merhaba premete.benim bebegimdede gelişme geriliği var.dün konu açtım hiç kimse yazmamış.benimle aynı durumda olan yada aynı şeyleri yaşamış olanların bilgisine ve desteğine çok ihtiyacım var.dünden beri kendimde değilim.dün doktora gittim.özele gidiyorum.5 hafta önce devlet hastanesine gittim.ultrasonda iki hafta küçük oldugu görüldü.aynı gün kendi doktoruma gittim.bir hafta geride oldugunu fakat sınırların altında olmadıgını,endişelenecek bişey olmadıgını fakat haftasında gerileme olursa bi problem olacagını söylemişti.ama gayet teselli edici konuştu.başından beri haftasıyla uyumlu degilmiş.iki hafta sonra gel bakalım dedi.bizimde ciddi bişey yok diye içimiz rahat oldu tabi.iki hafta sonra gitmedik bebekte gayet güzel hareket ediyordu.dün gittik doktora 27 haftalık 717gr. suan ama 25 haftalık görünüyor ultrasonda.sınırların altına inmiş dedi.perinatologa bi gürünmen gerek dedi.ancak önümüzdeki çarşambaya gün alabildik.acaba çokmu geç kaldık.yada yapabilecekleri bişey varmı bu durumda.canım lütfen bu konuda bildiklerini benimle paylaşırsan çok sevinirim.çok endişeliyim.destege çok ihtiyacım var.
RABBİM yardımcın olsun canım, umarım herşey yoluna girer ve bebeğini sağlıklı bi şekilde zamanında kucağına alırsın..
Merhaba canım öncelikle çok geçmiş olsun. Şu an ne kadar endişeli ve korku içinde olduğunu biliyorum. Öncelikle sakin olmaya çalış üzülmenin, ağlamanın karnındaki bebeğine hiçbir yararı yok ama olumlu düşünmenin sonsuz yararı var bunu unutma. Bundan sonra özel doktora gitmeyi unut hamileliğinin devamında kesinlikle bir perinatalog tarafından yakın takipte tutulman gerekir hatta belki doktorun hastanede yatarak takip etmeyi önerebilir çünkü bundan sonra sık sık doppler ultrasonla bebeğe giden kan akımına bakılması gerekecek. Ayrıca günde 3 defa aynı saatlerde tansiyonunu ölçüp not et, tuzu ve hamurişini azalt hatta artık tüketme. Gelişme geriliğiyle birlikte tansiyon da yükselmeye başlayabiliyor doktorum bana İUGR ve preeklemsi kolkola yürür demişti. Eğer çalışıyorsan hemen rapora ayrıl, her türlü stresli ortamdan uzak tut, sol tarafına yatarak istirahat et. Ben İUGR tanısı konulmuş birisi olarak senin için olumlu bir örnek değilim ama sana umut olması açısından kardeşimden bahsetmek isterim. Kardeşim hamileyken ona da 20. haftada İUGR tanısı konuldu, daha o haftada bebeği 2 hafta geri kalmıştı hatta doktor 2 hafta sonra gel bebeğin gelişimde bir ilerleme olmamışsa gebeliği sonlandıralım demişti. Biz benim yaşadığım kötü tecrübeden deneyimli olduğumuz için hemen kardeşime kan pıhtılaşması testi yaptırdık ve sonuçta onda da kan pıhtılaşması çıktı doktorların gerek yok demesine rağmen hemn asprine ve koruyucu dozda kan sulandırıcı iğneye başladık. Bilmiyorum artık onların etkisiyle mi, yoksa ettiğimiz duaların etkisiyle mi bebek 2 hafta geriden gelerek büyümeye devam etti. Tabi bu arada kardeşim doktorunu değiştirerek riskli gebelik uzmanına gitmeye başladı,haftalık doktor kontrolleriyle dopplerle takip edildi. 