Erkek arkadaşım deist, ne yapmalıyım?

kaldıramayacağınızı düşünüyorsanız yapılacak şey bellli aslında ya birbirinize tam anlamda saygı duyacaksınız yada herkes kendi yoluna gidecek

İleride sorun olabilir de olmayabilir de. Bu sizin inancınızı nasıl yaşadığınızla, onun dinlere bakış açısıyla ilgili.

Burada asıl sorun sizden bunu 5 yıl boyunca saklamış olması. Daha önceden hiç din ve felsefe hakkında fikir paylaşımlarınız olmadı mı? Kolay saklanacak bir şey değil bu, din her yerde her şekilde karşımıza çıkan bir olgu. En basitinden bir ezan okunduğunda bile farkederiz bunu.
Kendimden örnek verirsem; yeni tanıştığım kişide eğer ciddiyet hissettiysem ve tepkisini tahmin edebiliyorsam geç olmadan dinlerle ve inançla ilgili fikrimi paylaşırım.

Dip not: Deizm Allah'a inanmak değildir, Allah'a inanan kişi İslam dinine mensuptur. Deist olan kişi dinleri sorgulayıp reddetmiş kişidir, dinlerin tanrısına değil kendi kafasında oluşturduğu tanrı fikrine inanır.
Yani aklınızda nasılsa Allah'a inanıyor gibi bir fikir oluşmasın.

Konu sahibi 18 yasindaymis. Bu da demek oluyor ki 13 yasindan beri birlikteler. Birlikte olmasalar da arkadaslar. Soyle tahmin ediyorum ki; kendisi fazla dindar olmadigi icin farketmemesi normal. Deizm mevzusunu tartisacak ve anlayacak yasta degil bence.

Son düzenleme:
Hiçbir şey yapamazsın.Yapmamalısın.Ne yapabilirsin ki? İster Ateist,ister Deist,ister Agnostik,ister Müslüman...İnsana insan olduğu için değer vermek esastır.Sana deist olduğunu söylemeden önce onu seviyordun da şimdi ne değişti? Çıkar uğruna mı seviyorsun onu? Herkesin inancı kendine.Sen neden telaşa düştün onu anlamadım.O seni Müslümansın diye bıraksa hoşuna gider miydi? Alnı secdeden kalkmayıp türlü pislik yapanları da gördük.İnsani değerinden haber ver sen,o varsa dert edecek bir şey yok.

Son düzenleme:
buradaki çoğu kişi de müslümanla evlenmişler ama neler çekiyorlar görüyorsunuz varsın seninki deist olsun ne olacak erkekler her dinden kadınla evlenebiliyorda bizim ne eksiğimiz var?
bir de ben 5 yıldır anlamamasını normal buldum burada hanginiz sevgilinizle felsefe edebiyat tartışıyor ki? kaç kadının bu kapasitesi var?
belli ki 5 yıl için bir konu olunca o an öğrenmiş..

bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim:
deizm mantık ve doğal dünyaya dair gözlemlerin kaynağını oluşturduğu; dini bilgiye dolaysız biçimde sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alan, bu sebeple vahiy ve esine dayalı tüm dinleri reddeden tek Tanrı inancıdır.

Tabiki diğer dinlere diğer inançlara hoşgörülü olmak gerekir kimseyi inançlarıyla yargılayamazsın ama şöylede bir gerçek var ki eğer müslümansan kuranın kesin olarak yasak kıldığı şeyler var bu konuda onlardan biri.bir bayanın müslüman olmayan biriyle evlenmesi doğru deil dinimizde

Eger inancli biriyseniz ayrilmaniz gerekir.sonucta musluman olmayan bi babanin cocugu da musluman olmayacaktir ve siz obur dunyada bunun hesabini odeyemezsiniz.ama ben herseye ragmen istiyorum diyorsaniz siz bilirsiniz.

Çok cahilmişim ben yaa deist neymiş ki diyodum google amcaya bakıp öğrendim ''Tüm dinleri reddeden ancak Allah'ın varlığına inanan inanç şekliymiş'' ilk kez duydum kusura bakmayın

AYRICA 99 TANE O MUHTEŞEM ADI VARKEN NEDEN HALA TANRI DENİYOR ANLAMIŞ DEĞİLİM HAA

Neyse sonuçta sizin bileceğiniz iş şahsen ben karışmam
böyle şeylere iyi akşamlar....

