Eş ailesinden bazen çok utanıyorum...

Valla yaşlı insanlardan rahatsız oluyorsaniz yöresinin şivesiyle konuşan gençleri topa tutarsınız siz. Ben egeliyim mesela konuşmamdan herkes egeli olduğumu anlar öyle çok şivem de yoktur ama konuşma tarzına harfleri uzatma kısaltma yutma halinden bile memleketin belli ediyor kendini ve bence bu çok hoş bir şey ne var ki bunda. İnsan geldiği toprakları özünü unutmamalı ki böyle sizin gibi sonradan görme olup millete tepeden bakmamalı. Eşinizle oturup anne babayı kınamak onlardan utanmak ve dedikodularını yapmak da ne bilim ağır işsizsiniz belli ki. Milletin başını kaşıyacak vakti yok siz kayın elti yeğen derken çıtayı şiveye kadar çıkarmışsınız. Çalışın efendim okuyun araştırın, ki böyle saçma sapan şeyleri dert edip şükürsüzlük yapmayın

Türkiyede bir grup insan var. Dışardan gelince daha çok fark ediliyor, kendilerine bir köy kompleksi edinmişler. Köylüler veya köylülerle bağdaştirdiklari hersey onların "sonradan-görme-çakma-entel-dantel-modernlige" ters. Yani kısacası geldikleri yerden utaniyorlar, o insanlardan utanıyorlar, halbuki o saf ve iyo niyetli insanlarin yarısı kadar insanlıklari yok.

Şimdi size hak vermediğimi dile getirmeliyim öncelikle. Dünya da şiveli konusan bir kv sizde yok. Turkıye de evet o resmi kurumların hepsinde çalısanlarin ailelerinde de var. O kurumlar kimseyi sırf şivesinden dolayı yargılamıyor işlerine bakıyorlar yani neden dert ettiniz ki. Sorun tamamen sizde. Bu ülkenin kültürel bir değer kattıkları düşünüyorum. Seviyorum ben Boyle insanları oyunculuk dersinde şive dersleri çalısıyor millet.
Sanırım ailesel kompleksiniz var begenmıyorsunuz vs yani ne yapsalar batarmış gibi size. Hastalığı bile sorun etmişsiniz. Sevmıyorsunuz kısaca işin özünde cocuk ortada yokken konusmak da gereksiz. Arkasında bu kadar utandıgınız insanlara cocuk baktırarak yormasanız keşke.

Yaklaştınız çok Çooorum

Ayrıca bende Çorumluyum duzgun İstanbul turkcesi bir diksiyona sahibim yurtta kaldıgım da bir Baska Çorumlu arkadas harika şiveli konusuyordu herkes ona bayılıyordu resmen şen şakrak kızdı. Bende cok tatlı bulmuştum. Bi sana bakıyoruz bi ona bakıyoruz dediler cok farklısınız aynı memleketli olarak e dedim orda buyumedim. Napıyım yani.

Şimdi hiç bagırıs cagrıs demeyin şiveye takmıssınız siz duzgun Turkce konussalar sesli olmalarına takılmazdınız eminim.

hahahah çok eğlenceli ya ben olsam acayip gülerim valla yaşlı insanlar neticede kimse sizin taktığınız kadar takmaz ki aman sesli konuşmuşlar etmişler bilmemne bi de şive cidden komik görünüyor ayak mantarı için de tedavi edilmesine yönelik bişi yapabilirsiniz baba bak böyle böyle ayağın fena olmuş diye o da farkındadır illa ama yaşlı yani eşi de ilgilenmiyorsa erkekler kendi kendilerine bakamıyor, kremidir falandır bişi yapılır. o kadar gerilmeyin ya amaaan

Görende Türkiye de herkes muhteşem şivesiz bir dil konuşuyor zanneder. Ya hu hepimizin diline yer etmiş yöresine göre kelimeler vardır.
Ya da biz sizin gibi elit olamadık
Kimse şiveli konuşmayı absürt karşılamaz. Tam tersine tatlı bile gelir.

Sizi bulunduğunuz kaf dağından halkın arasına karışmaya davet ediyorum.

Ayyy yapma allah aşkına ya... Bak benim annem köyden çıkma. Anneannem ve dedem köyde yaşıyorlar. Dedem gezmeyi çok sever buraya geldiği zaman elinden tutar yürürüm. Bildiğin efe kıyafetleriyle şehiriçi dolaşırız 90 yaşında. Her oturduğu yerde biriyle muhabbete girer şivesiyle ve ben dedeme her baktığımda aşkla bakarım ne mutlu ne şanslıyım diye. Bazı akrabalarımla görüşürüm altında şalvar çok tatlı gelirler bana.Ben gurur duyarım ya yok düşünceniz çok yanlış utanmak nedir ....

Anladığım kadarıyla sivas veya çevre illerde oturuyorlar benim ailem sivaslı, benim annem de şiveli konuşur 30 yıldır istanbulda yaşamasına rağmen değişmemiş şivesi. Ama ben de annemle beraberken şiveli konuşurum. Dışarı çıkarız alışverişe yine şiveli konuşurum. Annem yanımdayken başkasının ne düşündüğü umrumda olmaz. Onun haricinde yeni tanıştığım insanlar genelde diksiyonumu beğenir yani bir bozulma yok dilimde. Böyle şeyleri dert etmeyin. Özellikle de eşinizin kendi annesine babasına bozulmak yerine onlar gibi konuşup eğlenmesi daha iyi olurdu. Belki siz konuşamazsınız ama eşiniz bilir o konuşabilir. Ama siz rahatsız olmayı seçmişsiniz.

