Ev gecimi

Sıze tavsıyem her harcamanızı kalem kalem yazın market fıslerını de atmayın 1200 tl nereye gdyr anlarsın

Paranın hiç kıymeti yok,geldiği gibi gidiyor ben de anlamıyorum :110: Bizim gelirimiz 5bin lira,biz de zor geçiniyoruz..Gerçi ev kirası ve araba taksiti ödüyoruz ama iki kişiyiz nihayetinde o_O Herkesin standardı ve lüksü farklı tabi,kimi 1500 lirayla rahatça geçiniyoruz demiş kimi 7bin lira yetmiyor demiş;Allah herkesin rızkına bereket versin en önemlisi o :KK16:

3000tl az diyen arkadaşlara şaşıyorum. Bu devir de tamam geçinilmesi zor ama miktarda aman aman yakınılacak bir miktar değilki. 600 tl fatura diyorsunuz mesela faturalar nasıl bu kadar yüksek geliyor önce onu bir tartın. kış ayları olsa yakacak masrafı dicem ama öylede değil. bizim bütün faturalara verdiğimiz en fazla 150 ev telefonlarda 100 olsa toplam 250 gibi bişi oluyor. arada uçurum var.geri kalan 1200 tl içinde mutfak masrafınız da yok gayet geçinilmesi gereken bir para oluyor. haftalık 300 tl. her haftasonu gezdiğinizi düşünelim nereye gidip harcıyorsunuz ki bu parayı. yani şöyle limit koyun kendinize. karta ödeyeceğiniz miktar atıyorum 200 olmalı. onu geçecek bir alışverişi yapmayın.kartla yaptığınız her alışveriş tamamen lükse yapıyorsunuz.
Bence anormal bir durum yok faturalarda çünkü evin büyüklüğü ,yalıtımı ve kişilerin ısınma ölçütü faturayı şekillendirir.mesela biz doğalgaza aylık 600 -700 arası odededik kış boyunca.

Siz bu paralara geçinemiyorsanız benim ölmem lazım. Bende 3000 TL ve üstü para kazanıp geçinemeyenlere hayret ediyyorum ki ne kiranız var ne yol paranız.. Bizim eve giren para 2000 TL. 500 Tl araba kredisi ödüyoruz. 500 Tl ev kirası. Geri kalan 1000 TL'ye hem faturaları (ki doğalgazlı ev), hem arabanın gazını, hem mutfak giderlerini ayarlayıp hemde ay sonunu getiriyoruz. Üstelik her pazar dışarıda çıkarız. Biz de mi bir anormallik var, sizdemi acaba :oha:
Herkesin bir standardı vardır.bazısı pazar günü dışarı çıkar 50 tl harcar bazısı
Siz bu paralara geçinemiyorsanız benim ölmem lazım. Bende 3000 TL ve üstü para kazanıp geçinemeyenlere hayret ediyyorum ki ne kiranız var ne yol paranız.. Bizim eve giren para 2000 TL. 500 Tl araba kredisi ödüyoruz. 500 Tl ev kirası. Geri kalan 1000 TL'ye hem faturaları (ki doğalgazlı ev), hem arabanın gazını, hem mutfak giderlerini ayarlayıp hemde ay sonunu getiriyoruz. Üstelik her pazar dışarıda çıkarız. Biz de mi bir anormallik var, sizdemi acaba :oha:
herkesin belli yaşam standartı var :super:

Elma bile 4 tl ya elma:kızgın: Küçükken kasalarla alınan elmadan şimdi 5 kg al 20 tl. :KK62:
Sana bisey soyleyimi.
Buyuk sehirde yasamk cok zor hele istanbulda.
Sen buraya gel elmanin kralini yedireyin sana.
Kilosu 1.500.
En iyisi 2.90.
Burda hayat cok ucuz.
Erzincan tereyagi bir kilo.
Markette 16 tl.

Konuyla alakasiz olacak ama bu hafta istanbulda pazar ucuzlamisti. Bi tek meyveler standartini koruyor,yoksa domates 1.5 biber 1 sogan 1 bezelye fasulye 2-2.5 lira kilosu. Valla gozum döndü bir sürü sebze meyve aldim iki kisinin zor tasiyacagi kadar posetlere 50-55 lira verdim cok mutlu oldum:) ki kışın 50-55e ne alabiliyoruz ki. Kaldi ki anadolu sehirlerinde cok daha ucuzdur bunlar eminim.

