Deri hastalığı olduğu için (kanda olsa daha kolay tanır) vücut virüsü biraz geç tanıyor ve bu yüzden hemen bağışıklık oluşturamıyor. Eğer bağışıklığını yüksek tutarsan takviyeler kullanırsan siğiller baskılanıyor. Ama siğil çıkmadığı geçmiş olduğu anlamına gelmiyor. 20’li yaşlar bunun için şanslıyken 30’dan sonrası için yavaşça güçleşiyor. Kendimde arkadaşımda ve forumdaki kişilerden gördüğüm kadarıyla her vücut farklı tepki veriyor. Normalde yüksek riskler siğil yapmazken bende siğil yaptı. Aynı şekilde arkadaşımda da. Ama mesala 2 ya da 3 olması lazım forumda bir tanıdığım var siğil çıkmıyor ve rutin kontrolde öğreniyor. Yüksek riskli olsada hemen smearda kötü sonuç çıkmayabiliyor. Vücudun bazı yerlerinde çıkan siğiller gibi değildir. Türü benzer ama genital bölgede siğil yapanlar ayrıdır. Tedavi kişiye göre değişebilir. Ben panikle çok para döktüm bu hastalıkta. Neyseki sağlık çalışanıyım da sakin olup kendime geldikten sonra daha doğru kararlar verebildim. Şimdilik sakin olun eşiniz siğillerden kurtulana kadar oral seks bile yapmayın. Prezervatif hpvden korumaz. Çünkü hpv kasıklarda, makatta, genital organlarda deri altında siğilsiz saklı olabilir. Önemli olan deri ile derinin temas etmesidir. Geçmesi için 1 yık siğil çıkmamış olması gerek. 1 yıldan sonra siğil çıkmıyorsa testler tekrarlanır. Eğer hala var ise bağışıklığın düşmesine izin verilmez ve takviyeye devam edilir. Bu hastalıkta önemli olan tek şey bağışıklık.