Niye kursa gitmediniz?? (muki) Mutter Kinder kurslar var. Siz ders görürken bebege cocuga oyun odasinda bakiliyor oynatiliyor. Ücretsiz bizdeki belediye gibi (Gemeinde) kurumdan bilgi alabilirsiniz. Yine ayni sekilde yüzme havuzlari var. Bebekle beraber yüzebiliyorsunuz. Beceri kurslari var. Hem el isi hem dil ögretiyorlar. En son bicki dikis kursu görmüstüm. Bebek ya bebek arabasinda uyuyor ya da yer minderine koyuyuorlar ve oradan annesini görüp sesini duyabiliyor. Baska odaya da degil direk görebileceginiz bir noktada bu bebek cocuk alanlari. Kücük cocugu olan yabanci anneler dil ögrenebilsin diye neredeyse milletin kapisina kirmizi hali dösüyorlar ama bizim hanimlar herseye bahane buluyorlar. Hep yaziyorum, kendini ifade edebilecek kadar dil ögrenemzsen hicsin buralarda. Adam benden kesilen vergilerle sana ücretsiz kurs aciyorlar niye gidip ögrenmiyorsun diyor. Cocugunuz oyun gruplarina sonra da kindergarten a basliycak. Ögretmeni konusmak anlatmak istiycek veya hastalaninca doktora götüreceksiniz, nasil iletisim kuracaksiniz?
Esiniz dayisinin yaninda degil de normal maasli bir Alman firmasinda calissaydi görürdüm o izinsiz 3 ay calistirmayi. Haftalik calisma saati, izni, mesaisi, resmi tatil calisma günleri... adamlar kurusu kurusuna hesaplayip hakki neyse ödüyor. Daha bir kez görmedim ki yabancinin degil akrabasinin yaninda veya herhangi bir Türk isyerinde calisip ta hakkini alan bir vatandasimizi. Nereye gitsek oraya götürüyoruz firsatciligi kazikciligi. Burada Türk marketinde calisan kasiyer kizlar karda kista paltoyla montla calisiyor cünkü adam isitmiyor marketi. Sikayet edemiyorlar cünkü dile cok hakim olmadiklari icin dogru düzgün bir is bulamiyorlar. Gavur denilen adamlar yazin serin kisin sicacik tutuyorlar isyerlerini. Yabancinin degil dayinin yaninda calis ezilmezsin kendi isimizi yapiyoruz diye diye sömürüyorlar insani.