Ev mevzusu

Arkadaşım keşke herkes normal olsa bu hayatta ama değil. Kanunlarda kiracıların daha korunmaya ihtirac duyan taraf olduğunu düşündüğü için onlarikoruyor
 
Konu sahini öncelikle mutlaka iyi bir avukat bulun.

6 senelik kiracının kontrat bitme tarihi 4 yıl sonra . 1 yıldan sonra kontrot 1 yıl uzuyor gibi görünüyor ama o kiracı için. Ev sahibi 6.yıl kontrat bitmeden önce isterse 1 yıl önceden ihtar çeksin çıkartamaz. 10 yılın sonunda ancak hiçbir gerekçe göstermeden çıkartır. Yani kontrat tarihine asla güvenmeyin. Kanun böyle.

Bence o kiracılar hayatta çıkmaz. Ama bu demek değil ki yapacağınız bir şey yok. Bir kere 5.yıl bittiği için DAVA AÇARAK evin kirasını çevredeki benzer evlerin kirasına çıkartırsınız. Atıyorum 1000 ödüyorlar dediniz. Dava açarsınız. Benzer eve komşusu 5000 ödüyorsa evin kirası 5000 e yakın değere birden çıkartılır. Böylece kiracı bunu ödeyemeyeceği için kendi isteğiyle evi terk edebilir. Ama öderim derse ve düzenli de öderse yine çıkmaz haberiniz olsun ama aradaki farkla siz de 4 yılınızı kirada geçirip sonrasında o eve taşınırsınız.

İkinci seçenek oğlum oturacak seçeneği. Aynı semtte 2 evi olduğu için bu olur mu bilmiyorum ama avukat yönlendirir. Bunu da ancak DAVA AÇARAK sağlıyorsunuz.

Kısaca ihtarla çıkartma diye bir durum yok. Başımızda bir kiracı belası vardı da yeni kurtulduk evi satıp. Oradan çok iyi biliyorum. Bizim kiracı kira ödemiyordu hiçbir zaman zamanında yatırmadı. 2-3 ay geriden parça parça yolluyordu düşünün onu bile çıkartamıyorsunuz. 2 ihtar çektik ama anlamı yok ihtara ben geç de olsa ödüyorum diye itiraz etti tahliye yapılamadı. İlla mutlaka dava açmak şart oldu. Yani dava açmadan kendi istemezse asla çıkmıyor kiracı. Dava da 1 sene sürüyormuş ona güveniyor. 1 sene daha kurtarıyor yani. O yüzden acilen avukat tutun, yolunuzu çizin ve o evde yaşayacağınızı düşünmeden başka kiralık evlere bakın inşallah bizim kadar sinir olup uğraşmazsınız.
 
evi sizlesme sonunda bosaltmalarina daur ihtirname cekilecek yani sozlesmeyi yenilemeyeceginiz bu ihtirda belirtecekler .
bunu muhakkak yaoin .
evinkiraladijlari icin sizi iceri sokmak zorundalar mi bilmiyorum ama farkli numaralardan arayio telefonu acmalarini saglasinlar ve durumu anlatio sulhla cozmeye baksinlar
 
6 yıllık.
Nisan sonu bitiyor yıllık sözleşme.
1 ay önceden ihtar çekmek gerekiyormuş sanırım yoksa otomatik uzuyormuş
10 yil beklemek sorunda degilsiniz garanti olsun diye muhakkak ihtar cekin .
ihtari ne kadar erken cekerseniz okadar iyi.
sunu merak ettim telefinda kontratin yenilenmeyecegini soylediklerinde ne teoki vermisler sizin yerleseceginizi soylediklerinde .olur ev bakalim.bizde mi demisler yani verilen tepki ne ?
israrla arayip evi gormek icin randevu almaya calisin evlenucez ona gore esya alacagiz diyin .gerekirse esiniz arasin.
 

hayır kiracı istemediği müddetçe ev sahibi eve giremiyor. hatta polise şikayet etse gittiklerinde haneye tecavüz ile dahi suçlanır ev sahibi.
 

peki bir şey sorucam diğer kiralar bu son dönemdeki artışlar nedeniyle o hale geldiyse ve 6 sene boyunca tefe/tüfe oranına göre kira artışı olmuşsa gene de kazanıyor mu ev sahibi davayı ?
çünkü bildiğim kadarıyla kira bedeli orada insanların ne kadardan kiraya verdiğine göre belirlenmiş arsa değerlerine göre çıkıyor.
nasıl satış değeri m2 fiyatı baz alınıp çıkıyorsa, kira içinde bir parametre var diye biliyorum.
o yüzden merak ettim.
 
.. verdiğine göre "değil"... olacaktı orası
 
Valla ihbarnamade çekseniz çıkartmanız yıllar sürer. Ev bulamıyorum der. Başka eviniz varsa davanız bile reddolur. Öyle ihbarname çektim aman da ne güzel hemen boşaltırlar olmuyor. Tavsiyem anlaşmanız.
 