Deistmiş, ateistmiş, hristiyanmış, müslümanmış...bunlara değil; insan mı karşımdaki ben ona bakarım.

İnsan olmanın dini olmaz. Ben dindar değilim ama yalandan,dedikodudan, haram maldan sakınırım. Bunu ucunda vaadedilen cennet/cehennem korkusu için değil, vicdanım insanlığım adına yaparım. Sevgilin sana değer veriyorsa, inancına saygılıysa hiç bir çekincen olmasın bence böyle bir şey için sevdiğin birini kaybetme.

Forumdaki konularda yüzlerce sorunlu ilişki var, sorsan dayak atanların/eşine sözlü şiddet uygulayanların çoğu 5 vakit namaz kılıyor abdestle geziyordur. İnanc yerine başka kıstasları göz önünde bulundurmak daha sağlıklı bence.

Onu neden ve nasıl müslüman yapacaksın ki? Adam müslümanlığı görmüş öğrenmiş ve deist olmayı seçmiş. eğer kendi inançlarına tersse ayrılacaksın.

Mesela ateist bir arkadaşımın eşi kendisine göre daha dindar bir kızcağız. Çocuk konusunu sordum arkadaşıma. Valla hepimiz gibi islamı öğrenerek büyüyecek büyüdüğünde ateist olmayı seçecek olursa bunu kendi deneyimlemeli benim gibi. ben onu toplumdan farklı bir çocuk olarak yetiştirmem asla. Her çocuk gibi namazı orucu peygamberi öğrenerek büyüsün. Çünkü bu toplumun bir ferdi olacak demişti.

Onun dışında da adam bu durumu senden 5 yıl sakladıysa demek ki sorun yaratacak bir şey yok gibime geliyor. Sonuçta müslümanım diyen kaç insandan farklı yaşıyor ki bu adam? Deistim dedi ya bambaşka biri mi oldu gözünde? Müslümanım diyip yine ibadetlerini yapmasa daha mı farklı olacaktı?

Ben kendimi kısmen agnostik olarak tanımlıyorum. Allahın varlığı ya da yokluğuyla ilgilenmiyorum açıkçası. Eşim dini değerlerine daha bağlı bir insan. Mesela oruç tutuyomuş gibi yapıyorum onunla beraber. O işe gittiğimde kahvaltı ettiğimi biliyor ama akşam iftar sofrası hazırlıyoruz bunlar kültürel değerler gibime geliyor benim. Bizim çocuğumuz olduğunda diğer anlattığım arkadaşımın aksine davranmayı düşünüyorum ben de. Çocuğum olduğunda ona dini değerlerinden bağımsız olarak iyi bir insan olmayı öğretmek isterim.

Sonuçta karar sana kalmış senin inancında deist biriyle evlilik yanlışsa evet ayrılacaksın.

Oyle bir baslik ki, adam sanki cinayet islemis.

Bence size gore degisir. Yani dine gunluk hayatta cidden cok onem veren biriyseniz sonra basiniz agrimasin? Ben mesela karsimdakinin dinini onemsemiyorum, gercekten benim icin hic onemli degil. Kendim inancliyim, her gun namaz kilmaya calsiirim, lakin karsimdakinin ne yaptigi acikcasi bana pek dert degil.Insanlar farkli farkli, olaylara bakis acilari, duygulari, dusunceleri de farkli; sadece bu adamla degil herhangi bir adamla her konuda %100 benzer/ayni zaten olamazsiniz, burdaki soru bence bu farkin size ne kadar anlam ifade ettigi. Benim icin cok anlam ifade etmiyor, benim icin karsimdaki erkege duydugum tutku, aramizdaki romantizm ve uyum onemli ; bunlar olmadan yapamam, geriye kalan seylerin bence onemi yoktur mesela.

