Eşim eczacı ama ondan beklemediğim cahîl davranışlarda bulunuyo

ensereh06

Guru
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2013
278
124
323
Ankara
YMerhaba arkadaşlar ben Ankara da doğdum büyüdüm ailem muhafazakar olmasına rağmen gayet rahat yetiştirdiler(yani doğudakiler gibi baskıcı değillerdi) Haziran'da elinle evlenip Elazığ'a geldim eşim Elazığ lı görücü usülüyle tanıştık ama gerçekten çok aşık olup severek evlendik(aşık olup sevmek için illa ki insanın kendi tanışması gerekmiyormuş anladım)gelelim sorunuma eşim eczacı yani okumuş kendini geliştirmiş biri ama ondan beklemediğim cahile davranışlarda bulunuyor (tipik Doğu erkeği)ama lütfen yanlış anlamayın ben asla doğuluları küçümsemiyorum benim önem verdiğim insanlarda ahlak karakter ve manevi artılardır. Asla ayrımcılık yapmam(ırkçılık vs asla yapmam hayatımda)ayrıca babası Kürt yani kendi de Kürt demek oluyo bu dediğim gibi asla ırkçılık yapmam ama aile yapısı olarak ben çok rahat yetiştim(maddi rahatlıktan bahsetmiyorum) ama o hiç rahat değil en ufak şeyleri sorun ediyor mesela bu ay adetim aşırı sancılı geçti dün doktora gittim eşimle neyse dönüşte görümcemi aldık arabada üçümüz oturuyoruz ben görümceme doktora gittiğimi söyledim kistten veya iltihaptan şüphelendiğimi ama olmadığını söyledim vs akşam oldu eşim bana dedi ki sen ben varken ablamın yanında nasıl öyle konuşursun şok oldum çok utandım dedi sanki ben cinsel hayatımızı anlatmışım gibi muamele yaptı adet olmak vs ayıp mı yani tamam abilerim ve babamla bende konuşmam ya da onlar yanımdayken ama sadece bayanlara özel bi hastalık sen evlenmişsin benimle hergün ilişkiye giriyosunda bu bayan hastalığı mı kınanacak bişey oluyo bi de diyo ablamda eminim çok rahatsız olmuştur off yaaa bu tür davranışları beni yıpratıyor ondan soğuyorum neyse o öyle deyince bende dedim tamam bi daha konuşmam ama çok alındım ağlamaklı oldum ne yapıcam bilmiyorum hep bu tarz kavgalar sorunlar çıkarıyor ne yapmalıyım yardımcı olun

Canım dediğin gibi yetiştirme tarzlarınız farklı ,kültürleriniz farklı ,bu durumda evliliğin sağlıklı bir şekilde yürüyelbilmesi için eşini iyice tanıman gerekir onunda seni tanımanız gerekir. bu da biraz zaman alacaktır ..zamanla her ikinizde törpülenir birbirinize uyarsınız inşallah.
Anlattığın olayda evet sen eşin ve kardeşinin yanında böyle konuları konuşmaktan çekinmeyebilirsin ama eşinin ablası belki erkek kardeşi yanında regl adet,ne biliyim butür konulardan bahsedilmesinden utanıyorlardır ,Sende diyorsun bende babamla yada abilerimle bu durumları konuşmam diye ama bahsettiğin durumu bir başka bayanı abisinin yanında konuşmak durumunda bırakıyorsun...birde bu bakış açısıyla bakmalısın bence...
Sonuçta bencede sorun yok ama bazen empati yapmak gerekiyor malesef..