Açıkçası ben olsam ben de utanırım 2020 yılındayız içinde bulunduğun ülkenin de dilini güzel kullanmamız lazım ama onlar yaşlı değişmezler hem de kv kp kendi aileniz değil bence hiç kafaniza takmayın ilgilenmeyin hatta mantardan ayakları les olan ama dr gitmeyen kp le mümkünse hicbir yere çıkmayın

Keske benim kb ve kp de sizinkiler gibi minnoş birisi olsa. Hiç utanmazdim onlardan hatta bu konuşma tarzları çok hoşuma giderlerdi ne kadar saflar ve temizler. İlçede yaşayıp, İstanbul ağzına ozenip o şekilde konussalardi, kötü niyetli olsalardı daha mı iyi olurdu ?
Bence aklindan sil at bu düşünceleri esas insanlik onlarda. Biz insanoğlu olduk !

Sen gerçek değilsin bence. Yada ciddi bir şizofrenik durum var. Allah şifa versin.

Yav abla bak kv'mi hiç sevmem inan ki ama senin anlattıgın gibi bir kayınvalidem olsa alıp başımın üstünde taşirım bulmuşsun saf temiz insanları yeminle saçmalıyorsun. Bak mesela bazen bende sinir olurum ozellikle kendi anneme sırf onun icin para ayırır goturum mesela boyle şık bir yere der uuu cok pahalı burası diye sesli söyler ama kalkipta utanmam annemden sebebide şu kızmamın onun icin keyif almak yerine düşünüp dert etmesi pahalı mı ucuz mu diye üzüldüğü için. Ama sizinci fazla bencilce yahu benim kaynanam daha evime birsey alıp getirmemistir. Bir kere daha tahin helvası getirdi onuda eşimin kardesi almistir. Ve dusun kvdemin 4 evi sehir merkezinde yaglari zeytinleri var esinden maası var ve daha gelip benim evimden almıştır. 25 tlye kadar düşer. Yani kurban ol kadının saflığına. Sana sorduğu şeker var mı diyisini hatta o eli boşta gelmiyordur. He doğru belki sizin yaşantınıza gore sesli ve saf olabilirler ama yapma bence. O cocuguna kiyamamz mis gibi olur ama soyle birsey var sen onu bebegine bakması icin geldigınde laflarinla harcarsın tek sorunj saflıksa bosver sen baska birini bul kadını cektirirsin.

Kaplumbağa kabuğundan çıkmış kabuğunu beğenmemiş..ortamlarda market olur bir toplantı olur farketmez annesinden babasından utanan insanları görünce emin ol toplum olarak bizde o evlatlardan utanıyoruz.ayrıca çok ortama girmiş biri olarak şiveli konuşmaya ay ne ayıp diyebilen insanların sonradan görme kategorisinden o toplulukta olduğunun farkında oluyoruz..özeti bence onlar utanmalı sizi büyütüp bir halt edemedikleri için.

Son düzenleme:
Ergenken utanıyodum ailemden. Nedense onlar hiç yol yordam bilmiyor, herşeyi ben biliyorum sanıyordum.
Benim ailemde şive yoktur ama babam çok güzel ege şivesiyle konuşur isterse. Annem yörüktür şivesiz konuşur ama araya yörük kelimelerini sıkıştırır bazen. Işığı yak yerine şavkı aç deyince komiğime gidiyo
Sözlendikten sonra demişti eşime de kal gelmişti ne, nasıl, napıcam?diye error verdi. Sonra annem gayet doğal devam etti, ne napıcam enkine bas işte diye benimkide basacak enk arıyor etrafında dönüp.

Hiç utanamam ne ailemden ne eşimin ailesinden. Annemin kulak zarı yırtık baya bir işitme kaubı var ve kendi sesini duymadığı için normalden daha sesli konuşur. Baktık ipin ucu kaçıyor, bağırıyosun yine diye söylerim. Etrafımdakiler de isterse görgüsüz desin bana ne? Ön yargı için yapacak birşeyim yok.

Konu gerçek gibi gelmedi ama yine kendimi tutamıyorum yazıyorum. Değil markette isterse mahallede yankılansın. Bence çok tatlı bir şey.

Bana hep sevımlı gelmışlerdır şiveli insanlar.Ayakta kokabılır hepımız yaşlanıcaz.Kalplerımızın guzellıgı onemlı bence

Eltinle ilgili konuların daha eğlenceliydi ya. Hani güzel kadındı ve sen kıskaniyordun onu. O konuların daha heyecanlı.

Bu konuda diyecek bi şey yok. Burası finlandiya değil ki 70 yaşındaki dedemiz pahalı bastonu, şık fuları ve fötr şapkası ile arzı endam etsin. O tipler bu coğrafyaya yaklaşık 200 sene sonra gelir. Sen ya derhal finlandiyaya gideceksin ya da dünyada az ayak sürüyüp o tiplerin bu coğrafyaya gelmesini bekleyeceksin.

Gıcık kapmışsın belli. Ve fakart cidden o yaştaki insanlara bi şey öğretemezsin. Biz de yaşlı olacağız.

Bence sen eltine yürümeye devam et.

Elti konusu imdb:9.1

Şive (değil ağız) konusu: 5.3

Bence değiştirmekte fayda var.

Bu arada siz de şive ile ağız arasındaki farkı bilmiyorsunuz. Ama ben bundan hiç utanmadım. Olabilir insanlik hali.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…