Ikincisi deizm de, ateizm de sandiginiz kadar korkunc seyler degiller kardesim. Ateizmin ocu olmadigini anlamak isterseniz , Carl Sagan in kitaplarini okumanizi tavsiye edebilirim.

Acaba adam da sevgilim musluman, ne yapmaliyim diye konu aciyor mu?

Son düzenleme:

Ayy cidden mi 18 yaşındaymış ben de mantıklı mantıklı yorum yazıyorum

Ben kendimden ornek vereyim size,ben deistim ama erkek arkadasim inancli biri.Genelde birbirimizi hic bir sekilde ikna edemiycegimizi bildigimiz icin zaten bu konulari cok konusmayiz,ama o da benim inancima sonuna kadar saygi duyar ben de onunkine ancak ne yazik ki bu sadece sevgililik donemi.Dusunuyorum mesela ben inancli biriyle evlensem o imam nikahi istiycek ben istemiycem,o cocugumuz olursa belli bi yasta dini egitim almasini istiycek ben bunu istemiycem su an aklima gelmeyen bir suru problem daha.Yani benim tavsiyem sevgilik doneminde bunun etkisi olmaz ama evlenince ikinizinde davranislar dini acidan birbirinize dokunmaya baslayabilir.Onu degistiremiyceginin farkindaysan,cikabilicek tum problemleri kabulleniyorsan ve onu kalpten seviyorsan devam et derim :)

Açıkçası gönlüm isterdi ki, eşim de benim gibi ALLAH inancı yüksek bir insan olsun.
Ama bir keresinde Ateist biriyle gönül ilişkim olacaktı olmadı.Ben de o ara çok düşünmüştüm.
Ama bana şey demişti; müslümanım diye geçinen birinden çok daha vicdanlıyımdır. Mahalledeki kedi ölsün günlerce yasını tutabilirim.

Bilmiyorum .Ama düşünüyorum. Yine de; deist,ateist,hristiyan,musevi ... Değil . Önce insan olsun. Merhamet olsun içinde, vicdan olsun.

Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü

Peki, siz dini eğitim aldınız mı küçükken, okulda vs ? Merak ettim :26:

Peki, siz dini eğitim aldınız mı küçükken, okulda vs ? Merak ettim :26:

Aldim hatta defalarca kuran kursuna gittigim de oldu ailem de cok inancli insanlar degildi ama ogrenmemi istemislerdi :) ne olursa olsun ben cocugumu tum dinleri ogreterek buyutmek isterim kucuklugunden beri tek bir dini ogretirsem haksizlik olur gibi geliyor

Bunlar daha 18 yaşındaymış ve oğlanın fikirleri daha yeni yeni oluşuyor muhtemelen. Bence özellikle saklamamış

Ben inancliyim ama cocugumun dini egitim almasini ben de kesinlikle istemiyorum. Kucuk yaslardaki dini egitim, cocugun secme ozgurlugunu elinden aliyor; ikinci olarak zaten kucuk bir cocugun kafasina dogmalardan once rasyonel dusunme koymak gerek bence ki, dogru zihniyette yetissin. Ben sahsen cougumun dinler tarihini ve dinlerin karsilastirmasini okumasini, ogrenmesini isterim, tek bir dinin en dogru olarak kafasina itelenmesini degil.

Ben cocugun kafasinin yettigi yasa gelince kendi inancini kendinin secmesinden yanayim, ozgur bir birey olarak. Bence dini egitim bunu cocugun elinden aliyor.

Bence bu ayrılacak kadar önemli bir mevzu olmamalı.İnanıyorum bak beş vakit namazımı da kılıyorum deyip neler yapanlar görüyoruz, insanlığına karakterine daha çok önem verin bence.Din vicdandır benim için vicdanı olan yaşamını buna göre sürdüren biri benim için bazı dini vecibeleri yerine getirenden daha kıymetlidir...

Son düzenleme:

Ben de kesinlikle ayni dusuncedeyim.Daha 7 yasindaki cocugu kuran kursuna gondermenin ona bir seyleri dayatmak oldugunu dusunuyorum.İstiyorsa buyuyunce cok dindar bir musluman da olabilir cocugun yeter ki bunu kendi ozgur iradesiyle secsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…