil vardir ellerimi silerim. Anahtari elledigimde ellerimi yikarim zaten paraya dokunmak bile istemem dokununca ellerim kirli gibi hissederm hemen yikarim veya silerim. Wcden cikinca ellerimi 3 kez falan sabunlarim. Ve wcden cikan kim varsa ellerine bakarım yıkamişmi diye. :) ama ben takinti olarak görmuyorm bunu temizlik imandandir. Sonucta hersey mikrop barindiriyor ve bize mikrobu en cok taşiyan ellerimiz.

bence kontrolü bırakmayın...
bunun ilerisi okb hastalığıdır...
3 değil 1 kez yıkayın...
insanların ellerini incelemeyin...
bir psikolojik danışman olarak söylüyorum bu hastalık böyle başlar....

mesajlarınız için teşşekkürler olmadı psikyariste giderim bu konu neden bu kadar beni rahatsız ediyor diye belki çok abartılı bir yıkamam yok ama yıkamayınca mikrop kapma düşüncesi beynimi dolduruyor telefon konusuna gelince dezenfaktanla silmiyorum dezenfektan dediğiniz şey eczanedemi satılıyor antibakteriyel jel gibi ıslak mendil veya sabunlu bez ile siliyorum arada dışarıdan gelen kıyafete dokunma konusunda şunu demek istedim mesela geldim üstümü çıkardım kıyafetimi askıya astım elimi yıkadım sonra o kıyafeti alıp odama götüreceksem kirli diye götürüdkten sonra elimi yıkarım ya da babamın çantasına elledim dışarıda kullanıyor diye elimi yıkarım hatta bazen üstümü çıkardıktan sonra temiz üstüme dokunmadan önce de aklıma geliyor yıkamak ama bu da abartı diyip yıkamıyorum

obsesis kompulsüf bozukluk...
önünü almaz iseniz hayatınız kabusa döner...
ve tek tedavisi sizsiniz...
elinizi yıkmayacaksınız...
gerekirse bir dönem elleriniz kirli dolaşacaksınız...
çok zor bi dönem oluyor o dönem ama sonrası süper rahatlama...

yoksa ilaçlar sadece geçici iyileşme sağlıyor...
bazen temiz ya da kirli olduğundan emin olamasam da yıkamıyim mi bir de bu şekilde dayanırsam ne kadar sürede atlatırım 3kere yıkama olayı yok şükür bir kere yıkıyıp bırakıyorum

bazen temiz ya da kirli olduğundan emin olamasam da yıkamıyim mi bir de bu şekilde dayanırsam ne kadar sürede atlatırım 3kere yıkama olayı yok şükür bir kere yıkıyıp bırakıyorum

sadece tuvaletten sonra yıkayın....
telefona dokundum yıkayayım yok kapıya değdim yıkayayım yok...
hatta gerekirse elleriniz tozlansa bile ellerinizi çırpın bırakın (yemek falan yemeyecekseniz tabi)
bu tür hastalıklar obsesyonun üzerine gidilerek aşılır...
fobiler gibi...
ama çok zorlanırsanız yardım alın...
ben gününü lavabo başında ağlayarak geçiren insanlar biliyorum...

sadece tuvaletten sonra yıkayın....
telefona dokundum yıkayayım yok kapıya değdim yıkayayım yok...
hatta gerekirse elleriniz tozlansa bile ellerinizi çırpın bırakın (yemek falan yemeyecekseniz tabi)
bu tür hastalıklar obsesyonun üzerine gidilerek aşılır...
fobiler gibi...
ama çok zorlanırsanız yardım alın...
ben gününü lavabo başında ağlayarak geçiren insanlar biliyorum...
ya bazıları aşırı normal geliyor ama mesela tuvaletten önce veya dışarıda giyilmiş kıyafete dokununca veya dış kapıyı kapatıp kilitleyince bunlar da anormal mi

Telefona dokununca degil ama paraya dokununca yikarim mesela. Yemekten once disardan geldiysem yikarim. Aksi halde yikamam. Tuvalet oncesi de yikamam. Gunde ortalama 10 kez falan yikiyorum. Bu sebeple mikrop bulasip hasta olmadim ama el yikamak onemli belki benimki yetersizdir bilemeyecegim.

Back
X