Yazın evleneceksiniz tadilat da birkaç ay sürecek yazdan önce çıkmaları gerekir. Hayatta çıkmazlar. Kiralarını düzenli ödedilerse ve ev sahibinin baska evi varsa çıkartmak yıllar alır. Siz B planınızı yapın
 
zor çıkar onlar.
net ve düzgünce iletişim kurup durumu anlatma şansınız oldu mu bilmiyorum. oldu mu?
yani 2 kez içeri girme talebiniz reddedilmiş ki en doğal hakkı. şimdi de telefonu reddetmiş.
ben senin yerinde olsam fazla düşünmem bu konu hakkında, ev zaten müstakbel eş ailesine ait, bu sorun onların sorunu. bir çözüm daha üretin kendiniz için. bırak nişanlın uğraşsın dursun kendini paralama hiç :) paralayınca kıymet bilmiyorlar. zaten bu iş uzar muhtemelen başka bir çözüm, başka bir ev ayarlamak zorunda kalacaksınız.
 
İnsanlar ne kadar terbiyesiz ya 6 yıldır zaten ederinin altında oturmussun ne diye insanlara zorluk çıkarırsın ki?
Bence biraz daha sert bir üslupla hadlerini bildirmek lazım bı zahmet evi görmenize müsade etsinler.
Sözleşme bitince de çıkacaklarını ısrarla vurgulayin hatta avukata da danıştık falan deyin gozleri korksun şimdiden.
Böyle durumlarda dinsizin hakkından imansız gelir modunu açmaktan yanayım.
 

Evet ev sahibi kazanır :).

Şöyle ki ilk 5 yıl kiralar sadece tefe tüfe oranında (mesela sanırım bu yıl %20 idi) artırılıyor. Ama bu enflasyon oranı bazı zamanlar saçma sağan çıkabiliyor. O yüzden 5 yılın sonunda dava ile evin benzer durumdaki evlerin fiyatına birden çıkartılabiliyor yani %400 de zam olabilir eğer çevre ev fiyatları düşükse indirim de olabilir.

Şu anda mesela öyle bir dönemden geçiyoruz. Eski kiracılar çok ucuza kalmaya başladı. Bu nedenle 5 yılı doldurduysa dava ile mahkeme kiranın ücretini muadil evlere göre belirler. Kiracı ya kabul eder, ya da evden çıkar. 5 yıla kadar ama ev sahibinin çok az hakkı var. 5-10 yıl arası kirayı arttırma hakkı kazanıyor. 10 yıldan sonra kral ev sahibi
 
Belediyelerde rayiç bedel çıkıyor. Vergi de genelde bu bedel üzerinden hesaplandığı için yine genelde piyasa değerine yakın bir değer olur rayiç kirada.
 
Belediyelerde rayiç bedel çıkıyor. Vergi de genelde bu bedel üzerinden hesaplandığı için yine genelde piyasa değerine yakın bir değer olur rayiç kirada.

satım işlemlerinde gayet altta bir bedel çıkıyor ama.
şu anki yılı bilmiyorum ama 2019da yaptığım satış için tapu dairesinin çıkardığı rakam yarısı kadardı misal.
bana özel değil herkes için öyleydi o dönemde.
 

yok onu anladım da demek istediğim o artışlar kanuni rayiç bedeline göre mi yapıldı ki ? günümüzde çoğu ev sahibi sırf birbirinden göre gör olduğu için gereksiz artışlar yaptı. bu durum kiracı lehine de işleyebilir bir yerden sonra gibi düşündüm.
 


Evin konumu yaşı kliması ankastre garaj gibi özellikleri kronik problemleri de önemli degilmi yaa..
2 sokak arası bile fark etmeli.
5 yıllık ev (minimum güncelleme zamanı için) ile çevredeki diğer evler bir olmaz ki.


Konu sahibi evi gostermeme konusunda hak verdim ama görüşmelerine birsey diyemem siz yasal yollar ile ulaşın derim
 

ya bilemiyorum evin fiziki şartları da önemlidir herhalde.
evde oturan göstermeme hakkına sahip. sonuçta eve girip bakacaklar da ancak aşağı yukarı fikir sahibi olurlar. neyin ne kadar tutacağını net bilmek için usta getirmek gerekir. onda da bu insanlar nisanda sözleşme bitince çıkacaklarına göre o arada eve kimseyi getirip ölçü vs aldıramazlar ki. yani şu aşamada evi görmenin de bence anlamı yok adamlar çıkacak olsa dahi.
 



Evet birde her oda yatak odası banyo vs bilmiyorum bir salona bakayim gibi birsey degil ki
 
Satışta hala öyle. Ben yarı fiyatının da altında bi bedelden tapu harcı ödedim yaklaşık 20-25 gün önce. Ama kirada yakın bedeller çıkıyor. Şu an oturduğum evi kiraya vermeyi düşündüm 3000 lira civarından, rayiç bedel 2600 lira çıkıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…