34. haftada doktor onu hastaneye yatırdı, bu arada ciğer geliştirici iğnesi vuruldu ve birkaç gün sonra doktor daha fazla riske girmek istemediği için sezeryanla bebeği aldı. Yeğenim 34 haftalık 1230 gram doğdu ve doğduğunda hiç solunum sıkıntısı yaşamadı sadece kilosu düşük olduğu için 2 kilo olana kadar küvezde takip edildi. Doktorun gel de gebeliğini sonlandıralım dediği o bebek yakında 1 yaşını dolduracak yaramaz mı yaramaz bir afacan oldu. Bence sen de imkanın varsa hemen kan pıhtılaşması testlerini yaptır devlette sonuçların çıkması 1 ayı buluyor ama sanırım özelde 1 haftada falan çıkar hatta yaptırmasan bile doktorunla bu konuyu konuş ve kan sulandırıcıları kullanmak konusunda onu ikna etmeye çalış. Bir de beslenmene dikkat et protein ağırlıklı beslenmeye çalış, sabahları haşlanmış yumurta ye, içtiğin süt miktarını arttır, doktoru kardeşime yatarken kefir içmesini önermişti. Şöyle düşün bu şartlar altında 27. haftaya gelmeyi başarmışsın biraz daha çabayla daha iyi haftalara gelmeyi başarabilirsin. Unutma İUGR'li bebekler anne karnında zor şartlarla mücadeleye başladıkları için çok güçlüdürler. Biz de en az onlar kadar güçlü olarak bu küçük mucizelere destek olmalıyız değil mi. Şimdilik aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Ben benim ufaklıktan dolayı diğer topikleri takip edemiyorum ama burayı hemen hemen hergün okuyorum. Bana sormak istediğin başka şeyler olursa buraya ya da özelden yazabilirsin. İnşallah bu zor günlerin üstesinden gelir ve sağlıklı bir şekilde bebeğini kucağına alırsın. Elimden geldiğince sana destek olmak isterim.
saol premetecim ilgin ve destegin için.böyle gerilik oldugu zaman bebegin erken dogması kaçınılmaz anladıgım kadarıyla.amnion sıvısı bittiği için mi erken dogum oluyor bu durumlarda.bide bana perinatolojiye gittiğim zaman ne gibi testler uygulayacaklar.kendi doktorum amniyon sıvısı az falan demedi.az olsa ultrasonda anlardı değilmi.ya bide nasıl oldu anlamıyorum.ben ikili test istememiştim 4lü test yaptırdım.risk çıkmadı.ayrıntılı ultrasonda iyi çıkmıştı.bütün organları iyiydi.sadece boyu ve kilosu az.bunada gelişme geriliği deniyormu.küçük yada minyon olma olasılığı yokmu acaba.
saol premetecim ilgin ve destegin için.böyle gerilik oldugu zaman bebegin erken dogması kaçınılmaz anladıgım kadarıyla.amnion sıvısı bittiği için mi erken dogum oluyor bu durumlarda.bide bana perinatolojiye gittiğim zaman ne gibi testler uygulayacaklar.kendi doktorum amniyon sıvısı az falan demedi.az olsa ultrasonda anlardı değilmi.ya bide nasıl oldu anlamıyorum.ben ikili test istememiştim 4lü test yaptırdım.risk çıkmadı.ayrıntılı ultrasonda iyi çıkmıştı.bütün organları iyiydi.sadece boyu ve kilosu az.bunada gelişme geriliği deniyormu.küçük yada minyon olma olasılığı yokmu acaba.
Canım mrb nasılsın? Ben bugün sol kasığımda ağrı nedeniyle usg ye girdim, herşeyime baktılar, karaciğerden böbreklere pankreasa kadar.. Hepsi normal çıktı, pco dan şüphelendi, usg istedi, onun sonuçuda ;
Uterus orta hatta, antevert, normal boyutlardadır. ( PC den önce çift kavite görmüşlerdi, artık kime güvenceğimizi şaşırdık aslında ama ) Myometriun ekosu homojendir. Endometrium çift duvar kalınlığı 4mm dir. Her iki over normal lokalizasyon, boyut ve sonografik görünümdedir. Douglasta normaldir. Pelvis içi vasküler yapılar ve çevre lemfoid dokuya ait patolojik görünüm izlenmedi..
bunada normal dedi, anlamadım gitti, bugün adetimin 12.günü, bu sonuç nasıl sence, yumurtlama olup olmayacağını nasıl anlıyoruz acaba, yumurtlamadan önce veya sonra usg de değişiklik oluyormu? Bilen varmı?? :44:
canlarım benim kan değerim 38 den 279 a yükselmiş.ALLAH IM çok büyük inşallah bişey olmaz bundan sonrada....hepimizin hakkında hayırlısını versin yüce rabbimmmm...
