- Konu Sahibi krizanteeemmm
-
Merhaba daha önceki evinizde de elden kira vermişsiniz mesela. Orada hadi canım istiyor çıkın gibi bir durum olmasından korktunuz mu? Her ay şu kadar alındı diye atılan imza, ev sahibi evden çıkarmak istediginde kanıt olarak sunulabilir miboşuna telaş yapıyorsunuz.
kaç senelik profesyonel kiracıyımtapu istemek aklımın ucundan geçmedi.
vekilden ev de kiraladım.
genelde uzakta olan ya da malı mülkü çok olup bu işlere bakmayan ev sahipleri tercih ediyor vekil olayını.
ben son 2 evimi de internetten beğendim, tuttum. birinde emlakçı + vekiliyle hallettik işlemleri. yalnız elektrik vs aboneliği almak için tapu fotokopisini görmüştüm, daskla ilgili bir işlemde lazım olacağından kendileri vermişti.
ve o kişi de vergi çıkmasın diye elden almıştı ki bu elden alma konusuna tekrar geri döneceğim.
şu an oturduğum evde ise çok seçici davrandım. ailelerin oturduğu bir apartman olması önemliydi benim için. internette gördüm, emlakçı gösterdi, sözleşmeyi yaptık ev sahibiyle sadece telefonda bi konuştum tanışma maksatlı, neredeyse 1 sene olacak kendisini hiç görmedim. bu ev sahibi kirayı banka üzerinden istedi, öyle ödüyorum bana göre hava hoş.
şimdi eğer kirayı elden alıyorsa elden almak yasal olmadığından kira sözleşmesine fazla bağlı kalmıyorlar. atıyorum ev sahibi yasalara göre kiracıyı canı istediği an çıkaramıyor. ama kirayı elden alan adam sözleşme de olsa kiracıyı çıkarıyorum canım istiyor dese, siz kiracı olarak kirayı öderken bir kaydı kuydu makbuzu olmadığı için ev sahibi kirayı vermediğinizi iddia edebilir mesela. ben olsam bundan biraz çekinirdim. çünkü bir anlaşmazlıkta kiracının kirayı düzenli ödeyip ödemediği ve ispatlanabilirliği çok önemlidir. o yüzden kirayı elden alıyorum diyen ev sahiplerine bir de bu açıdan bakmak lazım.
Bildigim kadarıyla usulsüzlük cezası kiracıya iş yeri kiralandığında kesiliyor. Ev kirasında sadece ev sahibine ceza kesilmekte. Araştırmalarım sonucunda öyle gördüm benEv sahibiniz tapuyu görmek istemenize tepki göstermiş ancak kendisi vergi kaçırmak için kirayı elden almak istiyor. Bu durumda kirayı elden veren de alan da suç işliyor.Usulsülük cezası ödersiniz.
Kendi oturacaginiz bir ev haricinde ikinci bir eviniz varsa ve bu ikinci evi kiraya verip bundan da bir gelir elde ediyorsaniz, evin beyannamedeki degerinin belli bir miktarini vergi olarak devlete odeme yukumlulugunuz var, evde kiraci oldugu muddetce senede iki defa belirli bir miktar. Evden kiraci cikinca vergi dairesine kiracinin ciktigini bildirirseniz kira vergisi yukumlulugunuz de kalkiyor.Öyle bir belge imzalanacaklar zaten. Benim de kafam karıştı elden isteme durumunda. O nedenle buraya yazdım
Elden kira almak isteyen kişi bankayla uğraşamayacak durumda yaşlı değil ise gelir vergisi ödememek için yapıyordur bunu.Tapu olayını sildim. Cunku o şu an aklıma takılmıyor. Yeni yorum yapacak arkadaşlar şu konuda fikirlerini belirtirse çok sevinirim
Ev sahibi evin kirasını elden almak istediğini söyledi. Bankadan istemiyor. Yorum yapan arkadaşlar vergi kaçırmak olduğunu söyledi. Sözleşmede imza olacak, ne kadar alındığına dair yazı olacak. Bu bize bir sorun yaratır mı? İleride kirayı ödemediniz hadi çıkın gibi bir seyle karsilasir miyiz? Elimizde sözleşme ve her ay ne kadar alındığına dair imza olacak, buna rağmen bir problemle karşılaşır miyiz
