• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

el yıkama takıntısı yardım lütfen

Hatalığınız takıntıya dogru ilerliyor okb olmadan önce bir pskiyatriye gitmenizi ilaçla beraber terapi almanızı öneririm şu an üstesinden gelebilirsiniz pskolog ile ama ilerlerse hayatınız mahvolur bir an önce bir pskiyatri uzmanına görünün.

ya bazıları aşırı normal geliyor ama mesela tuvaletten önce veya dışarıda giyilmiş kıyafete dokununca veya dış kapıyı kapatıp kilitleyince bunlar da anormal mi
evet anormal....
sürekli mikropsuz bir hayat yaşayamazsınız.....

Tuvaletten sonra yıkanır...
yemek yapmaya başlamadan önce yıkanır...
dışarıdan gelince yıkanır...
yemekten sonra yıkanır...
eğer dışarıdan gelindi ise yemekten önce yıkanır...
görünür bir kir varsa yıkanır (yağ, çamur vs...)

merhaba hanımlar benim bu ara mikrop kapma korkusuna sürekli el yıkama takıntım başladı fark ediyorum ve kendimi durdurabiliyorum yani kendi kendime söz verdim gereksiz yerde el yıkamıcam diye ve buna uyuyorum ama şöyle bir sorun var ben nerede gerekli olduğunu nerede takıntı olduğunu anlayamıyorum o yüzden birkaç sorum var size
telefonla oynadıktan sonra yemek yemeden önce elinizi yıkar mısınız ya da diyelim yemeğin fotosunu çektiniz ya da arada bakmanız gerekti mesaj vs ya da video açtınız onu durdunuz telefona dokununca yemeğe ellemeden yıkar mısınız tekrar
tuvaletten önce el yıkar mısınız sonrası gibi evde de
dışarıda bir yerde yemek yemeden önce ellerinizi yıkar mısınız
evdeyken elinizi ağzınıza burnunuza götürmeden ya da sivilce patlatmadan önce yıkar mısınız
diş fırçalamadan ağız çalkalamadan önce el yıkar mısınız
elinize krem sürmeden önce temiz olsun diye yıkar mısınız
dışarıda giydiğiniz kıyafete dokunduğunuz zaman veya anahtara dokunduğunuz zaman el yıkar mısınız
sizce el hangi eylemlerden önce ve sonra yıkanmalı
teşekkürler
evet çoğunu yapıyorum.iş yerinde çok fazla mouse kullandıgımda gidip ellerimi dirseklere kadar yıkıyorum. kendimi serinletiyorum ve sabunla temızlenmıs oluşu hosuma gidiyor.yemek önce sonrası, tel vs hepsini

Bana anormal gelmediniz. Ben de bunları yaptıktan sonra yıkarım

Hatta kumandaya dokunduktan sonra da yıkarım :)

merhaba hanımlar benim bu ara mikrop kapma korkusuna sürekli el yıkama takıntım başladı fark ediyorum ve kendimi durdurabiliyorum yani kendi kendime söz verdim gereksiz yerde el yıkamıcam diye ve buna uyuyorum ama şöyle bir sorun var ben nerede gerekli olduğunu nerede takıntı olduğunu anlayamıyorum o yüzden birkaç sorum var size
telefonla oynadıktan sonra yemek yemeden önce elinizi yıkar mısınız ya da diyelim yemeğin fotosunu çektiniz ya da arada bakmanız gerekti mesaj vs ya da video açtınız onu durdunuz telefona dokununca yemeğe ellemeden yıkar mısınız tekrar
evdeyken elinizi ağzınıza burnunuza götürmeden ya da sivilce patlatmadan önce yıkar mısınız
dışarıda giydiğiniz kıyafete dokunduğunuz zaman veya anahtara dokunduğunuz zaman el yıkar mısınız
teşekkürler
:eek: :eek: :eek: bende tüm bunları yapıyorummm abowww

teşekkürler
Diş fırçalamadan, yüzümü yıkamadan, yemek yemeden, dışarfan eve gelince, evde kitapları karıştırdıktan sonra, mutfakta en ufak iş yapınca, tuvalet sonrası, banyo temizliği sonrası, kumandaya dokununca ellerimi sabunla yıkarım.

Dışardan gelince el yıkarım
Dışarda alışveriş yaptıktan sonra mutlaka el yıkarım.
Yoksa ıslak mendil kullanırım, bir çok şey de bende yıkarım elimi😊

Resulullah’tan örneklerle sofra adabı:
1) Elini ve ağzını yıkamak:
Yemekten evvel ve yemek bitiminde sağlık açısından çok önemlidir. Peygamber Efendimizin (sav)bu konudaki hadislerinde hepimizi teşvik etmiştir: "Yemekten evvel elleri yıkamak yoksulluğu, sonra yıkamak ise günahları giderir."(Taberani)
"Kim yemekten sonra elini yıkamadan geceler ve kendisine bundan sonra bir musibet isabet ederse kendinden başka kimseyi suçlamasın." (Ebu Davud)
"Yemeğin bereketi yemekten önceki ve sonraki yıkamalardadır." (Ebu Davud)

şimdi yemek esnasında telefona bakınca elimi yıkamam anormal mi telefonumu siliyorum da günde 1 kere en fazla mesela bir kafeye yemeğe gittik giderken metroda telefonu kullandım sonra yemekten önce elimi sildim ama telefona dokunursam tekrar mı yıkamam ya da silmem gerekiyor bir de yara bandı konusu var en ufak biryerim çizilse bantlarım siz de bantlıyor musunuz kaç gün bantlıyorsunuz sadece acısı yanması geçene kadar mı ya da hava alsın diye bırakıyor musunuz ufak çizikleri veya çatlakları

Evet el yıkamak hijyen açısından önemli, inandığım dine göre de temizlik imandandır ama siz sanki biraz abartmışsınız gibi geldi. Dikkat edin obsesiflik boyutuna geçmeyin.