Sevgili arkadaşım sürekli 1 hafta aynı çorbayı pişirmiyorum ben. Sürekli 1 haffta aynı yemeğide yapmıyorum. Sıkışık dönemlerimizde bu böyle olur. Oda 2-3 ayda 1 haftadır. 2-3 ayda 1 hafta mercimek çorbası içmekten ölmezsin. Neden cımbızla çektiiniz özellikle o kısmı anlamadım. Et yemiyoruz diye birşey de demedim. Her yemeğe gidip et koymam dedim. Bazen koyarım, bazen koymam. Her yemeğe et koyacaksın diye bir kaide de yok. Pilavına dahi et koyar gibi konuşuyorsun. Etimizi, balığımızı, her çeşit yemeğimizi, her çeşit soframızı ve sakatatımızı dahi yiyoruz merak etmeyin. Bütçen neyse ona göre hareket edersin, bende bunu yapıyorum. Anlatmaya çalıştığım bu.

Ben hergun kirmizi et yesem bikarim.

Kurban bayraminda bile ikinci gun gozum gorsun istemiyorum.

Haftada bir gun tavuk kis ise bir gun balik birgun kofteli veya etli bir yemek bir gun bakliyat bir gunde sebze yemegi yapmaya dikkat ediyorum.

Bence saglikli beslenmek sabah aksam et yemekle olmaz.

Hem protein sadece ette yokki. Sutte yumurtada yogurtta hatta bakliyatta protein var.

Et yemek kadar sebzede yemektir bence saglikli beslenmek.

Et yemek kenik erimesinin onune gecseydi teyzem kemik erimesi olmazdi. Teyzemin esi hayvan besliyor. Her kurban bayrami kocaman tosunu tek baslarina kesip derin dondurucuya koyuyor ve neredeyse hergun her yemegi ettir teyzemin ama sut icmez yogurt yemez kemik erimise basladi. Doktor 50 yasindasin ama vucudun 70 yasinda demis.

Velhasili onemli olan hergun et yemek degil duzenli olarak herseyden yemektir bence.

3 bin ile bazı illerde rahat gecinilebilir. Mesela ıstanbul gibi büyük şehirde yasiyorsaniz zorlanirsiniz , normaldir.
Annemle ikimiz çalışırken 3 bin civarı aldığımız gunler oldu ama ben ayakkabı kıyafet çok aldığım için paranın çoğu onlara gitti :) tabi evli olsam bu kadar rahat harcamam giderleri ona göre hesaplarim.

Ben hergun kirmizi et yesem bikarim.

Kurban bayraminda bile ikinci gun gozum gorsun istemiyorum.

Haftada bir gun tavuk kis ise bir gun balik birgun kofteli veya etli bir yemek bir gun bakliyat bir gunde sebze yemegi yapmaya dikkat ediyorum.

Bence saglikli beslenmek sabah aksam et yemekle olmaz.

Hem protein sadece ette yokki. Sutte yumurtada yogurtta hatta bakliyatta protein var.

Et yemek kadar sebzede yemektir bence saglikli beslenmek.

Et yemek kenik erimesinin onune gecseydi teyzem kemik erimesi olmazdi. Teyzemin esi hayvan besliyor. Her kurban bayrami kocaman tosunu tek baslarina kesip derin dondurucuya koyuyor ve neredeyse hergun her yemegi ettir teyzemin ama sut icmez yogurt yemez kemik erimise basladi. Doktor 50 yasindasin ama vucudun 70 yasinda demis.

Velhasili onemli olan hergun et yemek degil duzenli olarak herseyden yemektir bence.
Katılıyorum Vaveyla'cım. Sürekli et yemeyi sağlıklı birşey zanneden üyeler var. Ancak ölümcül bir hastalık olan gut hastalığı fazla et yemekten oluyor. Hiçbirşeyi abartmamak lazım. Mesela protein denen şey sadece ette yok, et yiyemiyorsan kuru fasülye yaparsın birebir aynı proteini taşıyormuş. Az az da olsa herşeyden yemektir sağlıklı olan. Bütçene göre sofranı bir şekilde oluşturuyorsun işte..