Doğulu bir bayan olarak cevap vereyim eşinin hareketine. Mesela ben olsaydım durduk yere anlatmazdım doktora gittiğimi. Ha olaki görümcem sordu o zaman cevap verirdim. Eşiniz biraz abartılı tepki vermiş. Sonuçta sizin yetiştiriliş tarzınızı az çok biliyor olması lazım. Her doğulu bir değildir ama bizimde aile yapımız gereği her şeyi her yerde konuşmuyoruz. Yetiştiriliş tarzıyla ilgili. Alışırsın inşallah ya da eşin anlayışlı davranır umarım. Irkçılık yapmam diyorsunuz ama kürt olduğunu özellikle vurgulumaşsınız ya neyse bu konuya hiç girmeyeyim en iyisi

bu eşinin cahilliği ile değil sosyal ve kültürel farkla ilgili birşey. senin yaptığın da ona cahilce gelebilir mesela. bana göre bu durumlar seni ne kadar sıksa da uyum sağlamaya çalışmalısın. çünkü evlilik bu ve evlilikte fedakarlık yapmayan değişmeyen kişi kaybeder diye düşünüyorum.

Yorumun için teşekkür ederim evet Kürt olduğunu vurguladım ama bunu yazma sebebim gelenek görenek örf adet sosyal ve kültürel açıdan farklı olduğumuzu ifade edebilmekti

ben ortada pek bi sorun göremedim açıkçası , çok zor bişi değil bir daha bahsetmezsiniz eşiniz varken bu tarz durumlardan başkasına olur biter

Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar haklısınız eşimi tanımaya çalışıp ona uyum sağlamalıyım nabzına göre şerbet vermeliyim tepki gösterebileceği şeyleri az çok tahmin edip dikkatli olucam çünkü her tartışma çok yıpratıyor ilişkimizi

ilk önce belirteyim doğulu değilim. ve o kültürde yaşamadım.. ancak görümcemle o tür konuları eşim yanımdayken konuşamam. yoksa ikimizde utanırız. ayrı olarak konuşuruz. eşimin durumları bilmediğinden değil. mizaç meselesi.

eşinizin tepkisi abartılı olabilir.. güzelce anlatsaydı daha iyi olurdu. sadece o kısımlarda eşinizi güzelce uyarabilirsiniz. kibarca söylersen daha iyi anlarım seni gibi...

sizinde dediğiniz gibi. uyum sağlamaya çalışın. mutluluklar...

Bir doğulı olarak söylüyorum ; doğuda aileler bu tarz kadın hastalıkları, erkek hastalıkları, cinsel içerikli konuları kadın-kadına erkek-erkeğe konuşurlar.
Bu eşinizin cehaletinden değil yetiştirilme tarzından kaynaklanıyor.
Bizim ailede farz edelimki benim bir kadın hastalığım var. Bununla ilgili babam bana soru sormaz anneme sorar. Kendileri konuşur. Bu konuşulurken bile yanlarında olmam haberim olmaz. Bu konularda biraz fazla hassaslar.
Muhtemelen sizden değil ablasının yanında böyle bir konu açtığınızdan ablasına karşı utanmıştır.
Şİmdi düşünüyorum. Benim dayım ve yengem annemin yanında böyle bir konu konuşsa dayım annemden annemde o konuşma gerçekleşirken dayım orada olduğundan utanır.
Bu onların değiştirebileceği bir şey değil. Hastalık bu ne alaka diyebilirsin fakat böyleler işte.
Hatta anne - kız arasında bile utanılarak sıkılınarak konuşuluyor. Bu konudan çok çektim ama öyle yetişmişler. İster cinsel tabu ister gerici zihniyet ister cehalet diyebilirsiniz. Fakat hiç biri değildir...
Bilginize.

