Eşimle kavgamız

Evlilik içinde benim param senin paran olur. Gayet de olur. Çünkü evlilik zaten farklı karakterlerin birbirlerini idare ettikleri, zaman zaman törpüledikleri, kendi hayat tecrübelerini birbirlerine altardıkları bir kurum.

Taraflardan biri savurgandır, öteki ise tutumlu. Tutumlu olan parayı idare eden taraftır ve diğer tarafın düşüncesizce savuracağını biliyorsa parayı kendi hesabında tutar. Taraflardan biri aşırı cimri ise diğer taraf tatil, eğlence gibi organizasyonları yapar ve yine parayı kendi hesabında kendi inisiyatifi ile kullanır. Zira diğer cimri tarafa kalsa ömür boyu ne tatil yapılır ne bir yere gidilir.

Senin paran benim param durumu ancak şu şekilde çirkin olur. Eve giren maaşı, eşler birlikte hesap eder. Birlikte ayırır, birlikte biriktirir. Harcarım sana ne benim param, vermem sana ne benim param gibi cümleler bu durumda çirkindir olmaması gerekir.

Ancak dediğim gibi herkesin karakteri bir değil. Savurgan ve tecrübesiz bir adama gayet de benim param denmelidir ki ileride yaşanacak sorunlar engellensin. Adam hastaneye gidicem organ nakli olmak için dediğinde vermem benim param dememiş kadın. Saçma salak bilmediği bir mevzu için demiş ki konu sahibinin hatası en başta o parayı vermiş olması.

Kavga konusuna gelirsek, sakin bir zamanda "evet en başta verdim ama artık bu konuda şüphelerim var. Senin de gördüğün üzere bir kar yok ortada. Aksine zarar var. Ben geleceğimizi heba etmek istemiyorum ve parayı bankaya yatırmak için geri istiyorum" deyin. Kavga çıkarırsa da çirkinleşin. Mafya gibi çökmesin paranıza. Vay be eşe bak diye olayı dramatik hale getirirse de "sen eş olarak geleceğimizi heba ediyorsan bunu engellemek eş olarak benim görevim" deyin. Geri adım atmayın. Benim param vereceksin şeklinde değil de bizi ve geleceğimizi düşünüyorum şeklinde ifade ederseniz sorun olmaz diye düşünüyorum.

Basım saygısız bir konuşma biçimi bu?! Paranızı in kontrolünü alın, altına çevirin ve bankada kasa kiralayıp içine koyun. Tek sizin adınıza açılsın, bahsetmeyin bile ona bundan ve bitsin. altın ve döviz uzun sürede getirisi olur, alıp unutacaksınız yani.

Neden senin paran onda? Bana çok garip geliyor benim annem babam 23 senedir evli ve ikiside evlendiğinden beri çalışıyor ve babam hep der ki 23 senedir annenin kaç para maaş aldığını bile bilmiyorum..

Benim param senin paran muhabbeti yapacaginiz adama paranizi vermeseydiniz hatta evlenmeseydiniz keske.
Evlilik yurutecek olgunlukta gormedim ben iki tarafi da.

Evlilik içinde benim param senin paran olur. Gayet de olur. Çünkü evlilik zaten farklı karakterlerin birbirlerini idare ettikleri, zaman zaman törpüledikleri, kendi hayat tecrübelerini birbirlerine altardıkları bir kurum.

Taraflardan biri savurgandır, öteki ise tutumlu. Tutumlu olan parayı idare eden taraftır ve diğer tarafın düşüncesizce savuracağını biliyorsa parayı kendi hesabında tutar. Taraflardan biri aşırı cimri ise diğer taraf tatil, eğlence gibi organizasyonları yapar ve yine parayı kendi hesabında kendi inisiyatifi ile kullanır. Zira diğer cimri tarafa kalsa ömür boyu ne tatil yapılır ne bir yere gidilir.

Senin paran benim param durumu ancak şu şekilde çirkin olur. Eve giren maaşı, eşler birlikte hesap eder. Birlikte ayırır, birlikte biriktirir. Harcarım sana ne benim param, vermem sana ne benim param gibi cümleler bu durumda çirkindir olmaması gerekir.