benim şu anki ev sahibim evde yaşayacak olan herkesin kimliğini görmek ve bizi avukata araştırtmak istemiştiİnsanlar kimliğinizi görmek ister evli misiniz diye düşünmüşlerdir, yada siz kiralayacaksınız ama başkası için mi acaba diye….maaş bordrosu da normal, işsiz güçsüz parasız adama ev kiralayıp bir kuruş kira alamadan bir de evden çıkartmakla uğraşmak derdinden. Peki tapu ne alaka? Adamlar emlakçı vasıtasıyla kontratlı sözleşmeli başkasının evini mi kiraya verecek size. Kiracı gelip benden tapu görmek istese hayırdır üstüne mi geçirecen derim
merhaba,Merhaba daha önceki evinizde de elden kira vermişsiniz mesela. Orada hadi canım istiyor çıkın gibi bir durum olmasından korktunuz mu? Her ay şu kadar alındı diye atılan imza, ev sahibi evden çıkarmak istediginde kanıt olarak sunulabilir mi
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Gercekten iyi oldu kendi adıma bunları okumak. Ev sahibinin birçok evi var yatırım amaçlı şu anda. Derdi anladığım kadarıyla vergi ödememek. O yüzden hadi çık gibi bir durumla biz de uğraşmayız diye düşünüyoruz, sorun olmadığı sürece. Sorun çıkartacak insanlar da değiliz zaten. Biraz tedirgin oldum dünden beri. Ama cevaplarınız iyi oldu tekrar teşekkür ederimmerhaba,
valla o şu kadar kira aldım diye imza atılan kağıdın hukuksal anlamda nasıl bir geçerliliği var onu araştırmak lazım. sonuçta o bir makbuz değil dekont değil.
biz bugüne kadar genelde hep elden verdik. 9 sene oturduğumuz evin kirası çok düşüktü, ev sahibiyle aramızda güven ilişkisi vardı hiç sorun yaşamadık, anneannemler hala orada oturuyorlar adam her sene kiraya 50-100 lira falan zam yapıyor. kirayı alınca kağıt mağıt da imzalamıyor hiç sormadık bile.
diğer elden kira verdiğim yerdeki ev sahibi de (o da ev sahibi vekiliydi aslında) kirayı gününde ödediğiniz sürece kimse size çık demez, demişti. biz 4 ay sonra komşu sorunu yüzünden boşalttık. sözleşme de yapmıştık. adam kirayı bankadan alsaydı belki bu kadar erken çıkma durumumuz için o da bizi mahkemeye verip uğraşabilirdi. sonuçta 12 aylık sözleşmeyi biz bozmuş olduk. o bizimle uğraşsa kirayı elden aldığı ortaya çıkar kendisi sorun yaşardı.
canım istiyor hadi çıkın durumunu kirayı bankadan ödesek de yapabilirler. yasal sürece gidebilir iş ama ne kadar huzurla oturur insan bilemem. tamam pat diye çıkaramaz ama huzursuz eder insanı yani. o yüzden ben her zaman ev sahibi ile kiracının gönül rızası ile anlaşmasından, uzlaşmasından yanayım. bu uzlaşmanın yanında kirayı da bankadan alması yarın öbür gün ev sahibi kiracı arası anlaşmazlıklarda delil anlamında çok önemli. özellikle kiranın düzenli ödemesi mahkemelik durumlarda kiracı lehine bir durumdur.
siz bu konularda deneyimsizsiniz ben kendi deneyimlerimi aktarayım size fikir olsun.
eğer ev sahibinin böyle sizin tutacağınız daire gibi yatırım amaçlı evleri varsa genelde hadi çık vs demezler. öyleleri siz kiranızı ödüyor musunuz ona bakar. çok mecbur kalmadıkça da kiracıya ellemezler her gelen bir paradır çünkü o kiracı.
ama bir iki evi olup da onları kiraya veren ev sahiplerinin satış veya oğlum kızım oturacak gerekçeleri ile kiracıya çık deme olasılıkları daha yüksek. en azından benim tecrübeme göre.
tabii insanları bilemezsiniz ama benim karşılaştığım durumlar böyleydi genelde.