Bu arada doğulu olduğunu söyledikten sonra Kürt diye özellikle belirtmeniz ırkçılık sayılır. Çünkü doğulu dedikten sonra kürt diye belirtmenize gerek yoktu. Nitekim arap olsun acem olsun kürt olsun hepsinin kültürü birbirine yakındır çünkü hepsi doğuda iç içe yaşamaktadır.
Sanırım eşinizi ve ailesini küçümsüyorsunuz. Umarım bu sorunların üstesinden gelirsiniz. Bunu da ancak uyum sağlayarak yapabilirsiniz...

bende doğuluyum bende kürdüm.. batıda büyüdüm.. ailem ne baskıcı nede geri kafalı..
madem kürt oldugunu herzaman böyle belirtcektin neden bir kürtle evlendin?

bu anlatığınız bizim tarafımızda CAHİLLİK deil. edep haya kavramına girer.. sizin yetiştirme tarzınız buna uygun olmayabilir.. ailenizden böyle görmemiş olabilirsiniz..
sizin bu hareketi yapmanız edepssiz hayasız olduğunuz anlamına nasıl gelmiyorsa, eşinizinde cahil olduğu anlamına gelmez..

biriyle evlenince , ister istemez onun ailesine ayak uydurmanız gerektiğine inanıyorum..
mesela kürtlerde çok dikkat edilen bi davranış var.. büyükler gelince bizim orada ayağa kalkılır.. (arkadaşımın evine gidince babası gelince ben saygıdan ayağı kalkınca hepsi garipsemişte mesela)
sen kalkarmısın kalkmazmısın bilemem.. bunu şundan dolayı söyledim; yarın öbürgün böyle bir durum başına geldiğinde, eşin sen neden ayağıya kalkmadın derse, bu adetlerine bağlı olduğunu gösterir.. gönlü hoş olsun diye sende yapıverirsin..

benim annem mükemmel bir kadındır. dar görüşlü değildir.. ben bugun bu konuma geldiysem annem sayesinde geldim.. ama mesela ilk hastalandığımda (regl) anneme söyleyememiştim.. doğuda bu olaylar biraz daha farklı..

Son düzenleme:

Eşiniz cahil değil sadece yetiştirilme tarzı farklı diyelim,ayrıca sizde diyorsunuz bu tür konuları abimin ve babamın yanında konuşmam diye siz de görümceniz ve eşinizin yanında konuşarak görümcenizi utandırmış olabilirsiniz siz nasıl ki kendi babanızın ve abinizin yanında bu tür konuşmalara girmiyor iseniz görümcenizde abisinin yanında bu tür konuşmalara girmek istemeyebilir.

Herkes eşinin Kürt olduğunu belirtmesine takılmış.
Doğuda yaşayan herkes Kürt olmadığına göre,belirtmesi gayet normal.
Amerika'da yaşıyorum ama eşim İtalyan deseydi yine ırkçılık mı yapmış olacaktı ?
Bazen çok gereksiz hassasiyetler gösteriliyor.

Sevgili konu sahibi...Başlığı görünce içeriği çok başka türlü düşünmüştüm.
Ancak bu yazdığın konu,gerçekten yetiştiriliş ve yaşam tarzıyla alakalı.
Ankara'da rahat yetişen bir kızın Elaziğ'a böyle bir aileye gelin gitmesi büyük cesaret.
İnşallah söz ve nişan döneminde yeteri kadar tanıyıp,ölçüp tartmışsındır.
Yine de zorluklar yaşaman kaçınılmaz.Karşılıklı anlayış ve özveri ile bazı şeylerin üstesinden gelebilirsiniz.
Ama hep tek taraflı çaba ile sadece sen mutsuz olursun.

bence çok normal eşinizin utanması ama tabi fazla tepki vermesine gerek yok.bu konunun geri kafalılıkla ilgisi yok.bazı kültürlerde bu tarz konular pek konuşulmaz.mesela görümcem bana eşimin yanında kendi rahatsızlıgından bahsedince utanmam.ama gelinimiz abimin yanında kendi kadın rahatsızlıgından bahsetse utanırım.

