• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşim bi işletmeye ortak olmak istiyor bana soruyor ne cevap vermeliyim?

Herkese çok teşekkürler. Aksam yazamadım. Haklısınız. Akıl akıldan üstündür. İyi ki varsın KK !
Girmeyecegiz bu işe.
Eşimle lisanstan beridir tanışıyoruz; böyle işlere çok ilgili iş adamı olmak istiyor.
Ben de müsiad vb derneklere gitmesini bir yolu yordamı öğrenmesini tavsiye ettim.
Bi evimiz falan olsun. Ondan sonra ne istiyorsa yapabilir.

benim eşim de ek iş yapıyor. hem de ne ek iş. gecesi gündüzü yok.
çiftliğimiz var hayvancılık yapıyor. yaparken dedi ki bir işten anlarsan başında durursan o iş kolay kolay batmaz.

mesela eşim hayvanları sağabilir, sütü süzüp kaynatır, yoğurt yapabilir, yağ yapabilir, hayvanların hastalığından az çok anlar, hayvanları doğurtabilir, pisliklerini temizleyebilir. yani a dan z ye işle ilgili bütün performansını ortaya koyar.
demem o ki eşiniz boya işinden, muhasebesinden, satış alanından, personelin çalışmasından, boyanın ham madde halinden paketli olarak çıkımına kadar herşeyinden anlarsa evet yapabilir. ha bu arada hergün de fabrikaya uğraması gerek. yoksa en yakının bile olsa seni suya götürüp susuz getirebilir.

başında durmayacagım bir işe girmezdim, aslında güven meselesi birazda. düşünülebilir ama iyi tartılması lazım.

bir iş kurulurken şöyle hesaplama yapılır, aylık sabit gider,elektrik su,kimyasal üretim giderleri,amortisman artı işçi giderleri maaşı sigortası yemesi içmesi vs... bunlar kalem kalem yazılır hesaplanır. ve 1 sene en az kar etmeyecek şekilde ,bu sabit giderlerin ödenmesi gerekn miktar hazırda bulunmalıdır..
yani örnek veriyorum aylık sbait gider,bu fabrika hiç satış yapmasa dahi,50bin tl mesela.50x 12 600 b,n hazırda bulunmalı..
eşinizin arkadaşının bu kadar parası var mı? kazanılacak paradan ödenir diye başlanmaz çünkü bir işe..o paradan ayrıca herkesin sermaye oalrak çektiği kredi ve faizi de ödenecek çünkü...
bunların yanında iyi bir muhasebeci mali müşavir bulmak onlara sabit aylık vermek gerekli..
ayrıca boya fabrikası için üretim malzemelerinden bihaberseniz ,kimyasalcılar sizi güzelce kazıklayabilir.
ortak işi zordur hele ki başında durmayacaksanız..
hazır sermaye yoksa kredi çekilip sermaye yapılmaz..
sorularınız varsa cevaplarım..ben de bir fabrikada çalışıyorum ayrıca iş kurmak için araştırma yapıyorum :)

başında duramadığınız işi bilsenizde bulaşmayın derim
ne kadar tanıdık iyi olsa da maalesef ortaklıkla ilgili pek iyi deneyimler duymadım, ortaklık bana göre evlilik gibi aynı keseye düşünce işler değişiyor

arkdaşım babası biriyle ortak oldu babası işi biliyordu diğeri bilmiyordu 2-3 yıl içinde adam öğrendi mobnig uyguladı adam lanet olsun deyip ortaklıktan ayrıldı
aynı şekilde akrabam bildiği işi yapmak için briyle ortak oldu (ama ona onları pek tanımıyorsun saçmala ortaklıkte bir evlilik diye uyardım tabi genç tecrübesiz olduğum için dinlenmedim)
karşı taraf biraz ucundan biliyordu işleri öğrenince akrabanın çocukları çalışmaya geldiğinde onlara huzur vermediler sürekli laflar tafralar adam ortak olarak girdiği işe harcadığından biraz daha eksik alarak 2 sene sonunda ayrıldı

Pek çok tecrübeye dayanarak söylüyorum, eşle dostla, arkadaşla ortak iş yapmayın.
Tüm sermayenizi krediyle oluşturacağınız işe de sakın girmeyin.
100bin tl birikmiş paramız var deseydiniz bile bu işe girmeyin derdim.
Ekonomide korkunç bir durgunluk var, yıllarca da içinden çıkılacak gibi durmuyor. Bu dönem ticari girişim için hiç uygun bir dönem değil. Alın maaşlarınızı standardınızı devam ettirin, daha karlı çıkacaksınız emin olun.

Sizin ortak olduğunuz kısmı abiniz adına alacaksınız,doğru mu anladım? Ben olsam yarının ne getireceğini bilmediğim için güvenmem. İş zaten riskli,gerek yok bence

Back
X