Açıkçası biz ilk kez ev kiraladığımız icin ne istenir falan bilmiyorduk. Çevremizdeki insanlar da bizi yanlış yönlendirdi. Bir anda olmadık şeyler düşünür olduk, halbuki normal isteklerimiz, sonradan anladık. Öyle bir şey çıkacağından değil yani. Ben bir de normalde de endişeli bir insan olduğum için çok kolay panik olabiliyorum olumsuz yorumlar da duyunca.benim şu anki ev sahibim evde yaşayacak olan herkesin kimliğini görmek ve bizi avukata araştırtmak istemişti
benim ve annemin iş yeri adresini sordu.
mesela bizi de hayatımızda ilk kez bir ev sahibi avukata sormak istedi.
ve her şeyi de açık açık söyledi, yanlış anlamayın biz sıkıntılı insanlara ev vermiyoruz, daha önce birkaç kötü deneyimimiz oldu o yüzden biraz araştırmak istiyoruz, dedi.
bana daha çok sabıka kaydımız var mı, para puldan ziyade sicilimizde sorun var mı diye merak etti gibi geldi, yukarıda allah var.
hiç de öyle bu ne güvensizlik demedim hatta benim de bir önceki apartmanım çok sorunlu olduğu için ben de sorunsuz insanlarla komşu olmak isterim demiştim.
dedim dilediğiniz gibi araştırabilirsiniz, sizden haber bekliyorum
emlakçı da kadındı, bir kadının bu kadar özgüvenli konuşması ne güzel falan dedi. e öyle çünkü, benim ve ailemin sıkıntılı bir dururumu yok neye isterse baksın dedim :)
akşamına ev sahibi okey dedi, bir sene dolacak birkaç ay sonra kirası tıkır tıkır bankaya ödenir.
ha özel sektörde çalışan kiracıdan maaş bordrosu alması kirayı düzenli ödeyeceğini garanti etmez çünkü sonradan kiracı işsiz de kalabilir devlet işi değil sonuçta.
tapu ile ilgili bilgiler abonelik başvuruları yaparken dask numarasından falan da çıkıyor zaten.
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Gercekten iyi oldu kendi adıma bunları okumak. Ev sahibinin birçok evi var yatırım amaçlı şu anda. Derdi anladığım kadarıyla vergi ödememek. O yüzden hadi çık gibi bir durumla biz de uğraşmayız diye düşünüyoruz, sorun olmadığı sürece. Sorun çıkartacak insanlar da değiliz zaten. Biraz tedirgin oldum dünden beri. Ama cevaplarınız iyi oldu tekrar teşekkür ederim
Bankaya yatırın tabi kiTapu olayını sildim. Cunku o şu an aklıma takılmıyor. Yeni yorum yapacak arkadaşlar şu konuda fikirlerini belirtirse çok sevinirim
Ev sahibi evin kirasını elden almak istediğini söyledi. Bankadan istemiyor. Yorum yapan arkadaşlar vergi kaçırmak olduğunu söyledi. Sözleşmede imza olacak, ne kadar alındığına dair yazı olacak. Bu bize bir sorun yaratır mı? İleride kirayı ödemediniz hadi çıkın gibi bir seyle karsilasir miyiz? Elimizde sözleşme ve her ay ne kadar alındığına dair imza olacak, buna rağmen bir problemle karşılaşır miyiz
rica ederim.Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Gercekten iyi oldu kendi adıma bunları okumak. Ev sahibinin birçok evi var yatırım amaçlı şu anda. Derdi anladığım kadarıyla vergi ödememek. O yüzden hadi çık gibi bir durumla biz de uğraşmayız diye düşünüyoruz, sorun olmadığı sürece. Sorun çıkartacak insanlar da değiliz zaten. Biraz tedirgin oldum dünden beri. Ama cevaplarınız iyi oldu tekrar teşekkür ederim
kirayı ödemedi der kanıtlayamazsınız.Tapu olayını sildim. Cunku o şu an aklıma takılmıyor. Yeni yorum yapacak arkadaşlar şu konuda fikirlerini belirtirse çok sevinirim
onunla uğraşacağını sanmıyorum. bir sürü evi var açıkçası. elimizde imzalı da kağıt olduğu için öyle bir şikayet ettiğinde kendi başı da yanacaktır. sadece benim içime sinmeyen yapılan kanunsuzluk açıkçası.kirayı ödemedi der kanıtlayamazsınız.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?