Bence anormal bir durum yok faturalarda çünkü evin büyüklüğü ,yalıtımı ve kişilerin ısınma ölçütü faturayı şekillendirir.mesela biz doğalgaza aylık 600 -700 arası odededik kış boyunca.
kış olursa ısınma olur evet belirttim zaten onu ama hani havalar sıcak o yüzden garip geldi. elektrik ayna 40 tl civarı gelir bana suda aynı şekilde. haftada 3-4 kere çamaşır makinası çalışır. bulaşık makinası 2 günde bir. benim makinalar mı az yakıo anlamadım

3 çocuk ve 3.000 tl iyi geçiniyormuşsunuz yi,ne..ama işte herkesin hayat tarzı ,harcamaları ,çocuk büyütmesi çok farklı..
1.200 nereye gidiyor demişsiniz ya,çocukları sinemaya götürseniz ya da bir h.sonu ailece çıksanız,çocuklara kıyafet oyuncak flan alsanız biter gide o para..Allah kolaylık versin.

geçinmek denilen şeyin sonu, ucu bucağı yok
makarnayla da karın doyuyor pirzolayla da. kimi tatil diye köyüne gider, 5 kuruş harcamadığı gibi bağda bahçede çalışıp dönerken erzak bile getirir, kimi gider antalyaya bırak erzağı yer içer orada dünya masraf yapar.
kiminin etrafı dardır kiminin her yaz 10 tane düğüne altın takması gerekir.
misal benim etrafımda asgari ücret alanların tatili hep köylerinde, anneler babalar destekçileri misa çocuklarına anne bakıyor 5 kuruş vermiyorlar, hiç düğünde birine altın taktıklarını görmedim ben ama ben hem kimseden 3 kuruş destek almadığım gibi, hem aileme yardım ediyorum, hem her düğüne yarım takıyorum. yarım olmuş neredeyse 400 lira.. her yaz 5-6 tane düğün oluyor, sorsan asgari ücretlilere ama, harika geçindiklerini iddia ediyorlar. ben ağzımı açsam 6-7 bin lira glirin var sana ne oluyor diyorlar, ben suçlu oluyorum. e hiç bişeye para harcamasam, herkes destekçi olsa ben de harika geçinirim!

neyse size önerim 1-kredi kartından kurtulun benim yok kredi kartım hiç de lazım olmadı 2- önce birikim için 300-400 ayırın sonra harcamalarınızı yapın, harcayıp kalanı biriktirmeye çalışırsaız asla bişey kalmaz.

Siz de asgari ücretlileri hallerinden memnunlar diye neredeyse döveceksiniz yani. Napsın adam, evine altı yedi bincik girse o da tatil diye köyüne değil Antalya ya giderdi, iznini tarla bahçe uğraşarak değil şezlongda limonata yudumlayarak geçirirdi. Siz bu halinizde şikayet etmeye kalkarsanız, o da sizi dinlemek istemez tabi.

Siz de asgari ücretlileri hallerinden memnunlar diye neredeyse döveceksiniz yani. Napsın adam, evine altı yedi bincik girse o da tatil diye köyüne değil Antalya ya giderdi, iznini tarla bahçe uğraşarak değil şezlongda limonata yudumlayarak geçirirdi. Siz bu halinizde şikayet etmeye kalkarsanız, o da sizi dinlemek istemez tabi.

bu memlekette kimse hakkını aramasın zaten. 6-7 bin kazanıyor olabilirim ama benim de hakkım daha fazlası. aman asgari ücretliler var diye susup oturayım mı? ayrıca çok şükür ki hep hakkımı aradım ve hep daha fazlasını böylelikle kazandım. susup otursaydım, şimdiki gelirimi rüyamda görürdüm. beni asgari ücetle çalıştırmak isteyen patronlar kazanırdı, ben değil.

ayrıca ben asgari ücretlilerin yanında ayyy ben geçinemiyorum demiyorum, hep de yardım ediyorum herkese. şikayet ediyorum da demedim "ağzımı açsam dedim" bunun da sebebi şu ki, benim içkim sigaram yok, abur cubur yemem. çok rahat alabilecekken araba almadım. yürüyorum ya da toplu taşımaya biniyorum vs. Oysa benim etrafımdaki asgari ücretlilerde şu tür davranışlar gırla:

kadın-erkek sigara içer
benden iyi telefon kullanır, telefonda sürekli facebookta instagramdadır (benim hesabım bile yok, vaktim yok zaten)
altından arabası var çoğunun, olmayan kredi çekip alıyor.
çoluk çocuk sürekli fast food abur cubur tüketimi
vb.

sorsan da iyi geçiniyorlar, aman sabahlar olmasın, padişahım çok yaşasın. ama benden 100 lira borç alsa senesi dolmuş ödeyen yok. hepsi bankaya deli gibi borçlu, ipotek gelmiş takan yok. evine kurbandan kurbana et giriyor, millet yardım ediyor, dindar olan zekatını fitresini veriyor ama hemen facebook'ta fotograf paylaşımları sürüsüyle.