Ancak dediğim gibi herkesin karakteri bir değil. Savurgan ve tecrübesiz bir adama gayet de benim param denmelidir ki ileride yaşanacak sorunlar engellensin. Adam hastaneye gidicem organ nakli olmak için dediğinde vermem benim param dememiş kadın. Saçma salak bilmediği bir mevzu için demiş ki konu sahibinin hatası en başta o parayı vermiş olması.

Kavga konusuna gelirsek, sakin bir zamanda "evet en başta verdim ama artık bu konuda şüphelerim var. Senin de gördüğün üzere bir kar yok ortada. Aksine zarar var. Ben geleceğimizi heba etmek istemiyorum ve parayı bankaya yatırmak için geri istiyorum" deyin. Kavga çıkarırsa da çirkinleşin. Mafya gibi çökmesin paranıza. Vay be eşe bak diye olayı dramatik hale getirirse de "sen eş olarak geleceğimizi heba ediyorsan bunu engellemek eş olarak benim görevim" deyin. Geri adım atmayın. Benim param vereceksin şeklinde değil de bizi ve geleceğimizi düşünüyorum şeklinde ifade ederseniz sorun olmaz diye düşünüyorum.

Cevapların çoğunluğuna bakıp,
evlilikte senin/benim param olmaz olayını, sadece "benim param olmaz" olarak algılayan kadınlar olduğunu gördükçe,
ülkede çalışan kadınların yarısının maaş kartlarının niye kocalarının cebinde olduğunu anlayabiliyorum.

-Senin paran benim param, benim param yine benim param diyor kocalar, bizim hatunlar hala demagoji peşinde.

Evet hatunlar. Eşim dışarı çıktı geri geldi alcam sana kitap dedi. Heralde dank etti. Yazmamışım ama o yuklü miktada para kaybetme sınırına yaklasınca parayı zaten bankaya yatırmaya kendi karar vermiş. Yine bana sormadan yapmış ama yapmış sonuçta buna takılmadım ama hala takip ediyor piyasayı ve sanki birşeyler dürtüyor yine sanki korkuyorum. Bağımlılığa doğru gitmesinden korkuyorum. Neyse hallettik şimdilik. Tesekkürler kıymetli yorumlarınız için.

Merhaba hanımlar. Az önce eşimle tartıştık. Su an sinirliyim ve mantıklı düşünemiyorum sizden yorum istiyorum. Benim şahsıma ait toplu bir param var. Eşim bunla altın gümüş al sat işine girdi. Ben bunlarla uğraşmasını baştan beri hiç istemedim. Böyle bir bilgisi de yoktu önceden. Sürekli telefonda vunları takip ediyordu 7 24. Neyse en son yuklü sayılabilecek bir para kaybı yaşamaktan kıl payı kurtuldu az bir zararla kurtuldu yani. 3 aydır bu para bizde desek 3 aydır birşey kazanamadık. Az kazandı o da kayıpla gitti diyelim. Birkaç kez bunun tartışmasını da yaptık. Oynama şu parayla yatıralım sabit dursun diye. Neyse az önceki meseleye geleyim. Ben kpss ye hazırlanıyorum. Coğrafya videosu dinleyip ezberlemeye çalısıyorum.çıkmaz bunlar çalışma dedi bana. Ben de çıkıyor bunlar dedim. O da hah işte bilmeden konuşma dedi. Bazen sen de bilmeden konusuyorsun gümüş altın için yaptıgım yorumlardan bahsetti. Bilmeden konuşuyormuşum. Neyse konuyu geçtik ben bana kitap lazım dedim. Yok sana kitap dedi. Ama gerginiz ikimizde. Ben dedim ver paramı. O dedi yok sana para vermicem paranı. Tartıştık. Kavga ettik. Çok sinirliyim şu an. Ne düşünüyorsunuz.
Galiba fazla tolerans göstermişsiniz paranızı alın başına bi iş gelmeden

Konu sahibi benim param senin paran diyemez ama kocası sadece kendi tasarrufuyla parayı değerlendirebilir yani hanımlar bu mudur? Bazen hakikaten şok oluyorum konuya cevapları okurken nereden neyi yanlış anlasak da ders versek diye mi bakıyorsunuz olaylara bilmiyorum ki.