Hayır canım bebeğin amniyon sıvısı azaldığı için erken doğmuyor bebeğe giden kan dolayısıyla oksijen azalmaya başladığı için bebek anne karnında daha fazla riske girmesin diye en doğru zamanda doğum planlanıyor. Ben yazdıklarından İUGR (rahim içi gelişme geriliği) teşhisi konulduğunu düşünmüştüm. Bunun tanısı ikili testle, dörtlü testle ya da ayrıntılı ultrasonla konulmuyor sadece doppler ultrasonla konulur zaten bebek tamamen sağlıklı sadece anneden bebeğe giden damarlar küçük pıhtıcıklar tarafından tıkandığı için bebek beslenemiyor ve büyüyemiyor. Amniyon sıvısı da ilk etapta normal oluyor ama gerilik ilerledikçe bebek kendini korumaya alıp bütün sistemlerini yavaşlattığı için böbrekler de daha az idrar üretmeye başlayıp sıvı azalıyor ama bu azalma doğum gerektirecek kadar olmuyor. Her haftası geri kalan bebekte gelişme geriliği vardır denilemez bebeğin ölçüm değerlerinin belirli bir persentilin altına inmesi gerekir bir de dopplerde bebeğe giden damarlarda direnç görülmesi gerekir. Perinatolojide doppler haricinde başka bir tetkik yapılacağını sanmıyorum. Bizim örneklerimiz öyle diye illa erken doğum olacak diye birşey yok ben İUGR'yle 40 haftayı tamamlayanlar da gördüm yalnız beklemek doktorların tercih ettiği bir durum değil onlar bebek kendini kurtarır kurtarmaz doğum yaptırmak taraftarı bunun nedeni de öncelikle bebek anne karnındayken sürekli risk altında müdahele şansı sınırlı, ikincisi de bebeğe az oksijen gittiği için uzun süre az oksijen alan bebeklerde ilerde buna bağlı problemler yaşanabiliyormuş (okul başarısında düşüklük vs. korkma özür falan değil). Yalnız bebek 40 haftayı tamamlasa bile en fazla 2 kilo civarına ulaşabiliyor. Bir de sormak istediğim bütün ölçümleri mi 2 hafta geriden geliyor genelde İUGR'de ilk gerilemeye başlayan karın çevresidir sonra diğer ölçümler de geri kalır ama kafa ölçüsü diğer ölçümlere göre biraz daha büyüktür çünkü bebek hayati organlarını korumak için kendine ulaşan kanının büyük çoğunluğunu beyine yönlendirir. Kusura bakma ben bunları yazdım ama amacım seni korkutmak falan değil ben sadece sana İUGR tanısı konulduğunu düşünerek yazmıştım ama açtığın topiğe baktım bu ikinci hamileliğinmiş bu durum genelde ilk hamileliklerde görülür bir de baştan beri belirli bir gerilik varmış sanırım geç döllenme falan olmuş bu durumda ölçümlerin doğru yapılmamış olma olasılığı da yüksek. İnşallah bir problem yoktur ve perinatolojiden için rahatlamış bir şekilde dönersin.
benim bildiğim 2 hafta geriden geliyor diye hemen gelişme geriliyi denilmez...yavaşta olsa ilerlemesi iyiye işaret...sizin bebişte maşallah yerinde durmamış...
bizim bebişin boyuda biraz kısaydı son haftalarda kilosuda azalmaya başladı...
şimdilik 2 haftada bizim fark var...hatta boy farkı daha fazla...
ben zaten riskli bir hamilelik yaşadığım için baştan berli riskli gebelik dr uma gidiyorum...
drum bu kotrolümüz de iyice inceledi sağlığıyla ilgili bir sorun bulamadığı için boyu biraz kısa ve minyom bir bebek olacak dedi...
bu aşamada test istenir mi bilmiyorum benim kayıplarım olduğu için önceden birçok testi yaptırmıştım zaten...
ama bu durumda önemli olan dobler utrasonla bebeğe giden kan akışımına bakılıyor buda bebeğin sizden beslenip beslenemediğini gösteriyor....
birde aylık değil daha sık takibe gitmeniz lazım...
aslında benimde içim çok rahat değil ama stres yapmamaya çalışıyorum....