benim ağzımı açtığım da şu; şu sigarayı içmesen sağlığına yazık. araba yerine yürüsen zaten 90 kilo olmuş durumdasın bu yaşta, günah değil mi? facebook'ta fotoğraf paylaşacam diye mangal yapıyorsunuz o da senede 2 kere. gören de hergün mangaldasınız sanacak üstelik ayıp ya insan yediği yemeğin fotosunu mu atar, görgüsüzlük bu kadarı artık -aynı fotolar da dönüp duruyor. uçan kuşa borcunu ödesen, o marka gömlek alacacağına...

gibi gibi. hatta senelerdir işsiz olup sağdan soldan (mesela benden) geçinip yine de sigarasından, süsünden, gezmesinden, facebookundan eksik kalmayan da sürüyle. şimdi ben bu insanlara eeh ama yeter artık diyorum diye, beni dinlemek istememesi mi normal olan? herkes normal bi ben mi deliyim eşşek gibi çalıştığım, har vurup harman savurmadığım, hakkımı aradığım için? üstelik vergiler, faturalar, gıda, kiralar herşey almış başını gitmiş. bu giderler elbette hepimizi etkiliyor. asıl herkes sesini çıkarsa, daha iyi değil mi? siz çok mu seviyorsunuz bu vergileri ödemeyi anlamadım ki.

neyse zaten yemin ettim kimseye yardım filan etmeyeceğim diye. herkes nasıl biliyorsa öyle yapsın.

Kredi kartlarını kapatın..
Eşiniz sigarayı bıraksın yada hiç olmazsa azaltsın

Her ay kenara şu kadar para koyacağız diye şartlayın kendinizi ve buna uyun..

bu memlekette kimse hakkını aramasın zaten. 6-7 bin kazanıyor olabilirim ama benim de hakkım daha fazlası. aman asgari ücretliler var diye susup oturayım mı? ayrıca çok şükür ki hep hakkımı aradım ve hep daha fazlasını böylelikle kazandım. susup otursaydım, şimdiki gelirimi rüyamda görürdüm. beni asgari ücetle çalıştırmak isteyen patronlar kazanırdı, ben değil.

ayrıca ben asgari ücretlilerin yanında ayyy ben geçinemiyorum demiyorum, hep de yardım ediyorum herkese. şikayet ediyorum da demedim "ağzımı açsam dedim" bunun da sebebi şu ki, benim içkim sigaram yok, abur cubur yemem. çok rahat alabilecekken araba almadım. yürüyorum ya da toplu taşımaya biniyorum vs. Oysa benim etrafımdaki asgari ücretlilerde şu tür davranışlar gırla:

kadın-erkek sigara içer
benden iyi telefon kullanır, telefonda sürekli facebookta instagramdadır (benim hesabım bile yok, vaktim yok zaten)
altından arabası var çoğunun, olmayan kredi çekip alıyor.
çoluk çocuk sürekli fast food abur cubur tüketimi
vb.

sorsan da iyi geçiniyorlar, aman sabahlar olmasın, padişahım çok yaşasın. ama benden 100 lira borç alsa senesi dolmuş ödeyen yok. hepsi bankaya deli gibi borçlu, ipotek gelmiş takan yok. evine kurbandan kurbana et giriyor, millet yardım ediyor, dindar olan zekatını fitresini veriyor ama hemen facebook'ta fotograf paylaşımları sürüsüyle.

benim ağzımı açtığım da şu; şu sigarayı içmesen sağlığına yazık. araba yerine yürüsen zaten 90 kilo olmuş durumdasın bu yaşta, günah değil mi? facebook'ta fotoğraf paylaşacam diye mangal yapıyorsunuz o da senede 2 kere. gören de hergün mangaldasınız sanacak üstelik ayıp ya insan yediği yemeğin fotosunu mu atar, görgüsüzlük bu kadarı artık -aynı fotolar da dönüp duruyor. uçan kuşa borcunu ödesen, o marka gömlek alacacağına...

gibi gibi. hatta senelerdir işsiz olup sağdan soldan (mesela benden) geçinip yine de sigarasından, süsünden, gezmesinden, facebookundan eksik kalmayan da sürüyle. şimdi ben bu insanlara eeh ama yeter artık diyorum diye, beni dinlemek istememesi mi normal olan? herkes normal bi ben mi deliyim eşşek gibi çalıştığım, har vurup harman savurmadığım, hakkımı aradığım için? üstelik vergiler, faturalar, gıda, kiralar herşey almış başını gitmiş. bu giderler elbette hepimizi etkiliyor. asıl herkes sesini çıkarsa, daha iyi değil mi? siz çok mu seviyorsunuz bu vergileri ödemeyi anlamadım ki.

neyse zaten yemin ettim kimseye yardım filan etmeyeceğim diye. herkes nasıl biliyorsa öyle yapsın.

