Çok yakın zamanda ben de seninle benzer bir ikilemi yaşadım. Paylaşayım seninle.
Benim kızım eltim nişanlıyken doğdu. Eltimi hadi boşver, ama 30 yaşındaki kaynımda ne bir hediye aldı, ne altın taktı. Kızım şu an yaşında, daha amcası kızıma bir sakız alıp getirmiş değil.
Sonra eltimin de bebeği oldu, gitsem mi görmeye, gidersem ne götürsem sıkıntısı yaşadım. Benim eşim yapılan saygısızlıklardan bunalmış olduğu için, görmeye bile gitmeme taraftarıydı. Ha bu arada o ev aldı, ben hediye olarak beyaz eşya aldım. Ben ev aldım, o sadece "hayırlı olsun, ama duvarlar biraz
asimetrik sanki" demekle yetindi. Görgü, kültür meselesi bunlar.
Bebek görmeye bir müddet geç gittik diye küstüler.. Çünkü biz sürekli onlara hediye saçmak zorundayız, ama biz bekleyemeyiz tabi, evliyayız ya biz, karşılıksız severiz..
Bebek mevlidine bile çağırmadı hatun beni, gücenmiş bebek görmeye gitmedim diye. Hastaneye gitmiştim, ama evine gitmemiştim.
Neyse büyüklük ben de kalsın dedim, aldım altınımı, yanına hediyelerimi. Gittim bebek görmeye..
Sonra ben hamile kaldım, şu an 6 aylık oldu. Ne bir arayıp hayırlı olsun dedi, ne bir bayramda ziyarete geldi.
Yani bu tiplere "büyüklük bende kalsın" formülü sökmüyor. Hiç de yaptıklarından utanmıyorlar, ceplerine girene bakıyorlar ancak..
Netice olarak, ben altın götürdüğüme çook pişmanım.. Altının parası için değil, biliyorum sen de parasının derdinde değilsin, anladım ben seni.
Ama yapılan saygısızlık, enayi yerine konulma, hep bana löp bana mantığı, bunlar çok sinir ediyor insanı.
Hazır eşim de görüşmek istemiyorken, ben çareyi mesafe koymakta buldum. Asla evlerine gitmem, aramam, sormam. Zaten bebeği kız, yani sünnet vs olmayacak.
"Benim bebeğim doğunca ne yapacaklar, ne alacaklar" diye bile düşünmüyorum. Çünkü ortada 5 yaşında koskoca bir evladım var ve ona tek bir sakız bile almış değiller dediğim gibi.
Sen biraz k.validenin dolduruşuna gelmişsin. 6 ay kınasında yengenin altın takması gibi bir adet yokmuş belli ki, hem onların adeti önemli değil. Senin içinden gelen önemli. Bundan böyle boşver adetlerini, hiçbirini uygulama. Seni de böyle kabul etsinler.
Sonuçta eltin senin bebeğine bir altın takmış, sen onunkine takmasan kabahatli olacaksın. Altın takıp, 6 ay kınası mıdır nedir onda bişey takmamak, hediye almamak gibi bir çözümle içini soğutabilirsin belki.
Ayrıca güzel canını bu boş insanlar için sıktığına da değmez. Aklına ilk geleni yap gitsin, fazla kafanı yorma derim.