şu saatten sonra yapılacak tek şey sıkı bir takip yapmak eğer bu takipte sorun ilerlerse o zaman tam tehiş konuluyor ve buna göre bir yol izleniyor....
saol canım of inşallah iugr değildir.ama kilosu çok düşük 717gr.5 hafta önce 400grdı.kilosu artıyor fakat yinede standartlar altında.evet bütün ölçümleri geriden simetrik bişekilde.bu doppler dediğin sadece perinatologlardamı oluyor.benim doktorumunda ultrasonu iyiydi 4 boyutlu omu acaba doppler.
saol canım rehatlattın beni biraz. sen kaçıncı haftadasın bebegin kaç gr merak ettim.
30+5 günlük hamileyim....30+2 günlükken kilosu 1313 gr çıktı...benim haftalarım da ortalama 1600 gr falan oluyor...
hafta olarakta 28+4 günlük çıkmıştı boyu ise 27+5 de yani boy daha kısa...
30+5 günlük hamileyim....30+2 günlükken kilosu 1313 gr çıktı...benim haftalarım da ortalama 1600 gr falan oluyor...
hafta olarakta 28+4 günlük çıkmıştı boyu ise 27+5 de yani boy daha kısa...
Yok canım doppler 4 boyutlu ultrasondan farklı sadece kan akımlarına bakıyor ayrıca her doktor olsa bile yorumlayamıyor çünkü yorumlanması için özel bir eğitim gerekiyor bu yüzden perinataloğun baktığı doppler daha sağlıklı. Benim kardeşim de Çanakkalede oturuyor orada bir tek üniversitedeki Mert Bey doppler bakıyormuş ama o bile işler ciddiyet kazanınca kardeşime ben sana burada doğum yaptıramam ya İstanbul'a, ya İzmir'e ya da Bursa'ya git demişti. Sen sanırım karı koca kadın doğumcu olanlara gidiyorsun neydi adı Fatma Hanımdı galiba.
saol canım inşallah kızıma kardeş sağlıkla gelecekte beraber büyücekler...Gozun aydin, cok tebrik ederim. Allah saglikla kucagina almayi nasip etsin bebegini. Cok rahat, sorunsuz, huzurlu bir hamilelik gecirirsin insallah. Kizinin da gozu aydin, abla oluyor:)
merhaba kızlar nasılsınız
bugün bebeğimi gördüm
kalp atışlarınıda izledim doktor sıcaklık vereceğinden bebeğe zarar verebilir dedi o yüzden dinlemedim o iyi olsun yeterki ilerleyen haftalarda dinlerim kalp atışlarını
Canım bence iğnelere başla nasıl olsa iğne dozun belli. Benim doktorum gebeliği öğrenir öğrenmez başlatmıştı keseyi görmeyi beklememiştik.
sevgili Premete,
ben bu reglimden sonra korunmayı bırakacağım.beni de listeye eklersen sevinirim. beklenen adet tarihim: 21 mayıs.
umarım liste bana da uğurlu gelir :)
canım benim doktorum şuan yok burda temmuzda gelecekmiş...bende doktorum gelene kadar başka doktorla idare edeceğim nasipse.pzts kontrolüm var bugün sağlık ocağında iğneleri yazdırayım dedim.eylülde doktorum clexane 0.2 kullanmıştım ondan yazdırdım yokmuş piyasada bende oğlumda doktorum başkaydı oda fraxiparine 0.3 ml yazdırdım onu kullanayım diyorum eczacı aralarında pek fark yok dedi senin daha iyi bilgin vardır bunların aralarında fark varmı?görüyonmu daha önce kullandığım hakde ne kadar tedirgin oluyorum...
gözün aydın canım ohhh ne güzel pıtpıtları gördün maşallah....bende pts gidecem doktora ama benim daha erken alınmaz heralde adet üstü kaldığım için haftası küçüktür inşallah banada nasip olur...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?