Hakla hukukla ne alaka şimdi?
Sizle şu konuda hem fikirim, ayak yorgana göre uzatılmalı ve borcuna sadık olunmalı özellikle de şahsa ait borçlara. Fakaat sizin yazdıklarınızdan çıkardığım anlam şu; herkes parası kadar konuşsun! Bakın ben şimdi aklımdan geçen her şeyi yazsam size karşılık olarak, konuyu gereksiz yere uzatmış olacağım ve bazı yazdıklarınız düşük gelirli insanları gerçekten çok rencide edici ve buna ilk başta size yorum yaparak ben sebep oldum aslında, kusura bakmayın. Ben daha fazla yazıp tartışmaya da sebebiyet vermek istemiyorum, iyi günler size.

Kizlar simdi herkesi ilgilendiren bir konu aciyorum.bizim evimize aylik 3000 tl gibi bir para giriyor kiramiz yok esimin yol parası yok eskiden kalan borclarimizda bu ay itibariyle yok son bitti simdilik ama biz bu parayla gecinemiyoruz yani soyle kredi kartı hep full anlamıyorum biz mi bilmiyoruz idareyi herkes mi boyle.annem tutumsuzsunuz diyor.kv de ayni sekilde.giderlerimizi soyle yazayim ben size ortalama 600 tl faturalar 500 tl mutfak 350 tl esimin sigarasi bunlar sabit her ay gidiyor 250 filanda karta tajsit oluyor geriye kalıyor 1200 gibi bisey ama buda bi bakmisim bitmis anlamiyorum ben paramizin bereketi mi yok anlamadim.bizden daha az alıp uc cocukla geçinen varen yakinimda valla benden daha rahat.bizde mi sorun var anlamadim

Nerde yaşadığınıza göre değişir bu durum ama kira ve ulaşım gideriniz yoksa ona rağmen yetmiyorsa eksiye düşüyorsanız fazla harcıyorsunuz demek ki.
600 lira faturalar için biraz fazla değil mi. Elektrik su ve telefon ve doğalgaz mı bu?

Nerde yaşadığınıza göre değişir bu durum ama kira ve ulaşım gideriniz yoksa ona rağmen yetmiyorsa eksiye düşüyorsanız fazla harcıyorsunuz demek ki.
600 lira faturalar için biraz fazla değil mi. Elektrik su ve telefon ve doğalgaz mı bu?

konu sahibini bilmiyorum ama benim Elektrik 50, su 15, telefon cep 25, doğalgaz kışın 200 (ankara) bunların üstüne sabit ödenen : internet 60, annemlerin evinin kabloTVsi 15 (benim evimde televizyonum bile yok da varsayalım kendi eviminki olsun) üstüne bir de apartman aidatı var 30 -çok ucuz semtte oturuyorum, site filan değil kiram 450 lira yani düşün , sabit telefonum da yok arabam da yok . bu haliyle 400 bu da tek başıma yaşayan benim en minimum fatura bedelim.

Ancak arkadaş çevremde hele gerçek istanbulda oturanlardan genelde bin beş yüz liranın altı kira 150 liranın altında aidat pek yok. genelde insanların telefon faturaları daha yüksek ya da telefonu dahil paket, aile olunca elektrik ,su biraz daha fazla gelebilir vb. faktörler var. yani atıyorum senenin tamamını bölerek ayda: elektrik 75+ 2 kişi cep tel 75+ aidat 125+ su 35 + internet/TV paketi 60+ ısınma 150 olsa ki bu miktarlarda "bence" abartı 1 tek kalem yok, zaten 500 küsür ediyor :) benim geçen kış bi kombim bozuldu onu yaptırdım 600 lira fatura ödedim, her evde illa böyle şeyler de olur. elbette kombiyi kapatıp battaniye ile oturabilirsiniz, internet filan bağlatmayabilirsiniz, ölmezsiniz ama biz normal bir yaşamdan bahsediyorsak hayat gerçekten çok pahalı.

Back
X