Gebelik için yaşın önemli olduğunu düşünüyorum.
Tabi ki her yaşta insan sağlıklı veya sağlıksız gebelik geçirebilir ancak yaş ilerledikçe gebe kalma şansının azaldığı ve sağlık açısından riskin arttığı bilimsel bir gerçek. Bu şekilde denildiğinde hemen "
40 yaşında x doğurdu iyiydi , 30 yaşında y gebe kalamıyor" gibi yorumlar yapılıyor. Evet tabi ki böyle şeyler olabilir ama istatistiksel olarak ve bilimsel olarak yaş ilerledikçe risk artar.
Aslında sadece sağlık açısından değil, şu yönden de ileri yaşta gebelik sıkıntılı geliyor bana;
Mesela 40 yaşında bir çocuğumuz oldu, çocuğumuzun üniversite ve düğün çağlarında çok yaşımız ilerlemiş oluyor. İster istemez bizim sağlık sorunları çocuğumuzu da etkiliyor. Yine hemen örnekler gelecektir, " sağlık her yaşta sorun olabilir" diye. Evet ama diyorum ya yaş ilerledikçe istatistiksel açıdan daha fazla ihtimalin olduğu bir gerçek.
Konu sahibi 35 yaşlarında olsa, endişesini anlayabilirdim ama yine de çocuk fikrini ertelemesini önerirdim. Burada ifade edilen özel doğum ücretleri , özel okul ücretleri zaruri değil ( bende özelde doğum yapmayı planlıyorum, 20 bin civarında doğum parasını ayırdım ancak devlet Hastanesi'nde bu ücret yok mesela) ama bebeğin bezi, maması, ilaçları, kıyafetleri vb zaruri olacak pekçok masrafı da var. Yani borcu ödemeyecek hale gelen kişiler için ertelenmesi en doğrusu. En basitinden iki kişiyken, gerekirse doğalgazı az yakarsın ama bebek ile mecbur yüksek derecede ısınma gerekli..
Konu sahibi zaten 27 yaşında. 4-5 sene rahat erteleyebilir. Bu 4-5 sene içinde de borç planlaması yapıp, borcu bitirmeye odaklanabilirler. Hatta gebelik düşünmeden önce de biraz birikim yapsalar , çok yerinde olur
Herkesin bakış açısı farklı. Benim düşüncelerim bu şekilde.