Coğrafya da çıkmayan konu yok kpss öğrencisiyim oradan biliyorum. Uydurmasın mümkünse. Ayrıca siz niye size ait olan toplu parayı ona veriyorsunuz ki ? Hem de başından beri desteklememişken. Esinizin işi iyi olur, güzel fikirleri olur, size destek olmuştur,zamanında,paragöz değildir, ya da son çaredir. O zaman verirsiniz batsa da çıksa da helal olsun dersiniz. Çift taraflı hata var. Onun toplu parası olsaydı siz de bir miktar destek sağlasaydınız keşke. Anapara sizin olmasaydı.

Tartışma konusunda ikinizde birbirinizin damarına basmışsınız, birbirinizi sinirlendirmişsiniz. Pek de haklı haksızlık bir durum yok.

Ama bence daha büyük bir sorun var.

Bir evlilikte nasıl senin paran benim param olur, buna bir türlü anlam veremiyorum. Yani evlenince bence şahsa ait değil, haneye, aileye ait toplu para olur. Yatırım yapılacaksa, iş kurulacaksa ortak karar verilir. Bir taraf diğer tarafı saymadan hareket etmez, edemez. (Tabi erkek/kadın savurgandır, bağımlılıkları vardır, boşanma düşünülüyordur, o zaman tabi ki ayrı birikim yapılır. Bunu normal, rutin giden bir evlilik için söylüyorum.)

Bence üzerinde düşünmeniz gereken konu bu.
Sonra kadınlar adamlara maaşını versin adam da kadına harçlık versin sizce olay bu mu ? Gayette senin benim olur iki tarafta çalışıyorsa. Her ay ortaya toplu bir para konur birazı birikim diğerleri giderler ekstralar olur. Onun haricinde kimin kendi parasıyla ne yaptığı karşı tarafı ilgilendirmez. Çalışmayan hanımlar da aynı şekilde eşi evinden eşinden kısmıyorsa ne yaptığı onu bağlar. Çalışmayan kadınında eşinin verdiği parayla ne yaptığı onu ilgilendirir. Eşini ilgilendirmez. Evlilik iki farklı kişinin ortak yaşamasıdır. Özel hayatlar her zaman ayrı olmalıdır.

Coğrafya da çıkmayan konu yok kpss öğrencisiyim oradan biliyorum. Uydurmasın mümkünse. Ayrıca siz niye size ait olan toplu parayı ona veriyorsunuz ki ? Hem de başından beri desteklememişken. Esinizin işi iyi olur, güzel fikirleri olur, size destek olmuştur,zamanında,paragöz değildir, ya da son çaredir. O zaman verirsiniz batsa da çıksa da helal olsun dersiniz. Çift taraflı hata var. Onun toplu parası olsaydı siz de bir miktar destek sağlasaydınız keşke. Anapara sizin olmasaydı.
Size de başarılar kpss de🙏

Evet hatunlar. Eşim dışarı çıktı geri geldi alcam sana kitap dedi. Heralde dank etti. Yazmamışım ama o yuklü miktada para kaybetme sınırına yaklasınca parayı zaten bankaya yatırmaya kendi karar vermiş. Yine bana sormadan yapmış ama yapmış sonuçta buna takılmadım ama hala takip ediyor piyasayı ve sanki birşeyler dürtüyor yine sanki korkuyorum. Bağımlılığa doğru gitmesinden korkuyorum. Neyse hallettik şimdilik. Tesekkürler kıymetli yorumlarınız için.
Diğer yazdıklarınız için bir şey diyemem, ki zaten aranızda halletmiş sorunu çözmüşsünüz ama 2 temel sorununuz var, yatırım konularında ortak karar almıyorsunuz, eşinizin size danışma gibi bir huyu yok ki bu iyi değil, sonuçta ikinizin parası ve yatırımda ikinizin geleceği için, o halde ortak karar verilmesi gerekir, diğer sorun eşinizin yatırım finans işlerinden anlamıyor oluşu, takip ediyor dediğiniz yatırım yapacağı enstrümanın fiyatlarının takibi ve o yatırım aracıyla ilgili uzman görüşlerini dinliyor sanırım, taban fiyat tavan fiyat analiz bilgisi yok, sermayenin tümünü kullanıyor ki bu da çok büyük bir risk, bu tip yatırımlarda eldeki tüm para kullanılmaz, yapacaksa küçük miktarlarla yapsın, biraz analiz öğrensin, kaybederse de miktar az olacağından eğitim zayiatı der en azından.