Kendimden örnek vereyim, yemek öncesi ve sonrası, yemek yapmaya başlarken, tuvaletten sonra (eğer dışardaysam öncesinde de yıkıyorum), paraya, toplu taşımadaki herkesin tutunduğu tutamaçlara dokunduktan sonra, kızımın altını değiştirdikten sonra, makineye kirli çamaşırları, bulaşıkları attıktan sonra mutlaka ellerimi yıkarım. Kızımla parktan gelince ikimizde elimizi yıkarız. Ama saça dokununca el yıkandığını ilk defa burda okudum. Zaten kişisel temizliğimize dikkat ediyorsak saçımıza dokununca niye ellerimizi yıkayalım ki?

Evet el yıkamak hijyen açısından önemli, inandığım dine göre de temizlik imandandır ama siz sanki biraz abartmışsınız gibi geldi. Dikkat edin obsesiflik boyutuna geçmeyin.

Kendimden örnek vereyim, yemek öncesi ve sonrası, yemek yapmaya başlarken, tuvaletten sonra (eğer dışardaysam öncesinde de yıkıyorum), paraya, toplu taşımadaki herkesin tutunduğu tutamaçlara dokunduktan sonra, kızımın altını değiştirdikten sonra, makineye kirli çamaşırları, bulaşıkları attıktan sonra mutlaka ellerimi yıkarım. Kızımla parktan gelince ikimizde elimizi yıkarız. Ama saça dokununca el yıkandığını ilk defa burda okudum. Zaten kişisel temizliğimize dikkat ediyorsak saçımıza dokununca niye ellerimizi yıkayalım ki?
Peki temiz çamaşırlara eklemeden önce çamaşırlar kirlenmesin diye ve makyaj yapmadan yüzünüze gözünüze dokunmadan önce yıkıyor musunuz

Çoğunu ben de yapıyorum ve bence abartı değil. Yemek esnasında telefona dokunmam, dokunursam da ellerimi yıkarım, dışarıdan gelince elimi yıkarım, dışarıda yemek yemeden önce yıkarım, yüzümle ilgili bişey yapacaksam yine yıkarım, Yemek yaparken de eğer telefona, saçıma vs. dokunduysam elimi yıkarım, krem sürmeden önce de, tuvaletten önce eğer evdeysem yıkamam ama eğer dışarıdaysam AVM gibi yıkarım.

Yemeklerden once ve sonra nerede olursam olayim yikarim. Disaridan gelince mutlaka kizimin elini yuzunu ve kendimi yikar ve hemen kiyafetlerimizi degistiririm. Kirlileri attiktan sonra yikar temizler kirlenmesin diye yikamam zaten evdeyim ellerim temizdir. Mutfakta cok yikarim bir bardak koysam makineye hemen elimi yikarim. Ellerim catlar ve kanar ozellikle kis aylarinda cilt doktorum bile yikama ellerini cok fazla dedi. Tuvalleten oncesin evdeysem yikamam. Makyaj onceside yikamam ama fondoten vs surunce elime bulastiysa yikarim. Benim de disarida paraya dokunduktan sonra huylanirim. Ve her an yikayamayacgim icin 1 sise kolonya tasiyorum her paraya dokunduktan sonra ellerimi kolonyayla temizlerim. Beyaz sabun kokulu var mesela kolonyam yikamis gibi hissederim. Ve telefonumu da sık sık kolonyayla silerim boylece dokunduktan sonra elimi yikama ihtiyaci cok hissetmem.

Dis kapiyi, anahtari vs tutunca ben de yikarim. Disarida giyilmis kiyafete dokununca da yikarim.bu yuzden disaridan gelir gelmez cikan kiyafetleri cikarir ters ceviririm bir yere degmesin diye kirliye atar ellerimi yikarim. Camasirlari yikayacagim zaman duz cevirir atar ellerimi yine yikarim. Hic bunun takinti oldugunu dusunmemistim. Evim bana temiz geliyor her gun supurup silen temizlik hastasi degilim ama disarisi ve disaridan gelen, disarida kullanilan hersey pis geliyor.

Ya işte otomata gidiyorum parayı koyuyorum aldığım şeyi yerken nerden bulucam da elimi yıkıcam silicem veya bir arkadaşım kurabiye ikram ediyor dur bekle önce gidip elimi yıkayayım diyemiyorum böyle durumları eskiden takmadım direkt yerdim ama şuan kirli geliyor napıyim bilemiyorum

teşekkürler
Sorun, el yikamaktan ziyade cok gerekli olmayan zamanlarda el yikanmazsa duyulan kaygi..

Back
X