Ev kiralama meselesi

Belirli bir adresteki belirli bir daire için kontrat yapacaksınız ve abonelikler için sizden kira kontratını ve ev sahibinin kimlik fotokopisini isteyecekler. Ev o kişinin olmasa bu işlemleri yapamazsınız zaten, eğer korkunuz buysa.

Şu an zaten tapuya değil de kirayi elden vermeye daha çok takıldım. Özellikle bazı arkadaşlar kirayı vermediğinizi iddia edebilir falan dedi. O şu an daha çok aklıma takıldı açıkçası benim.

Ev sahibiniz tapuyu görmek istemenize tepki göstermiş ancak kendisi vergi kaçırmak için kirayı elden almak istiyor. Bu durumda kirayı elden veren de alan da suç işliyor.Usulsülük cezası ödersiniz.

Merhaba daha önceki evinizde de elden kira vermişsiniz mesela. Orada hadi canım istiyor çıkın gibi bir durum olmasından korktunuz mu? Her ay şu kadar alındı diye atılan imza, ev sahibi evden çıkarmak istediginde kanıt olarak sunulabilir mi

Ev sahibiniz tapuyu görmek istemenize tepki göstermiş ancak kendisi vergi kaçırmak için kirayı elden almak istiyor. Bu durumda kirayı elden veren de alan da suç işliyor.Usulsülük cezası ödersiniz.
Bildigim kadarıyla usulsüzlük cezası kiracıya iş yeri kiralandığında kesiliyor. Ev kirasında sadece ev sahibine ceza kesilmekte. Araştırmalarım sonucunda öyle gördüm ben

Öyle bir belge imzalanacaklar zaten. Benim de kafam karıştı elden isteme durumunda. O nedenle buraya yazdım
Kendi oturacaginiz bir ev haricinde ikinci bir eviniz varsa ve bu ikinci evi kiraya verip bundan da bir gelir elde ediyorsaniz, evin beyannamedeki degerinin belli bir miktarini vergi olarak devlete odeme yukumlulugunuz var, evde kiraci oldugu muddetce senede iki defa belirli bir miktar. Evden kiraci cikinca vergi dairesine kiracinin ciktigini bildirirseniz kira vergisi yukumlulugunuz de kalkiyor.

Bu ev sahibi evini gelir olarak beyan ettirmemis icinde henuz kiraci olmadigi icin. Ancak kiraci tasindiginda durust bir vatandassa vergi dairesine gider, orada kira geliri beyannesi duzenlenir ve bir miktar vergi oder senede iki defa. Kontrattaki kira bedeli de banka uzerinden yatar ki sistem de kayit altina alinir. Hatta vergi dairesinden sizi birri arayip bunu teyit de edebilir. Beni aramislardi kac tl kira oduyorsunuz falan diye.

Bir de belli bir miktarin altinda kiraya verilince bu yukumlulugunuz yok. Simdi o miktari hatirlamiyorum ama o miktar ve o miktarin altinda kiraya verilen evlerden kira vergisi alinmiyor. Hatta bir kisim uyaniklar vergi odememek icin devlete kirayi o miktardan gosteriyor. Kiraciya da diyorlar ki su kadarini bankadan yatir, gerisini elden ver.

Bu kendince uyanik gecinen vatandas da iki kurus vergi kacirmak icin aklinca uyaniklik yapiyor. Kiranin hepsini elden alacak, vergi ile ilgili bir arastirma bir sey oldugunda da akrabalarim oturuyor kira almiyorum diyecek. Vergi odememek icin kirayi o dusuk olan miktardan gosterse vergi memurlari inanmaz buna cunku. Kim o kadar dusuk miktardan evini kiraya verir der. Her semtteki evin degerlerini biliyorlar. Aslinda vergi dairesinden arandiginizda kirayi elden oduyorum deseniz bu vatandas ceza oder.

Elden kira almak isteyen kişi bankayla uğraşamayacak durumda yaşlı değil ise gelir vergisi ödememek için yapıyordur bunu.
Çözüm: Her ay kirayı elden teslim ettiğinizde ev sahibi ve siz arasında bir alındı-verildi tutanağı düzenlemektir.