Son düzenleme:

etik bi davranış değil..
ben ozaman hayatımda biri olunca
'ben bir türkle beraberim' diye konu açsam doğru olmaz dımı.. ben böyle bir konu açsam kürt olduğum için direk 'bölücü' damgasını yerdim..
alevisi sünnisi kürtdü türkü lazı çerkezi arabı bir çok insan türü mevcut türkiye..
ve konu sahibi bunu doğulu bir kürt olarak yazmamış..
doğulu geri kafalı bir kürt olarak belirtmiş..

bende kürtdüm.. bayrağım ay yıldız!

Arkadaşlar hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim ama gerçekten yanlış anlaşılmışım yemin ederim ne kürtleri küçümsüyorum ne de ayrımcılık yapıyorum Kürt olduğunu belirttim çünkü çok farklı bir kültürel yapıları var inanın eşimin veya ailesinin veya diğer kürtlerin geri kafalı olduğunu asla ima etmedim üstelik kayınbabamın koca bir kütüphanesi var elinden kitap düşme z Arapça öğretmeni aynı zamanda eşim ve ailesi çok görgülü misafir ağırlamayı çok severler dediğim gibi ırkını belirtmemin sebebi arkadaşında dediği gibi bütün doğulular Kürt değil mesela biz malatyalınız ama Kürt değiliz inanın ayrımcı değilim asla benim dünya görüşüm şöyle biz elîmizden geldiğince islamı yaşamaya çalışıyoruZ kapalıyım namazlarımı kılarım birçok kişi bana geri kafalı diyor ben kürtlere demedim hiçbi zaman yanlış anlaşıldığım için çok üzgünüm

Kürt değilim fakat konu sahibi doğu kültürünü kürtlere mal etmiş. Doğulu demesi yeterliyken özellikle berlitmesi absürd olmuş. "Tipik bir doğulu" dedikten sonra Kürt'te olsa Türk'te olsa yada nereli olursa olsun belirtmesine gerek yoktu. Çünkü doğudaki ailelerin yaşayış kültür ve ahlak değerleri birine çok yakın neredeyse aynıdır. Bu nedenle gereksiz ve özellikle ayrım yaptığını ifade ettim. Sanırım arkadaşlarda aynı nedenden ötürü "gereksiz hassasiyet gösteriyor" Burada konu sahibi hem doğulu olmasını özelliklede Kürt olduğunu belirterek eşini ve ailesini yeriyor. Başlığa bakın "eşim ondan beklemediğim cahil davranışlarda bulunuyor".
Amacım polemik yaratmak değil...

Son düzenleyen: Moderatör:

İslamı yaşamaya çalıştığımı şu sebeple yazdım peygamberimiz islamda ırkçılığı yasaklamış ve Allah katında üstünlük ancak takva iledir buyurmuştur takva(Allah'a karşı gelmekten sakınma)

Malatyalısın demekki doğu kültürünü biliyorsun. Belki bu nedenle özellikle kürt diye belirtmek istedin şimdi daha net anlaşılıyor.Yinede bu kültürü biliyor olmana rağmen eşinin utanmasını cahilce bulman garip geldi. Belki aşırı tepkisi varsa rahatsız olabilirsin ama cahildir demek yanlış olur bence....

eğitim ve öğretim çok farklı şeyler.
eczacı olması harika bir hayat görüşüne bir vizyona sahip olacağı, her hareketinin ya da davranışının adab-ı muaşeret'e uyacağı anlamına gelmez.
eğitim aile ve çevreyle alakalı bir şey.
kültürel farklılıklar şahısların birbirini insafsızca yargılamasına sebep oluyor ne yazık ki. ben de yapmışımdır zamanında
empati çok önemli. bu gibi durumlarda biraz esnek olmanız gerek. çok öenmli bir şey olmadığı sürece sizinle aynı bakış açısına sahip olmaması sizi üzmemeli.

doğu ve kürt olayına hiç girmek istemiyorum ama detaylar rahatsız edici.

Konuyu farklı yönlere çekiyorsunuz. Az önceki mesajımda belirttim eksik bilgiden ötürü yanlış anlaşıldınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…