Sonra kadınlar adamlara maaşını versin adam da kadına harçlık versin sizce olay bu mu ? Gayette senin benim olur iki tarafta çalışıyorsa. Her ay ortaya toplu bir para konur birazı birikim diğerleri giderler ekstralar olur. Onun haricinde kimin kendi parasıyla ne yaptığı karşı tarafı ilgilendirmez. Çalışmayan hanımlar da aynı şekilde eşi evinden eşinden kısmıyorsa ne yaptığı onu bağlar. Çalışmayan kadınında eşinin verdiği parayla ne yaptığı onu ilgilendirir. Eşini ilgilendirmez. Evlilik iki farklı kişinin ortak yaşamasıdır. Özel hayatlar her zaman ayrı olmalıdır.
Yazdigim mesaja gelen ikinci anlamlandiramadigim tepki bu.. gercekten ne demek istedigimi anlatamamisim..

Bakin tekrar soyluyorum, eve giren para kisilerin degil hanenindir. Ben de calisiyorum, ne kazaniyorsak ortada. Odemeler yapilir, cebimize harcligimizi da koyariz, bitti gitti. Senin paran benim param olmaz. Ben de biter ondan isterim onun biter benden ister. Ama bunun adi benim ya da onun olmaz. Paranin durdugu yer degisir sadece.

Aile butcesini sasrmadigi muddetce ben sahsi harcamalarina karismam, o da benim harcamalarima karismaz.

Umarim bu kez daha net anlatabilmisimdir.

Yazdigim mesaja gelen ikinci anlamlandiramadigim tepki bu.. gercekten ne demek istedigimi anlatamamisim..

Bakin tekrar soyluyorum, eve giren para kisilerin degil hanenindir. Ben de calisiyorum, ne kazaniyorsak ortada. Odemeler yapilir, cebimize harcligimizi da koyariz, bitti gitti. Senin paran benim param olmaz. Ben de biter ondan isterim onun biter benden ister. Ama bunun adi benim ya da onun olmaz. Paranin durdugu yer degisir sadece.

Aile butcesini sasrmadigi muddetce ben sahsi harcamalarina karismam, o da benim harcamalarima karismaz.

Umarim bu kez daha net anlatabilmisimdir.
Şimdi netleşti evet sizinki doğru tabi sağlıklısı bu

Cevapların çoğunluğuna bakıp,
evlilikte senin/benim param olmaz olayını, sadece "benim param olmaz" olarak algılayan kadınlar olduğunu gördükçe,
ülkede çalışan kadınların yarısının maaş kartlarının niye kocalarının cebinde olduğunu anlayabiliyorum.

-Senin paran benim param, benim param yine benim param diyor kocalar, bizim hatunlar hala demagoji peşinde.

Türk kadınlarının evlilik içi misyonu bu maalesef. Fedakar, verici, romantik. Maaş kartı demeyin bana, duyunca sinirlerim zıplıyor. Asla anlamıyorum kartın verilme sebebini.

Eşiniz sana kitap yok diyerek olan paradan sizi mahrum bıraktığı için hatalı siz de hemen peşine paramı ver dediğiniz için hatalısınız. Evlilik içinde senin param benim param muhabbetleri çok çirkin.

Normalde evlilikte senin Benin paran diye birsey yok. Ama burda adam tutmuş hiç anlamadığı bir işe parayı tıkmis. Kaybetme riski çok yüksek. Böyle bir durumda para verilmez.

Siz başta ona o parayı oynaması için vermekle hata etmişsiniz bence. Bir şekilde alın paranızı geri.

Back
X