benim şu anki ev sahibim evde yaşayacak olan herkesin kimliğini görmek ve bizi avukata araştırtmak istemişti
benim ve annemin iş yeri adresini sordu.
mesela bizi de hayatımızda ilk kez bir ev sahibi avukata sormak istedi.
ve her şeyi de açık açık söyledi, yanlış anlamayın biz sıkıntılı insanlara ev vermiyoruz, daha önce birkaç kötü deneyimimiz oldu o yüzden biraz araştırmak istiyoruz, dedi.
bana daha çok sabıka kaydımız var mı, para puldan ziyade sicilimizde sorun var mı diye merak etti gibi geldi, yukarıda allah var.
hiç de öyle bu ne güvensizlik demedim hatta benim de bir önceki apartmanım çok sorunlu olduğu için ben de sorunsuz insanlarla komşu olmak isterim demiştim.
dedim dilediğiniz gibi araştırabilirsiniz, sizden haber bekliyorum
emlakçı da kadındı, bir kadının bu kadar özgüvenli konuşması ne güzel falan dedi. e öyle çünkü, benim ve ailemin sıkıntılı bir dururumu yok neye isterse baksın dedim :)
akşamına ev sahibi okey dedi, bir sene dolacak birkaç ay sonra kirası tıkır tıkır bankaya ödenir.

ha özel sektörde çalışan kiracıdan maaş bordrosu alması kirayı düzenli ödeyeceğini garanti etmez çünkü sonradan kiracı işsiz de kalabilir devlet işi değil sonuçta.

tapu ile ilgili bilgiler abonelik başvuruları yaparken dask numarasından falan da çıkıyor zaten.

Tapu olayi garip geldi bu 4.evim hic tapu istemedim
Kontratta zaten Tc no, ikamet adresi vs her sey yazıyor.
Ayrica kira icin kesinlikle elden veremem mesgulum bana iban atin diyeceksiniz kesinlikle kabul etmeyin
Bir de elden olunca neden her ay yuz yüze muhatap olasiniz ki? Gerek yok yani

Genelde bunu kiracılar istiyor sanıyordum. Vergiden düşüp kirayı az tutalım diye.
Bence şöyle yapın yarısını kira olarak bankadan ödeyin. Yani ev sahibinin kira geliri gözüksün. Bir sorun olsa bile ev sahibi mağdur olan taraf olur yani ev gerçekten onunsa. Bunu da yukarıdaki arkadaşlar söylemiş 2-3 komşuya sorun. Evi satın almıyorsunuz ki ne gibi bi kaybınız olabilir. Sorun olduğu an kirayı ödemeyi bırakırsınız.

merhaba,

valla o şu kadar kira aldım diye imza atılan kağıdın hukuksal anlamda nasıl bir geçerliliği var onu araştırmak lazım. sonuçta o bir makbuz değil dekont değil.

biz bugüne kadar genelde hep elden verdik. 9 sene oturduğumuz evin kirası çok düşüktü, ev sahibiyle aramızda güven ilişkisi vardı hiç sorun yaşamadık, anneannemler hala orada oturuyorlar adam her sene kiraya 50-100 lira falan zam yapıyor. kirayı alınca kağıt mağıt da imzalamıyor hiç sormadık bile.

diğer elden kira verdiğim yerdeki ev sahibi de (o da ev sahibi vekiliydi aslında) kirayı gününde ödediğiniz sürece kimse size çık demez, demişti. biz 4 ay sonra komşu sorunu yüzünden boşalttık. sözleşme de yapmıştık. adam kirayı bankadan alsaydı belki bu kadar erken çıkma durumumuz için o da bizi mahkemeye verip uğraşabilirdi. sonuçta 12 aylık sözleşmeyi biz bozmuş olduk. o bizimle uğraşsa kirayı elden aldığı ortaya çıkar kendisi sorun yaşardı.

canım istiyor hadi çıkın durumunu kirayı bankadan ödesek de yapabilirler. yasal sürece gidebilir iş ama ne kadar huzurla oturur insan bilemem. tamam pat diye çıkaramaz ama huzursuz eder insanı yani. o yüzden ben her zaman ev sahibi ile kiracının gönül rızası ile anlaşmasından, uzlaşmasından yanayım. bu uzlaşmanın yanında kirayı da bankadan alması yarın öbür gün ev sahibi kiracı arası anlaşmazlıklarda delil anlamında çok önemli. özellikle kiranın düzenli ödemesi mahkemelik durumlarda kiracı lehine bir durumdur.

siz bu konularda deneyimsizsiniz ben kendi deneyimlerimi aktarayım size fikir olsun.
eğer ev sahibinin böyle sizin tutacağınız daire gibi yatırım amaçlı evleri varsa genelde hadi çık vs demezler. öyleleri siz kiranızı ödüyor musunuz ona bakar. çok mecbur kalmadıkça da kiracıya ellemezler her gelen bir paradır çünkü o kiracı.

ama bir iki evi olup da onları kiraya veren ev sahiplerinin satış veya oğlum kızım oturacak gerekçeleri ile kiracıya çık deme olasılıkları daha yüksek. en azından benim tecrübeme göre.

tabii insanları bilemezsiniz ama benim karşılaştığım durumlar böyleydi genelde.

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Gercekten iyi oldu kendi adıma bunları okumak. Ev sahibinin birçok evi var yatırım amaçlı şu anda. Derdi anladığım kadarıyla vergi ödememek. O yüzden hadi çık gibi bir durumla biz de uğraşmayız diye düşünüyoruz, sorun olmadığı sürece. Sorun çıkartacak insanlar da değiliz zaten. Biraz tedirgin oldum dünden beri. Ama cevaplarınız iyi oldu tekrar teşekkür ederim

Açıkçası biz ilk kez ev kiraladığımız icin ne istenir falan bilmiyorduk. Çevremizdeki insanlar da bizi yanlış yönlendirdi. Bir anda olmadık şeyler düşünür olduk, halbuki normal isteklerimiz, sonradan anladık. Öyle bir şey çıkacağından değil yani. Ben bir de normalde de endişeli bir insan olduğum için çok kolay panik olabiliyorum olumsuz yorumlar da duyunca.

vay çakala bak
ya zenginden korkacaksın yeminle, bir evi kirada olan bunu yapmıyor zaten, genelde 10 evi olanlar bunu yapar.

Bankaya yatırın tabi ki
Açıklama kısmına da... Ayı kirası diye yazın

Bu tapu isteme meselesinden bahsedeceğim. Hicbir ev sahibinden tapu istemedim ama bu son kiraladigim ev emlakçı aracılığıyla oldu ve emlakçı kendisi daskla birlikte tapunun da fotokopisini verdi. Ne yapcaz ki diye düşünmüştüm. Ama evin tapusu ailenin babasının üzerineydi ve adam yeni vefat etmişti. Sanırım o sebeple bir sıkıntı çıkmasın diye verdi. Kontratı ailenin kızıyla yaptık çünkü.
Elden alma meselesine gelince arkadaşlar söylemiş zaten vergiden kaçırmak için yapılıyor. Adam size çık diyemez çünkü şikayet edilirse vergi kaçırdığı ortaya çıkar. Kiramı ödemediler kısmı işe yaramaz. Şöyle ki kontrat yapılırken kira bedeli her ay şu bankaya şu iban numarasına yatırılacak maddesi düşülür. Siz onu aylık şu kadar kira bedeli her ay elden verilecektir diye yazdirin kontrata.

rica ederim.
böyle yapan çok var. ne var yani madem gelir elde ediyor vergisini ödese, kaç tane evi var sonuçta. ama sizin için önemli olan onun vergisi algısı falan değil. siz daireyi beğendiyseniz kirayı kendisine ptt'den falan yollamayı teklif edin. en azından elinizde ptt'den alınmış resmi bir makbuz olur. benim derdim makbuz açıkçası, adamın el yazısı ile kirayı aldım yazıp vereceği kağıttan ziyade. yanaşmıyorsa da başka dairelere de bakın size ev mi yok?

insan bazen çok beğendiği yerlerden saçma sapan şeyler yüzünden vazgeçmek zorunda kalıyor. biz kasım ayında ev arıyorduk, bir daire gördük. 2+1 odaları geniş, salonu güzel, ferah, aydınlık, 3-4 senelik bina, 2. kat. ara sokaktaydı sessiz sakin bir yere benziyordu. hele salon kocamandı yani. kapalı mutfak vs. tam beğendik, kirayı konuştuk sözleşme için emlak ofisine gidecektik ki aklıma internet altyapısı geldi. benim işim internetle çünkü, bağlantımın kopması söz konusu olmamalı. meğer binada internet altyapısı yokmuş. internetten adresi girerek baktım hatta yan komşuya sorduk o da gelecek bekliyoruz falan dedi. vazgeçmek zorunda kaldık. sonra şu an oturduğumuz yeri bulduk. internet alt yapısı sorunsuz, 3+1, çift balkonlu, daha merkezi bir konumda vs. ama aklım kaldı açıkçası o dairede, çok beğenmiştim çünkü. her şey olacağına varır işte napalım :) içinize sinmeyen bir durum varsa başka daire bakmanızı tavsiye ederim açıkçası.

kirayı ödemedi der kanıtlayamazsınız.

Tapu işini bilmem de kirayı mutlaka bankadan gönder.
Açıklama kısmına da isim soy isim şu ay ev kira yaz.
Örneğin; forever morrenk haziran ayı ev kirası

Oldu ki kötü oldunuz dekontlar ellinde kanıttır.

Seni hiç bir şekilde suçlayamaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…